ARDEB 1001 PROGRAMININ 2023 YILI 1. DÖNEM BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLD!
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülmekte olan “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı”nın 2023 yılı 1. dönem başvuruları 30 Ocak 2023 tarihi itibariyle https://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden alınmaya başlanacaktır. Çevrim içi başvuru onaylarının tamamlanması için son tarih 13 Mart 2023 saat 23.59, çevrim içi başvurusu tamamlanmış olan projelerin elektronik imza işlemleri için son tarih ise 16 Mart 2023 saat 23.59 olarak belirlenmiştir.
1001 Programı Başvuru Belgeleri için tıklayınız.
TÜBİTAK ARDEB, BİDEB VE TEYDEB TARAFINDAN DESTEKLENEN PROJELERE İLİŞKİN BURS MİKTARI ÜST SINIRLARI GÜNCELLENDİ!
ARDEB, BİDEB ve TEYDEB tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerine ilişkin aylık üst limitler güncellenmiştir. Yeni burs tutarları aşağıdaki tabloda yer almakta olup, 01/01/2023 tarihi itibariyle geçerlidir.
Ayrıca, desteklenen projelerde yer alan bursiyerler, herhangi bir kamu kurum/kuruluşundan aylık burs almaları durumunda, TÜBİTAK tarafından belirlenen aylık burs üst limitleri dâhilinde herhangi bir kesinti uygulanmayacaktır.
Burs Üst Limitleri: |
||
Niteliği |
Ücret Karşılığı Çalışmıyor İse |
Ücret Karşılığı Çalışıyor İse |
Ön Lisans/Lisans Öğrencisi |
2.180.-TL/ay |
- |
Yüksek Lisans Öğrencisi |
7.275.-TL/ay |
2.180.-TL/ay |
Doktora Öğrencisi(*) |
9.920.-TL/ay |
2.975.-TL/ay |
Doktora Sonrası Araştırmacı(*) |
13.230.TL/ay |
- |
(*) BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programında yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda doktora öğrencileri 3.505.- TL/ay ve doktora sonrası araştırmacılar 4.365.- TL/aya kadar performans ödemesi alabileceklerdir.
L’OREAL – UNESCO ULUSAL GENÇ BİLİM KADINLARINA DESTEK BURSLARI 2023 İLANI YAYINLAND!
UNESCO’nun Doğa Bilimleri Sektörü içindeki iyi uygulama örneklerinden biri UNESCO ve L’Oreal Vakfı arasındaki işbirliği ile oluşturulan Genç Bilim Kadınlarına Destek Programı’dır.
UNESCO ve L’Oreal ortaklığında uluslararası “For Women In Science” programının bir uzantısı olan “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları Ulusal Programı”, 2003 yılından itibaren Türkiye’de başarıyla yürütülmektedir. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve L’Oreal Türkiye işbirliğiyle ülkemizdeki bilim kadınlarının bilimsel çalışmalarının teşvik edilmesi maksadıyla 2023 yılında da burs verilecektir.
Burs kapsamında Yaşam ve Çevre Bilimleri (Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Moleküler Genetik, Biyokimya, Biyofizik, Biyoteknoloji, Farmakoloji, Fizyoloji, Sağlık Enformatiği dâhil Biyoinformatik, Nörobiyoloji, Biyolojide Biyomedikal ve Yapay Zekâ araştırmaları) ve Fiziki Bilimler (Temel Bilimler (yaşam bilimleri hariç) ve Mühendislik, Taneli Malzemeler, Polimerler, Camlar ve Seramikler, Kompozitler, Biyomalzemeler, Nanomalzemeler, Özel Tasarlanmış Yüzeyler, Fotonik Kristaller, Yoğun Madde Fiziği ve İstatistiksel Fizik) alanlarında araştırma yapmakta olan, 40 yaşından gün almamış (1 Ocak 2023 tarihi itibariyle) ve doktorasını bitirmiş olan, her alandan ikişer olmak üzere toplam dört genç kadın araştırmacı, 150.000 Türk Lirası değerinde birer yıllık burs ile desteklenecektir.
Son başvuru tarihi 14 Nisan 2023 olan L’Oréal-UNESCO Ulusal Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları başvuruları www.forwomeninscience.com adresinden çevrimiçi yapılmakta olup, başvuru koşulları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. Burs hakkında bilgiye UNESCO Türkiye Milli Komisyonu web sitesinden de (http://www.unesco.org.tr) erişilmesi mümkündür.
Sorularınız için iletişim bilgileri:
L’ORÉAL Türkiye e-mail: info@forwomeninscience.com
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu e-mail: bengisubiray@unesco.org.tr
“DDX DİJİTAL DÖNÜŞÜM DANIŞMANI GELİŞİM PROGRAMI” YENİ DÖNEM BAŞVURULARI BAŞLAD!
✔ DDX Dijital Dönüşüm Değerlendirme Modeli, imalat sanayiindeki KOBİ’lerin dijital olgunluk seviyelerinin tespit edilerek işletmeye özgü bir yol haritasının hazırlanabilmesi için TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından geliştirildi.
✔ Bu modele rehberlik edecek danışman havuzu, “DDX Dijital Dönüşüm Danışmanı Gelişim Programını” başarı ile tamamlayarak sertifikalandırılan kişilerden oluşuyor.
✔ Havuzu genişletmek amacıyla açılan programa başvurular 17 Şubat 2023 tarihine kadar ddxmodel.tubitak.gov.tr adresinden yapılacak.
✔ Değerlendirme aşamasını geçerek programa kaydolmaya hak kazanan danışman adaylarının, eğitimleri 21 Şubat, 9 Mayıs, 16 Mayıs ve 23 Mayıs 2023 tarihlerinde başlayacak ve 7 hafta sürecek programlardan biri için kaydı gerçekleştirilecektir.
Başvuru ve detaylı bilgi için: ddxmodel.tubitak.gov.tr
NÖRODEJENERATİF HASTALIK ARAŞTIRMALARI ORTAK PROGRAMI JPND 2023 YILI ÇAĞRISI BAŞVURULARA AÇILDI!
Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (EU Joint Programming Neurodegenerative Disease Research - JPND) Avrupa'da nörodejeneratif hastalıklar alanında faaliyet gösteren araştırma programlarını düzenleyen ve yöneten kurumların bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Söz konusu girişim kapsamında nörodejeneratif hastalık araştırmalarını daha verimli hale getirecek ve tedavi kabiliyetini artıracak yöntemler konusunda proje çağrıları açılmaktadır.
Bu çerçevede, JPND JPCOFUND-2 2023 yılı uluslararası ortak araştırma projeleri çağrısında “Nörodejeneratif Hastalıklarda İlaç-Hedef Keşfine Yönelik Omik Verilerinin Büyük Ölçekli Analizi” başlığında araştırma projeleri desteklenecektir.
1. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 7 Mart 2023 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2023)
1. aşama önerilerinin TÜBİTAK’a sunulması için son tarih: 10 Mart 2023 (17:30, TSİ) (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr)
2. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 27 Haziran 2023 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2023)
İkinci aşama uluslararası bilimsel değerlendirme sürecinde başarılı bulunan projelerde yer alan araştırmacılarımız için TÜBİTAK son başvuru tarihi duyurulacaktır.
JPND JPCOFUND-2 2023 yılı çağrısı kapsamında proje önerilerinin Alzheimer, demans, Parkinson ve ilgili hastalıklar, Prion Hastalıkları, Motor Nöron Hastalıklar, Huntington Hastalığı, Spinoserebellar ataksi (SCA), Spinal Musküler Atrofi (SMA) nörodejeneratif hastalıklarından bir ya da birkaçını hedeflemesi gerekmektedir. Proje önerilerinin aşağıdaki araştırma alanlarına odaklanması gerekmektedir:
• Hastalık patogenezine sebep olan moleküllerin karşılıklı ve birbirleriyle etkileşimlerini aydınlatmak için var olan kohortlar (mevcut veriler ve biyomateryaller vb.) kullanılarak büyük ölçekli omik yaklaşımlarının uygulanması,
• Hastalığın başlangıcı ve progresyonun, kompleks ve multifaktöriyel mekanizmaların ve hastalığı etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılması,
• Büyük veri analizinden ve multi-omik yaklaşımlarından elde edilen bulguların mevcut hayvan ve hücre modellerine aktarımı ile bu modellerin potansiyelinin arttırılması,
• Farmakolojik müdahale ve önlemeye yönelik yeni ilaç hedeflerinin ve/veya yeni başlangıç noktalarının belirlenmesi,
• Mevcut hastalık tanımı anlayışını belirginleştirerek, daha gelişmiş alt sınıflandırma ve daha iyi hasta stratifikasyonunun yapılabilmesinin sağlanması,
• Yeni biyobelirteçlerin tanımlanması ve/veya mevcut biyobelirteçlerin validasyonunun yapılması.
Çağrıya sunulacak projelerin aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekmektedir:
- Her bir proje konsorsiyumunun, çağrıya katılan en az üç, en fazla altı farklı ülkeden koordinatör içerecek şekilde oluşturulması gerekmektedir. Proje önerilerine yeterince temsil edilemeyen ülkelerden ortak dahil edilmesi durumunda konsorsiyumu oluşturacak ortak sayısı yediye yükseltilebilir.
- Uluslararası dengenin sağlanması amacıyla aynı ülkeden ikiden fazla ortak bir konsorsiyumda yer alamaz.
- Çağrıya katılım sağlamayan ülkelerdeki araştırma grupları ya da çağrıya dahil olan ancak fon başvurusunda bulunmayan ülkelerdeki araştırma grupları, proje konsorsiyumuna kendi fon desteklerini sağlamak koşuluyla dahil olabilirler. Başvuru formunda proje başlangıcından itibaren fonun nasıl temin edileceğinin belirtilmesi gerekmektedir.
- Proje süresi en fazla 3 yıl olmalıdır.
Önemli Bilgi
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Türkiye’den ortakların yer alacağı projeler için hem çağrı sekretaryasına hem de TÜBİTAK’a başvuru yapılması zorunludur.
Ulusal proje başvuruları, Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden yalnızca elektronik imza (e-imza) kullanılarak yapılabilmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı ile ilgili detaylı bilgi edinmek, çağrı metnine ulaşmak, başvuru kılavuzuna ulaşmak ve uluslararası başvuru yapabilmek için: https://www.neurodegenerationresearch.eu/initiatives/annual-calls-for-proposals/2023-research-call-on-large-scale-analysis-of-omics-data-for-drug-target-finding-in-neurodegenerative-diseases/
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve JPND hakkında bilgi için:
Elif GÜNEY TAMER
0(312) 2981384
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Dr. Fahriye ERTUĞRUL
fahriye.ertugrul@tubitak.gov.tr
0(312) 2981805
ICGEB İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA PROGRAMI (COLLABORATİVE RESARCH PROGRAMME - CRP) BAŞVURULARA AÇILDI!
Türkiye’nin 1989’dan beri üyesi olduğu Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology – ICGEB) temel yaşam bilimleri, sağlık hizmetleri, endüstriyel ve zirai biyoteknoloji ve biyoenerji alanlarında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan araştırmacılara finansal destek sağlamaktadır.
Kimler Başvurabilir?
CRP
Programa, Türkiye’de bir üniversite veya araştırma enstitüsünde çalışmakta olan, temel yaşam bilimleri, sağlık hizmetleri, endüstriyel ve zirai biyoteknoloji ve biyoenerji alanlarında faaliyet gösteren tüm araştırmacılar başvuru yapabilir.
CRP Özel Programı: Erken Kariyer Geri Dönüş Programı
Genç araştırmacılara destek veren programa, 40 yaşını aşmamış, en az 2 yıl yurtdışında araştırma yapmış ve başvurunun yapıldığı tarihte Türkiye’ye dönüşü 2 yılı geçmemiş Türkiye’de bir üniversite veya araştırma enstitüsünde çalışmakta olan genç bilim insanları başvuru yapabilir.
Desteğin Kapsamı
Bütçe: En fazla 25.000 Avro / yıl
Süre: En fazla 36 Ay
Başvuru
Başvurular doğrudan ICGEB’e yapılacaktır. Son başvuru tarihi 30 Nisan 2023’tür.
Program ve başvuru hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Programa ilişkin soruların crp@icgeb.org e-posta adresine iletilmesi mümkündür.
Önemli Bilgi
ICGEB üye ülkelerinden gelen başvurulara fırsat eşitliği sağlamak amacıyla, her üye ülkeden yapılacak başvuru sayısı CRP için en fazla 3, CRP Özel Programı için ise en fazla 2 başvuru olarak belirlemiştir. Bu sayıların aşılması durumunda, alınan başvurular TÜBİTAK tarafından ön değerlendirme sürecine tabi tutulmaktadır. Bu süreçte TÜBİTAK, başvuruları ICGEB CRP ve CRP Özel Programı ön değerlendirmesi için ICGEB tarafından belirlenen bilimsel değerlendirme kriterlerine göre konularında uzman dış danışmanlara gönderecektir. Ön değerlendirme sonucunda oluşturulan listede en yüksek puanı alan başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Bu kapsamda, CRP için yapılan başvurulardan ilk 3’ü, CRP Özel Programı için yapılan başvurulardan ise ilk 2’si, Türkiye’den yapılan başvurular olarak, Türkiye ICGEB Liaison Officer’ı tarafından, “Endorsement” formları ile birlikte ICGEB CRP Ofisi’ne gönderilecektir.