FLAG-ERA ERA-NET 2023 YILI ÇAĞRISI AÇILDI!
FLAG-ERA (The Flagship ERA-NET) projesi Ufuk2020 Yeni ve Gelişmekte Olan Teknolojiler (Future and Emerging Technologies-FET) alanında yürütülmekte olan ve Türkiye'yi temsilen TÜBİTAK’ın dâhil olduğu bir ERA-NET Projesidir.
Projenin ve 2023 çağrısının temel amacı, uluslararası işbirlikleri yoluyla Yeni ve Gelişmekte Olan Teknolojiler alanlarında (başta Grafen ve İnsan Beyni olmak üzere) araştırma projelerinin desteklenmesidir.
FLAG-ERA Projesi 2023 Yılı Çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Son başvuru tarihi 01 Haziran 2023 olan ve tek aşamalı başvuru alınacak FLAG-ERA 2023 Yılı çağrısına sunulacak proje önerileri için oluşturulan proje konsorsiyumunun:
- en az 3 farklı katılımcı ülkeden üye içermesi veya,
- en az 2 farklı katılımcı ülkeden üye içermesinin yanında bir üyenin Grafen ya da İnsan Beyni Amiral Gemisi projelerinde halihazırda fonlanıyor olması gerekmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde içeren Çağrı Duyurusu metninin incelenmesi önerilmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı konuları, çağrı kuralları, proje gereksinimleri ve projelerden beklenen diğer niteliklere ilişkin detaylı bilgilere uluslararası çağrı sayfasından ulaşabilirsiniz.
İletişim
Uluslararası Başvuru Koşulları ve FLAG-ERA hakkında bilgi için:
Ebru SOYUYÜCE AYDIN
UİDB AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
E-posta: ebru.aydin@tubitak.gov.tr
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Ersin TURAN
UPAG Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu
E-posta: ersin.turan@tubitak.gov.tr
2537 - TÜBİTAK - CAS (ÇEKYA) İKİLİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI ÇAĞRISI AÇILDI!
TÜBİTAK ile Çek Bilimler Akademisi (Czech Academy of Sciences – CAS) arasında iki ülkenin bilim insanları arasında gerçekleştirilecek olan ortak araştırma projeleri desteklenecektir. Söz konusu çağrı bilimsel ve teknolojik alanların tamamına açık bulunmaktadır.
Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye'deki bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Çek Bilimler Akademisi’ne bağlı kuruluşlarda çalışan bilim insanları ile proje ortağı olarak anlaşmaları gerekmektedir.
TÜBİTAK'a yapılacak proje başvurularının elektronik başvuru sistemi (http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çağrıya ilişkin ayrıntılı bilgiye çağrı metni üzerinden ulaşılabilmektedir.
2566 – TÜBİTAK – ÇİN ULUSAL DOĞAL BİLİMLER VAKFI (NSFC) İKİLİ İŞ BİRLİĞİ PROGRAMI DEPREM ARAŞTIRMALARI ÇAĞRISI BAŞVURU TARİHİ UZATILDI!
Türkiye ve Çin’deki araştırmacılar tarafından yürütülecek ortak araştırma projelerine destek sağlanmasının planlandığı "2566-Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı (NSFC) ile İkili İş Birliği Programı Deprem Araştırmaları Çağrısı”nın son başvuru tarihi 18 Mayıs 2023 olarak belirlenmişti.
Kurumumuz ile NSFC tarafından yapılan değerlendirmeler ışığında söz konusu ikili iş birliği çağrısının son başvuru tarihinin 16 Haziran 2023 tarihine uzatılmasına karar verilmiştir. TÜBİTAK e-imza sürecinin en geç 23 Haziran 2023 tarihinde tamamlanması gerektiği çağrıya https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılabilmektedir.
PROF. DR. AZİZ SANCAR YURT DIŞI DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA BURS PROGRAMI BAŞLADI!
TÜBİTAK Bilim insan Destek Programları Başkanlığı 1964 yılından itibaren bilim insanlarının en iyi şekilde yetiştirilmeleri ilkesiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle doktora ve doktora sonrası araştırmacıların bilim temelli bilgi ile yetiştirilip ülkemizin milli teknoloji hamlesindeki hedeflerine katkı sağlaması yönünde destekleyici ve teşvik edici programlarla saysız bilim insanının yetişmesinde öncülük etmiştir.
İşte bu bilim insanlarımızdan birisi de kendisini bilim dünyası ve insanlığa adamış kıymetli bursiyerimiz Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz SANCAR hocamızdır. Sancar, 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tip fakültesini bitirmiş, 1970 yılında TÜBİTAK bursu ile Johns Hopkins Üniversitesi ve ardından Teksas Üniversitesinde doktora sonrası araştırmalarına başlamıştır. Halen Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi olan Sancar, 1995 yılında Türkiye'de TÜBİTAK Bilim Ödülünün de sahibidir. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA Onarımının Moleküler Mekanizmalarının Aydınlatılması ve Biyolojik Saatin Düzenlenmesi alanında dünya çapında araştırmalar yapmaya devam etmektedir.
Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz SANCAR adına, Aziz Sancar Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı 2022 yılında başlatılmıştır. Program kapsamında Prof. Dr. Aziz SANCAR tarafından bizzat seçilecek araştırmacılar kendisi ile birlikte laboratuvarında doktora sonrası araştırma yapma fırsatı elde edecektir. Program kapsamında 2 araştırmacı desteklenecektir.
- Programın 2022 yılı başvuruları 4.01.2022 – 4.03.2022 tarihleri arasında e-bideb sistemi üzerinden alınmıştır. 2022 yılı çağrısına toplamda 392 kişi başvurmuştur.
- Ön inceleme aşamasını geçen 25 aday bilimsel değerlendirme aşamasına alınmıştır. Bilimsel değerlendirme süreci Prof. Dr. Aziz SANCAR’ın koordinasyonunda belirlenen değerlendirme kurulunca TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı bünyesinde yapılmıştır.
- Değerlendirme kurulunun incelediği 25 adaydan 5 aday; mülakata katılmaya hak kazanmıştır. Değerlendirme kurulunun adaylar ile gerçekleştirdiği İngilizce mülakat neticesinde; nihai aşamada destek almaya hak kazanan 2 aday Prof. Dr. Aziz SANCAR tarafından belirlenmiştir. Programın 2022 yılı sonuçları 5 Temmuz 2022 tarihinde TÜBİTAK anasayfa ve sosyal medya hesapları üzerinden duyurulmuştur.
- Programımız kapsamında 1 kadın araştırmacımız, 15 Kasım 2022 tarihinde Prof. Dr. Aziz SANCAR’ın laboratuvarının bulunduğu University of North Carolina, Chapel Hill’de çalışmalarına başlamıştır.
Kimler Başvurabilir?
- Adayların araştırma konusunun Prof. Dr. Aziz Sancar'ın araştırmaları ile ilişkili olması.
- Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve doktorasını son yedi yıl içerisinde tamamlamış veya burs başlangıcına kadar doktorasını en geç 6 ay içinde tamamlayacak olması.
- Başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl içerisinde YDS, e-YDS veya YÖKDiL sınavlarından birinden en az 65 puan veya son 2 yıl içerisinde ÖSYM tarafından es değerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından birinden muadil puan aldığına dair belge veya İngilizce öğretim yapan Türkiye'deki bir kuruluştan lisans/lisansüstü veya yurt dışından lisans/ lisansüstü eğitim aldığını gösterir diploma.
- Adayın yetkinliklerine dair detaylı bilgileri ve daha önce tamamladığı bilimsel araştırmalara dair bilgileri (tez, makale vb.) içeren akademik özgeçmiş.
- Adayın araştırma konusunun Prof. Dr. Aziz Sancar’ın araştırmaları ile ilişkisini ve yapılacak araştırmaya ilişkin ayrıntılarını içeren niyet mektubu.
Burs Miktarı ve Süresi
- Aylık net 3000 ABD Doları
- Bursiyerin kendisi dahil toplamda 3 kişi için yurt dışına tek seferlik gidiş dönüş uçak bileti
- Burslu olarak en fazla 24 ay
Çağrı Takvimi
Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı 2023 yılı başvuruları 10 Mayıs 2023 - 7 Temmuz 2023 tarihleri arasında alınacaktır. Detaylar için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
TRANSCAN-3 ERA-NET COFUND 2023 YILI ÇAĞRISI AÇILDI!
TRANSCAN-3, ulusal ve bölgesel translasyonel kanser araştırmalarını destekleyen fonlama kuruluşlarını bir araya getiren bir ERA-NET Cofund projesidir. Projenin amacı, temel araştırmadan tedaviye translasyonel kanser araştırmalarını destekleyerek Avrupa çapında kanserin teşhis, tedavi ve bakımının kolaylaştırılmasıdır.
TRANSCAN-3 projesi 2023 yılı Uluslararası Ortak Çağrısı (JTC2023) “Kanser Epigenetiği Üzerine Translasyonel Araştırmalar” olarak belirlenmiştir. Çağrının hedefi, kanser epigenetiğinin daha iyi anlaşılmasına dayalı yeni yaklaşımların geliştirilmesi yoluyla kanserlerin tespiti, teşhisi, prognozu ve tedavisinin etkinliğini artırmaktır. Çağrıya sunulacak olan projelerin, çağrı kapsamında belirlenen 2 ana hedef ve alt hedeflerden en az birini kapsaması beklenmektedir.
Hedef 1: Epigenetiğin kanserin başlaması ve ilerlemesindeki rolü. Bu çalışmalar, kanserlerin tespitini, tanısını, prognozunu veya tedavilere yanıtı iyileştirmek için yeni biyobelirteçleri doğrulamayı amaçlayabilir.
Hedef 2: Kanserin ilerlemesini sınırlamak, relapsı/nüksetmeyi önlemek, mevcut kanser önleyici tedavilerin etkinliğini artırmak veya toksisitesini azaltmak için yeni epigenetik tabanlı terapötik stratejilerin doğrulanması.
TRANSCAN-3 Projesi 2023 Yılı Çağrısına ülkemizden yapılan başvurularda, Türkiye’de yerleşik kuruluşlar ve araştırmacılar TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
İki aşamalı başvuru alınacak olan TRANSCAN-3 2023 yılı çağrısının uluslararası 1. aşama son başvuru tarihi 21 Temmuz 2023 (12:00 CEST) dir. Çağrıya sunulacak proje önerileri için oluşturulan konsorsiyumun en az 3 farklı TRANSCAN-3 paydaşı ülkeden minimum 3, maksimum 6 proje partneri (koordinatör dahil) içerimesi gerekmektedir. Projede Macaristan, Letonya, Slovakya veya Türkiye’den partner yer alıyorsa maksimum partner sayısı 7’ye çıkarılabilir.
Uluslararası konsorsiyumun birinci aşama İngilizce proje başvurusunun, Uluslararası Ortak Çağrı Sekretaryasına (JCS) online sistem üzerinden (https://ptoutline.eu/app/transcan2023) yapılması gerekmektedir. Uluslararası başvurunun yanı sıra projede yer alan Türk kurum/kuruluşlar tarafından ayrıca TÜBİTAK’a, belirtilen tarihe kadar PBS (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden 1. aşama ulusal başvurunun elektronik imzalı olarak yapılması gerekmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarını detaylı bir şekilde içeren Çağrı Duyurusu metninin incelenmesi önemlidir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı konuları, çağrı kuralları, proje gereksinimleri ve projelerden beklenen diğer niteliklere ilişkin detaylı bilgilere uluslararası çağrı sayfasından ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Başvuru Koşulları ve TRANSCAN-3 hakkında bilgi için:
Özge Gözay Özdede
UİDB AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
E-mail: ozge.gozay@tubitak.gov.tr
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Kamil Öncü Şen
UPAG Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu
E-mail: oncu.sen@tubitak.gov.tr