EUROSTARS READY FOR TAKE OFF ETKİNLİĞİ SEYAHAT DESTEĞİ BAŞVURULARI 5 NİSAN 2024 TARİHİNDE AÇILIYOR
4 Nisan 2024 tarihinde Amsterdam / Hollanda'da, The Netherlands Enterprise Agency (RVO) tarafından düzenlenecek olan “Eurostars Ready for Take off 2024” etkinliğine katılım için TÜBİTAK tarafından seyahat desteği verilecektir. Seyahat desteği, Eurstars çağrılarına sunulacak projelerde yer almak isteyen ve proje ortağı arayan proje yürütücüsü adaylarına yöneliktir.
Etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilecek ikili görüşmelere, sunum ya da farklı oturumlara katılmak isteyenlerin etkinliğin web sayfasından kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Kayıt için lütfen tıklayınız.
TÜBİTAK SEYAHAT DESTEĞİNİN KAPSAMI
Etkinliğe katılım sağlayan ve başvuruları TÜBİTAK tarafından olumlu değerlendirilen firmalara, TÜBİTAK tarafından seyahat desteği (ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak, tren ve/veya otobüs bileti dahil - en fazla 750 Avro tutarında) verilecektir. Seyahat desteğine başvurmak isteyen firmaların 5 Nisan 2024 – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında https://uidb-destekodul.tubitak.gov.tr/ adresinden başvuru yapması gerekmektedir. Etkinlik için her firmadan yalnızca bir yetkiliye destek verilecektir. Destek başvurusu etkinlik sonrasında gerçekleştirilecektir.
Detaylı bilgi için tıklayın.
İletişim:
Sinan DOĞAN,
0312 298 1869
TÜRKİYE COST KATILIM İSTATİSTİKLERİNDEKİ BAŞARISINI SÜRDÜRÜYOR
Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology – COST) Kuruluşu, üyesi olan ülke araştırmacılarının COST Aksiyonu adı verilen uluslararası bilim ve teknoloji platformlarına dahil edilmeleri adına faaliyet göstermektedir. COST, sunduğu ağ destekleriyle bilim insanlarının uluslararası proje gruplarına erişimlerinde ciddi katkılar sağlamaktadır. COST’un 41 üyesi bulunmakta olup ülkemiz kurucu üyeler arasında yer almaktadır.
COST Kuruluşu tarafından sunulan katılım istatistikleri doğrultusunda 2023 yılında da Türkiye önemli başarılara imza atmıştır. Türkiye, yürürlükteki tüm Aksiyonların %99’una katılım sağlayarak COST’taki etkinliğini devam ettirmiştir. Ülkemiz, 7.096 Çalışma Grubu üyesi ile açık ara en fazla Çalışma Grubu üyesi olan ülke olmayı başarırken, COST ağ faaliyetlerine 1.849 bireysel katılımla bu alanda en başarılı 3. ülke olmuştur. 2023 yılında yaklaşık 2,27 Milyon Avro ile ülkemiz 41 COST üyesi ülke arasında en çok bütçe aktarılan 3. ülke olmayı başarmıştır.
Ülkemiz, cinsiyet dağılımının gözetilmesi ve genç araştırmacıların katılımı verilerinde de başarılı bir performans sergilemiştir. Genç araştırmacıların COST Aksiyonlarına katılımında %46,8 ile yüksek bir oran elde edilirken kadın araştırmacılarımızın katılımı istatistiğinde ise %54,4’lük bir katılım oranı yakalayarak bu alandaki istikrarını sürdürmüştür.
Ülkemiz COST ağlarındaki etkin katılımı ile bilim ve teknolojideki öncü ülkelerden biri olmaya devam edecektir.
2023 yılı Türkiye COST Genel Katılım istatistikleri için tıklayınız.
2024 YILI TÜBİTAK BİLİM, ÖZEL, HİZMET VE TEŞVİK ÖDÜLLERİ
2024 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Duyurusu
2024 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından; Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri olmak üzere dört kategoride ödül verilecektir.
Bilim Ödülü: Ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş hayattaki bilim insanlarına verilir.
Geçmiş yıllarda TÜBİTAK Bilim Ödülü alanlar için tıklayınız.
Özel Ödül: Bilim Ödülü eş değeri olarak yurt dışında yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hayattaki bilim insanlarına verilir.
Geçmiş yıllarda TÜBİTAK Özel Ödülü alanlar için tıklayınız.
Hizmet Ödülü: Ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesine üstün hizmetlerde bulunmuş kişilere verilir. Hizmet Ödülü için hayatta olmayan bilim insanları da aday gösterilebilir.
Geçmiş yıllarda TÜBİTAK Hizmet Ödülü alanlar için tıklayınız.
Teşvik Ödülü: Yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş, Türkiye’de yerleşik hayattaki bilim insanlarına verilir.
Geçmiş yıllarda TÜBİTAK Teşvik Ödülü alanlar için tıklayınız.
Başvuru ve Değerlendirme Süreci
Teşvik Ödülü’ne adaylar kişisel olarak başvurabilir veya aday gösterilebilirler. Bilim, Özel ve Hizmet Ödüllerine kişisel başvuru yapılamamakta, aday gösterilmek gerekmektedir.
Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerine;
- Geçmişte TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet Ödülü veya TÜBİTAK-TWAS Bilim Ödülü almış olanlar
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK)
- Türkiye Bilimler Akademisi Konseyi
- Üniversitelerin Senatoları veya Yönetim Kurulları
- Bilimsel ve teknolojik alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının en üst karar alma organları
- TÜBİTAK Ar-Ge ve Ar-Ge Kolaylık Birimleri Yönetim Kurulları ve TÜBİTAK Araştırma Grupları Yürütme Komiteleri (kendi faaliyet alanlarında)
aday gösterebilirler.
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerine başvurular https://oduller.tubitak.gov.tr internet adresinden erişilecek Ödüller Başvuru Sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. Ödüle başvuru yapacak aday ve aday gösteren kişi veya kurum/kuruluşun en üst yetkilisinin ARBİS’te güncel kaydının olması, yoksa “Yeni Kullanıcı Kaydı” gerçekleştirmesi ve talep edilen belgelerin Başvuru Sistemine eksiksiz yüklenmesi gerekmektedir. Başvuru aşaması tamamlandıktan sonra “Kabul Taahhüt ve Beyan Formu” aday ve aday gösteren kişi veya aday gösteren kurum/kuruluşun en üst yetkili yöneticisi tarafından e-imza ile imzalanmalıdır. Başvuru esnasında yurt dışında olup da e-imza kullanamayan adaylar, başvuru formunun çıktısını imzaladıktan sonra ilgili formun taranmış halini öncelikle e-postayla daha sonra aşağıdaki iletişim adresimize posta ya da kargoyla iletebilirler.
Aday gösteren kişi daha önce TÜBİTAK’tan aldığı ödül türünü ve ödül alma yılını başvuru sisteminde ilgili sekmeye eklemelidir. Aday gösteren üniversite senatosu/yönetim kurulu ise başvuru sisteminde rektörün imzası olmalıdır. TÜBİTAK Ödül başvurularına ilişkin iş ve işlemler hakkında rektör yardımcısına vekâlet verilmişse ya da başvurunun yapıldığı esnada rektör yardımcısı rektöre vekâlet ediyorsa ilgili vekâlet belgesi sisteme yüklenmelidir.
Aynı dönemde Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülü kategorilerinden yalnızca birine başvurulabilir.
Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerinden her bir ödül türüne en çok 3 kez başvuru yapılabilir. 2010 yılından önceki başvurular bu sayıya dâhil değildir.
1983 yılı ve öncesi doğumlu adaylar, Teşvik Ödülüne başvuru yapamaz.
2021, 2022 ve 2023 yıllarında TÜBA-GEBİP Ödülü almaya hak kazanan bilim insanları, 40 yaşını doldurmuş olsalar bile 2024 Yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülüne başvurabilirler.
Kadın başvuru sahiplerinin her doğumu için 40 yaş sınırına bir yıl ilave edilir.
2024 yılında TÜBA -Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (GEBİP) ve Uluslararası TÜBA Akademi Ödüllerine başvuru yapanlar 2024 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerine başvuru yapamaz.
Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri için; Adayların ödülü hak etme gerekçelerinin en fazla 750 kelimeyle açıklanması ve bu açıklamanın, hazırlanmasında birinci derecede katkı sağlanan yayınlarla desteklenmesi beklenmektedir.
“Gerekçe Çerçevesinde Seçilmiş Yayın Bilgileri” başlığında yer alan ve hazırlanmasında birinci derecede katkı sağlanan 5 yayının birer örneği, “Ek Dosyalar” başlığına yüklenmelidir. Adayın bu 5 yayınla yaptığı katkılar ile bu yayınlardaki katkı payı en fazla 250 kelimeyle açıklanmalıdır. Eğer adayın birden fazla konuda katkısı varsa, asıl önemli katkısı dışındakiler konulara göre ayrılmalıdır. “Gerekçe Çerçevesinde Diğer Bilimsel Yayınlar” başlığında yer alan en fazla 15 yayının birer örneği “Ek Dosyalar” başlığına yüklenmeli ve konulara göre ayrılan katkılar hakkında 500 kelimeyi geçmeyen bir açıklama yazısı eklenmelidir.
Bir adayın başvurusundaki asıl önemli katkıda birinci derecede esas olan yayınlar (Gerekçe çerçevesinde seçilmiş 5 yayın), başka bir adayın aynı türde ödüle başvurusunda kullanılamaz. TÜBİTAK, birinci derecede katkı sağlandığı beyan edilen yayınlar için bu beyanı araştırma hakkına sahiptir. İlgili yayında birinci derecede katkı sağlandığı beyan edilmesine karşın, bu yayınlardan herhangi birinde adayın birinci derecede katkısı olmamasının tespit edilmesi durumunda başvuru değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca, gerekçe çerçevesinde seçilmiş 5 yayının, adayın doktora çalışmasından bağımsız olması gerekmektedir.
Hizmet Ödülü için; Başvurular, adayların ödülü hak etme gerekçeleri ve varsa bu gerekçeyi destekleyen ilgili dokümanı içermelidir. Gerekçede; adayın bilim insanı yetiştirmek, mensup olduğu bilim dalının kurumsallaşması için çalışmalar yapmak, bilimsel kurum ve kuruluşlar kurmak veya kurulmasına önemli ölçüde katkıda bulunmak bakımlarından ülkemizdeki bilim ve teknolojinin gelişmesine ne şekilde üstün hizmette bulunduğu en fazla 750 kelimeyle açıklanmalıdır. Aday gösterilecek kişinin hayatta olmaması durumunda başvuru formu indirilip, doldurularak varsa eklenecek diğer belgelerle birlikte aşağıda yer alan adrese iletilmelidir.
Başvuru formu için tıklayınız.
Bilim, Özel, Hizmet Ödülleri; Temel Bilimler, Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri ile Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında, Teşvik Ödülü; Temel Bilimler, Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler ile Kutup Çalışmaları alanlarında verilir. Bilim Ödülü sayısı sekizi, Özel Ödül sayısı dördü, Hizmet Ödülü sayısı dördü ve Teşvik Ödülü sayısı yirmiyi geçemez.
Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödüllerinin türüne göre plaket ve berat verilir. Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri her yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulunca saptanan ayni ya da nakdî ödül içerir. Bilim ve Teşvik Ödülü alanlara ayrıca, her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda (2024 yılı için 1.650.000TL) yurt içinde yürüteceği araştırmalarda kullanılmak üzere araştırma desteği verilir.
Ödül değerlendirme sürecinde yapılan tüm değerlendirme ve oluşturulan görüşler ile değerlendirmelerine başvurulan hakem/danışman isimleri ve bunlar tarafından verilen görüşler gizli olup sayılanlar 4982 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesinin birinci fıkrası gereğince bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.
Başvurular 31 Mayıs 2024 Cuma günü, saat 17.00’ye kadar kabul edilecektir.
Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerini kazananlar, aynı yıl içinde açıklanır ve ödüller düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilir.
İletişim Bilgileri:
TÜBİTAK Yönetim Kurulu Sekretarya Birimi
Tunus Caddesi, No:80
06680, Kavaklıdere-Ankara
e-posta: oduller@tubitak.gov.tr
Tel: 0 312 298 11 32
TÜBİTAK-MALTA BİLİM VE TEKNOLOJİ KONSEYİ (MCST) İKİLİ İŞ BİRLİĞİ PROGRAMI 2024 YILI ÇAĞRISI BAŞVURUYA AÇILIYOR
TÜBİTAK ile Malta Bilim ve Teknoloji Konseyi (Malta Council for Science and Technology-MCST) arasındaki mevcut iş birliği protokolü çerçevesinde ortak projeler desteklenecektir.
Ortak proje önermek isteyen Türkiye'deki bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Malta’daki bilim insanları ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir.
Çağrı kapsamında aşağıdaki alanlarda başvuru gerçekleştirilebilecektir:
- Su Yönetimi
- Tarım Sistemleri
- Tarımsal Gıda Değer Zinciri
- Dijital Teknolojiler
- Akıllı İmalat
- Sağlık
Malta’dan proje ortağı arayan Türk bilim insanları buradan erişim sağlanabilen ortak bulma veri tabanından faydalanabilecektir.
Çağrı metni için lütfen tıklayınız.
TÜBİTAK’a yapılacak başvurular için Proje Başvuru Sistemine buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Açılış Tarihi: 1 Nisan 2024
Son Başvuru Tarihi: 14 Haziran 2024, 23:59
E-imza Son Tarihi: 25 Haziran 2024, 23:59
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJELER VERİ TABANI
Bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine çevrimiçi erişim günümüzde bilim yapmanın, teknolojik yenilik yaratmanın, ekonomik ve insani gelişmenin en önemli koşulu haline gelmiştir. TUBİTAK ULAKBİM, 1990 yılların başından beri bu amaçla Ulusal Veri Tabanları oluşturma faaliyetlerini yürütmektedir. Bu kapsamda, 1965 yılından günümüze kadar sonuçlanmış olan projelerin sonuç raporlarının tam metinlerine “TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı”ndan ücretsiz erişim sağlanmaktadır.
Bilindiği gibi Avrupa Komisyonu (AK) bilimsel araştırma çıktılarına herkesin erişebilmesini ‘Açık Bilim’in vazgeçilmez bir bileşeni olarak görmekte ve Ufuk 2020 çerçevesinde desteklenen tüm hakemli yayınlara açık erişimi zorunlu kılmaktadır. Açık Erişim (AE) kamu kaynaklarıyla desteklenen bilimsel araştırma çıktılarına herkesin ücretsiz olarak erişebilmesi anlamına gelmektedir.
TÜBİTAK Avrupa’daki Açık Erişim Alt Yapısı ile bütünleşmek ve Ufuk 2020 araştırma fonlarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için bilimsel yayınları ve araştırma verilerini de içeren, standartlara uygun bir Açık Bilim altyapısını kurmuş, konuyla ilgili TÜBİTAK Açık Bilim Politikası 14 Mart 2019 tarihinde TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
https://search.trdizin.gov.tr/tr/proje/ara linkinden erişim sağlanan ve 2000 yılından beri herkese açık olan “TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı”ndan proje numarası, başlık, yürütücü/araştırmacı/danışman adı, yıl ve anahtar kelime bazında tarama yapılabilmektedir. 21.824 proje kaydının yer aldığı veri tabanından projelerin tam metni ile birlikte görüntülenme, indirilme sayıları ile projeden çıkan yayın bilgilerine de erişim sağlanmaktadır. Proje sonuç raporlarına şayet varsa ambargo sürelerinin bitiminde erişim sağlanmaktadır. Ambargo süreleri proje yürütücüsünün talebi doğrultusunda uzatılabilmektedir. ARDEB Gruplarından SAVTAG (TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu) ve KAMAG (Kamu Araştırmaları Destekleme Grubu)’a ait projeler güvenlik nedeni ile veri tabanında yer almamaktadır.
ARDEB TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN 3501 PROGRAMININ DESTEK ÜST LİMİTİ GÜNCELLENDİ
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen “3501-Kariyer Geliştirme Programı” kapsamında uygulanmakta olan proje destek üst limiti 750 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi.
Yeni destek üst limiti, 21 Mart 2024 tarihi itibariyle geçerli olacaktır. 3501 Programı kapsamında halen yürütülmekte olan projelerde, ödenek yetersizliği durumunda, projede desteklenmesi uygun bulunan kalemler için yapılacak ek ödenek talepleri yeni limite kadar karşılanacaktır.
2209-A ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2023/2 DÖNEMİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI BELLİ OLDU
“Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2023 yılı 2. dönemine yapılan başvurular alanında uzman öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve destek almaya hak kazanan projeler belirlenmiştir.
2023 yılı 2. döneminde toplam 1.261 onaylı başvurudan 761 proje destek almaya hak kazanmıştır.
Başvuru durumu ile ilgili sonuçlar, program web sayfasında ve BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden kullanıcı girişi yapılarak “Başvuru Durumu” alanından görülebilir.
Detaylı bilgi için program web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
2209- B ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SANAYİYE YÖNELİK ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2023/2 DÖNEMİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI BELLİ OLDU
“Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2023 yılı 2. dönemine yapılan başvurular alanında uzman öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve destek almaya hak kazanan projeler belirlenmiştir.
2023 yılı 2. döneminde toplam 1.261 onaylı başvurudan 761 proje destek almaya hak kazanmıştır.
Başvuru durumu ile ilgili sonuçlar, program web sayfasında ve BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden kullanıcı girişi yapılarak “Başvuru Durumu” alanından görülebilir.
Detaylı bilgi için program web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
EMBO YERLEŞİM DESTEĞİ PROGRAMINA BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organisation – EMBO) Yerleşim Desteği (Installation Grants), Türkiye'nin öncülüğünde EMBO Stratejik Gelişim Yerleşim Desteği Kürsüsü tarafından 2006 yılında kuruldu. Desteğin amacı, Türkiye gibi moleküler biyoloji temelli yaşam bilimleri alanında gelişmekte olan bazı Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı (European Molecular Biology Conference – EMBC) üye ülkelerinde yaşam bilimlerini destekleyerek, yetenekli genç bilim insanlarının bu ülkelerde laboratuvar kurup, grup lideri olarak bilimsel çalışmalarına devam etmeleridir. Söz konusu destekten 2007-2024 yıllarında toplam 149 genç araştırmacı faydalanmış; bunlardan 42 araştırmacı Türkiye’de laboratuvar kurmayı tercih etmiştir. Türkiye program üyesi ülkeler arasında en çok tercih edilen ülkedir.
EMBO Yerleşim Desteği sahipleri araştırma faaliyetleri için 3 yıldan 5 yıla kadar yıllık 50.000 Avro ile desteklenmektedir. Türkiye’de desteklenmeye hak kazanan araştırmacılar için ödülün 35.000 Avrosu TÜBİTAK tarafından karşılanırken 15.000 Avrosu EMBC yıllık bütçesinden karşılanmaktadır. Destek sahipleri senelik 10.000 Avro tutarında ek hibeye de başvurabilmektedir. Ayrıca, destek sahipleri, EMBO Genç Araştırmacı Programında yer alan tüm imkânlardan yararlanabileceklerdir.
Kimler Başvurabilir?
Programa aşağıdaki kriterleri sağlayan genç grup liderleri başvuru yapabilir.
- EMBO çalışma alanlarında araştırma yapıyor olmak,
- Son iki yıl içinde EMBO Yerleşim Desteğinde yer alan ülkelerde laboratuvar kurmuş olmak veya bu ülkelerdeki bir üniversite/enstitü bünyesinde tam zamanlı grup liderliği pozisyonu için görüşme halinde olmak,
- 6 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek çevrimiçi mülâkata katılmak için engeli olmamak,
- Başvuru tarihinden önceki 4 yıl içinde (2020’den bu yana) başvurunun gerçekleştirileceği ülkeden farklı bir ülkede en az iki yıl geçirmiş olmak,
- Doktora derecesini başvuru tarihinden önceki 9 yıl içerisinde tamamlamış olmak.
Başvuru sayfasına erişmek için tıklayınız.
Türkiye’de laboratuvar kurarak EMBO Yerleşim Desteğinden faydalanan tüm araştırmacıların bilgisine erişmek için tıklayınız.
Sorularınızı yip@embo.org veya uidb@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.