UFUK AVRUPA ERDERA ORTAKLIĞI 2025 ULUSLARARASI ORTAK ÇAĞRISI AÇILDI!
ERDERA 2025 Uluslararası Ortak Çağrısı "Küçük moleküller ve biyolojik maddeler kullanılarak nadir hastalıklar için klinik öncesi tedavi çalışmaları - geliştirme ve doğrulama" başlıklı çağrısı açıldı.
Ufuk Avrupa Programı Sağlık Kümesi kapsamında desteklenen Avrupa Nadir Hastalıklar Araştırma Birliği (ERDERA) Ortaklığı, Avrupa'yı nadir hastalıklar araştırmaları ve inovasyonunda dünya lideri yaparak nadir hastalık tanısı almış 30 milyon insanın sağlık ve refahını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bahse konu Ortaklık ile yeni tanı ve tedavi yolları geliştirilerek sağlık araştırma verilerine dayalı, nadir hastalık araştırmaları ve inovasyonunda dijital dönüşüm değişimine öncülük etme potansiyeline sahip çok paydaşlı bir nadir hastalık ekosistemi oluşturulması hedeflenmektedir.
ERDERA Ortaklığı, araştırma ve yenilik değer zinciri boyunca araştırma faaliyetleri yoluyla kamu-özel sektör iş birliklerinin kurulması dahil olmak üzere ulusal ve bölgesel araştırma stratejilerinin koordinasyonunu ve uyumunu destekleyerek nadir hastalıklar konusunda Avrupa Araştırma Alanı'nı yapılandırmayı, bilgi yolculuğunun hasta etkisine dönüşmesini hızlandırmayı ve böylece nadir hastalıklar alanında AB yenilik potansiyelini desteklemeyi öngörmektedir.
ERDERA 2025 Çağrısı kapsamında sunulacak proje önerilerinin aşağıda yer alan araştırma alanı başlıklarından en az iki tanesini içermesi beklenmektedir.
Başlık 1: Klinik öncesi ortamda yeni tedavilerin geliştirilmesi
Başlık 2: Tahmine dayalı ve farmakodinamik biyobelirteçlerin oluşturulması ve doğrulanması
Başlık 3: Güvenilirliği artırmak için klinik öncesi bulguların tekrarlanması
Başlık 4: Terapiye hazırlık için klinik öncesi kavram kanıtlama çalışmaları
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği ERDERA 2025 Çağrısı, iki aşamalı bir başvuru sürecini takip edecek olup fonlama kararlarının 2025 yılı Aralık ayına kadar alınması öngörülmektedir. Son başvuru tarihleri, ilk aşama uluslararası başvurular için 13 Şubat 2025, ikinci aşama uluslararası başvurular için 9 Temmuz 2025 olarak belirlenmiştir.
Uluslararası Çağrı duyurusu ve başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Ulusal süreçler ile ilgili bilgi edinmek için ERDERA 2025 Yılı Ulusal Başvuru Kuralları dokümanının mutlaka incelenmesi önerilmektedir. Bahse konu dokümana ve kapsamlı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Çağrı Takvimi:
-
Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 13 Şubat 2025 (14:00, CET)
-
1. Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 21 Şubat 2025 (23:59 TSİ)
-
1. Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 26 Şubat 2025 (23:59 TSİ)
-
2. Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 09 Temmuz 2025 (14:00, CET)
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Kuralları hakkında bilgi için:
Dr. M. Merve POLAT
AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
e-posta: erdera@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 17 82
Ulusal Başvuru Kuralları hakkında bilgi için:
Arif DUYAR
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: arif.duyar@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 16 28
ERDERA Ulusal Başvuru Kuralları
2549 TÜBİTAK-POLONYA ULUSAL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ (NCBR) İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI!
TÜBİTAK ile NCBR tarafından açılan ortak proje çağrısı kapsamında 6 projenin desteklenmesine karar verilmiştir.
TÜBİTAK ile NCBR arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde açılan ortak proje çağrısı kapsamında desteklenmesine karar verilen proje listesi aşağıda paylaşılmaktadır.
Türkiye’deki Yürütücü Kuruluşlar | Polonya’daki Yürütücü Kuruluşlar | Proje Adı |
TRABTECH MEDİKAL İLERİ TEKNOLOJİLER ANONİM ŞİRKETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ (Prof. Dr. Pınar Yılgör Huri) |
VARŞOVA TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ STENOCOAT |
EKLEMELİ OLARAK ÜRETİLEN SPINAL VE CMF İMPLANTLARDA, KAPLAMA YENİLİKLERİ SAYESİNDE GELİŞMİŞ OSSEOINTEGRASYON VE KEMİĞİ TAKLİT ETME DAVRANIŞI (REKABETÇİ PEEK) |
TEKNOMA TEKNOLOJİK MALZEMELER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (Prof. Dr. Lütfi Özyüzer) KOÇ ÜNİVERSİTESİ (Doç. Dr. Uğur Ünal) |
LUKASIEWICZ ARAŞTIRMA AĞI MİKROELEKTRONİK VE FOTONİK ENSTİTÜSÜ CBRTP – ENDÜSTRİYEL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ |
GENİŞ ALAN ESNEK HİBRİT SÜPERKAPASİTÖR |
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ (Prof. Dr. Ekmel Özbay) ASELSAN BİLKENT MİKRO NANO TEKNOLOJİLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. |
VİGO FOTONİK A.Ş | P-I-N VE N-B-N TASARIMLI DÜŞÜK KAPASİTANSLI ARKADAN AYDINLATMALI INGAAS FOTODEDEKTÖRLER |
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Prof. Dr. Ömer Şimşek) MAYSA GIDA SANAYİ VE TİC. A.Ş. |
POLONYA BİLİMLER AKADEMİSİ BİYOKİMYA VE BİYOFİZİK ENSTİTÜSÜ JHJ LTD. |
RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK VE GIDA ÜRÜNLERİNE SAĞLIK YANLISI FAYDALAR SAĞLAMAK İÇİN BENZERSİZ ÖZELLİKLERE SAHİP LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ VE BUNLARIN METABOLİTLERİNE DAYALI FONKSİYONEL GIDA KATKI MADDELERİNİN FORMÜLE EDİLMESİ |
EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FAB. TÜRK ANONİM ŞİRKETİ |
ADAM MICKIEWICZ ÜNİVERSİTESİ, ENERJİ VE YAKIT İŞLEME TEKNOLOJİSİ ENSTİTÜSÜ OZEN SP.Z.O.O |
YÜKSEK FIRIN-ÇELİK ÜRETİM ROTASINDA BİYOKOK ÜRETİM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ |
SABANCI Ü. NANOTEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (SUNUM) (Doç.Dr. Rükan Genç Altürk) INITİO CELL BİYOTEKNOLOJİ A.Ş. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ (Doç. Dr. Merve Gürsoy Bulut) |
ADAM MICKIEWICZ ÜNİVERSİTESİ NANOEXPO SP. Z O.O. |
KANSER TESPİTİ VE TEŞHİSİ İÇİN BİYOGÖRÜNTÜLEME ARACI OLARAK ÇEVRE DOSTU SENTEZLENMİŞ YUKARI DÖNÜŞÜMLÜ FLORESAN KARBON NOKTALAR |
NEURON COFUND2 PROJESİ 2025 ORTAK ULUSLARARASI ÇAĞRISI ÖN DUYURUSU
ERA-NET NEURON Projesi 2025 Ortak Uluslararası Çağrısının (JTC 2025), 07 Ocak 2025 tarihinde açılması planlanmaktadır.
Çağrının amacı, disiplinler arası uygulamaları kullanarak, ağrıdan etkilenen insanların yaşamlarını iyileştirme potansiyeli taşıyacak “Ağrı Sinirbilimi” hakkındaki bilgileri geliştirmeye yönelik kritik translasyonel ve klinik soruları ele alacak çok uluslu, işbirlikçi araştırma projelerini desteklemektir.
Kronik ağrı, farklı beyin bölgelerindeki yapısal ve fonksiyonel değişikliklerle ilişkilidir ve değişen nörotransmiter seviyeleriyle bağlantılıdır. Bu tür değişikliklere duygusal, bilişsel ve davranışsal bozulma da eşlik edebilir. Kronik ağrıdan etkilenen kişilerde depresyon ve anksiyete gibi zihinsel bozuklukların görülme riski artar ve bunun tersi de geçerlidir. Bu komorbiditelerin ortaya çıkması etkili ağrı yönetimini ve tedaviyi engellemektedir. Bu nedenle, ağrı araştırmaları alanında önemli ilerlemeler ancak klinik nöroloji ve psikiyatri, psikoloji, bilişsel sinirbilim, nörobiyoloji, fizyoloji, genetik veya farmakoloji gibi farklı disiplinler arasındaki koordineli iş birliği ile sağlanabilir.
Sadece uluslararası projeler finanse edilecektir. Bir öneri sunacak her konsorsiyumun, İngilizce çağrı metninde belirtilen kuruluşlar tarafından finanse edilen en az üç farklı ülkeden araştırma grubundan oluşması gerekmektedir. Bir konsorsiyumda araştırmagruplarının sayısı beşle sınırlıdır. En fazla iki araştırma grubu aynıülkeden olabilir. ERA-NET NEURON fonlamadüzeninde bugüne kadar daha az destek alan ülkelerden (Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Tayvan ve Türkiye) ortaklar dahil olmak üzere konsorsiyumlardaortak sayısı altıya artırılabilir.
Çıkılacak çağrı için ERA-NET NEURON Ortak Çağrı Sekreteryası tarafından iki aşamalı uluslararası değerlendirme yapılacaktır. İlk aşamada gelen ön önerilerden (pre-proposal) uluslararası dış danışman değerlendirmesi sonucunda başarılı olan adaylardan ikinci aşamada tam öneriler (full proposals) istenecektir.
Başvuru ile ilgili uluslararası ön duyuruya https://www.neuron-eranet.eu/joint-calls/bio-medical/2025-pain/ ağ sayfasından ve uluslararası ağ araçlarına ise https://www.neuron-eranet.eu/resource-hub/networking-tools/ ağ sayfasından erişebilirsiniz.
Başvuru ile ilgili detaylı bilgi ve ulusal ve uluslararası başvuru koşulları çağrının açılmasından sonra TÜBİTAK ana sayfasından tekrar paylaşılacaktır.
İlgili Kişi
Dr. Recep Emrah ÇEVİK
TÜBİTAK, Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu (SBAG)
Tel: 0 312 298 1214
e-posta: emrah.cevik@tubitak.gov.tr
UFUK AVRUPA MSCA-COFUND ÇAĞRISINA SUNULAN COCİRCULATİON3 PROJESİ AVRUPA KOMİSYONU’NDAN ALINABİLECEK EN YÜKSEK BÜTÇE İLE DESTEKLENDİ!
CoCirculation3 Projesi 100 Doktora Sonrası Araştırmacıyı Ülkemize Getirme Hedefi İle Yakında Başlıyor!
Ufuk Avrupa Marie S. Curie Alanı altında yer alan MSCA-COFUND-2023 yılı çağrısı sonuçları açıklandı. Alınan sonuçlara göre Türkiye’den TÜBİTAK’ın Co-Funded Brain Circulation 3 (CoCirculation3) adıyla “Postdoctoral Fellowships – Doktora Sonrası Burslar” paneline yapmış olduğu başvuru bu çağrıdan alınabilecek en yüksek bütçeli proje olarak Avrupa Komisyonu tarafından desteklendi.
Yüksek rekabet yaşanan bu seneki çağrıda Avrupa Komisyonu 12 Doktora ve 15 Doktora Sonrası olmak üzere toplam 27 projeyi destekleme kararı aldı. Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Fransa, İrlanda, Finlandiya, Danimarka, Çekya, Almanya, Macaristan, Hollanda, Polonya, Slovenya ve İsveç’ten projelerin desteklendiği bu çağrıda, TÜBİTAK Avrupa Komisyonu’ndan 9,5 milyon avroluk bütçe almış oldu. Bu bütçe ile TÜBİTAK, 100 doktora sonrası araştırmacıyı yurtdışından ülkemize getirmeyi ve fonlamayı hedefliyor.
Bu hedef ile araştırmacılara daha önce desteklenen CoCirculation ve CoCirculation2 projelerinin de sunduğu rakamın üzerinde maaş ve araştırma desteğinin sunulması planlanıyor. 2011 yılında başlayan ve Avrupa Komisyonu ile işbirliği içerisinde sürdürülen CoCirculation yolculuğu, 2017 yılında CoCirculation2 projesi ile ve şimdi de (2023) CoCirculation3 projesi ile devam ediyor.
Ülkemiz adına gururla karşıladığımız bu sonuç neticesinde, AB Çerçeve Programlar Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından yazılan ve sunulan CoCirculation ve Cocirculation2 projeleri gibi, CoCirculation3 projesinin de TÜBİTAK BİDEB 2236 Programı olarak uygulamaya konulacağını sizlere duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz.
Projenin Hedefleri:
Avrupa Komisyonu ile TÜBİTAK arasında imzalanan Hibe Antlaşması’na göre 1 Haziran 2025 tarihinde uygulanmaya başlanacak CoCirculation3 Projesi 3 ayrı çağrıya çıkarak yüksek nitelikli 100 doktora sonrası araştırmacıyı yurt dışından ülkemize getirme hedefinde olacaktır.
Araştırma konularında bir kısıtlamaya gitmeden her alandan araştırmacının açılacak çağrılara başvurmasının mümkün olacağı bu doktora sonrası burs programı kapsamında, araştırma konularının tüm dünyada oldukça önemli görülen “Yeşil Mutabakat” ile ilişkilendirilmesi gerekecektir.
CoCirculation3 projesi kapsamında, doktora derecesine sahip araştırmacıların araştırma projelerini, kendi seçecekleri Türkiye’de yerleşik bir akademi veya sanayi kuruluşunda 24 ay boyunca bir danışman (süpervizör) eşliğinde yürütmeleri beklenecektir. Fonlanacak araştırmacıların milliyetleri fark etmeksizin, başvuru yapacakları çağrıların tarihleri baz alınarak, son 3 yıldır 12 aydan fazla Türkiye’de bulunmadıklarını göstermeleri, başvuru için bir önkoşul olacaktır.
Çağrı açılış ve kapanış tarihleri belirlenmiş olup, yurtdışından gelmesi muhtemel araştırmacılar ile şimdiden paylaşılabilir:
1. Çağrı: 1 Eylül 2025’te açılıp, 28 Kasım 2025’te kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)
2. Çağrı: 3 Ağustos 2026’da açılıp, 30 Ekim 2026’da kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)
3. Çağrı: 1 Temmuz 2027’de açılıp, 30 Eylül 2027’de kapanacaktır. (34 araştırmacı fonlanacaktır.)
Projemiz kapsamında Türkiye’ye yerleşik tüm Akademi ve Sanayi kuruluşlarının bir ya da daha fazla araştırmacıya ev sahipliği yapmaları, onlara araştırma ortamı sunmaları mümkün olacaktır. BİDEB 2236 Programının açacağı yukarıda takvimi verilen 3 çağrı döneminde sunulacak proje önerilerinden ilk sene 33 araştırmacı (2025 yılında), ikinci sene 33 araştırmacı (2026 yılında) ve üçüncü sene 34 araştırmacı (2027 yılında) desteklenecektir. Araştırmacıların kendilerine uygun bir ev sahibi kuruluş bularak, çağrılar duyurulduğunda TÜBİTAK tarafından paylaşılan proje önerisi formatına uygun bir başvuru ile TÜBİTAK BİDEB 2236 programına başvuru yapmaları beklenecektir. (Bu sürede ev sahibi kuruluşlar da kendilerine uygun araştırmacı arayışına başlayabilirler, örneğin EURAXESS ağı üzerinden araştırmacı ilanı verebilirler.)
Projenin Fark Katan Özellikleri:
CoCirculation3 projesini önceki senelerde uygulanan CoCirculation ve CoCirculation2 projelerinden ayıran en önemli özellikler şu şekilde sıralanabilir:
-
Desteklenecek araştırmacıların hepsi 24 ay süresince fonlanacaklardır.
-
Araştırmacıların tüm araştırma alanlarından başvuru yapmaları mümkündür (sunulacak proje önerilerinin “Yeşil Mutabakat” ile ilişkilendirilmesi de beklenecektir).
-
Araştırmacılar başvurularını “Standart” ya da “Toplum ve Girişimcilik (Society & Enterprise)” paneline sunmaları beklenecektir. Böylece sanayi kuruluşlarına gelmek üzere başvuru yapan araştırmacılar ayrı bir panelde değerlendirilme şansı bulacaktır.
-
CoCirculation3 projesi sanayi kuruluşları ile yüksek işbirliği sağlama hedefinde olacaktır. Bursları süresince yeni bir iş kurma planı yapan bursiyerler için “Girişimcilik Ödeneği - Entrepreneurship Allowance” adıyla (isteğe bağlı) bir ödenek sunulacak ve dileyenler bu ödenek ile işletme kurulumu ile ilgili eğitimler alabileceklerdir.
-
Önceki yılların COFUND bursiyerleri ile eğitmen-eğitilen havuzu kurulacak, bu sayede oluşacak bir mezunlar ağı ile kariyer gelişimi konusunda bursiyerlere destek sağlanacaktır.
-
CoCirculation3 projesine destek mektubu veren kuruluşlar dâhil olmak üzere, araştırmacıların farklı kuruluşlarda kısa süreli görevlendirilmelerinin (istenirse) önü açık olacak, böylece akademi-sanayi işbirliğinin artırılması sağlanacaktır.
-
Araştırmacılar 24 aylık projelerinin bitiminde, “Non-Academic Placement – Akademik Olmayan Kuruluşlara Yerleştirme” adıyla dilerlerse, akademik olmayan kuruluşlarda 1 yıla kadar istihdam edilerek, burs süreleri (TÜBİTAK BİDEB tarafından ulusal fonlar ölçeğinde) uzatılacaktır. Bu sayede CoCirculation3 projesi yurtdışından gelen araştırmacıların proje bitiminde (24 ay sonunda) Türkiye’de kalmaları için fırsatlar sunabilecektir.
CoCirculation3 projesine ait diğer tüm detaylar yakında açılacak web sitesi üzerinden paylaşılacak, web sitesini açılışı hem Ufuk Avrupa web sitesi hem de TÜBİTAK web sitesi üzerinden duyurulacaktır.
Ufuk Avrupa Ulusal Websitesi’ne ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Teşekkürlerimiz:
Son olarak ancak en önemlisi, Türkiye’ye gelecek araştırmacıların çok nitelikli kuruluşlarla başvurular yapacağını göstermemiz açısından bizlere proje önerimizi güçlendirmek adına destek mektubu veren aşağıdaki 54 kuruluşumuza (27 akademik, 27 sanayi kuruluşu) bu vesile ile tekrar teşekkür ederiz. Listede yer alan kuruluşlarımız gibi, bu projeden henüz haberdar olmuş Türkiye’deki diğer kuruluşlarımız da eşit şartlarda CoCirculation3 çağrılarına önümüzdeki yurtdışından gelecek araştırmacılar ile başvuru yapabilir ve bu programdan faydalanabilirler.
Yurt dışından Türkiye’ye gelecek araştırmacılarımız, Türkiye’den hangi kuruluş ile proje önerisi yazacağına karar veremiyorsa, aşağıdaki kuruluşlarımız ile irtibata geçerek birlikte başvuru yapmayı değerlendirebilirler. Bu liste dışından bir kuruluş ile başvuru yapmanın da mümkün olduğunu tekrar belirtmek isteriz.
CoCirculation3 Projesine Destek Mektubu Sunan Kuruluşlarımız*
1. ACIBADEM MEHMET ALI AYDINLAR UNIVERSITESI
2. ARCELIK A.S.
3. BAHCESEHIR UNIVERSITESI
4. BASTAS CEMENT / ÇİMENTO
5. BETEK BOYA VE KIMYA SANAYI A.S
6. BILKENT UNIVERSITESI
7. BITNET BILIŞIM HIZMETLERI LTD ŞTI
8. BOGAZICI UNIVERSITESI
9. BRISA BRIDGESTONE SABANCI LASTIK SANAYI VE TICARET A.Ş
10.BTS GROUP
11. DOKUZ EYLUL UNIVERSITESI
12. ECZACIBASI YAPI GERECLERI SANAYI VE TICARET A.Ş.
13. EGE UNIVERSITESI
14. EMODA YAZILIM VE DANISMANLIK SANAYI TICARET LTD ŞTİ
15. ERCIYES UNIVERSITESI
16. ERICSSON ARASTIRMA GELISTIRME VE BILISIM HIZMETLERI ANONIM SIRKETI
17. FARPLAS OTOMOTIV A.Ş
18. FORD OTOMOTIV SANAYI A.Ş.
19. GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
20 .HACETTEPE UNIVERSITESI
21. ICTERRA BİLGİ VE ILETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SANAYİ V TİCARET A.Ş.
22. ISTANBUL UNIVERSITESI - CERRAHPAŞA
23. ISTANBUL MEDIPOL UNIVERSITESI
24. ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI
25. IZMIR BIYOTIP VE GENOM MERKEZI
26. IZMIR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
27. KADIR HAS UNIVERSITESI
28. KOC UNIVERSITESİ
29. KONYA CIMENTO SANAYI A.Ş.
30. KORDSA TEKNIK TEKSTIL A.Ş.
31. LIMAK CIMENTO SANAYI VE TICARET A.Ş.
32. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
33. OZYEGIN UNIVERSITESI
34. PARABOL YAZILIM ELEKTRONIK DANISMANLIK EGITIM SAN VE TIC LTD STI
35. ROKETSAN ROKET SANAYII VE TICARET A.Ş.
36. SABANCI UNIVERSITESI
37. SELCUK UNIVERSITESI
38. SRDC YAZILIM ARASTIRMA VE GELISTIRME VE DANISMANLIK TICARET A.Ş.
39. TAV BILISIM HIZMETLERI A.Ş.
40. TED UNIVERSITESI
41. TEKNOPAR ENDUSTRIYEL OTOMASYON SANAYI VE TICARET A.Ş.
42. TIGA BILGI TEKNOLOJILERI A.Ş.
43. TOBB EKONOMI VE TEKNOLOJI UNIVERSITESI
44. TOFAS TURK OTOMOBIL FABRIKASI A.Ş.
45. UZAY TECH BILISIM ARASTIRMA MUHENDISLIK HIZMETLERI SANAYI VE TICARET A.Ş.
46. VIVEKA TEKNOLOJI YATIRIM VE DANISMANLIK A.Ş.
47. YASAR UNIVERSITESI
48. YEDITEPE UNIVERSITESİ
49. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
50. ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM A.Ş.
51. DURMAZLAR MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş
52. ISTANBUL UNIVERSITESI
53. YESILOVA HOLDING A.Ş.
54. HAVELSAN HAVA ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET A.Ş.
*Bu liste dışından bir kuruluş ile de başvuru yapmanın mümkün olduğunu tekrar belirtmek isteriz. Lütfen TÜBİTAK BİDEB 2236 çağrılarını takip ediniz. Çağrı takvimi şu şekilde ilerleyecektir:
1. Çağrı: 1 Eylül 2025’te açılıp, 28 Kasım 2025’te kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)
2. Çağrı: 3 Ağustos 2026’da açılıp, 30 Ekim 2026’da kapanacaktır. (33 araştırmacı fonlanacaktır.)
3. Çağrı: 1 Temmuz 2027’de açılıp, 30 Eylül 2027’de kapanacaktır. (34 araştırmacı fonlanacaktır.)
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TIP AVRUPA ORTAKLIĞI 2025 ÇAĞRISI AÇILDI
Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı’nın “Kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı için farmakogenetik stratejiler (PGxPM2025)” başlıklı 2025 yılı çağrısı açılmıştır.
Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı (European Partnership for Personalised Medicine-EP PerMed), kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırmalara ve yenilikçi yaklaşımlara destek verilmesini ve sağlık sisteminin güçlendirilmesini hedeflemektedir.
EP PerMed JTC2025 çağrısı kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı için yeni farmakogenomik belirteçlerin belirlenmesini/validasyonunu ve farmakogenomik stratejiler kullanılarak tedavi yaklaşımının şekillendirilmesini kapsamaktadır.
-
İlaç/ilaç kombinasyonları ile ilişkili olarak multi-omik veriler kullanarak yeni farmakogenomik belirteçlerin belirlenmesi
-
İlaç/ilaç kombinasyonunun sonuçlarını tahmin etmek için multi-omik veriler kullanarak farmakogenomik belirteçlerin validasyonu
-
Farmakogenomik stratejiler kullanılarak, doğru dozun, tedavi etkinliğinin, advers ilaç yanıtının ve tedaviye yanıt vermeyen durumların belirlenerek, kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımının şekillendirilmesi (kombinasyon tedavileri de dahil)
Çağrı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı çağrı dokümanı aşağıda paylaşılmıştır.
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği JTC2025 Çağrısı iki aşamalı bir başvuru sürecine sahiptir. Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur.
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
EP PerMed 2025 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları dokümanı aşağıda paylaşılmıştır.
Çağrı Takvimi:
-
Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 18 Şubat 2025 (14:00, CET)
-
1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 28 Şubat 2025 (23:59 TSİ)
-
2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 17 Şubat 2025 (14:00, CEST)
İletişim Bilgileri:
EP PerMed ve Uluslararası Başvuru Kuralları:
Doç. Dr. N. Selcan TÜRKER
0312 2981760
TÜBİTAK-1071 Programı ve Ulusal Başvuru Kuralları:
Azmi Serhat YILDIRIM
azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 2981823
EP PerMed Çağrı Dokümanları
AGROECOLOGY ORTAKLIĞI 2. ÇAĞRISI AÇILDI
AGROECOLOGY Ortaklığı 2. Çağrısı" Agroekolojinin Performansının Değerlendirilmesinde Çevresel, Ekonomik ve Sosyal Perspektiflerin Entegre Edilmesi: Değer Zinciri ve Politika Olanakları." başlıklı çağrısı açıldı.
Tarım Sistemleri Geçişini Hızlandırmaya Yönelik Avrupa Ortaklığı –Tarımsal Ekoloji Yaşam Laboratuvarları ve Araştırma Altyapıları-AGROEKOLOJİ (European Partnership on Accelerating Farming Systems Transition –Agroecology Living Labs And Research Infrastructure- AGROECOLOGY) Ortaklığı Avrupa çapında agroekolojiye geçişi hızlandıran bir canlı laboratuvarlar ve araştırma altyapıları ağı oluşturmayı ve desteklemeyi amaçlamaktadır. Uzun vadeli, sahaya özgü, çok paydaşlı ve gerçek yaşam deneyimleri için alanlar sağlayacak ve çiftçileri olumlu ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler için ihtiyaç duyulan ölçekte agroekolojik uygulamaları anlamada ve uygulamada destekleyen uygulamaları benimsemeye hazır şekilde sunacaktır.
2030'a kadar, agroekoloji etrafındaki ekosistem AB düzeyinde daha iyi bağlanacak, agroekolojik süreçler hakkındaki bilgi, çiftçiler ve çevre tarafından agroekolojinin alımını artıracak ve çiftçiliğin sosyal performansı iyileştirilecektir.
Agroekoloji, Yaşam Laboratuvarları ve Araştırma Altyapıları esasına dayanan projenin hedef kitlesi ve faydalanıcıları; tarımsal alanda faaliyet gösteren resmi kurumlar, araştırma yapan kuruluşlar, araştırma altyapıları, bölgesel ve yerel yönetimler, yaşayan laboratuvarlar (liviniglabs), çiftçilerdir. Tarımsal üretim kapasitesine zarar vermeden girdi maliyetleri üzerindeki baskıyı azaltabilecek ve verimlilikte uzun vadeli ilerlemeye yol açabilecek araçlardan biri olan agroekoloji; daha sağlıklı ekosistemlere ve biyoçeşitliliğe olumlu katkıda bulunmayı amaçlayan bütüncül bir yaklaşımdır.
Agroekoloji ekonomik olarak uygulanabilir tarım uygulamaları; biyolojik çeşitlilik, iklim ve çevre, döngüsel ve sürdürülebilir tarım ve ilgili değer zincirleri yaratmayı hedeflemekte olup dayanıklı, üretken, üretim alanına duyarlı, yaygın ve AB gıda güvenliğinin güvence altına alınmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Bu çağrı, ülkemizden TÜBİTAK’ın da olduğu 26 farklı ülkedeki 72 ortağı bir araya getirerek, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, gıda güvenliği ve egemenliği ve çevre hedeflerini ve zorluklarını karşılamaya uygun bir tarım sektörünü destekleyecek ve çiftçiler için karlı ve çekici bir faaliyet sağlayacaktır. Çağrı konu başlıkları aşağıda verilmektedir.
Konu 1: Agroekolojinin faydalarını/etkilerini ve ödünleşimlerini değerlendirmek ve en iyi uygulamaları belirlemek
Bu konuya yapılacak başvurular, aşağıdaki temalardan en az birini seçmelidir:
-
Agroekolojik üretimde ödünleşimlerin ele alınmasına yönelik yöntemler ve prosedürler
-
En iyi uygulamaların farklı mekânsal ve zamansal ölçeklerde benimsenmesini hızlandırmak için uygun seçenekleri belirlemek ve desteklemek adına senaryo analizleri
Konu 2: Agroekolojiye geçişi kolaylaştırmak için değer zincirlerini, iş modellerini ve politikaları dönüştürmek
Bu konuya yapılacak başvurular, aşağıdaki temalardan en az birini seçmelidir:
-
Agroekolojik geçişi kolaylaştıracak yeni iş modellerinin değer zincirlerinde dönüşümü ve geliştirilmesi
-
Agroekolojik geçişi desteklemek için aktörler arası koordinasyon, sosyal inovasyonlar ve politikalar
Çağrı kapsamında yukarıda konu başlıklarından en fazla biri seçilerek hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir. Çağrı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Çağrı Takvimi:
-
Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 17 Şubat 2025 (14:00, CET)
-
1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 24 Şubat 2025 (23:59 TSİ)
-
1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 03 Mart2025 (23:59 TSİ)
-
2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 09 Temmuz 2025
(13:00, CEST)
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve AGROECOLOGY 2. Çağrısı hakkında bilgi için:
Ebru SOYUYÜCE AYDIN
AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
e-posta: ebru.aydin@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 18 85
TÜBİTAK-1071 programı detayları için:
Ersin TURAN
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: ersin.turan@tubitak.gov.tr
Tel: 90 312 12 06
AGROECOLOGY Ortaklığı 2. Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları