
NEURON COFUND2 PROJESİ 2024 ORTAK ULUSLARARASI ÇAĞRISI AÇILDI, 8 MART 2024!
ERA-NET NEURON Projesi 2024 Ortak Uluslararası Çağrısı (JTC 2024), 08 Ocak 2024 tarihinde başvuruya açılmıştır. JTC 2024 çağrısında, Türk araştırmacılar TÜBİTAK, 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Çağrının amacı, çift yönlü merkezi sinir sistemi-vücut etkileşimlerinin nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların oluşumu ve ilerlemesi üzerindeki rolüne ilişkin bilgileri geliştirmeye yönelik kritik translasyonel ve klinik soruları ele alacak çok uluslu, işbirlikçi araştırma projelerini desteklemektir.
Mevcut çağrı, çift yönlü beyin-vücut etkileşimleriyle ilişkili nörolojik veya psikiyatrik bozuklukların patofizyolojisini ve terapötik gelişmelerini ele alan klinik öncesi araştırmalardan kavram kanıtlı klinik araştırmalara kadar finansman sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma alanları hastalığın genetik, epigenetik ve moleküler mekanizmaları gibi geniş bir yelpazedeki hususları kapsayabilir. Bağışıklık sistemi, bağırsak ve mikrobiyom, metabolik sistem, otonomik sistem, hormonal sistemin nörolojik veya psikiyatrik bozukluklardaki rolüne ilişkin araştırmaları içerebilir. Farmakolojik çalışmalar ve patofizyolojik mekanizmalara dayalı teknolojik gelişmeler de dahil olmak üzere koruyucu, tanısal ve/veya tedavi edici yaklaşımların geliştirilmesi çağrı kapsamında yer almaktadır.
Araştırma önerileri aşağıdaki alanlardan en az birini kapsamalıdır:
a) Çift yönlü beyin-vücut etkileşiminin nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patogenezi ve/veya etiyolojisindeki rolüne ilişkin temel araştırmalar. Bu araştırmalar, mevcut çağrı bağlamında ilgili olduğu düşünülen yenilikçi veya paylaşılan kaynakların ve teknolojilerin geliştirilmesini içerebilir.
b) Beyin-vücut iletişimindeki değişikliklerin patolojinin ilgili sürecini oluşturduğu hastalıklar için önleme, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon prosedürlerine yönelik yeni stratejiler geliştirmek amacıyla yapılan klinik öncesi ve klinik araştırmalar.
Aşağıdaki araştırma alanları bu çağrının kapsamı dışındadır:
• AB Ortak Programı – Nörodejeneratif Hastalık Araştırması (JPND) tarafından ele alınan nörodejeneratif bozukluklar,
• Nöro-onkolojiye odaklanan öneriler,
• Beyin-vücut etkileşimi yönüne odaklanmayan, öncelikle periferik organ işlevleriyle (örneğin akciğer, duyu organları, karaciğer, kardiyovasküler vb.) ilgilenen öneriler,
• Nörobiyolojik mekanizmaları göz ardı ederek yalnızca teknolojik gelişmelere odaklanan öneriler.
Sadece uluslararası projeler finanse edilecektir. Bir öneri sunacak her konsorsiyumun, İngilizce çağrı metninde belirtilen kuruluşlar tarafından finanse edilen en az üç farklı ülkeden araştırma grubundan oluşması gerekmektedir. Bir konsorsiyumda araştırma gruplarının sayısı beşle sınırlıdır. En fazla iki araştırma grubu aynı ülkeden olabilir. ERA-NET NEURON fonlama düzeninde bugüne kadar daha az destek alan ülkelerden ortaklar dahil olmak üzere konsorsiyumlarda ortak sayısı altıya artırılabilir. Kendi fon kaynaklarını sağlamak ve konsorsiyuma ilave katkısını göstermek koşulları ile fonlama yapmayan ülkelerden araştırmacılar da yukarıda bahsedilen araştırma grubu sayılarını geçmeyecek şekilde projelerde yer alabilirler.
ERA-NET NEURON Ortak Çağrı Sekreteryası tarafından iki aşamalı uluslararası değerlendirme yapılacaktır. İlk aşamada gelen ön önerilerden (pre-proposal) uluslararası dış danışman değerlendirmesi sonucunda başarılı olan adaylardan ikinci aşamada tam öneriler (full proposals) istenecektir. Ön öneriler için başvurular 08 Ocak 2024 tarihinde açılmış olup son başvuru tarihi 08 Mart 2024 (14:00:00 CET)’dir. Ön öneriler ve tam öneriler partnerler tarafından ortak hazırlanabilir ancak başvurular sadece koordinatörler tarafından uluslararası ERA-NET NEURON elektronik başvuru sistemi kullanılarak yapılmalıdır. Ayrıca, Türkiye’den başvuru yapan araştırmacıların ulusal başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin, 15 Mart 2024 (23:59 TSİ) tarihine kadar https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ bağlantısından “Çoklu İşbirliği Destek Programları (1.Aşama)” bölümünden “NEURON JTC2024 1. Aşama” seçerek başvurularını elektronik imzalı olarak yapmaları gerekmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı ve uluslararası başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.neuron-eranet.eu/joint-calls/bio-medical/2024-brain-body/ ağ sayfasından ve uluslararası ağ araçlarına ise https://www.neuron-eranet.eu/resource-hub/networking-tools/ ağ sayfasından erişebilirsiniz.
İlgili Kişiler:
Uluslararası Başvuru Koşulları ve NEURON hakkında bilgi için:
Dr. Recep Emrah ÇEVİK
TÜBİTAK, Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu (SBAG)
Tel: 0 312 298 1214
e-posta: emrah.cevik@tubitak.gov.tr
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Dr. Ceren UZUN
TÜBİTAK, Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
Tel: 0312 298 1789
e-posta: ceren.uzun@tubitak.gov.tr
UFUK AVRUPA PROGRAMI EP PERMED ORTAKLIĞI 2024 ÇAĞRISI AÇILDI, 12 MART 2024!
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı (European Partnership for Personalised Medicine-EP PerMed), kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırmalara, yenilikçi yaklaşımlara destek verilmesini ve araştırma sonuçlarının klinik uygulamaya daha hızlı ve etkili aktarılmasını sağlayarak, sürdürülebilir sağlık sisteminin güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Ortaklık kapsamında açılan ilk uluslararası ortak çağrı (JTC2024) başlığı “Identification or Validation of Targets for Personalised Medicine Approaches (PMTargets)” olarak belirlenmiştir. EP PerMed JTC2024 çağrısı kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı için yeni/ileri hedeflerin belirlenmesi, validasyonunu ve biyobelirteç araştırmalarını kapsamaktadır.
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği EP PerMed JTC2024 Çağrısı iki aşamalı bir başvuru sürecine sahiptir. Uluslararası hakemler tarafından değerlendirildikten sonra, desteklenmeye hak kazanan projeler, ortaklığa katılan ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından finanse edilecektir.
1. aşama uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 5 Mart 2024 (17:00 CET). Çağrı kapsamı, uluslararası çağrı başvuru dokümanları ve çağrı kuralları gibi önemli bilgilere çağrının uluslararası resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye’den ortakların yer alacağı projeler için hem çağrı sekretaryasına hem de TÜBİTAK’a başvuru yapılması zorunludur. Projede yer alan Türk kurum/kuruluşlar tarafından 1. aşama proje önerilerinin TÜBİTAK’a sunulması için son tarih: 12 Mart 2024 (23:59 TSİ).
EP PerMed JTC2024 Çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK-1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru öncesinde EP PerMed 2024 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları dokümanının incelenmesi önerilmektedir.
Ortaklığın TÜBİTAK Ufuk Avrupa Programı web sayfasından ortaklıkla ilgili önemli haberlere ve dokümanlara ulaşabilirsiniz.
İletişim:
Uluslararası Başvuru Kuralları ve EP PerMed hakkında bilgi için:
Doç. Dr. N. Selcan TÜRKER
0312 2981760
Ulusal Başvuru Kuralları hakkında bilgi için:
Azmi Serhat YILDIRIM
azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 2981823
NÖRODEJENERATİF HASTALIK ARAŞTIRMALARI ORTAK PROGRAMI 2024 YILI ÇAĞRISI BAŞVURULARA AÇILDI!
Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (EU Joint Programming Neurodegenerative Disease Research - JPND) Avrupa'da nörodejeneratif hastalıklar alanında faaliyet gösteren araştırma programlarını düzenleyen ve yöneten kurumların bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Söz konusu girişim kapsamında nörodejeneratif hastalık araştırmalarını daha verimli hale getirecek ve tedavi kabiliyetini artıracak yöntemler konusunda proje çağrıları açılmaktadır.
Bu çerçevede, JPND JPCOFUND-2 2024 yılı uluslararası ortak araştırma projeleri çağrısında “Nörodejeneratif Hastalıkların Erken Evresinde Hastalık Progresyonunun Değerlendirilmesi ve Mekanizmalarının İncelenmesi” başlığında araştırma projeleri desteklenecektir (https://neurodegenerationresearch.eu/initiatives/annual-calls-for-propos...)
1. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 5 Mart 2024 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2024)
1. aşama önerilerinin TÜBİTAK’a sunulması için son tarih: 15 Mart 2024 (23:59, TSİ) (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr)
2. aşama önerilerin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 25 Haziran 2024 (12:00, CET) (https://ptoutline.eu/app/jpnd2024)
İkinci aşama uluslararası bilimsel değerlendirme sürecinde başarılı bulunan projelerde yer alan araştırmacılarımız için TÜBİTAK son başvuru tarihi duyurulacaktır.
JPND JPCOFUND-2 2024 yılı çağrısı kapsamında proje önerilerinin Alzheimer, demans, Parkinson ve ilgili hastalıklar, Prion Hastalıkları, Motor Nöron Hastalıklar, Huntington Hastalığı, Spinoserebellar ataksi (SCA), Spinal Musküler Atrofi (SMA) nörodejeneratif hastalıklarından bir ya da birkaçını hedeflemesi gerekmektedir. Proje önerilerinin aşağıdaki araştırma alanlarına odaklanması gerekmektedir:
- Yeni faktörlerin ve sinyal yolaklarının keşfedilmesinin yanı sıra, moleküler, fizyolojik, psikolojik, sosyal faktörlerin ve yolakların etkisinin ortaya çıkarılması,
- Hastalık başlangıcı ve progresyonunu etkileyen ana düzenleyicilerin belirlenmesi
- Tanının güçlendirilmesi amacıyla moleküler, fizyolojik, sosyal ve psikolojik belirteçlerin birleştirilmesi
- Hastalık tespiti ve izlemesinin güvenilirliğini ve tekrarlanabilirliğini artırmak için yeni teknolojilerin ve klinik önlemlerin kullanımının uyumlaştırılması,
- Risk, koruyucu ve dayanıklılık faktörlerinin belirlenmesi amacıyla hastalığın progresyonunun moleküler, çevresel, sosyal ve davranışsal modülatörlerinin belirlenmesi,
- Mekanik yolakların rolünü anlamak için Yapay Zeka ve diğer ileri teknolojileri kullanarak nörodejenerasyonla ilgili patolojik süreçlerin incelenmesi,
- Klinik alt grupları semptom öncesi aşamalarda karakterize etmek için önlemler ve teknolojiler oluşturarak hasta sınıflandırmasını geliştirmek; 'risk fenotipleri' veya 'risk altındaki' gruplar,
- Nörodejeneratif hastalıkların erken evreleriyle ilişkili telafi edici mekanizmaların belirlenmesi,
- Nörodejeneratif hastalıkların altında yatan genetik, epigenetik ve fenotipik değişkenliğin hastalığın progresyonu üzerindeki etkisinin sistematik olarak analiz edilmesi.
Çağrıya sunulacak projelerin aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekmektedir:
- Her bir proje konsorsiyumunun, çağrıya katılan en az üç, en fazla altı farklı ülkeden koordinatör içerecek şekilde oluşturulması gerekmektedir. Proje önerilerine yeterince temsil edilemeyen ülkelerden ortak dahil edilmesi durumunda konsorsiyumu oluşturacak ortak sayısı yediye yükseltilebilir.
- Uluslararası dengenin sağlanması amacıyla aynı ülkeden ikiden fazla ortak bir konsorsiyumda yer alamaz.
- Çağrıya katılım sağlamayan ülkelerdeki araştırma grupları ya da çağrıya dahil olan ancak fon başvurusunda bulunmayan ülkelerdeki araştırma grupları, proje konsorsiyumuna kendi fon desteklerini sağlamak koşuluyla dahil olabilirler. Başvuru formunda proje başlangıcından itibaren fonun nasıl temin edileceğinin belirtilmesi gerekmektedir.
- Proje süresi en fazla 3 yıl olmalıdır.
Önemli Bilgi
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Türkiye’den ortakların yer alacağı projeler için hem çağrı sekretaryasına hem de TÜBİTAK’a başvuru yapılması zorunludur.
Ulusal proje başvuruları, Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden yalnızca elektronik imza (e-imza) kullanılarak yapılabilmektedir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve JPND hakkında bilgi için:
Elif GÜNEY TAMER
0312 2981384
Ulusal Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Azmi Serhat YILDIRIM
azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 2981367
31. BİLİM OLİMPİYATLARI İKİNCİ AŞAMA SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Başkanlığımız bünyesinde yürütülen 2202 Bilim Olimpiyatları Programı kapsamında 31. Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama sınavına 2023 yılında 8 dalda 14625 öğrenci başvurdu. 25 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen 31. Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı sonucunda 440 öğrenci Yaz Okulu ve 2. Aşama Sınavına katılmaya hak kazandı.
15-21 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen İkinci Aşama Sınavına 440 öğrenci katıldı. Sınav sonucunda yapılan değerlendirmelere göre 192 öğrenci madalya kazandı. 212 öğrenci ise Kış Okulu ve Takım Seçme Sınavına davet edildi.
Madalya kazanan öğrenciler, üniversite sınavında ek kat sayı, 2205-Lisans Bursiyeri olma, mentorluk desteği ve para ödülü hakları kazandı.
Sonuçlara ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Kış okulu programı ilerleyen tarihlerde web sayfası üzerinden duyurulacaktır.
Sınava katılan tüm öğrencileri tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
4007 BİLİM ŞENLİKLERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2024 YILI ÇAĞRISI AÇILDI!
2007 yılından bu yana Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından yürütülen bilim ve toplum destekleme programları ile okul öncesi dönemi çocuklarından lisans öğrencilerine, öğretmenlere, toplumun farklı kesimlerine yönelik bilimsel etkinlikler yapmayı hedefleyen projeler desteklenmektedir.
2015 yılında açılan ve toplumumuzun bilimle buluştuğu en geniş kapsamlı etkinlikler olan bilim şenliklerinin geniş katılımlı olması ve yaygınlaştırılabilmesi için çağrı metninde önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
2024 yılı çağrı dönemi kapsamında gerçekleştirilen yeniliklerden bazıları:
- 4007 Bilim Şenlikleri A, B ve C olmak üzere üç kategoriye ayrılması
A Kategorisi - Büyük Ölçekli Bilim Şenlikleri
B Kategorisi - Orta Ölçekli Bilim Şenlikleri
C Kategorisi - Küçük Ölçekli Bilim Şenlikleri
- Destek miktarları ve kapsamında güncellemeler yapılması
- Görev alma kotalarında düzenlemeler yapılması
- Paydaş protokol kriterlerinde güncellemeler yapılması
- 9.Dönem için şenlik sloganı seçilmesi
TÜBİTAK desteğiyle yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere, kamu kurumlarımız ve özel sektörün de katkı sağlayacağı bilim şenlikleri düzenlenmesini sağlayarak, toplumumuzun tüm kesimlerine bilimi hep beraber ulaştırmak istiyoruz.
"Bilim ve teknolojiyle hep birlikte güçlü Türkiye" inancıyla bilimi toplumla toplumu bilimle buluşturmak isteyen tüm kurumlarımızın başvurularını bekliyoruz.
22 Ocak itibariyle http://bilimtoplum-pbs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden alınacak başvuruların onay ve elektronik imza süreci 29 Şubat 2024 (saat 17.30) tarihine kadar tamamlanabilecektir.
Başvuru şartları ve ayrıntılı bilgi için aşağıda yer alan program sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Başvuru süreci ve program ile ilgili sorularınız için bt4007@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
SÜPER BİLGİSAYAR ODAKLI ÇÖZÜMLERDE YENİ İMKANLAR VE FIRSATLAR: MARENOSTRUM 5 VE TRUBA!
Pre-exascale ölçekte EuroHPC Ortak Girişimi süper bilgisayar sistemlerinin üçüncüsü olan MareNostrum 5, İspanya’daki ulusal süper bilgisayar merkezi Barcelona Süper Bilgisayar Merkezi-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS)’nin bünyesinde yer almaktadır. MareNostrum 5 konsorsiyumu; İspanya, Portekiz ve Türkiye olmak üzere üç ülkeden oluşmaktadır.
Ortağı olduğumuz MareNostrum 5 süper bilgisayar sistemi ve TÜBİTAK ULAKBİM tarafından işletilen Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA süper bilgisayarı) hakkında 22 Ocak 2024 tarihinde saat 10:30’da çevrim içi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecektir. Yapay zeka ve hesaplamalı bilimler alanında Ar-Ge çalışmalarında yüksek başarımlı hesaplama kaynağına ihtiyaç duyan tüm araştırmacılarımıza ülkemizdeki hesaplama kaynağı olanakları hakkında bilgi verilecektir.
Toplantı TÜBİTAK YouTube üzerinden canlı yayınlanacaktır:
https://www.youtube.com/c/tubitak
Toplantı Programı:
Açılış Konuşması, TÜBİTAK Başkanı Sn. Hasan Mandal
EuroHPC Ortak Girişimi, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Sn. M.Mirat SATOĞLU
EuroHPC Ortak Girişimi Sistemleri ve MareNostrum 5 Süper Bilgisayar Sistemi, Dr. Sevil SARIKURT
Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA) Tanıtımı ve Faaliyetler, Feyza ERYOL