KUTUP ARAŞTIRMALARI 2024 YILI ÇAĞRILARI AÇILDI!
Dünya'da kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer alma vizyonumuz doğrultusunda T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda her yıl düzenli olarak kutup bölgelerine (Arktik ve Antarktika) ulusal bilim seferleri düzenlenmektedir. Seferler ile, kutup bilimleri konusunda bilim insanlarımızın; özgün, sürdürülebilir ve kaliteli bilimsel çalışmalar yapması, diğer ülkelerin bilim insanları ile işbirliğinin sağlanması ve ülkemizin kutup bölgelerinde söz sahibi saygın ülkeler arasına girmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçlara uygun şekilde; "Kutuplar" ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği 2024 Yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım Proje çağrıları, TÜBİTAK-MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde 24 Temmuz 2023 tarihinde açılmıştır. Çağrılar kapsamında; "Bilimsel Araştırma Bütçesi" 600.000 TL ve "Lojistik Bütçe" (sadece sefere katılım sağlayacak projeler için) 300.000 TL olmak üzere toplam bütçe üst limiti 900.000 TL'ye yükseltilmiş olup, proje kapsamında ödenebilecek Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) miktarı ise 100.000 TL olarak güncellenmiştir. Söz konusu çağrılara ilişkin detaylı bilgiye https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/akademik/ulusal-destek-programla... sayfasında yer alan “Program Çağrıları” sekmesinden ulaşılabilir.
İrtibat İçin:
E-posta: kutup@tubitak.gov.tr
Telefon: +90 (262) 677 22 50
TÜBİTAK-ARDEB 2023 YILI 1. DÖNEM 1001 PROJELERİNİN BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI!
"1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2023 yılı 1. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’na önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlanmıştır.
Çıktı ve etki odaklı süreç yönetimimiz kapsamında desteklenecek projelerin belirlenmesi aşamasında panel puanına ek olarak aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınmıştır.
- Proje yürütücüsünün daha önce desteklenen projeleri kapsamında elde ettiği çıktı performansı,
- TÜBİTAK çağrı planlamasında yer alan öncelikli alan konularıyla uyum ve Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS)’ndeki artış,
- Yeşil Mutabakata Uyum kapsamındaki öncelikli Ar-Ge ve yenilik konuları ile doğrudan ilişkili projeler,
- Ufuk Avrupa Programı kapsamında, doğrudan Avrupa Komisyonu hibeleriyle desteklenen programlara sunulan projelerde, ilgili kurum/kuruluş adına proje yürütücüsü olmak,
- Çok Disiplinli / Disiplinler arası Projeler,
- Proje önerisi kapsamında oluşturulmuş olan Üniversite-Üniversite İşbirliği,
- Proje önerisi kapsamında oluşturulmuş olan Üniversite-Sanayi İşbirliği
Sosyal ve Beşeri Bilimler alanındaki projelerin TÜBİTAK-ARDEB destek bütçesinden yararlanma oranı dikkate alınarak bu alanda Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG)’na sunulan projeler söz konusu bütçe kısıtlaması kapsamı dışında tutulmuştur.
2023 yılı 1. döneminde 1001 programı kapsamında sunulan 1654 proje önerisinden 1550’si bilimsel değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda, 245 proje önerisinin desteklenmesine, 23 proje önerisinin ise başvuru sahiplerine iletilecek bilimsel değerlendirme raporlarında belirtilen eksikliklerin tamamlanması koşuluyla şartlı olarak kabul edilmesine karar verilmiştir. 133 proje önerisi ile de bir sonraki dönemi beklemeden 17 Ağustos 2023 tarihine kadar başvuru yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılacak projelerin değerlendirilmesinde 2023 yılı 1. dönem kriterleri kullanılacak ve bu projelere de revize proje süreci bütçesi dâhilinde destek verilecektir.
2023 yılı 1. döneminde sunulan projeler için destek oranı %17,3 olmuştur.
2023 yılı 1. dönem projelerinin değerlendirilmesi aşamasında 668 çevrimiçi panel ve 94 dış danışman paneli düzenlenmiş, bu panellere 247 farklı Kuruluşta görev yapan 3296 panelist, 419 dış danışman, 939 gözlemci panelist katılım sağlamıştır. Görevlendirilen panelistlerin belirlenmesi aşamasında; araştırmacıların dijital kimlik bilgilerinde ve ARBİS profillerinde yer alan uzmanlık alanları ile proje önerisinin içerdiği uzmanlık alanlarını dikkate alan “Panelist Algoritması” kullanılmış, görevlendirilen kişilerin en az bir defa proje yürütücülüğü yapmış olmalarına azami önem gösterilmiştir.
Projelerin bilimsel değerlendirme süreçlerinde görev alan panelistlere ve katılım sağlayan gözlemci panelistlere değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Panel değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan projelerin yürütücüleri ve bağlı bulundukları kurumlar ile 2023-1 dönemine ait veriler aşağıda verilmiştir:
- Desteklenmesine Karar Verilen Projeler (pdf)
- Bir Sonraki Dönemi Beklemeden Başvuru Yapılabilmesine Karar Verilen Projeler (pdf)
- Araştırma Destek Grupları Bazında Proje Destek Oranları (pdf)
Desteklenmesine/Reddedilmesine karar verilen projelere ilişkin değerlendirme raporlarına en geç iki hafta içerisinde http://pys.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir. Projeleri desteklenmesine karar verilen proje önerisi sahiplerinin değerlendirme raporu kendilerine ulaştıktan sonra bir hafta içerisinde (proje önerisinde talep edilen bütçeye göre) TÜBİTAK Bütçe Tablosunu doldurmaları ve http://pys.tubitak.gov.tr adresinden sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılabilecek projelere ilişkin değerlendirme raporlarına ise 31 Temmuz 2023 tarihine kadar http://pys.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir.
YAPAY ZEKÂ ALANINDA KAMU YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEM – 2023 ÇAĞRISI BAŞVURUYA AÇILDI, 31 EKİM 2023!
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesi, yapay zekâ alanındaki bilgi birikiminin bu çözümler için kullanılması ve yaygınlaştırılması amacıyla TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığının (CBDDO) müşteri kurum olarak yer aldığı “Kamu Yapay Zeka Ekosistemi - 2023” başlıklı çağrı, Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından 01.08.2023 itibari ile yayınlanmıştır.
Bu çağrıda;
• Finans Teknolojileri,
• Akıllı Üretim Sistemleri,
• Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık,
• İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik
• E-Ticaret Teknolojileri
• Akıllı Eğitim Teknolojileri
temalarına yer verilmektedir.
Bu çağrıda ayrıca, proje başvurusu yapacak konsorsiyumun TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü (YZE) ile başvuru öncesi bir iş birliği protokolü imzalaması ve bu iş birliği protokolünün proje önerisi ekinde sunulması gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının çağrı kapsamında belirlenen ihtiyaçları ve teknik isterler dokümanı https://tubitak.gov.tr/tr/destekler/kamu/ulusal-destek-programlari/1007/icerik-1007-cagrilari adresinde duyurulacaktır. İhtiyaçlar ve isterlere ilişkin teknik koordinasyon YZE tarafından sağlanacaktır.
Çağrıya ilişkin detaylı bilgilere ve başvuru sistemine http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Çağrı başlıklarına yönelik hazırlanacak proje önerilerinin 31.10.2023 tarihine kadar sisteme kaydedilmesi gerekmektedir.
Çağrı dokümanına ulaşmak için tıklayınız.
Kamu Yapay Zekâ Ekosistemi - 2023 Çağrısı İletişim Bilgileri:
KAMAG İrtibat Noktası
Mehmet Baki KARAPINAR
mehmet.karapinar@tubitak.gov.tr
0312 - 298 13 13
Ahmet Haşim TOSLAK
0312 - 298 13 06