KÜRESEL TEMİZ TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI (GCIP)'NIN 2. FAZI KAPSAMINDA GCIP TÜRKİYE HIZLANDIRICI PROGRAMINA BAŞVURULAR AÇILDI!
2013 yılında başlatılan Küresel Temiz Teknoloji Girişimcilik Programı Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde, TÜBİTAK ve UNIDO tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile geliştirilmiştir. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (GEF Odak Noktası), T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve KOSGEB ile birlikte GCIP’in diğer resmi paydaşları arasında yer almıştır. Projenin 1. Fazında Temiz Teknolojiler Yenilik Yarışması ve Girişimcilik Hızlandırıcı Programı ile Türkiye'de temiz teknolojilerde yenilikçiliğin ve yenilikçi temiz enerji teknolojisi girişimciliğinin teşvik edilmesi amaçlanmış ve Programın ilk fazı tamamlanmıştır.
GCIP Faz I’in tamamlanmasını takip eden süreçte, Programın temiz teknoloji girişimciliğine sağladığı olumlu katkı, yaratılan kapasite ve devamlılığı yönünde oluşan beklenti neticesinde, Programın 2022-2027 yılları arasında sürecek 2. Fazı başlatılmıştır. Hızlandırma hizmetlerinin yanı sıra ticarileşme ve pazara hazırlık boyutu göz önünde tutularak UNIDO ile birlikte hazırlanan projenin 2. Fazında TÜBİTAK, yürütücü kuruluş olarak yer almaktadır.
Program kapsamında GCIP Türkiye Hızlandırıcı başvuruları 15 Haziran 2023 tarihine kadar alınacak, 10-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında, seçilen adaylar GCIP Türkiye Ulusal Akademisi’nde çeşitli eğitim ve mentorluk hizmetleri alarak temiz teknolojiler alanındaki yenilikçi iş fikirlerini geliştirme fırsatı elde edeceklerdir.
Başvuru alınacak kategoriler aşağıdaki gibidir:
1. Enerji Verimliliği
2. Yenilenebilir Enerji
3. Atık Zenginleştirme
4. Su verimliliği
5. Çevre dostu yapılar
6. Ulaşım
7. İleri malzeme ve kimyasallar
10-14 Temmuz 2023 tarihlerinde düzenlenecek Ulusal Akademi sonucunda çeşitli ödüller ile temiz teknoloji alanındaki iş fikirleri desteklenecektir.
Birincilik ödülü: 300.000 TL
İkincilik ödülü: 200.000 TL
Üçüncülük ödülü: 150.000 TL
Başarılı Kadın Girişimci Ödülü: 100.000 TL
Sürdürülebilirlik Alanında Başarılı Girişimci Ödülü: 100.000 TL
Hızlandırıcıyı başarıyla tamamlayan uygun iş fikirleri TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden de yararlanabilecektir.
Başvurular https://gcip.tech/country/turkiye/ adresinden alınacaktır.
Değerli girişimcilerimizin ilgi ve dikkatine sunarız.
2023 YILI "KUTUP-1001" VE "KUTUP-YABANCI ARAŞTIRMA ÜSSÜ KATILIM" ÇAĞRILARI KAPSAMINDA SUNULAN PROJELERİN BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI!
TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan "KUTUP-1001" ve "KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım" 2023 yılı çağrıları kapsamında sunulan projelerin bilimsel değerlendirme süreçleri tamamlanmıştır.
Söz konusu çağrılara sunulan toplam 43 proje önerisinden 41’i bilimsel değerlendirme sürecine alınmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 16 proje önerisinin desteklenmesine karar verilmiştir. Desteklenen projelerin başlatılacağı zaman TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından belirlenecektir.
Panel değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan projelerin yürütücüleri ve bağlı bulundukları kurumlara ilişkin veriler aşağıda sunulmuştur:
- “KUTUP 1001” 2023 Yılı Çağrısı Desteklenmesine Karar Verilen Projeler
- “KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım” 2023 Yılı Çağrısı Desteklenmesine Karar Verilen Projeler
Desteklenmesine/Reddedilmesine karar verilen projelere ilişkin değerlendirme raporlarına en geç iki hafta içerisinde http://pys.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir. Projeleri desteklenmesine karar verilen proje önerisi sahiplerinin değerlendirme raporu kendilerine ulaştıktan sonra bir hafta içerisinde (proje önerisinde talep edilen bütçeye göre) TÜBİTAK Bütçe Tablosunu doldurmaları ve http://pys.tubitak.gov.tr adresinden sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
COST AKSİYONLARINA KATILIM KURALLARI GÜNCELLENDİ!
Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (European Cooperation in Science and Technology- COST Association) Avrupa çapında alanlarında uzman bilim insanlarını çalıştıkları alan özelinde COST Aksiyonu adı verilen uluslararası bilimsel ağlarda bir araya getirmeyi ve bu sayede ulusal araştırmalarını sürdüren bilim insanlarını uluslararası alana taşımayı amaçlayan bir kuruluştur. Türkiye COST'un kurucu üyeleri arasında yer almaktadır.
COST Aksiyonları bünyesinde yer alan Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) üyeleri COST üyesi ülke koordinatörlükleri tarafından seçilmektedir. Yönetim Komitesi üyeleri Türkiye'de TÜBİTAK tarafından COST Aksiyonlarına Katılım Kuralları doğrultusunda belirlenmektedir. COST’un değişen süreç ve uygulamaları doğrultusunda TÜBİTAK COST Aksiyonlarına Katılım Kuralları 25 Mayıs 2023 tarihi itibariyle güncellenmiştir.
Ayrıca, 2515 COST Destek Programı ve 2519 COST Çalışma Grubu Destek Programı birleştirilmiş olup halihazırda Yönetim Komitesi ve/veya Çalışma Grubu üyesi olan araştırmacılarımız 2515 COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı’na başvuruda bulunabilecektir. 25 Mayıs 2023 itibariyle bir Aksiyona MC üyesi olmak amacıyla programa başvuru gerçekleştirilememektedir.
Güncel kurallara ulaşmak için tıklayınız.
TEYDEB TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN DESTEK PROGRAMLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI!
TEYDEB tarafından yürütülen destek programlarında bazı değişiklikler yapılmıştır.
1. Rapor gönderim süresi 2 aya indirildi.
1501, 1507, 1509, 1511, 1515 ve Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesinde, projelerin dönemsel gerçekleşen Ar-Ge faaliyetlerini ve harcamalarını içeren Ar-Ge Yardımı İstek Formları (Dönem Raporları) gönderim süresi 3 aydan 2 aya indirilmiştir. Bu değişiklik neticesinde 1501, 1507, 1509 ve 1511 programlarında 30 Eylül 2023 tarihinde gönderilecek olan 2023/1 dönem raporları en geç 31 Ağustos 2023 tarihine kadar, 31 Mart 2024 tarihinde gönderilecek olan 2023/2 dönem raporları da en geç 29 Şubat 2024 tarihine kadar TÜBİTAK’a gönderilecektir. 1515 ve Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında desteklenen projelerde de mevzuat, proje sözleşmesi veya çağrı duyurusunda 3 ay olarak belirtilen süreler 2 ay olarak dikkate alınacaktır.
2. Destek oranının hesabında proje başvuru tarihindeki kuruluş ölçeği dikkate alınacaktır.
Desteklenen projelerde destek oranının hesabında kuruluşun proje başvuru tarihindeki ölçeği dikkate alınacak ve proje destek süresince destek oranı sabit kalacaktır.
3. 5746 sayılı Kanun kapsamında yararlanılmamış teşvik ve desteğin yararlanılmış gibi hesaplanarak düşürülme zorunluluğu kaldırılmıştır.
5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda belirtilen destek, teşvik ve istisnalardan faydalanılmaması durumunda, proje personelinin maliyetlerinden bu destek, teşvik ve istisnaların, faydalanılmış gibi hesaplanarak bulunan tutarın düşürüldükten sonra TÜBİTAK’a beyanda bulunulması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu değişiklik sonrası kuruluşlar projede çalışan personel için yararlandıkları destek ve teşvikleri maliyetlerden düşürecek, yararlanmadıkları destek ve teşvikleri ise yararlanmış gibi düşürmeyeceklerdir.
4. Mükerrer teşvik ve desteği önlemek için düzenleme yapılmıştır.
Mevcut durumda kuruluşlar kamu kaynaklarından sağlanan geri ödemesiz teşvik ve desteklerden yararlanabilmektedir. Bu durumda kuruluşun aldığı teşvik ve desteği dönem raporları ile TÜBİTAK’a bildirdiği harcamalardan düşürerek beyan etmesi gerekmektedir.
Yapılan düzenleme sonucu, diğer kamu kurum ve kuruluşların mevzuatında kamu kaynaklı desteklerden yararlanılamayacağı yönünde hüküm bulunması halinde aynı proje ya da gider için kuruluşlar TÜBİTAK’tan destek talep edemeyecektir.
5. Mikro işletme sınıfında olmayan kuruluş ortaklarının maliyetleri desteklenmeyecektir.
KOBİ Yönetmeliği çerçevesinde mikro işletme sınıfında olan kuruluşların projede görev alan şirket ortaklarının maliyetleri desteklenecek, ancak mikro işletme sınıfında olmayan kuruluşların projede görev alan şirket ortaklarının maliyetleri desteklenmeyecektir.
6. Personel maliyetlerinin TÜBİTAK’a sunulmasında dikkate alınacak çalışma süreleri ile ilgili düzenleme yapılmıştır.
Aynı kuruluşta veya farklı kuruluşlarda çalışan ve projede görev alan personel için aylık olarak TÜBİTAK’a en fazla 30 günlük maliyet beyan edilebilecektir. TÜBİTAK’ın farklı birimleri tarafından desteklenen projelerde beyan edilen çalışma süreleri toplamı 30 günü geçemeyecektir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendine tabi olarak birden fazla işverende sigortalı olan personelin, proje sahibi kuruluş dışındaki aylık toplam prim gün sayısının 30 günü geçmesi durumunda ilgili personel için TÜBİTAK’a maliyet beyan edilemeyecektir.
PERSONEL ADI |
A ŞİRKETİ |
B ŞİRKETİ |
TÜBİTAK’A BEYAN EDİLEBİLECEK SÜRE |
(4/a) |
(4/a) |
||
(Proje Sahibi Kuruluş) |
|
||
A |
30 GÜN |
- |
30 GÜN |
B |
15 GÜN |
|
15 GÜN |
C |
30 GÜN |
20 GÜN |
10 GÜN |
Ç |
10 GÜN |
30 GÜN |
Maliyet beyan edemeyecektir. |
7. Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu elektronik ortamda alınabilecektir.
Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu elektronik imza kullanılarak sadece elektronik ortamda alınabilecektir. Ayrıca proje kapsamında yapılan harcama ve giderlerle ilgili gider formları da elektronik ortamda hazırlanarak elektronik imzalı olarak TÜBİTAK’a gönderilecektir. Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/Mali müşavir raporu ile gider formlarının elektronik imza kullanılarak sadece elektronik ortamda alınması ile ilgili duyuru önümüzdeki günlerde TEYDEB internet adresinde yayımlanacaktır.
8. Mali raporlar elektronik ortamda muhafaza edilebilecektir.
TÜBİTAK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre mali rapor elektronik ortamda veya elektronik platformlarda muhafaza edilebilecektir. Mali raporun muhafazası ile ilgili duyuru, usul ve esaslar belirlendikten sonra TEYDEB internet adresinden yapılacaktır.
9. Destek bitiş tarihinden sonra olan dönem/dönemlere ait mali müşavirlik ücretleri desteklenecektir.
Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu gönderim süresi proje destek bitiş tarihinden sonra olan dönem/dönemlere ait mali müşavirlik ücretine ilişkin belge tarihi, mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu düzenleme tarihi veya öncesine ait olması şartıyla, proje destek bitiş tarihinden sonra düzenlenmiş olsa dahi destek kapsamına alınacaktır.
10. TEYDEB tarafından yürütülen destek programlarında yer alan bazı destek üst limitlerinde daha önce yapılan artışların yürürlük tarihi değiştirildi.
18/11/2022 tarihinde “TEYDEB Destek Programlarında Destek Limitleri Artırıldı” başlığı ile yayımlanan duyuruda yeni limitlerin 3 Kasım 2022 tarihinden sonra yapılan proje başvurularında uygulanacağı belirtilmektedir. Paydaşlardan gelen talep doğrultusunda destek limitleri 3 Kasım 2022 tarihinden sonra sözleşmesi imzalanan projelere de uygulanacaktır. İlgili duyuruya aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
(https://tubitak.gov.tr/tr/duyuru/teydeb-destek-programlarinda-destek-limitleri-artirildi)
11. Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında desteklenen projelerde mali müşavirlik ücretleri de desteklenecektir.
Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında açılan çağrılarda (1704 - SAYEM Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması, 1707 - Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı, 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı, 1711 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı) desteklenen projelerde serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik ücretleri desteklenecektir.
12. Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversitelerinin desteklenen projelerinde çalışan süreli sözleşmeli personel üst sınırı güncellenmiştir.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversitelerinin desteklenen projelerinde çalışan süreli sözleşmeli personel için aylık olarak ilgili dönemde geçerli beş brüt asgari ücret kadar desteklenecektir.
Yukarıda belirtilen değişiklikler;
- 5. Maddede belirtilen değişiklikler, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra yapılan proje başvurularına uygulanacaktır.
- 10. Maddede belirtilen değişiklikler, 3 Kasım 2022 tarihinden sonra sözleşmesi imzalanan projelere uygulanacaktır.
- 11. Maddede belirtilen değişiklikler, 11 Mayıs 2023 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporlarında uygulanacaktır. (11 Mayıs 2023 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporları için ödenen mali müşavir ücretleri desteklenecek olup, bu tarihten önce TÜBİTAK’a sunulan dönemlere ait mali müşavir ücretleri desteklenmeyecektir).
- 12. Maddede belirtilen 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere destek süreci devam eden projelere uygulanacaktır.
- Diğer maddelerde belirtilen değişiklikler 11 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Yukarıda belirtilen hususlarla ilgili 1501- Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında güncellemeler yapılmıştır. TEYDEB tarafından yürütülen diğer destek programlarının uygulama esaslarında da gerekli güncellemeler yapılacaktır. Değişiklikler için ilgili destek programı uygulama esaslarının dikkate alınması önem arz etmektedir.
2216B TÜBİTAK-TWAS DOKTORA SIRASI VE DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA BURS PROGRAMLARI 2022/1 BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI!
TÜBİTAK-BİDEB ve UNESCO-TWAS işbirliği ile yürütülen ve gelişmekte olan ülkelerden Türkiye’ye gelecek olan doğa ve ilgili uygulamalı bilimlerde yurtdışında doktora programına halen kayıtlı olan veya doktorasını almış uluslararası araştırmacılara finansal destek sağlamayı amaçlayan 2216-B TÜBİTAK-TWAS Doktora Sırası ve Doktora Sonrası Araştırma Burs Programları 2022 Yılı 1. dönem başvurularının bilimsel değerlendirme sonuçları belli oldu.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
TEYDEB PROJELERİNDE HAKEM VE İZLEYİCİ DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE DEĞİŞİKLİK!
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen destek programlarında hakem ve izleyicilerin video konferans aracılığıyla firmalar ile görüşme yapması uygulaması Covid-19 salgını nedeniyle başlatılmıştır. Covid-19 salgının etkisinin azaldığı dikkate alınarak ve hakem/izleyici değerlendirmelerinin etkinliğinin artırılması amacıyla hakem/izleyici değerlendirme süreçlerinde değişiklikler yapılmıştır:
- Bilişim Teknolojileri Grubu (BİLTEG) dışındaki gruplara sunulan projelerde, hakemler firmaları yerinde ziyaret ederek değerlendirmelerini yapacaktır.
- BİLTEG projelerinde ise firmanın tercihine göre hakemler video konferans aracılığıyla firma ile görüşme yaparak veya firmayı yerinde ziyaret ederek değerlendirmelerini yapacaktır.
- İzleyiciler firmayı yerinde ziyaret ederek değerlendirmelerini yapacaktır.
2544 – TÜBİTAK – JSPS (JAPONYA) İKİLİ İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI AÇILDI!
TÜBİTAK ile Japonya Bilimi Destekleme Kuruluşu (Japan Society for the Promotion of Science – JSPS) arasında iki ülkenin bilim insanları arasında gerçekleştirilecek olan ortak akademik araştırma projeleri desteklenecektir. İlgili çağrı, bilimsel ve teknolojik alanların tamamına açık bulunmaktadır.
Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye'deki bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Japonya’da çalışan araştırmacı(lar) ile proje ortağı olarak anlaşmaları gerekmektedir. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir.
5 Haziran 2023 – 5 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalacak ikili iş birliği çağrısı kapsamında, TÜBİTAK'a yapılacak proje başvurularının elektronik başvuru sistemi (http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Çağrıya ilişkin ayrıntılı bilgiye çağrı metni üzerinden ulaşılabilmektedir.