
KUANTUM TEKNOLOJİLERİ YARIŞMASI BAŞVURULARI BAŞLADI: GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI ARANIYOR!
Geleceğin teknolojilerine yön verecek genç yetenekleri keşfetmek üzere TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Kuantum Teknolojileri Yarışması için başvurular başladı.
Kuantum farkındalığını artırmayı, bu alana ilgi duyan gençleri bir araya getirmeyi ve Türkiye'de sürdürülebilir bir kuantum ekosistemi oluşturmayı hedefleyen yarışma, iki farklı kategoride düzenleniyor: Yazılım Kategorisi ve Donanım Kategorisi.
Yazılım Kategorisi:
Katılımcıların kuantum sinir ağları (QNN) kullanarak gürültülü ve düşük kaliteli yüz görüntülerinin tanınması gibi güvenlik odaklı zorlukları çözmelerini hedefleyen, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen ve kuantum bilgi işlem becerilerini teşvik eden bir hackathon yarışmasıdır.
Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri (açık öğretim dâhil) ile mezunları bu kategoriye başvuru yapabilmektedir.
Donanım Kategorisi:
Johnson gürültü termometresi için düşük sıcaklıklarda yüksek hassasiyetli ölçüm yapabilen bir sistem geliştirip kuantum JAWS çipi ile referans sinyal üreterek kuantum metroloji uygulamalarına yönelik çözümler tasarlamalarını hedefleyen, uygulamalı ve deneysel bir teknoloji yarışmasıdır.
Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören lisans ve yüksek lisans öğrencileri bu kategoriye başvuru yapabilmektedir.
Kuantum dünyasının kapılarını aralamak isteyenler için son başvuru tarihi 20 Temmuz 2025, saat 23:59!
Başvurular ve detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
1709-EUREKA-EUROSTARS 2025/2 ÇAĞRISI AÇILDI!
Yenilikçi KOBİ’ler için Avrupa Ortaklığı/Eurostars-3 Programı’nın 2025 yılı 2. Çağrısı (2025/2) açıldı!
Eurostars-3 Programı kapsamında 2025 yılının ikinci çağrısı açıldı. Çağrı kapsamında, Türkiye’den bir ve Eurostars üye ülkelerinden en az bir ortağın katılımıyla, pazara yönelik, yenilikçi ürün, süreç ve hizmet geliştirilmesi amacı taşıyan uluslararası Ar-Ge projeleri desteklenecektir.
Eurostars-3, Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle, “Yenilikçi KOBİ’ler için Avrupa Ortaklığı (European Partnership on Innovative SMEs)” altında oluşturulan bir programdır. 2021-2027 yılları arasında yürütülecek Eurostars-3 kapsamında, yenilikçi KOBİ'lerin Ar-Ge, yenilik kapasitelerini ve üretkenliklerini artırmalarına destek verilerek, onların küresel değer zincirlerine ve yeni pazarlara erişmelerine yardımcı olmaları amaçlanmaktadır. Çağrıya proje sunmak isteyen Türk ekiplerin, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri en az bir yabancı paydaş ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları gerekmektedir.
Eurostars-3 hakkında daha fazla bilgi, yardımcı dokümanlar ve uluslararası başvuru için tıklayınız.
Eurostars proje başvuruları ve süreçleri “1709-EUREKA-EUROSTARS 2025/2” kodlu ve “Eurostars-3 Programı Ulusal Çağrı Duyurusu” başlıklı ulusal çağrı kuralları çerçevesinde yürütülecektir.
Ulusal başvuru öncesinde çağrı metninin dikkatle incelenmesi gerekmektedir, başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olabilir.
Ayrıca halen açık olan Eurostars Koordinatörlük Desteği Programı 2025 Ulusal Çağrısı kapsamında, Eurostars-3 Programı’nın 2025/2. Dönem Çağrısına uluslararası Ar-Ge ve yenilik projeleriyle başvurmak isteyen Türkiye’de yerleşik KOBİ’ler desteklenecektir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Çağrıya proje önerisi sunacak ülkemizde yerleşik tüm kurum ve kuruluşların ulusal ön uygunluk değerlendirmesinin yapılabilmesi için uluslararası başvuruya ek ve ulusal çağrı takvimine uygun olarak kuruluş bazlı ön kayıt başvurusu ile ulusal ön proje başvurusunu TÜBİTAK PRODIS üzerinden belirtilen tarihlerde tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca, uluslararası değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra kabul alan Türk ekiplerin TÜBİTAK’a ulusal başvuru yapmaları gerekmektedir.
-
Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 04 Eylül 2025, 14:00 (Brüksel saati)
-
Kuruluş bazlı ön kayıt için son tarih 22 Eylül 2025, 23:59 (Türkiye saati)
-
Ulusal ön proje başvuruları için son tarih 25 Eylül2025, 23:59 (Türkiye saati)
Çağrıya Özel Önemli Hususlar:
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail ve İtalya’daki fonlayıcı kuruluşlardan biri (Ministry of Enterprises and Made in Italy (MIMIT)) bu çağrıya kamu desteği ayırmayı öngörmemektedir. Adı geçen ülkelerle ortaklık kurulmasının önünde bir engel yoktur ancak ilgili kuruluşlar kendi kaynaklarıyla yani “self-funding” olarak katılım sağlayabileceklerdir.
Not: İtalya’da MUR fonlama kuruluşu fon sağlamaktadır.
Eurostars-3 Programı Hakkında Sorularınız için:
Dr. Muzaffer Kaan Karaöz
E-posta: eurostars@tubitak.gov.tr
Telefon: 0312 298 9466
TEYDEB 1709 Programı ve Ön kayıt Hakkında Sorularınız için:
Çağrı Dokümanı
2204-C LİSE ÖĞRENCİLERİ KUTUP ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI VE 2204-D LİSE ÖĞRENCİLERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI’NIN FİNAL AŞAMASI PROJE DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI!
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması ve 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nın final aşaması proje değerlendirmeleri, 3-4 Temmuz 2025 tarihleri arasında çevrim içi olarak tamamlanmıştır.
Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yapan 40 akademisyen tarafından yapılan final aşaması proje değerlendirmeleri sonucunda her bir yarışma alanında 1 adet Birincilik, 1 adet İkincilik ve 1 adet Üçüncülük olmak üzere 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda toplam 12, 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda ise toplam 18 proje ödül almaya hak kazanmıştır.
Ödül alan proje sahipleri, 17-21 Eylül 2025 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST 2025 kapsamında final sergisine ve ödül törenine davet edilecektir.
Yarışmalara ilgi gösteren tüm öğrencilerimizi ve danışmanlarını kutluyoruz.
2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda derece alan projelerin listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda derece alan projelerin listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Dokümanları
2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması
2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması
KUTUP ARAŞTIRMALARI 2026 YILI ÇAĞRILARI AÇILDI
2026 Yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım çağrıları, TÜBİTAK-MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde başvuruya açılmıştır.
Dünya'da kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer alma vizyonumuz doğrultusunda T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda her yıl düzenli olarak kutup bölgelerine (Arktik ve Antarktika) ulusal bilim seferleri düzenlenmektedir. Seferler ile, kutup bilimleri konusunda bilim insanlarımızın; özgün, sürdürülebilir ve kaliteli bilimsel çalışmalar yapması, diğer ülkelerin bilim insanları ile iş birliğinin sağlanması ve ülkemizin kutup bölgelerinde söz sahibi saygın ülkeler arasına girmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçlara uygun şekilde; "Kutuplar" ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği 2026 Yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım Proje çağrıları, TÜBİTAK-MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde açılmıştır.
KUTUP-1001 çağrısına başvuru yapmak için tıklayınız.
KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım çağrısına başvuru yapmak için tıklayınız.
Çağrı Dokümanları
KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım Çağrı Metni
1707- SİPARİŞ AR-GE 2025 YILI 1. DÖNEM ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI
1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Programı 2025 Yılı 1. Dönem Çağrı Sonuçları Açıklandı.
Müşteri kuruluşun gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan çözüm önerilerinin, KOBİ'ler tarafından Ar-Ge faaliyetlerine dönüştürülerek ticarileşebilir çıktılara ulaşılmasını hedefleyen 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Programı 2025 Yılı 1. Dönem sonuçları açıklanmıştır.
Projeleri desteklenen kuruluşlarımızı tebrik eder, ret kararı verilen kuruluşlarımıza ise başvurularını revize ederek, 1707 programının yeni çağrılarına başvuruda bulunabileceklerini hatırlatmak isteriz.
Proje önerileri ile ilgili son duruma eteydeb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden proje bilgileri sayfasından erişim sağlanabilir.
EUREKA – SMART KÜMESİ 9. ÇAĞRISI AÇILDI!
SMART, ileri imalat alanında faaliyet gösteren endüstri odaklı bir EUREKA Kümesidir. İmalat, rekabetçi ve sürdürülebilir bir küreselleşmeye doğru gelişme için temel olan dünya çapında kritik bir sektördür. SMART, bu alanda işbirlikçi, uluslararası ve pazara yakın Ar-Ge ve inovasyon projelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
SMART Kümesi 9. Çağrısı açılmıştır. İki aşamalı yürütülecek olan çağrı için 22 Ocak 2026 tarihine kadar ilk aşama olan PO (Project Outline) başvuruları yapılabilecektir. Çağrının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yıl iki gün sürecek olan Proje Pazarı Günleri (PO Proposer’s Day) 14-15 Ekim tarihlerinde Dublin’ de (İrlanda) gerçekleştirilecektir. İleri imalat konusunda proje fikri olan ve uluslararası konsorsiyum oluşturmak isteyen katılımcılar için etkinlik detaylarına buradan ulaşılabilmektedir.
SMART Proje Pazarı Günleri etkinliği için “TÜBİTAK EUREKA Programı Kapsamında Proje Konsorsiyumları Oluşturma Amaçlı Seyahat Desteği Çağrı Duyurusu” kapsamında seyahat desteği verilecektir. Desteğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi:
İki aşamalı olarak yürütülecek olan çağrının takvimi aşağıda sunulmuştur.
-
SMART Proje Pazarı Günleri - Dublin: 14-15 Ekim 2025
-
1. Aşama - PO Başvuru son tarihi: 22 Ocak 2026
-
FPP sunulmasına yönelik davet duyurusu: 27 Şubat 2026
-
2. Aşama - FPP Başvurusu son tarihi: 27 Nisan 2026
İletişim: 1509@tubitak.gov.tr
Hilal AKILLILAR - Mustafa Enes LOĞOĞLU
1832 - SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM 2024-3 ÇAĞRISININ SONUÇLARI AÇIKLANDI
Dünya Bankası destekli 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm 2024-3 çağrısının sonuçları açıklandı.
Dünya Bankası Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında açılan ve ülkemiz sanayisinin yeşil dönüşümüne destek vermeyi hedefleyen 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm 2024-3 Çağrısının sonuçları açıklanmıştır.
Çağrı kapsamında sanayinin yeşil dönüşümünü hedefleyen Ar-Ge ve yenilik odaklı 62 projeye 444 milyon TL destek sunacağız.
Bu tutarın 110 milyon TL'si firma öz kaynakları ile karşılanacak, 185 milyon TL'si hibe destek olarak, 149 milyon TL'si ise geri ödemeli destek olarak verilecek.
Kabul edilen bütçenin büyük ölçekli kuruluşlar için %70’i, KOBİ’ler için %80 ve deprem bölgesindeki KOBİ ölçeğindeki kuruluşlar için %90’ı TÜBİTAK tarafından geri ödemeli destek olarak kuruluşa ödenecektir. Kalan kısım ise kuruluş tarafından öz kaynakları ile karşılanacaktır.
Proje tamamlandığında kuruluşlara yapılan ödemenin büyük ölçekli kuruluşlar %50'sini, KOBİ'ler %40'ını TÜBİTAK'a geri ödeyecektir. Projenin başarı ile tamamlandığının tespiti durumunda hibeye dönüşme oranında ilave %20 atış sağlanacaktır. Geri ödemeler proje tamamlandıktan 1 yıl sonra başlayacaktır ve 6'şar aylık dönemlerde 3 yıla yayılan taksitler halinde TÜBİTAK'a ödenecektir.
Projeleri desteklenen kuruluşlarımızı tebrik eder, ret kararı verilen kuruluşlarımıza ise başvurularını revize ederek, 1832 programının yeni çağrılarına başvuruda bulunabileceklerini hatırlatmak isteriz.
Firmalar proje önerileri ile ilgili son duruma eteydeb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden proje bilgileri sayfasından erişim sağlayabilirler.
EIC PRE-ACCELERATOR ÇAĞRISI VE KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI AÇILDI!
EIC Pre-Accelerator, derin teknoloji odaklı KOBİ’lerin büyümesini hızlandırmak için finansman, mentorluk ve uluslararası iş birliği fırsatları sunuyor!
EIC Pre-Accelerator Programı, Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) tarafından, özellikle Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 4 ila 6 arasında olan, derin teknoloji geliştiren erken aşama girişimlerin desteklenmesi amacıyla hayata geçirilmiştir. Program, Ufuk Avrupa kapsamındaki, ülkemizin de aralarında bulunduğu Widening ülkelerinde kurulu yenilikçi KOBİ’lerin ticarileşme süreçlerine yönelik kapasitelerini güçlendirmeyi hedeflemekte; katılımcı kuruluşlara iş geliştirme, yatırımcı ilişkileri, fikri mülkiyet yönetimi ve pazar analizi gibi alanlarda mentorluk, koçluk ve eğitim destekleri sunmayı taahhüt etmektedir. Başvurusu kabul edilen KOBİ’lere ayrıca, EIC İş Hızlandırma Hizmetleri kapsamında uluslararası görünürlük, ağ kurma ve iş birliği fırsatlarına erişim imkânı sağlanacaktır.
2025 yılı çağrısı için toplam bütçe 20 milyon avro olarak belirlenmiş olup, proje başına 300 bin ila 500 bin avro arasında geri ödemesiz hibe desteği sunulacaktır. Hibe oranı, uygun maliyetlerin yüzde 70’ine kadar olacak şekilde yapılandırılmıştır. Azami proje süresi ise 24 ay ile sınırlıdır. Başvuru süreci 12 Haziran 2025 tarihinde başlamış olup, son başvuru tarihi 18 Kasım 2025’tir.
Bu kapsamda, Ufuk Avrupa Katılımın Genişletilmesi ve Mükemmeliyetin Yayılımı (Widening) Çalışma Programı altında açılan bu çağrıya başvurmayı planlayan girişimciler için, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Koordinatörlüğü Destekleme Programı bünyesinde özel bir başvuru formu oluşturulmuştur. Söz konusu destek başvuruları, 7 Temmuz 2025 tarihi saat 12.00 itibarıyla UİDB Destek ve Ödül Programları başvuru sistemine eklenen “2023–Pre-Accelerator Koordinatörlüğü Destekleme Programı” başvuru formu üzerinden alınacaktır.
EIC Pre-Accelerator Programı hakkında sorularınız için: ncpeic@tubitak.gov.tr