
BELMONT FORUM OKYANUS ORTAK ARAŞTIRMA AKSİYONU 2. ÇAĞRISI AÇILDI
Okyanus ve deniz ekosistemlerinde biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğe yönelik disiplinlerarası araştırma projelerinin desteklenmesini amaçlayan Belmont Forum Okyanus Ortak Araştırma Aksiyonu 2. Çağrısı açıldı.
Belmont Forum Okyanus Ortak Araştırma Aksiyonu 2. Çağrısı ile okyanus ve deniz biyoçeşitliliğine ilişkin acil araştırma ihtiyaçlarını ele alan, sürdürülebilirlik odaklı, disiplinlerarası ve çözüm odaklı projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, aşağıdaki üç tematik alandan en az birini içeren araştırma önerilerinin sunulması beklenmektedir:
-
Tema 1: Biyoçeşitliliğin Korunması ve Doğa Tabanlı Çözümler (Biodiversity Conservation and Nature-Based Solutions)
-
Tema 2: Okyanus – Biyoçeşitlilik – İklim Entegrasyonu (Ocean-Biodiversity-Climate Integration)
-
Tema 3: Doğayla Uyumlu Gelecek Senaryoları, Okyanus Yönetişimi ve Sürdürülebilirlik Etiği (Nature Futures, Ocean Governance, and Ethics for Sustainability)
Söz konusu çağrı kapsamında proje sunacak uluslararası konsorsiyumların en az 3 farklı çağrı ortağı ülkeden kurum/kuruluş içermesi gerekmektedir.
-
Uluslararası başvuruların gerekli tüm bilgi ve formlarla birlikte İngilizce olarak https://bfgo.org adresinden 5 Mart 2026 (20:00 UTC) tarihine kadar yapılması gerekmektedir
-
Türkiye’den ortakların yer alacağı projeler için uluslararası başvurunun yanı sıra https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden 9 Mart 2026 saat 23:59 (TSİ)’a kadar ulusal ön başvuru yapılmalıdır.
Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarında Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirilmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru kurallarına başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
İlgili Kişiler
Nida BAKIR - Teslime Gülce GÜREL
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı – İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü
E-posta: belmontforum@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 1709-1785
Belmont Forum İletişim:
Çağrı Dokümanları
1719- EUREKA NETWORK DÖNGÜSEL DEĞER ZİNCİRİ 2025 ÇAĞRISI AÇILDI
Eureka Network Döngüsel Değer Zinciri Çağrısı, döngüsel ekonomi ilkelerine dayalı, ürün ve hizmetlerin yaşam döngüsünü uzatan, kaynak kullanımını optimize eden, teknoloji ve iş modelleriyle desteklenen yenilikçi Ar-Ge ve inovasyon projeleri desteklenecektir. Bu projeler, önümüzdeki 5 yıl içinde dairesel değer yaratma sistemlerini geliştirmeyi hedeflemelidir.
Eureka’nın önemli destek mekanizmalarından biri olan Eureka Network Projeleri kapsamında, “Döngüsel Değer Zinciri ” konulu çağrı, ülkemizin de dâhil olduğu 17 ülkenin katılımıyla 12 Haziran 2025 itibarıyla açılmıştır. Eureka’nın hedefleri doğrultusunda, ticarileşme potansiyeli yüksek ve pazara yönelik ürün, süreç ve hizmetlerin geliştirildiği projeler bu çağrı kapsamında desteklenecektir.
Çağrının Amacı
Bu çağrı, doğrusal ekonomik modelden döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmak için;
-
Yenilikçi iş modelleri,
-
Dairesel değer zinciri stratejileri,
-
İnsan merkezli dönüşüm,
-
Veri ve teknoloji temelli çözümler geliştiren projeleri desteklemeyi amaçlamaktadır.
Amaç, geri dönüşümün ötesine geçerek; ürün tasarımı, üretim, kullanım ve yeniden değerlendirme süreçlerinde sürdürülebilirliği sistematik hale getiren çözümlerin hayata geçirilmesini sağlamaktır.
Çağrıya Özel Önemli Hususlar:
-
Proje, tüm ilgili paydaşlara somut faydalar sağlamalıdır.
-
Projede yer alan farklı ülkelerden katılımcılar arasında kurulacak teknolojik iş birliği, bilgi birikiminin artması, ticari potansiyelin gelişmesi veya Ar-Ge altyapısına erişim gibi alanlarda açık bir katma değer sunmalıdır.
-
Geliştirilecek ürün veya süreç yenilikçi olmalı ve ekonomik, teknolojik ya da toplumsal düzeyde anlamlı etki yaratma potansiyeline sahip olmalıdır.
-
Proje süresi en fazla 36 ay ile sınırlıdır.
-
Proje başlamadan önce, tüm ortaklar arasında imzalanmış bir konsorsiyum anlaşması sunulmalıdır. Bu anlaşma; fikri mülkiyet hakları, bilgi birikiminin (know-how) mülkiyeti ve kullanımı gibi unsurları açık biçimde içermelidir.
1719- Eureka Döngüsel Değer Zinciri kodlu çağrıya ülkemizden sermaye şirketi statüsündeki firmalar, yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları başvuruda bulunabilir. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilir. Çağrı kapsamında sunulan projelerde sermaye şirketi Yürütücü Kuruluş (Muhatap Kuruluş) olmalıdır.
Proje başvuruları 1719- Eureka Döngüsel Değer Zinciri kodlu ve Eureka Network Döngüsel Değer Zinciri 2025 Ulusal Çağrı Duyurusu başlıklı ulusal çağrı kuralları çerçevesinde yürütülecektir.
Ulusal başvuru öncesinde çağrı metninin dikkatle incelenmesi gerekmektedir, başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olabilir.
Eureka Network Projeleri kapsamında açılan Döngüsel Değer Zinciri çağrısına ilişkin oluşturulan platforma buradaki bağlantı üzerinden 7/24 kayıt yaptırabilirsiniz. Platform aracılığıyla konsorsiyumunuza ortak bulma imkanı sunmanın yanı sıra, proje fikirlerinizi paylaşma fırsatı da sağlayacaktır.
1719-Eureka Döngüsel Değer Zinciri kodlu çağrıya Ülkemizden sermaye şirketi statüsündeki firmalar, yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları başvuruda bulunabilir. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilir. Çağrı kapsamında sunulan projelerde sermaye şirketi Yürütücü Kuruluş (Muhatap Kuruluş) olmalıdır.
Çağrı Başvuru Süreci
Başvurular uluslararası ve ulusal olmak üzere iki aşamalı olarak yürütülecektir:
-
Aşama/Uluslararası Başvuru: Tüm ortakların, çağrı web sayfasında bulunan Eureka proje başvuru formunu çevrim içi olarak doldurmalıdır.
-
Aşama/Ulusal Başvuru: Türkiye’den katılımcıların uluslararası başvuru formuyla birlikte TÜBİTAK 1719-Eureka Döngüsel Değer Zinciri ulusal çağrısına 12 Kasım 2025 tarihine kadar ulusal başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Çağrı Takvimi
Uluslararası Çağrı Açılış Tarihi: 12 Haziran 2025
Çevrim İçi Bilgilendirme Toplantısı (Webinar): 17 Haziran 2025 (GMT:15.00)
Uluslararası Çağrı Kapanış Tarihi: 30 Eylül 2025 (CEST 17:00)
Ulusal Çağrı Açılış Tarihi: 30 Eylül 2025
Kuruluş Bazlı Ön Kayıt için Son Tarih: 11 Kasım 2025 (Saat: 23.59 TR saati)
Ulusal Proje Başvuruları Son Tarih: 12 Kasım 2025 (Saat: 23.59 TR saati)
İletişim
Uluslararası ve Ulusal Başvuru Süreci için:
Emine Elif Ocakcı
Çağrı Dokümanları
Ulusal Çağrı Metni Ve Kuralları
ITEA PROJE PAZARI GÜNLERİ 2025 VE ITEA 2025 ÇAĞRISI
ITEA 2025 Çağrısı 16 Eylül 2025 tarihinde açılacaktır.
ITEA4, Avrupa'nın yazılım yoğun servisler ve sistemler alanında (Software- intensive services and systems) rekabetçiliğini sürdürebilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş, sanayi liderliğinde yürütülen rekabet öncesi Ar-Ge projelerini destekleyen bir EUREKA kümesidir.
ITEA 2025 Çağrısı 16 Eylül 2025 tarihinde açılacaktır. Çağrıya ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
ITEA Kümesi’nde önceki yıllarda gösterdikleri başarılarla öne çıkan Türk şirketlerinin bu yıl da yenilikçi fikirleriyle fark yaratmaları bekleniyor.
EUREKA ITEA Kümesi'nin yazılım inovasyonuna odaklanan en önemli etkinliklerinden biri olan "ITEA Proje Pazarı Günleri", 16-18 Eylül 2025 tarihleri arasında Lizbon/Portekiz'de düzenlenecektir.
Bu etkinlikte, Avrupa ve diğer bölgelerden 300'den fazla potansiyel proje ortağı, şirket ve kamu otoritesi bir araya gelecektir. Katılımcılar;
-
Proje fikirlerini fiziksel çalışma gruplarında tartışabilecek,
-
Poster sunumlarıyla fikirlerini paylaşabilecek,
-
ITEA’da başarılı proje oluşturma yöntemlerini öğrenebilecek,
-
Yeni ortaklıklar kurma fırsatı elde edebileceklerdir.
Etkinliğe katılım sağlamak isteyen Türk paydaşlar için, TÜBİTAK EUREKA Programı kapsamında Proje Konsorsiyumu Oluşturma Amaçlı Seyahat Desteği sağlanacaktır. Desteğin ve çağrının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz
Proje Pazarı Günleri öncesinde, Türkiye'deki özel finansman kuralları hakkında bilgi vermek amacıyla çevrim içi bir ülke bilgilendirme oturumu düzenlenecektir. Türkiye bilgilendirme oturumu, 12 Eylül 2025 tarihinde 11:00 - 11:45 TSİ saatleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir. Oturuma katılmak için lütfen buraya tıklayın.
ITEA PO Günleri 2025 katılım ücreti KDV hariç 200 Avro'dur. Bu ücret;
-
16 Eylül’de gerçekleştirilecek olan “ITEA’nın Etkilerinden Öne Çıkanlar” başlıklı sergi ziyareti,
-
Tüm oturumlar ve çalıştaylara katılım hakkını kapsamaktadır.
Kayıt olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2219- YURT DIŞI DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA BURS PROGRAMI 2025 YILI ÇAĞRISI AÇILDI, 18 AĞUSTOS 2025
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı 2025 yılı çağrısı başvuruya açıldı.
Program kapsamında; ülkemizin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda, araştırmacıların bilimsel üretkenliğini artırmak, uluslararası işbirliklerini güçlendirmek ve alanlarında yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar edinerek akademik yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla bilim insanlarına destek verilmektedir.
Başvurular, 18 Ağustos 2025 saat 17:30’a kadar TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden alınacaktır.
2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı 2025 Yılı Çağrı Duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.
2214-A YURT DIŞI DOKTORA SIRASI ARAŞTIRMA BURS PROGRAMI 2025 YILI ÇAĞRISI BAŞVURUYA
AÇILDI
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı 2025 yılı çağrısı açıldı.
Program kapsamında; ülkemizin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda, araştırmacıların bilimsel üretkenliğini artırmak, uluslararası işbirliklerini güçlendirmek ve alanlarında yenilikçi yöntem ve yaklaşımlar edinerek akademik yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla doktora sırası araştırmacılara destek verilmektedir.
Başvurular, 18 Ağustos 2025 saat 17:30’a kadar TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden alınacaktır.
2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı 2025 Yılı Çağrı Duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.
EMBO ÇALIŞTAY VE KURS DÜZENLEME DESTEKLERİNE BAŞVURU İÇİN SON GÜN 1 TEMMUZ 2025
Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) tarafından yaşam bilimleri alanında güncel bilimsel bilgilerin paylaşılmasını teşvik eden toplantıların ve deneysel teknikler konusunda eğitim veren ve yeni metodolojilerin öğretilmesini amaçlayan kursların düzenlenmesi için destek veriliyor.
TÜBİTAK tarafından Türkiye’deki yürütücülüğü yapılan Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organisation – EMBO), yaşam bilimleri alanında çalışan bilim insanlarına yönelik çeşitli burs ve destek programları yürütmektedir. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Moleküler Biyoloji Konferansı (European Molecular Biology Conference – EMBC) tarafından finanse edilen bu programlar araştırmacılara hibe, dolaşım ve bilimsel ağ oluşturma desteği sağlamaktadır.
Çalıştay Düzenleme Destekleri (Workshops) ile yaşam bilimleri alanında güncel bilimsel bilgilerin paylaşılmasını teşvik eden toplantıların ve Kurs Düzenleme Destekleri(Practical Courses) ile deneysel teknikler konusunda eğitim veren ve yeni metodolojilerin öğretilmesini amaçlayan kursların düzenlenmesi desteklenmektedir.
Başvuru Koşulları:
-
Çalıştayları veya kursları EMBC üye veya işbirliği ortağı olan ülkelerde düzenlemek;
-
Yaşam bilimleri alanında EMBO çalışma alanlarına uygun bir çalıştay veya kurs düzenlemek;
-
Başvuru sırasında çoğunlukla teyit edilmiş konuşmacıların veya eğitmenlerin listesini sunmak gereklidir.
Başvuru koşullarına ilişkin detaylı bilgiye Çalıştay Düzenleme Destekleri için buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri için buradan ulaşabilirsiniz.
Destek Kapsamı:
-
Çalıştay veya kurs başına en fazla 42.500 Avroya kadar hibe sağlanır.
-
Çalıştaylar veya kurslar yüz yüze, hibrit veya çevrimiçi konferans formatlarında düzenlenebilir. Hibrit düzenlenmek istenen konferanslar için ek fon seçeneği (10.000 Avro) sunulur.
Destek kapsamına ilişkin detaylı bilgiye Çalıştay Düzenleme Destekleri için buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri için buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru:
-
Başvurular başvuru sistemi üzerinden doğrudan EMBO’ya yapılmaktadır.
-
Başvurular yılda iki defa 1 Mart ve 1 Temmuz tarihlerine kadar yapılmaktadır.
-
Çalıştay Düzenleme Destekleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ve Kurs Düzenleme Destekleri ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
İletişim:
EMBO Çalıştay ve Kurs Düzenleme Destekleri ile ilgili sorularınızı courses_workshops@embo.org veya embo@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.
UFUK AVRUPA PROGRAMI MARLEN: DENİZCİLİKTE SIFIR EMİSYON PROJESİ 2025 ÇAĞRISI AÇILDI
MarLEN Projesi, Avrupa'nın denizcilik sektöründe 2025-2029 yılları arasında sıfır emisyon hedefine ulaşmak için Ufuk Avrupa Programı tarafından desteklenen bir girişim olup, deniz taşıtlarının emisyonlarını azaltmaya odaklanan araştırma ve inovasyon çalışmalarını teşvik ederek Avrupa'nın genel sıfır emisyon stratejisine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Ufuk Avrupa Programı altına desteklenen, 2025-2029 yılları arasında sürecek, Avrupa denizcilik sektöründe sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen Ar-Ge ve inovasyon projelerinin destekleneceği MarLEN (Maritime Low Emission Network- Denizcilikte Sıfır Emisyon Ağı) projesi ile deniz yolu taşıtlarının yol açtığı emisyonların azaltılması, deniz yolu araştırma alanları kapsamında boşluk analizinin yapılması, ülkelerin önceliklendirme ve değerlendirme hususlarında birlik sağlanması, Avrupa’nın sıfır emisyon stratejisine katkı sunulması hedeflenmektedir. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun en az 2 farklı ülkeden 2 farklı kurumdan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır.
Çağrı tek aşamalı uluslararası ve sonrasında ulusal başvuru süreci ile yürütülecektir
Uluslararası başvurunun yanı sıra ulusal başvurunun yapılması zorunludur. Uluslararası konsorsiyumun proje başvurusunun uluslararası proje koordinatörü tarafından 30 Eylül 2025 (17:00 UTC+1) tarihine kadar elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
Bu uluslararası başvurunun yanı sıra projede yer alan Türk kurum/kuruluşlar tarafından ayrıca TÜBİTAK’a, 7 Ekim 2025 (17:30 TSİ) tarihine kadar uidb-pbs.tubitak.gov.tr adresi üzerinden ulusal başvurunun yapılması ve 10 Ekim 2025 (17:30 TSİ) tarihine kadar elektronik imzanın tamamlanması gerekmektedir. Çağrı, PBS üzerinde “Çoklu İşbirliği Destek Programları” başlığı altında “MaRLEN 2025” olarak yer alacaktır. Ulusal başvuru aşamasında "Ulusal Başvuru Formu" ile "Bütçe ve Gerekçesi Formu"nun PBS'ye yüklenmesi gereklidir. Diğer gerekli belgeler “MaRLEN 2025 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları” dökümanında belirtilmiştir. TÜBİTAK’a sunulan başvurular TÜBİTAK tarafından öncelikle ulusal uygunluk kriterlerine göre incelenecektir. Proje ortağı ülkelerin ulusal başvuru kurallarını ve çağrı metninde belirtilen başvuru koşullarını sağlamayan proje önerileri iade edilecektir. Bu koşulları sağlayan proje önerileri TÜBİTAK tarafından değerlendirilecektir.
Desteklenecek projeler hakem değerlendirme sonuçları temel alınarak tüm fonlayıcıların temsil edildiği MaRLEN Çağrı Yürütme Kurulu toplantısında belirlenecektir. Değerlendirme sonucu olumsuz olan projeler, ilgili çağrı kapsamında ulusal desteklerden faydalanamazlar.
Çağrı kuralları, çağrı takvimi, iletişim bilgileri gibi detayların özetine TÜBİTAK Ufuk Avrupa Programı web sayfasındaki bağlantıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.
MaRLEN 2025 yılı çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde içeren MaRLEN 2025 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları dökümanının incelenmesi önerilmektedir.
Çağrı konuları, çağrı kuralları, proje gereksinimleri ve projelerden beklenen diğer niteliklere ilişkin detaylı bilgilere uluslararası çağrı sayfasından ulaşabilecektir.
MarLEN 2025 çağrısı hakkında 19 Haziran 2025 Perşembe günü saat 10:00-12:00 (TSİ) TÜBİTAK tarafından organize edilecek bir Bilgi Günü düzenlenecek olup etkinlik Türkçe dilinde gerçekleştirilecektir. Kayıt bağlantısı için lütfen tıklayınız.
İletişim
Çağrı ile ilgili Uluslararası Süreçler için:
Serhat MELİK & Arzu İpek YILMAZ ÜÇÜNCÜ
0312 298 1863 & 0312 298 1787
Çağrı ile ilgili Ulusal Başvuru Süreçleri için:
Tayyip KÖSOĞLU
0312 298 1806
Çağrı Dokümanları
Belge
MaRLEN 2025 Çağrısı Uluslararası Başvuru Kuralları
MaRLEN 2025 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları