KOBİ’LERİN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK CORNET 37. ÇAĞRISI AÇILDI, 27 MART 2024!
Cornet (Collective Research Networking) 37. çağrısı ile küçük ve orta büyüklükte işletmelerin (KOBİ) rekabet öncesi kapasitelerini artıracak ihtiyaçlarına yönelik kolektif projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir. Söz konusu çağrı ile desteklenecek projelerin KOBİ ihtiyaçları doğrultusunda akademi ortağınca gerçekleştirilmesi, çıktıların ise birden fazla KOBİ’nin faydasına olması ve çıktıların yaygınlaştırılması beklenmektedir.
27 Mart 2024 tarihine kadar açık kalacak olan çağrı kapsamında en az 2 üye ülkenin yer aldığı iş birliği projeleri desteklenebilecektir. Uluslararası başvuruda her ülkeden üçer paydaşın yer alması gerekmektedir:
- Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin akademi ortağı (Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları) tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Proje konularının, bir KOBİ Şemsiye Kuruluşu tarafından ihtiyaca göre belirlenmesi gerekmektedir. KOBİ Şemsiye Kuruluşu’nun görevi, üyelerinin ihtiyaçlarını belirlemek ve proje çıktılarının yaygınlaştırılmasını sağlamaktır.
- Başvurularda en az 3 KOBİ’den oluşan bir Kullanıcı Grubu tanımlanmalıdır. Kullanıcı grubunun, proje ekibinin çalışmalarını yönlendirmeye ve projenin verimliliğinin artırılmasına yönelik katkı sağlaması beklenmektedir.
Uluslararası başvuru kılavuzu ve ayrıntılı bilgi için Cornet çağrı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Çağrı kapsamında uluslararası başvurunun yanı sıra ulusal başvurunun da yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları başvurularını http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden yapabilmektedir.
Başvuruların ulusal kurallara uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ulusal kurallara ilişkin ayrıntılı bilgiye ulusal kurallar dokümanında ulaşılabilmektedir.
PRIMA PROGRAMI 2024 YILI ÇAĞRILARI AÇILDI!
Akdeniz bölgesinde su yönetimi, gıda sistemleri ve tarım-gıda değer zinciri temalarında çok ortaklı uluslararası projelerin destekleneceği Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA) Programı’nın 2024 yılı çağrıları başvurulara açıldı.
PRIMA Programı kapsamında desteklenecek projeler 2 bölüme ayrılmaktadır.
- Bölüm 1 kapsamında alınan proje önerileri, UFUK 2020 Programı’ndan PRIMA Programı’na tahsis edilmiş fon ile desteklenecektir. PRIMA Programı Bölüm 1 kapsamında başvurular sadece PRIMA’ya yapılmalıdır. Detaylı bilgi ve uluslararası başvurular için https://prima-med.org/what-we-do/sections/section-1/ adresi ziyaret edilmelidir.
Bölüm 1 - 2024 Yılı Çağrı Başlıkları:
Konu 1.1.1-2024 (IA): Su, Enerji, Gıda, Ekosistemler (WEFE) Bağlantı Noktası yaklaşımının uygulanmasıyla Akdeniz sulu tarımının sürdürülebilirliği.
Konu 1.2.1-2024 (IA): Kurak ve yarı-kurak çevrelerde aşırı kuraklıkla başa çıkmak için su toplama tekniklerini kullanan Akdeniz kurak tarım sistemlerinin dönüştürücü uyumu.
Konu 1.3.1-2024 (IA): Gıda kaybını ve israfını azaltmak için Akdeniz Gıda Sistemlerine uygun maliyet etkin ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirme.
- Bölüm 2 kapsamında alınan proje önerileri ise ulusal fonlayıcı kuruluşların PRIMA Programı’na taahhüt etmiş oldukları fonlar ile desteklenecektir. Bölüm 2 kapsamında, PRIMA’ya yapılacak ortak başvuruya ek olarak, proje konsorsiyumlarında yer alan araştırma ekiplerinin kendi ulusal fonlayıcı kuruluşlarına da başvuru yapmaları gerekmektedir. Uluslararası başvuru koşulları ve detaylı bilgi için https://prima-med.org/what-we-do/sections/section-2/ adresi ziyaret edilmelidir. Konsorsiyumlarda Türkiye’den yer alacak ekipler, ulusal başvurularını https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresi üzerinden TÜBİTAK’a yapacaklardır. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
Bölüm 2 - 2024 Yılı Çağrı Başlıkları:
Konu 2.1.1-2024 (RIA): Kriz şartları altında etkili su muhasebe yaklaşımları: iklim değişikliği ve dış şoklar.
Konu 2.2.1-2024 (RIA):Akdeniz Bölgesinde sürdürülebilir toprak kullanımı ve iklim dayanıklılığı için tarımsal orman uygulamalarının canlandırılması.
Konu 2.3.1-2024 (RIA): Sürdürülebilir gıda sistemleri dönüşümü için kentsel ve yerel gıda sistemlerini güçlendirme.
Çağrı Takvimi
BÖLÜM 1 |
1.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA) |
2 Nisan 2024 |
2.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA) |
24 Eylül 2024 |
|
BÖLÜM 2 |
1.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA) |
4 Nisan 2024 |
2.Aşama Son Başvuru Tarihi (PRIMA) |
26 Eylül 2024 |
|
1.Aşama Ulusal Son Başvuru Tarihi (TÜBİTAK) |
18 Nisan 2024 |
|
1.Aşama E-imza Son Tarih (TÜBİTAK) |
25 Nisan 2024 |
İlgili Kişiler:
TÜBİTAK iletişim
Ayşe SAYIN ÜKE
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı - İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü
E-posta: ayse.sayin@tubitak.gov.tr
Dr. Ebru İMAMOĞLU
Araştırma Destek Programları Başkanlığı – Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
E-posta: ebru.imamoglu@tubitak.gov.tr
PRIMA İletişim
https://prima-med.org/who-we-are/contact-us/
TÜBİTAK, KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ SONRASI GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER PAYLAŞACAK!
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yerbilimleri Çalışmalarını içeren bir seminer düzenleyecek. Seminerde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal açılış konuşması gerçekleştirecek, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ökmen Sümer, TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı, Yer Bilimleri Araştırma Grubu’ndan Doç. Dr. Mehmet Ergin ve Yüksek Mühendis Aylin Karaaslan, Dr. Adil Tarancıoğlu'nun moderatörlüğünde deprem çalışmalarını aktaracaklar.
TÜBİTAK'ın önemli projeleri ve çalışmaları hakkında bilgi verilecek olan seminerde, Kahramanmaraş Depremleri sonrası gerçekleştirilen artçı deprem çalışmaları, Türkiye'deki diri fayların paleosismolojik özelliklerinin belirlenmesi araştırma platformu ve deprem tehlike ve risk değerlendirme çalışmaları detaylı bir şekilde ele alınacak.
Seminerde sunulan bilgiler doğrultusunda, TÜBİTAK'ın yerbilimleri alanındaki çalışmaları ve elde edilen sonuçların önemi vurgulanacak. Depremlerle ilgili risklerin azaltılması ve afetlere dirençli şehirlerin oluşturulması için yapılan bu çalışmaların önemi bir kez daha vurgulanacak.
TARİH: 06.02.2024
SAAT: 14.00
Link: https://www.youtube.com/@tubitak
ARDEB 1001 PROGRAMI KAPSAMINDA “1001-UDAP ULUSAL DEPREM ARAŞTIRMALARI PROGRAMI ORTAK ÇAĞRISI” BAŞLIKLI ÖZEL ÇAĞRI AÇILDI, 1 NİSAN 2024!
Coğrafi ve jeolojik özellikler ile iklim faktörleri göz önüne alındığında, ülkemizde özellikle deprem başta olmak üzere, sel-taşkın, heyelan, kaya düşmesi, çığ, yangın ve meteorolojik afetler gibi afet tehlikeleri bulunmaktadır.
TÜBİTAK; ülkemizde kentleşme stratejileri, yerleşim kararları, inşaat modelleri, mimari tasarımlar ve planlamalarda bilim ve teknoloji tabanlı yöntem ve çalışmalardan azami şekilde faydalanılması ile depremin risk ve etkilerinin anlaşılması konularına katkı sağlayacak deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasını kapsayan disiplinler arası ve/veya çok disiplinli araştırma projelerini desteklemek üzere, 2021 yılında Deprem Araştırmaları Çağrısını açmıştır.
Öte yandan AFAD; İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) yayınlamış, “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023)’nda yer alan eylemler çerçevesinde 2012-2023 yılları arasında üniversiteler ve kamu kuruluşlarının hedef kitlesi olarak belirlendiği Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP)’nı başlatmıştır.
Depremin yıkıcı etkilerini azaltma yönünde tüm disiplinler arasında temeli atılan bu işbirliğinin bir afet olarak deprem riskini azaltma stratejilerinin bileşenlerinin ortaya konulmasına, yönlendirilmesine ve toplumsal deprem afeti bilincinin oluşması yönünde etki yaratacak sonuçlara ulaşmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Bu doğrultuda TÜBİTAK ve AFAD arasında eş finansman modeliyle ortak bir deprem çağrısı düzenlenmesi planlanmış ve iki Kurum arasında imzalanmış olan iş birliği protokolü çerçevesinde, “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” başlıklı özel bir çağrı açılmıştır.
Çağrı kapsamında aşağıdaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konularından sunulacak proje önerilerine destek verilecektir.
- Jeodinamik Araştırmalar ve Depremin Sosyo-Ekonomik, Toplumsal ve Çevresel Yaygın Etkileri
- Depreme Yönelik Dijital Teknolojiler ve Cihazlar
- Depreme Yönelik İnşaat Modelleri ve Atık Yönetimi
- Deprem Yönetimine Yönelik Senaryo, Kestirim, Analiz Çalışmaları
Çevrim içi başvurunun tamamlanması için son tarih 1 Nisan 2024 saat 23.59, çevrim içi başvurusu tamamlanmış olan projelerin elektronik imza işlemleri için son tarih ise 4 Nisan 2024 saat 23.59 olarak belirlenmiştir. Çağrıya ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için lütfen tıklayınız.
SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK ULUSLARARASI İKİLİ İŞ BİRLİĞİ PROJE ÇAĞRILARINA BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR!
TÜBİTAK’ın Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan ve Moğolistan kuruluşları ile sürekli açık olan ikili işbirliği programları çağrılarına, yılın her günü başvuru yapılabilmektedir.
- Sürekli Başvuruya Açık Araştırma Projeleri Çağrılarına yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın özel kuruluşlar başvuru yapabilmektedir. Araştırma Projeleri çağrılarının amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projelerin desteklenmesidir. Detaylar için lütfen tıklayınız.
- Sürekli Başvuruya Açık Ar-Ge ve Yenilik Projeleri Çağrılarına ise sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın özel kuruluşlar ve bu özel kuruluşlarla birlikte başvuruda bulunacak yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları başvuruda bulunabilmektedir. Ar-Ge ve Yenilik projeleri çağrılarında “teknolojik açıdan yeni veya iyileştirilmiş ürün” ve “teknolojik süreç yeniliği” odaklı projeler desteklenmektedir. Detaylar için lütfen tıklayınız.
Programlarla ilgili ayrıntılı bilgiye başvuru sistemi https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr üzerinden ulaşabilir, ayrıca sorularınız için uidb@tubitak.gov.tr adresinden program koordinatörleriyle iletişime geçebilirsiniz.