CHİST-ERA PROJESİ 2022 YILI ÇAĞRILARINDA “DEĞERLENDİRİCİ” OLMAK İÇİN BAŞVURABİLİRSİNİZ!
ist-Era Projesi kapsamında açılan 2022 yılı çağrılarının aşağıda belirtilen konularında değerlendirici olmak için başvurabilirsiniz:
- Açık ve Yeniden Kullanılabilir Araştırma Verileri ve Yazılımları - Open & Re-usable Research Data & Software (ORD)
- Merkezi Olmayan ve Dağıtılmış Sistemlerde Güvenlik ve Gizlilik - Security and Privacy in Decentralised and Distributed Systems (SPiDDS)
- Kablosuz Yapay Zekaya doğru Makine Öğrenimi Tabanlı İletişim Sistemleri - Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI (WAI)
Bilgi ve başvuru için lütfen tıklayınız.
Önemli Not: Panel üyeleri, panelin çağrı konusuna sunulan bir proje önerisinde yer alamaz.
KÜLTÜR, YARATICILIK VE KAPSAYICI TOPLUMLAR KÜMESİ 2023 - 2024 ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANDI!
Ufuk Avrupa Programı Küme 2: Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar Kümesi 2023 - 2024 çağrıları Çalışma Programı resmi olarak yayınlanmıştır.
Küme'nin 2023 çağrılarından Demokrasi ve Yönetişim, Kültürel Miras ve Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler ile Sosyal ve Ekonomik Dönüşümler hedefleri eksenindeki 24 çağrı başlığı 14 Aralık 2022 tarihinde açılacak olup 14 Mart 2023 tarihinde kapanacaktır. Kültürel Miras için Avrupa İşbirliği Bulutu altındaki 2 çağrı başlığı ise 10 Ocak 2023'te açılacak olup 21 Eylül 2023'te kapanacaktır.
2023 çağrıların yönelik Bilgi Günü 17 Ocak 2023 ve Proje Pazarı etkinliği ise 18 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecektir. Toplantıların kayıt sayfaları henüz açılmamış olup toplantılara ilişkin detaylı bilgi sayfamızdan yayınlanmaya devam edecektir.
Çağrı başlıklarının listesine ulaşmak için tıklayınız.
Küme 2: Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar Kümesi 2023 - 2024 Çalışma Programı dokümanına ulaşmak için tıklayınız.
SET PLAN 2022 YILI İLERLEME RAPORU YAYINLANDI!
Bilindiği üzere, Avrupa Birliği, iklim değişikliği ile mücadele çabalarının bir parçası olarak düşük maliyetli temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını hızlandırmak amacıyla Stratejik Enerji Teknoloji Planı’nı (SET Plan) oluşturmuştur. 22 Kasım 2007 tarihinde kabul edilen SET Plan’ın en önemli unsurlarından biri yeni enerji teknolojilerinin araştırılması geliştirilmesi ve pazar tarafından kabul edilmesini kolaylaştırma ile ilgili uzun ve orta vadeli enerji araştırma, demonstrasyon ve inovasyon gündemlerinin oluşturulmasıdır. Avrupa Birliği Enerji Birliği’nin “Araştırma, İnovasyon ve Rekabet Edebilirlik” bileşeninin uygulanmasında SET Plan merkezi bir rol oynamaktadır.
Bu kapsamda, söz konusu oluşum tarafından her yıl yayınlamakta olan 2022 İlerleme Raporu Komisyonun sitesinden duyurulmuştur.
Bu yılki raporda, SET Planın en son 2015 yılında revize edildiği, ancak o zamandan bu yana Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yürürlüğe girmesi, 2021'de kabul edilen İklim Yasası, 2030 ve 2050 sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleri ile REPowerEU planının devreye alınması gibi çok sayıda önemli gelişmenin yaşandığı belirtilmiştir. Hızla değişen bu politika zemini çerçevesinde, SET Planının da enerji araştırma ve yenilik hedeflerine mümkün olduğunca etkili bir şekilde ulaşması ve Avrupa'yı desteklemeye devam etmesini sağlamak amacıyla bazı yeni düzenlemelere ihtiyacı olduğu kayda geçirilmiştir. Bu kapsamda, Avrupa Komisyonunun gerekli değişiklikleri ortaya koymak üzere bir SET Plan Tebliği hazırlamakta olduğu bilgisi verilmiştir. Bu yılki ilerleme raporunda, tematik konular, kesişen zorluklar, SET Plan ülkelerinin katılımı ve görünürlük gibi konularda sorun yaşandığına dair fikir birliği olduğunun altı çizilmekte bu sebeple, ileriye dönük olası yollar hakkında paydaşların görüşlerinin bir araya getirilerek 'yenileme'ye dair bir dayanak noktasının tasarlanmasının amaçlandığı görülmüştür.
SET Plan 2022 İlerleme Raporunu indirmek için lütfen tıklayınız.
Son olarak, SET Plan’ın yenilenmesi süreci dahlinde kritik öneme sahip olan ve paydaşların görüş ve katkılarının talep edildiği “Call for Evidence”a yapılan geri dönüşleri buradan takip edebilirsiniz.
AĞLARA ÜYELİK DESTEĞİ 2022 ÇAĞRISI KAPSAMINDA DESTEK KARARI VERİLMESİNE RAĞMEN, DESTEĞİ KULLANAMAYAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN DİKKATİNE!
Ağlara Üyelik Desteği 2022 çağrısı kapsamında destek kararı verilmesine rağmen, desteği kullanamayan başvuru sahiplerinin dikkatine!
Ağlara Üyelik Desteği’nin 2022 yılı çağrısı kapsamında destek kararı verilmiş; fakat bir gerekçe ile desteği kullanamayan başvuru sahipleri, desteğe konu ağa 2023 yılında üye olmak istemeleri durumunda “gerekçeli dilekçe”leri ile 17 Ocak 2023 tarihine kadar TÜBİTAK’a başvuruda bulunabilirler. Bu uygulama bir defaya mahsus olup, sadece 2022 yılında destek kararı verilmesine rağmen, desteği kullanamayan başvuru sahipleri için geçerlidir. Bahse konu dilekçe örneği için tıklayınız.
Dilekçenizin değerlendirmeye alınabilmesi için önce aglarauyelik@tubitak.gov.tr adresine e-posta ile ardından ıslak imzalı olarak aşağıdaki adrese göndermeniz gerekmektedir. Değerlendirme süreci tamamlandığında e-posta adresiniz üzerinden bilgilendirme yapılacaktır.
Adres:
TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
Tunus Cad. No: 80 06100 Kavaklıdere/Ankara
2021 VE 2022 YILLARINA AİT AĞLARA ÜYELİK DESTEĞİ ÖDEMELERİNE YÖNELİK ÖNEMLİ DUYURU
2021 ve 2022 yıllarına ait Ağlara Üyelik Desteği Ödemelerine Yönelik Önemli Duyuru
2021 ve 2022 yıllarında ağlara üyelik desteği kapsamında desteklenen ve bu destek kapsamında ilgili ağ üyeliklerinden faydalanan; fakat ödeme belgelerini henüz TÜBİTAK’a iletmeyen başvuru sahiplerinin destek ödemelerinin gerçekleşebilmesi için 17.01.2023 tarihine kadar ödeme belgelerini TÜBİTAK’a iletmeleri gerekmektedir. Ödeme süreci hakkında detaylı bilgiye adresinden ve ödeme için gerekli belgelere adresinden ulaşabilirsiniz.
17.01.2023 tarihinden sonra iletilen ödeme belgeleri dikkate alınmayacaktır.
Detaylı bilgi için aglarauyelik@tubitak.gov.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Ödeme belgelerinin iletileceği adres:
TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
Tunus Cad. No: 80 06100 Kavaklıdere/Ankara
COST KURULUŞU BİLİM SORUMLUSU (SCİENCE OFFİCER) ARIYOR!
Merkezi Brüksel’de yer alan Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (European Cooperation in Science and Technology-COST Association), COST Aksiyonu başvuru, değerlendirme, seçme ve onaylama süreçleri (SESA Procedures) ve yürürlükteki Aksiyonların takibi süreçlerinde görev alacak “Bilim Sorumlusu” aramakta. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu COST Kuruluşu üyesi ülke vatandaşlarına açık olan pozisyon için başvurular doğrudan COST Kuruluşuna gerçekleştirilmekte. Son başvuru tarihi 27 Kasım 2022.
İş ilanı için tıklayınız.
COST iş ilanları için tıklayınız.
MARİE SKLODOWSKA CURİE ALANI, DEĞİŞİM PROGRAMI (STAFF EXCHANGES) ÇAĞRISI AÇILDI! SON BAŞVURU 8 MART 2023
Değerli Araştırmacılarımız,
Araştırmacılara uluslararası dolaşım ve cazip kariyer imkanları sunan Marie Sklodowska Curie Alanı (MSCA) Değişim Programı (Staff Exchanges - SE) 2022 Çağrısı açıldı.
MSCA Değişim Programı kapsamında, Avrupa içinden ve/veya dışından araştırma faaliyeti yürüten en az üç farklı kuruluşun bir araya gelmesiyle oluşturulacak konsorsiyumlarla, araştırma, teknik ve idarî personel değişimleri yapılması; böylece ortak bir araştırma projesi yürütülmesi ve uluslar/sektörler arası bilgi/teknoloji transferi sağlanması hedeflenmektedir. Değişime katılacak personel her tecrübe seviyesinde olabilmektedir (kariyerinin başında, kıdemli, teknik, idarî vs). Değişime gönderilen araştırmacının bilgi transferi gerçekleştirmek üzere kurumuna geri dönüşünün sağlanması gerekmektedir.
Toplam proje süresi en fazla 4 yıla kadar olabilmekte ve bu süre içinde kurum personeli olmak şartıyla kurumlar arası personel değişimleri kişi başı 12 ayı geçmeyecek şekilde organize edilmelidir. Söz konusu 12 aylık dolaşım süresi her araştırmacı için 1 aydan az olmamak kaydı ile bölünerek 4 yıllık proje süresine yayılabilir. (Örneğin, kurumundan uzun süreli ayrılmak istemeyen deneyimli araştırmacılarımız her yaz üçer aylık değişimlerini yurtdışındaki ortaklarında geçirecek şekilde proje kurgulaması yapabilirler.)
Araştırmacılara sadece dolaşımda oldukları süre boyunca Avrupa Komisyonu tarafından aylık sabit destek sunulmaktadır. Dolaşımda olan araştırmacının maaşı kurumu tarafından ödenmeye devam ederken, Avrupa Komisyonu’ndan ek destek verilmektedir. Dolayısıyla proje kapsamında yeni personel işe alımı beklenmemektedir; ortak kurumlarda çalışmakta olan personelin görevlendirilmesi (secondment) esas alınır. Proje ortaklarında en az 1 aydır çalışmakta olan araştırma personeli, idarî ve teknik personel, proje kapsamında değişime katılabilir. Araştırma ve eğitim giderleri kalemi proje yürütülürken oluşacak araştırma masrafları için kullanılırken; kurumların projenin idari masrafları için kullanabileceği idari maliyetler bütçesi bulunmaktadır.
Çağrı ayrıntılarına dair bilgilendirmeyi web sitemizde bulabilirsiniz. Başvurular Avrupa Komisyonu'na ait "Funding and Tenders Portalı" üzerinden doğrudan Avrupa Komisyonu'na (online) yapılmaktadır. Dokümanlar, çağrıya ait güncellemeler ve başvuru linkleri 6 Ekim'de aynı başvuru sayfasında yayınlanmıştır. Çağrıya 8 Mart 2023 tarihine kadar başvuru yapılabilecektir.
Çalışma Programı'na buradan, 2022 yılı başvurularında kullanılacak olan taslak proje yazımı dokümana buradan ulaşabilirsiniz. Başvuru sürecinde muhakkak Başvuru Rehberi dokümanını inceleyiniz.
Koordinasyonu Türkiye'deki kurumlardan sağlanacak projeler için TÜBİTAK tarafından sağlanan Koordinatörlüğü Destekleme Programı'na başvuru yapabilir, proje önerinizi iyileştirmek için ön değerlendirme desteği alabilirsiniz. (Söz konusu destekle ilgili gelişmeleri web sayfamızdan takip edebilirsiniz.)
Sorularınız için MSCA Türkiye Ekibine ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.