EIT HEALTH DRİVE 2025 - SON BAŞVURU: 5 OCAK 2025
Sağlık ekosistemini destekleyen kuruluşların faydalanabileceği, EIT Health InnoStars ve TU Delft işbirliği ile sunulan EIT Health Drive 2025 programına başvurular devam ediyor.
DRIVE Programı, aynı yenilik ekosisteminden gelen, EIT Health Bölgesel İnovasyon Planı'na (RIS) dahil (örn. Türkiye) aynı ülkede yerleşik iki kuruluşlu konsorsiyumlara açıktır. Program kapsamında başvuru sahibi kuruluşların çalışanlarına mentorluk verilmesi, saha ziyaretleri ve eşleştirme faaliyetlerinin yapılması, girişim eğitimlerinin sunulmasının ardından konsorsiyumun yerelde en az 1 yıl sürecek sağlık ve yaşam bilimi kapasite geliştirme programı kurmaları beklenecektir.
Özellikle başvuru yapması beklenen kuruluşlar aşağıdaki gibidir:
-
Hızlandırıcılar ve kuluçka merkezleri
-
Bilim parkları
-
Teknoloji transfer ofisleri
-
Bölgesel inovasyon ajansları
Programın toplam maliyeti 20 bin Avrodur, ancak EIT Health InnoStars başvurunun kabulü halinde maliyetin 12 bin Avrosunu karşılayacak ve paydaşların ödemesi gereken katılım ücreti (konsorsiyumun tamamı için) 8 bin Avro olacaktır.
DRIVE eğitimini tamamlayan kuruluşlar, DRIVE'ın ilk aşamasında tasarlayacakları kapasite geliştirme programlarını ikinci aşamada yerelde gerçekleştirmelerine yardımcı olmak adına eş finansman ve mentorluk başvurusunda bulunma hakkına sahip olacaktır. Eş finansman oranı %50'dir ve söz konusu ikinci adımda 20 bin Avroya kadar destek alınması mümkün olacaktır.
Daha fazla bilgi ve başvuru için DRIVE | EIT Health adresini ziyaret edebilirsiniz.
EIT RAWMATERİALS VE FİNLANDİYALI TAPOJÄRVİ'DEN ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI - SON BAŞVURU: 30 MART 2025
EIT RawMaterials ve Finlandiyalı madencilik şirketi Tapojärvi iş birliğinde düzenlenen "Tapojärvi Açık İnovasyon Yarışması 2025" ön kayıtları başladı! Söz konusu yarışma ile madencilik, orman ve çelik endüstrilerindeki atıklardan değerli maddelerin elde edilmesine yönelik yenilikçi çözümler geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
İki ila dört öğrenciden oluşan takımların katılımına açık olan yarışma, bu endüstrilerin çevresel etkilerini azaltacak yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini teşvik edecektir. Öğrenciler, atık ürünleri kullanarak sürdürülebilir endüstriyel uygulamalara katkı sağlayabilecektir.
Yarışma kapsamında takımların ele alabileceği başlıca alanlar aşağıdaki gibidir:
Madencilik Endüstrisi: Atık kaya ve cevher artıkları gibi malzemelerin düşük karbonlu bağlayıcılar ve inşaat malzemeleri gibi değerli kaynaklara dönüştürülmesi.
Paslanmaz Çelik Endüstrisi: Cüruf ve toz gibi yan ürünlerin daha verimli bir şekilde yeniden kullanımı için düşük maliyetli ve düşük karbonlu çözümlerin sunulması.
Orman Endüstrisi: Kağıt hamuru endüstrisinde oluşan yan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi için yeni yöntemler araştırılması.
Mühendislik, kimya mühendisliği, metalurji veya hammadde değer zinciri ve orman endüstrisi ile ilgili diğer disiplinlerde eğitim gören öğrenciler yarışmaya katılabilirler. Birinci olan takım 10 bin Avro, ikinci takım 3 bin Avro ve üçüncü takım 2 bin Avro ödül kazanacaktır. Ayrıca kazanan takımlar Tapojärvi bünyesinde fikirlerini hayata geçirme fırsatı elde edecektir.
Başvuruların değerlendirilmesinde fikirlerin uygulanabilirliği, yenilik değeri, iş potansiyeli ve kârlılığı ile çevresel etkiler gibi kriterler göz önünde bulundurulacaktır. Ek olarak da başarılı takımlar, sektör uzmanları önünde projelerini sunma şansı yakalayacaktır.
Yarışma hakkında daha fazla bilgi ve ön kayıt için Tapojärvi Open Innovation Challenge 2025 adresini ziyaret edebilirsiniz.
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TIP İÇİN AVRUPA ORTAKLIĞI-ÇAĞRI VE ETKİNLİK HABERLERİ
Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı ile (European Partnership for Personalised Medicine-EP PerMed), kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırmalara destek verilmesi, sağlık sisteminde bu yaklaşımın yaygınlaştırılarak, güçlü ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin oluşturulması hedeflemektedir.
-
EP PerMed 2025 yılı uluslararası ortak çağrısı: “Kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı için farmakogenetik stratejiler” başlıklı çağrı 16 Aralık 2024 tarihinde başvuruya açılmıştır. Çağrıya 24 ülkeden 35 fon kuruluşu katılım sağlamış olup, çağrının yaklaşık bütçesi 36.2 Milyon Avro’dur. Çağrı ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı habere link üzerinden erişebilirsiniz.
-
EP PerMed-EIT Sağlık Çağrıları: Kişiselleştirilmiş tıp alanında çalışan ve ileri teknolojilere dayanan yenilikçi çözümler sunabilecek olan start-up’lar, araştırmacılar ve başlangıç aşamasındaki takımlar için iki farklı fon mekanizması başvuruya açılmıştır. Bu programlarla sağlık sisteminde dönüşüme yol açabilecek ve hasta bakımını iyileştirecek inovasyonların geliştirilmesi, validasyonu ve pazar hazırlığı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Habere link üzerinden ulaşabilirsiniz.
-
EP PerMed Ağ Kurma Desteği Çağrıları: Kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırma projeleri ve farklı paydaşlar arasında işbirliğini güçlendirmek amacıyla Mayıs 2025 tarihinde ağ kurma desteği çağrısının açılması planlanmaktadır. Gelişmeleri çağrı sayfasından takip edebilirsiniz.
-
Kişiselleştirilmiş Tıp Araştırmaları Konferansı: EP PerMed Ortaklığı tarafından 11-12 Şubat 2025 tarihlerinde Berlin’de Kişiselleştirilmiş Tıp Araştırmaları Konferansı gerçekleşecektir. Etkinlik ajandasını inceleyebilir ve etkinliğe katılım sağlamak için kayıt yaptırabilirsiniz.
-
“Scientific Integrity” Eğitimi: 12-13 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleşecek olan ve sınırlı sayıda katılımcının kabul edileceği eğitimin etkinlik ajandasını inceleyebilir ve katılım için kayıt yaptırabilirsiniz.
-
Proje Veri Tabanı: ERA PerMed ve EP PerMed Ortaklığı kapsamında kişiselleştirilmiş tıp alanında desteklenen proje bilgilerinin yer aldığı bir proje veri tabanı oluşturulmuştur. Konsorsiyum kurulması sürecinde katkı sağlayacağı düşülen diğer veri tabanlarından da faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.
-
İnsan genomik verilerinin toplanması, kullanılması ve paylaşılması kılavuzu: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından insan genomik verilerinin toplanması, kullanılması ve paylaşılmasının etik boyutuyla ele alındığı bir kılavuz hazırlanmıştır.
Etkinlikler:
- 09 Ocak 2025: EP PerMed JTC2025 Bilgi Günü
- 21 Ocak 2025: EP PerMed Fast Track Çağrısı Webinarı
- 28 Ocak 2025: EP PerMed Venture Creation Çağrısı Webinarı
- 11-12 Şubat 2025: Kişiselleştirilmiş Tıp Araştırmaları Konferansı
- 12-13 Şubat 2025: EP PerMed Scientific Integrity Eğitimi
İlgili ortaklığı, Ufuk Avrupa sayfasından ve Ortaklığın Uluslararası Resmi İnternet Sayfasından takip edebilirsiniz.
Bu ortaklık kapsamındaki uluslararası konsorsiyumlarda yer alarak, kişiselleştirilmiş tıp alanındaki kanıt temelli ve çözüm odaklı süreçlerin bir parçası olma fırsatı yakalayabilirsiniz.
ESFRI, 10. ÇERÇEVE PROGRAMI İÇİN KONUM BELGESİNİ YAYINLADI
10 Aralık 2024 tarihinde, Avrupa Araştırma Altyapıları Strateji Forumu (ESFRI), 10. Çerçeve Programı(FP10) ile ilgili konum belgesini yayınladı.
Araştırma Altyapıları (RIs), işbirlikçi araştırmaları desteklemede kritik bir rol oynamakta, yetenekli insanları cezbetmekte ve Avrupa'nın bilimsel etkisini ve egemenliğini güçlendirmektedir. Araştırma Altyapıları araştırma, eğitim ve yenilik arasındaki bilgi üçgeninin merkezinde yer almakta ve bu nedenle bilgiye erişimin, açık bilimin teşvik edilmesinin ve araştırma ile yenilik ortamının verimliliğinin ilerlemesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Araştırma altyapılarının tam potansiyeline ulaşabilmesi için, bu altyapıların stratejik varlıklar olarak kabul edilmesi ve politika oluşturma süreçlerinde, sektörler arası sınırları aşarak Avrupa stratejik gündemine katkıda bulunması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, araştırma altyapıları yalnızca Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı (FP10) değil, tüm AB çabalarının kesişen bir unsuru olarak değerlendirilmelidir.
Konum belgesine ve daha fazla bilgi için tıklayınız.
CBE JU 2025 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANDI
CBE JU 2025 Yılı Çalışma Programı Yayınlandı!
CBE JU 2025 Çalışma Programında, öngörülen toplam bütçesi 165 milyon Avro olan 13 konu başlığı yer alacaktır:
Yenilik Eylemleri – flagship (IA-flagship)
-
Urban-industrial symbiosis for bio-waste valorisation - 18 milyon Avro
-
Bio-based drop-ins/smart drop-in platform chemicals, via cost-effective, sustainable and resource-efficient conversion of biomass - 20 milyon Avro
-
Circular-by-design fibre-based packaging with improved properties - 18 milyon Avro
-
Retrofitting of (bio)refineries industrial plants towards higher-value bio-based products - 20 milyon Avro
Yenilik Eylemleri (IA)
-
Sustainable macroalgae systems for innovative, added-value applications: cultivation and optimised production systems - 14 milyon Avro
-
Safe and Sustainable by Design (SSbD) bio-based solutions to replace hazardous conventional chemicals for textiles production - 13.5 milyon Avro
-
Scaling-up nutritional proteins from alternative sources - 14 milyon Avro
-
Cost-effective and robust continuous biotech bio-based processes - 14 milyon Avro
-
SSbD bio-based polymers/copolymers unlocking new market applications - 13.5 milyon Avro
Ar-Ge ve Yenilik Eylemleri (RIA)
-
Valorisation of untapped forest biomass - 7 milyon Avro
-
Bio-based and biodegradable delivery systems for fertilising products to reduce microplastics pollution & promote soil health - 6 milyon Avro
-
Alternative biomanufacturing routes for natural and synthetic rubber - 6 milyon Avro
Koordinasyon ve Destek Eylemleri (CSA)
-
Develop and deploy new curricula and knowledge exchange practices relevant to bio-based systems - 1 milyon Avro
CBE JU 2025 Çalışma Programına buradan ulaşabilirsiniz.
CBE JU 2025 Çağrısı 4 Nisan 2025 tarihinde başvuruya açılacak olup, son başvuru tarihi 17 Eylül 2025 olarak öngörülmektedir.
3 Nisan 2025 tarihinde Brüksel'de fiziksel katılımlı, 2025 çağrısı hakkında fikir edinmenize ve ağınızı genişletmenize olanak tanıyacak 2025 CBE JU Bilgi Günü düzenlenmesi planlanmaktadır. Etkinliğin detayları için takipte kalmayı unutmayınız.
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-2024 YILI AŞI GELİŞTİRME SÜRECİ RAPORU VE HALK SAĞLIĞI ALANINDAKİ İNOVASYONLAR RAPORU
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır.
IHI Programının özel sektör ayağını aşı, ilaç, bilgi iletişim teknolojileri, medikal görüntüleme, radyoterapi ve biyoteknoloji alanlarında faaliyet gösteren endüstri kuruluşu birlikleri (COCIR, EFPIA (Vaccines Europe da dahil), EuropaBio ve MedTech Europe) oluşturmakta ve bu birlikte yer alan endüstri kuruluşları projelere ayni ve nakdi katkı sağlamaktadırlar.
Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu (EFPIA) ve Avrupa Aşı Federasyonu (Vaccines Europe) tarafından 2024 yılında aşı alanındaki gelişmelerin ve halk sağlığı alanındaki inovasyon süreçlerinin değerlendirildiği iki önemli rapor paylaşılmıştır.
IHI Programı, tarafından Ocak 2025 tarihinde açılması planlanan IHI-9 ve IHI-10 çağrılarının başvuru sürecine katkı sağlayacağı düşülen raporlar bilgilerinize sunulmuştur.
Önemli Bilgi ve Belgeler:
IHI Programına ait önemli bilgi ve haberleri ortaklığın Ufuk Avrupa sayfasını ve IHI resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.
Başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
WIDERA ERA TALENTS 2024 YILI ÇAĞRISININ SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Katılımın Yaygınlaştırılması ve ERA'nın Güçlendirilmesi alanı altında yer alan “ERA Talents” 2024 kodlu çağrısının (HORIZON-WIDERA-2024-TALENTS-03-01) sonuçları açıklandı.
25 Nisan 2024 tarihinde açılan ve 26 Eylül 2024 tarihinde kapanan çağrıda 1253 kurum/kuruluş 117 proje ile rekabet etti ve 13 proje fonlanmaya hak kazandı. Ülkemizden 1’i koordinatör ve 4’ü ortak olmak üzere 5 farklı kuruluşumuzun yer aldığı 2 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiş ve toplamda 1,02 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır!
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
APRISE - Alternative Proteins Research and Innovation Skills Enhancement
Orta Doğu Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde desteklenen projede Bitki Bazli Gidalar Dernegi, Türkiye Teknoloji Geliştime Vakfı ve SÜTAŞ da ortak olarak yer almaktadır.
Proje hazırlık aşamasında TÜBİTAK UİDB Koordinatörlüğü Destekleme Programı tarafından desteklenmiştir.
Talent Pass - Fostering European Talents for Widening Circular Economy
Söz konusu projede FARPLAS ortak olarak yer almaktadır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan Katılımın Yaygınlaştırılması ve ERA'nın Güçlendirilmesi alanı Ulusal İrtibat Noktaları olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM MİSYONU 2024 YILI ÇAĞRILARI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI
Ufuk Avrupa Programı, İklim Değişikliğine Uyum Misyonu 2024 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklandı. 24 Nisan 2024 ve 18 Eylül 2024 tarihleri arasında başvuruları açık kalan rekabetin yüksek olduğu çağrıda 1408 kurum/kuruluş 55 proje ile rekabet etmiş ve 19 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden 6 kuruluşumuzun yer aldığı 3 proje desteklenmiş, toplamda 1 916 687 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projeye ilişkin detaylar aşağıdadır:
RISE-IN - Resilient Investment for Sustainable Environments
“HORIZON-MISS-2024-CLIMA-01-06: Demonstration of approaches to improve bankability of solutions by design, addressing the co-benefits (mitigation and adaptation) to improve revenues streams” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 27 ortak yer almakta olup çalışma kapsamında; doğa ve ekosistem temelli yaklaşımlar dâhil, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılığı artıracak çözümlerin değerlendirilmesi, faydalarının araştırılması ve finansman fırsatlarının belirlenmesi planlanmaktadır.
Söz konusu projede;
-
KADIKOY BELEDİYESİ, proje ortağı olarak yer almaktadır.
JUST4CARE - JUSTice for Communities Adaptation and REsilience
“HORIZON-MISS-2024-CLIMA-01-08: Demonstration of approaches by regions and local authorities focused on increasing climate resilience of the most vulnerable social groups (just climate resilience)” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 17 ortak yer almakta olup proje; adalet, eşitlik ve dayanıklılık ilkelerini kentsel ve bölgesel planlamaya entegre ederek iklim değişikliğine uyum uygulamalarının dönüşümünü hedeflemektedir.
Söz konusu projede;
-
ÇANKAYA BELEDİYESİ, proje ortağı
-
BURSA ULUDAĞ UNİVERSİTESİ, proje ortağı
-
KAYNAK, ÇEVRE VE İKLİM DERNEĞİ, proje ortağı olarak yer almaktadır.
JUSTSAFE - Justice-Oriented Strategies for Social Adaptive Risk Management
“HORIZON-MISS-2024-CLIMA-01-08: Demonstration of approaches by regions and local authorities focused on increasing climate resilience of the most vulnerable social groups (just climate resilience)” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 25 ortak yer almakta olup proje ile iklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenen hassas grupların önceliklendirilmesi yoluyla dayanıklılığı artıracak ve dijital dönüşümü sağlayacak kapsayıcı ve adil stratejilerin tasarlanması ve uygulanması amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede;
-
İSTANBUL ÜNİVERİTESİ, proje ortağı
-
TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ, proje ortağı olarak yer almaktadır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan İklim Değişikliğine Uyum Misyonu Ulusal İrtibat Noktaları olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.