YENİLİKÇİ KOBİ’LER İÇİN AVRUPA ORTAKLIĞI/EUROSTARS-3 PROGRAMI’NIN 2023 YILI 2. ÇAĞRISI (2023/2) AÇILDI, 14 EYLÜL 2023!
Eurostars-3 Programı kapsamında 2023 yılının ikinci çağrısı açıldı. Çağrı kapsamında, Türkiye’den bir ve Eurostars üye ülkelerinden en az bir ortağın katılımıyla, pazara yönelik, yenilikçi ürün, süreç ve hizmet geliştirilmesi amacı taşıyan uluslararası Ar-Ge projeleri desteklenecektir.
Eurostars-3, Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle, Ufuk Avrupa/Avrupa Yenilik Ekosistemleri çalışma programı altında, “Yenilikçi KOBİ’ler için Avrupa Ortaklığı (European Partnership on Innovative SMEs)” altında oluşturulan bir programdır. 2022-2027 yılları arasında yürütülecek Eurostars-3 kapsamında, yenilikçi KOBİ'lerin Ar-Ge, yenilik kapasitelerini ve üretkenliklerini artırmalarına destek verilerek, onların küresel değer zincirlerine ve yeni pazarlara erişmelerine yardımcı olmaları amaçlanmaktadır.
Eureka’nın en önemli destek mekanizmalarından biri olan Eurostars-3 kapsamında açılan çağrılarda herhangi bir teknoloji alanı ve sektör ayrımı yapmaksızın, yenilikçi KOBİ’lerin liderliğinde sivil amaçlı Ar-Ge projeleri desteklenmektedir. Proje konsorsiyumlarında yenilikçi bir KOBİ’nin koordinatör olarak yer alması gerekmektedir. Ayrıca, çağrıya proje önermek isteyen Türk ekiplerin, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri en az bir yabancı paydaş ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları gerekmektedir. Ortaksız/tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir.
Eurostars-3 hakkında daha fazla bilgi, yardımcı dokümanlar ve uluslararası başvuru için: https://www.eurekanetwork.org/open-calls/eurostars-funding-programme-202...
Eurostars-3 2023 yılının ikinci çağrısında ülkemizde yerleşik firmaların ve ülkemiz araştırmacılarının birlikte sundukları proje başvuruları alınacaktır. Aynı uluslararası projede Türkiye’den birden fazla ortak bulunması durumunda, ortakların birlikte tek bir ulusal ön proje başvurusu yapmaları ve ortak proje başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Çağrı kapsamında yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları çağrıya tek başına başvuruda bulunamazlar. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilmektedir. Sermaye şirketleri önderliğinde yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapılarının da ortak olarak yer alabileceği uluslararası Eurostars proje başvuruları ve süreçleri Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında oluşturulan “1709-EUREKA-EUROSTARS 2023/2” kodlu ve “Eurostars-3 Programı Ulusal Çağrı Duyurusu” başlıklı ulusal çağrı kuralları çerçevesinde yürütülecektir.
Ulusal başvuru öncesinde çağrı metninin dikkatle incelenmesi gerekmektedir, başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olabilir. Ulusal çağrı metni ve kurallar için lütfen tıklayınız.
Çağrıya proje önerisi sunacak ülkemizde yerleşik tüm kurum ve kuruluşların ulusal ön uygunluk değerlendirmesinin yapılabilmesi için uluslararası başvuruya ek olarak ulusal çağrı takvimine uygun olarak kuruluş bazlı ön kayıt başvurusu ve ulusal ön proje başvurusunu TÜBİTAK PRODIS üzerinden belirtilen tarihlerde tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca, uluslararası değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra kabul alan Türk ekiplerin TÜBİTAK’a ulusal başvuru yapmaları gerekmektedir. Ulusal ön kayıt ve ön proje başvurusu için lütfen tıklayınız.
- Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 14 Eylül 2023 saat 14.00 (Orta Avrupa Saati)
- Kuruluş bazlı ön kayıt için son tarih 03 Ekim 2023, 23.59 TSİ
- Ulusal ön proje başvuruları için son tarih 05 Ekim 2023, 23.59 TSİ
Önemli not: İsrail, Yunanistan, Slovenya ve Litvanya bu çağrıya kamu desteği ayırmayı öngörmemektedir. Adı geçen ülkelerle ortaklık kurumasının önünde bir engel yoktur ancak tamamen “self-funding” olarak katılım sağlayabileceklerdir.
Başvuru yapmak için aşağıdaki kuralları yerine getirmelisiniz:
• Proje konsorsiyumu koordinatörü Yenilikçi bir KOBİ olmalıdır.
• Proje konsorsiyumu birbirinden bağımsız en az 2 ortaktan oluşmalıdır.
• Proje konsorsiyumu en az 2 Eurostars üye ülkesi ortaktan oluşmalıdır. (En az biri AB üyesi ya da asosiye ülkesi olmalı)
• KOBİ ya da KOBİlerin bütçesi (altyüklenici masraflarını çıkardıktan sonra) toplam bütçenin en az %50 sine denk gelmelidir.
• Hiçbir kurum ya da ülkenin bütçe payı toplam proje bütçesinin %70’ini aşmamalıdır.
• Proje süresi maksimum 36 aydır.
• Proje sivil amaçlı olmalıdır.
• İlgili çağrı kapsamında, konsorsiyumdaki Türk ortakların toplam proje bütçesi 500.000 Avroyu geçemez.
TEYDEB 1709 Programı ve Ön Kayıt Hakkında Sorularınız için:
Eurostars-3 Programı Hakkında Sorularınız için:
Dr. Ayda KARA PEKTAŞ
E-posta: eureka@tubitak.gov.tr
Telefon: 03122981729
EVO-R 2023 ÇAĞRISI – EIT MANUFACTURING, 20 EYLÜL 2023!
EIT İmalat RIS Çağrısı EVO-R 2023 başvurulara AÇILDI!
“RIS EVO-R 2023 Çağrısı” nedir?
EIT İmalat RIS Çağrısı EVO-R, tanıtım aşamasından (TRL 7) piyasaya kabulüne (TRL 8-9) kadar yenilikçi küçük ölçekli imalat çözümleri ile ilgilenen faaliyetleri desteklemektedir. Hibe, Avrupa ve küresel pazarlara açılmayı amaçlayan RIS ülkelerinde bölgesel veya ulusal finansman programları kapsamında halihazırda seçilmiş ve sonuçlandırılmış faaliyetlere ve/veya kişilere verilir.
Kimler başvurabilir?
Çağrı, EIT RIS'e uygun ülkelerde kayıtlı/ikamet eden ve üretimle ilgili zorlukları ele alan; finansal, çevresel ve toplumsal etki potansiyeline sahip yenilikçi bir çözüme sahip (TRL 7) araştırma ekipleri (şahıslar), KOBİ'ler, yeni kurulan şirketler, üniversiteler, araştırma ve teknoloji kuruluşları ve üniversiteye ait araştırma vakıflarına açıktır. Şahıslar (Gerçek kişi) da çağrıya başvurabilir; ancak hizmet ve ürünleri ticarileştirebilmek için program sonunda şirket kurmaları gerekmektedir.
Çağrının odak alanları:
Rekabetçi Üretim için Esnek Üretim Sistemleri, Düşük Çevresel Ayak İzine Sahip Sistemler ve Yeşil Üretim için Döngüsel Ekonomi, Yenilikçi Üretim Ekosistemleri için Dijital ve İşbirlikçi Çözümler, Sosyal Olarak Sürdürülebilir Üretim için İnsan-makine Ortak Çalışması
Başvurular başvuru platformu aracılığıyla yapılmalıdır. Başvuru platformuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Önemli Tarihler:
- Çağrı açılışı: 20 Temmuz 2023
- Çağrı kapanışı: 20 Eylül 2023
- Uygunluk ve kabul edilebilirlik kontrolü: 25 Eylül 2023
- Başvuruların değerlendirilmesi: 25 Eylül – 16 Ekim 2023
- Sonuçların bildirilmesi: 27 Ekim 2023
- Faaliyetlerin başlaması: 17 Kasım 2023
Çağrı ile ilgili olarak, 9 Ağustos 2023 tarihinde bir Bilgi Oturumu çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir. Kayıt olmak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.
OPEN INNOVATİON FACTORY – EIT DİGİTAL, 13 KASIM 2023!
Derin teknoloji girişimlerinizi geliştirmek için "Open Innovation Factory" 2023'e katılın!
Erken aşamadaki dijital derin teknoloji girişiminizin büyümesini hızlandırmak için, teklifinizi EIT Digital "Open Innovation Factory 2023" programına göndererek, teknolojinizi doğrulamak, müşteri kazanmak ve yatırım çekmek için EIT desteğinden yararlanabilirsiniz.
Open Innovation Factory çalışma programına, EIT Dijital Stratejik İnovasyon Gündemi 2022-2024'ün beş odak alanı olan - Dijital Teknoloji, Dijital Endüstri, Dijital Şehirler, Dijital Refah ve Dijital Finans - rehberlik etmektedir.
Seçilen teklifler, EIT Digital'den mali destek alacak olmakla birlikte; endüstri, araştırma, akademi, yatırım, özel ve kamu sektöründen 350'den fazla ortağın yer aldığı EIT Dijital pan-Avrupa ekosistemine dahil edilecektir.
EIT Digital Open Innovation Factory programına katılım ile elde edilecek destekler:
- EIT Dijital finansal destek (400.000 Avro'ya kadar),
- Yatırımcıları ve müşterileri çekme konusunda destek,
- Mentorluk ve Koçluk hizmetleri,
- EIT Digital'in Avrupa genelindeki inovasyon ekosisteminden 350'den fazla iş ortağına erişim.
Teklif Hazırlığı:
Tekliflerin az iki farklı Avrupa ülkesinden (Ufuk Avrupa Asosiye Ülkeleri de dahil olmak üzere) iki veya dört EIT Digital iş ortağından (biri erken aşama girişimi olamkla birlikte) oluşan bir ekip tarafından sunulması gerekmektedir.
Yenilikçi bir ürün veya hizmet geliştirerek pazarda ilgi çekmek için, ortak bir plan üzerinde 6 ay boyunca yoğun bir şekilde işbirliği yapmaya hazır grupların teklif sunması beklenmektedir.
Alınan destek karşılığında, oluşacak girişimde EIT Digital'e hisse senedinin verileceği bir tahsis modeli uygulanmaktadır.
Kabul edilen teklifler, seçim sürecinin sonuçları yayınlandıktan hemen sonra programa başlayacaktır.
Daha fazla bilgi için sorularınızı offer_support@eitdigital.eu e-posta adresine iletebilirsiniz.
Zaman çizelgesi:
• 2023 boyunca, önceden tanımlanmış 2 bitiş tarihi ile sürekli teklif alımı gerçekleşmektedir.
• Bir sonraki başvuru bitiş tarihi (Cut-off 2) 13 Kasım 2023, 17:00 CEST'dir (kesin son tarih, uzatma verilmeyecektir).
• Daha fazla ayrıntı için Open Innovation Factory 2023 çağrı dokümanını ve Cut-off 2'ye özel yayınlanacak olan dokümanı inceleyebilirsiniz. (Cut-off 2'ye özel belge ilgili internet sitesinde Temmuz,23 içerisinde yayınlanacaktır.)
• Çağrı ile ilgili detaylı bilgi edinmek için 5 Eylül 2023'te gerçekleştirilecek olan Bilgilendirme Oturumuna (Webinar) kayıt olabilirsiniz. Kayıt olmak için lütfen bu bağlantıyı takip edin.
Program ve çağrı ile ilgili sıkça sorulan sorulara ve yanıtlarına ulaşmak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz. Yukarıda belirtilen e-posta adresine ek olarak, ilgili bağlantıdan cevabına ulaşamadığınız sorularınız için EIT Digital South Office ile de iletişime geçebilirsiniz.
IHI- DESTEKLENEN PROJELERİN EBOLA’YA KATKISI!
2014-2016 yıllarında Batı Afrika’da başlayan Ebola salgınında 28 600 kişi enfekte olurken, 11 325 kişi hayatını kaybetti. Ateş, ağrı, halsizlik, yorgunluk, daha sonrasında diyare, kusma ve kan kaybı gibi semptomlar görülen hastalık vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Ayrıca kontamine olmuş olan kıyafetler ve tıbbi malzemeler aracılığıyla da bulaşma mümkün olabilmektedir. İklim ve çevresel değişiklikler nedeniyle Ebolavirüslerden kaynaklı salgın hastalıklarla gelecekte daha sık karşılaşılacağı düşünülmektedir.
Aşı geliştirilmesi, klinik araştırmalar, tanı ve tedavi gibi geniş kapsamlı birçok konuda çözüm geliştirilmesi için Yenilikçi İlaçlar Girişi (IMI) tarafından Ebola programı hayata geçirilmiş ve bu kapsamda desteklenen projelerle Ebolaya karşı aşı ve tanı kiti geliştirilmesi süreçlerine önemli katkılar sağlanmıştır.
IMI projeleri kapsamında yapılan araştırmalarla;
- Ebola için etkili bir aşılama sistemi geliştirilmiştir (EBOVAC 1, EBOVAC 2, EBOVAC 3, EBOMAN, EBODAC projects)
- Ebola’ya ve gelecekte karşılaşılabilecek benzer virüslere karşı koruma sağlayacak birçok aşı adayı incelenmiştir (safety of the vaccine for groups like children, VSV-EBOPLUS)
- Ebola aşısının üretim şartları iyileştirilmiş olup, bu koşullar COVİD-19 aşısının geliştirilmesi için de kullanılabilecektir (EBOMAN)
- Çeşitli kampanyalarla aşıların yerel halk tarafından benimsenmesi teşvik edilmiştir (EBODAC)
- Araştırma altyapısı imkanlarının ve toplum katılımının uygunluğunu sağlamak için kapasite geliştirilmesine yönelik faaliyetler organize edilmiştir (EBODAC)
- Doğru ve hızlı bir tanı kiti geliştirilmektedir (MOFINA, EbolaMoDRAD, FILODIAG, VHFMoDRAD)
Ebola araştırmalarıyla ilgili projelerin ayrıntılarına ve Ebola kapsamında yapılan sunumlara bu link üzerinden erişebilirsiniz.
IHI-2023 YILI BİBLİYOMETRİK ANALİZ RAPORU!
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) kapsamında desteklenen projelerin çıktı ve etkilerinin takip edilebilmesi için, bilimsel yayınların yıllık analizi yapılmaktadır. Clarivate Analytics tarafından derlenen son raporda, 2022 yılı sonuna kadar IMI projelerinden kaynaklanan yayınlar incelenmiştir. Bu rapora göre; desteklenen IMI projelerinden birçoğu yüksek etki faktörlü dergilerde olmak üzere 9874 makale yayımlanmıştır ve bu yayınlar yüksek atıf almaktadır. Bu raporda, IMI projelerinden kaynaklanan yayınların özel sektör ve uluslararası işbirliğine dayanan yapısı da vurgulanmaktadır. Ayrıca, çıkan bilimsel makalelerin büyük oranda açık erişimle yayınladığı, raporda belirtilen önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Rapora link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
HAVA TRAFİK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI ORTAKLIĞI (SESAR 3 JU) 2023 ÇAĞRILARI BİLGİ GÜNÜ KAYITLARI YAYIMLANDI!
Avrupa Hava Trafik Yönetiminin (Air Traffic Management- ATM) modernizasyonunda yeni bir sayfa açan “SESAR3 Ortak Girişimi” (SESAR 3 JU)araştırma ve yenilik programı çerçevesinde 2022 yılında yayımlanan ilk çağrının ardından, keşfedici araştırma projelerini (exploratory research) destekleyecek ikinci çağrısını (HORIZON-SESAR-2023-DES-ER-02) yayımlamıştır. Çağrı içerikleri ve detayları içeren “Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları Ortaklığı (SESAR 3 JU) 2023 Çağrıları Açıldı!” haberimizin detaylarına linkten ulaşabilirsiniz.
29 Haziran -15 Kasım 2023 arasında açık kalacak 13 çağrının içeriğine ulaşmak için lütfen tıklayınız:Digital European Sky Exploratory Research 02 (HORIZON-SESAR-2023-DES-ER-02)
Ortaklık tarafından, 7 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen ve çağrı hakkında ayrıntılı bilgilendirmenin gerçekleştiği, fonlama olanakları, harcamalar, proje hazırlama ve başvuru prosedürlerine dair bilgi sağlanan çevrimiçi bilgilendirme gerçekleştirilmiştir.
Bilgi Gününde gerçekleştirilen sunum dökümanına ulaşmak için linke, video kaydına ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
Önemli Not: Bu grupta açılan tüm çağrılar Research and Inovation (RIA) türünde olup, kuruluş türünden bağımsız olarak tüm ortaklar harcamalarının 100%’ü oranında (ve ilaveten indirect cost’lar eklenmiş şekilde) fonlanacaklardır.
Sorularınız için bizlere ncptransport@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
IHI- DESTEKLENEN PROJELERİN KİNİK ARAŞTIRMALAR SÜREÇLERİNE KATKISI!
Klinik araştırma süreçleri ile ilgili yaşanan en önemli sorunlar arasında, klinik araştırma süreçlerinin uzun zaman alması, verilerin karşılaştırılmasında yaşanan zorluklar, yenilikçi klinik araştırmaların yeterince bilinmemesi, benimsenmemesi ve uygulamaya geçirilmesinde yaşanan zorluklar, sürecin ciddi maliyet gerektirmesi, kişilerin klinik araştırma süreçlerinde yer almak konusundaki çekinceleri, eğitimli personelin azlığı, hedef popülasyonu temsil edebilecek kişilere ulaşmada yaşanan zorluklar sayılabilir.
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen projelerle, klinik araştırmalarda yaşanan bu çok çeşitli zorlukların giderilmesine ve sürecin iyileştirilmesine yönelik önemli katkılar sunulmaktadır.
IMI kapsamında yapılan klinik araştırmalara ilişkin bilgi ve linkler aşağıda sunulmaktadır:
- Klinik araştırmalarda dijitalleşme (Trials@Home, PharmaLedger, IDEA-FAST, MOBILISE-D)
- Klinik araştırmaların etkinliğini iyileştirecek ve yeni tedavilerin hastalara daha hızlı sunulmasını sağlayacak yenilikçi düzenlemeler (EU-PEARL, UNITE4TB)
- Hastanın sağlık durumunun daha iyi değerlendirilmesine imkan veren yöntemlerin belirlenmesi (NECESSITY, SISAQOL)
- Klinik araştırmalar ağı kurarak, yüksek kaliteli klinik araştırmaların paylaşılmasını hızlandırmak (conect4children, AIMS2TRIALS, INNODIA)
- Klinik araştırmaların dizaynını iyileştirmek için gerçek verilerden yararlanma (The European Health Data and Evidence Network (EHDEN), ConcePTION)
Klinik araştırmalarla ilgili IMI projelerinin ayrıntılarına bu link üzerinden erişebilirsiniz.
Ayrıca Avrupa Komisyonu ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından organize edilen ve Avrupa’da Klinik Araştırmaların Hızlandırılması Girişimi’ne (Accelerating Clinical Trials in the EU (ACT EU)) katkı sağlayacak olan projelerin sonuçlarının paylaşıldığı etkinliğe buradan ulaşabilirsiniz.
KÜME 6 2023 YILI HEDEF 2, HEDEF 5 VE HEDEF 6 ÇAĞRILARI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı, Küme 6 Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevrealtında yer alan “Hedef 2-Birincil Üretimden Tüketime Kadar Adil, Sağlıklı ve Çevre Dostu Gıda Sistemleri, “Hedef 5-İklim Aksiyonu için Kara, Okyanus ve Su Çalışmaları” ve “Hedef 6- Dirençli, Kapsayıcı, Sağlıklı ve Yeşil Kırsal, Kıyısal ve Kentsel Toplumlar” 2023 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklanmıştır. 22 Aralık 2022 ve 12 Nisan 2023 tarihleri arasında başvuruları açık kalan rekabetin yüksek olduğu Hedef 2, Hedef 5 ve Hedef 6 çağrıları kapsamında 2799 kurum/kuruluş 125 proje ile rekabet etmiş ve 44 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden 14 kuruluşumuzun yer aldığı 8 proje desteklenmiş,toplamda 3 007 378 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projeye ilişkin detaylar aşağıdadır:
Water4All (Water4All – Water Security for the Planet)
“HORIZON-CL6-2023-CLIMATE-01-1:Additional activities for the European Partnership Water Security for the Planet (Water4All)”çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 91 ortak yer almakta olup 2030 yılına kadar su stresinin azaltılması, su kaynaklarının daha iyi korunması ve küresel değişimlere karşı su kaynaklarının uyumunun temin edilmesi hedeflemektedir.
Söz konusu projede
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), proje ortağı
- Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) proje ortağı olarak yer almaktadır.
SERIGO (Social Economy for Resilience, Inclusion and Good life in Rural areas)
“HORIZON-CL6-2023-COMMUNITIES-01-1: Enhancing social inclusion in rural areas: focus on people in a vulnerable situation and social economy” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 17 ortak yer almakta olup Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi (SSE) aracılığıyla Avrupa'nın kırsal bölgelerinde dayanıklılık, sosyalleşme ve iyi yaşam prensibinin nasıl desteklenebileceğine dair kanıta dayalı teorik ve pratik bilgiler üretilmesi hedeflenmektedir.
Söz konusu projede
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, proje ortağı olarak yer almaktadır.
AGROECOLOGY (European partnership on accelerating farming systems transition – agroecology living labs and research infrastructures)
HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-1: European partnership on accelerating farming systems transition – agroecology living labs and research infrastructures” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 70 ortak yer almakta olup bu kapsamda çiftçiler için karlı ve çekici bir faaliyet alanı sağlarken, aynı zamanda iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, gıda güvenliği ve çevre konularının hedefleri ve zorluklarını karşılamaya uygun bir tarım sektörünün desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), proje ortağı
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, (TAGEM) proje ortağı olarak yer almaktadır.
SecureFood (An integrated Approach to Enhance Food Systems Resilience, Advocating for Food Security and Uninterrupted Food Supply)
“HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-15: Fostering resilient European food systems in a changing World” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 35 ortak yer almakta olup bu kapsamda gıda sistemlerinin karmaşıklığını kabul eden, bunları gıda üretimi ve dağıtımı ile ilgili aktörler, unsurlar, faaliyetler, süreçler, altyapılar ve temel hizmetlerden oluşan birbirine bağlı bir ağ olarak ele alan entegre, sistem odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi planlanmaktadır.
Söz konusu projede
- Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) proje ortağı olarak yer almaktadır.
INNOECOFOOD (Eco-Innovatibe Technologies for Improved Nutrition, Sustainable Production and Marketing of Agroecological Food Products in Africa)
“HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-19: Support to the markets and trade of agroecological food products under the Food and Nutrition Security and Sustainable Agriculture (FNSSA) partnership” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 20 ortak yer almakta olup ticaretin desteklenebilmesi için, kırsal çiftçiler, gençler ve kadınlara; sertifikalı pazarlanabilir insan gıda ürünleri ve yemine dönüştürülecek yayın balığı ve tilapia, mavi-yeşil siyanobakteri spirulina ve böcek değer zincirlerinin yenilikçi bir şekilde üretilip işlenmesi konusunda eğitim sağlanması hedeflenmektedir.
Söz konusu projede
- Denizli Valiliği proje ortağı
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi proje ortağı olarak yer almaktadır.
EUP_AHW (European Partnership Animal health and Welfare)
“HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-2: European partnership on animal health and welfare” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 91 ortak yer almakta olup bu kapsamda, bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlendiği ve kontrol edildiği, antimikrobiyallerin ihtiyatlı kullanıldığı ve hayvan yaşamının her aşamasında yüksek düzeyde hayvan refahının sağlandığı, hem karada hem de suda yaşayan hayvanlar için sürdürülebilir bir üretim sağlanması hedeflenmektedir.
Söz konusu projede
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje ortağı
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, (TAGEM) proje ortağı olarak yer almaktadır.
OptiFish (Optimisation of digital catch monitoring and reporting in European Fisheries)
“HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-8: Using automatic species recognition and artificial intelligence to fight illegal fish discards and revolutionise fisheries control” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 19 ortak yer almakta olup balıkçılık sektörüne av hacimleri, av kompozisyonları ve balıkçılık ortamı hakkında veriler sağlamak için yapay zeka (AI) ile desteklenen bir dizi yenilikçi teknoloji ve araç geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Söz konusu projede
- Çukurova Üniversitesi proje ortağı olarak yer almaktadır.
FutureFoodS (European partnership for a sustainable Future of Food Systems)
“HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-9: European partnership on sustainable food systems for people, planet and climate” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 87 ortak yer almakta olup Avrupa için çevre dostu, sosyal açıdan güvenli, adil ve ekonomik olarak uygulanabilir sağlıklı ve güvenli Gıda Sistemleri (FS) elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje ortağı
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, (TAGEM) proje ortağı
- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi proje ortağı olarak yer almaktadır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan Küme 6: Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre kümesi Ulusal İrtibat Noktaları ve TÜBİTAK Ufuk Avrupa Ulusal Koordinasyon Ofisi olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, projelerde yer alan paydaşlarımıza başarılar dileriz.
UFUK AVRUPA PROGRAMI KÜME 4 ENDÜSTRİ ALANI 2023 YILI TEK AŞAMALI ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı Küme 4 Endüstri Alanındaki "Hedef 1: İklim nötr, döngüsel ve dijital üretim" ve "Hedef 2: Dayanıklı endüstri için kilit stratejik değer zincirlerinde artan özerklik" kapsamındaki 2023 yılı tek aşamalı çağrılarında, ülkemizden 19 kuruluşumuzun (16 tekil kuruluş) yer aldığı 11 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiş ve toplamda 7.14 Milyon Avro hibe almaya hak kazanılmıştır!
"Hedef 1: İklim nötr, döngüsel ve dijital üretim" kapsamında desteklenen projeler
FLASH: Flexible Laser-based manufacturing through precision photon distribution
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-02: High-precision OR complex product manufacturing – potentially including the use of photonics (Made in Europe and Photonics Partnerships) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda, daha esnek, dijital kontrole daha uygun ve geleneksel mekanik/kimyasal/termal işlemlerden daha az atık üreten lazer tabanlı üretimin faydalarından yararlanılacaktır. Son teknoloji ürünü lazer tabanlı makineler tek bir uygulama için optimize edilirken, FLASH projesi, üç dahili lazer kaynağına sahip esnek bir platform geliştirecektir. Bu platform, esnek bir robotik/CNC hücresinde, dinamik hüzme şekillendirme ile geniş bir darbe uzunluğu rejimi üzerinden çoklu dalga boyunda emisyona izin verecektir.
FLASH projesinde Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
CREDIT: Circularity and Remanufacturing-Enabling DIgital Twins
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-04: Factory-level and value chain approaches for remanufacturing (Made in Europe Partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 11 ortak yer almakta olup bu kapsamda, farklı sektörlerden hedef alınan uygulamaların insan merkezli konvansiyonel üretiminden dijitalleştirilmiş varlıklara odaklanılarak üretimin akıllı biçimde hatasız, operasyonun yapısal sağlık izlenmesi ile devamlı veri sağlayan ve elde edilen verilerin sürekli geri bildirimler halinde yorumlanmasına imkan veren açık kaynak tabanlı dijital ikiz platformunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ek olarak, yapay zekâ tabanlı karar destek sistemlerini arttırılmış gerçeklik metotlarının entegre edilmesi ile izlenebilirlik, kalite kontrol, zamanında bakım ve yeniden değer zincirine katılmasını sağlayan konuma getirilmesi amaçlanmaktadır.
CREDIT projesinde Farplas Otomotiv A.Ş., Profen İletişim Teknolojileri ve Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş. ve Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
RESTORE: Sustainable Remanufacturing solution with increased automation and recycled content in laser and plasma-based process
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-04: Factory-level and value chain approaches for remanufacturing (Made in Europe Partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 20 ortak yer almakta olup bu kapsamda, yeniden üretim ekosisteminin veya değer zincirinin dijitalleştirilmesi için destekleyici araçların yanı sıra tasarıma göre sürdürülebilir yeniden üretim süreci ve malzemeleri sunulacaktır. RESTORE projesi, sürdürülebilir yeniden üretim uygulaması için lazer doğrudan enerji biriktirme, plazma transfer ark süreci dâhil olmak üzere potansiyel Yarı İletken Optik Kuvvetlendirici kaplama teknolojilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
RESTORE projesinde Navtek Denizcilik Teknolojileri A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
MAASive: Manufacturing as a Service to Increase Resilience in Value Networks
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-07: Achieving resiliency in value networks through modelling and Manufacturing as a Service (Made in Europe Partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 12 ortak yer almakta olup bu kapsamda, şirketlerin yeni hizmetlere bağlanarak, dahili ve harici imalat hizmetlerini kullanarak değer ağlarını yeniden yapılandırarak öngörülemeyen dış olaylardan kurtulmasını sağlayan değer ağları modelleri geliştirmek amaçlanmaktadır. MAASive projesi, endüstri için, MaaS (Manufacturing as a service - Hizmet olarak imalat) bağlamında uygulanan mevcut yöntemler ve teknoloji ile proje kapsamında geliştirilen yeni modeller ve teknolojinin bir karışımından oluşacak bir araç seti sağlayacaktır.
MAASive projesinde Arçelik A.Ş., İlpea Plastik ve Kauçuk Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Smartopt Bilişim Teknolojileri A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
Tec4MaaSEs: Technologies for Manufacturing as a Service Ecosystems
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-07: Achieving resiliency in value networks through modelling and Manufacturing as a Service (Made in Europe Partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 13 ortak yer almakta olup bu kapsamda, hem güvenilirliğe hem de bilişe sahip olan Dijital İkizler ağı geliştirilerek bunların dağıtılmış bir değer ağı kapsamında işbirliği içinde çalışmalarının sağlanması planlanmaktadır. Bu Dijital İkizler ağı, üretimin ve imalatın bir hizmet olarak sunulduğu MaaS (Manufacturing as a service - Hizmet olarak imalat) için önemli bir kolaylaştırıcıdır.
Tec4MaaSEs projesinde Smartopt Bilişim Teknolojileri A.Ş., Arçelik A.Ş. ve Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
IS2H4C: Sustainable Circular Economy Transition: From Industrial Symbiosis to Hubs for Circularity
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-37: Hubs for circularity for near zero emissions regions applying industrial symbiosis and cooperative approach to heavy industrialized clusters and surrounding ecosystems (Processes4Planet partnership) (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 35 ortak yer almakta olup bu kapsamda, Türkiye, Hollanda, Almanya ve İspanya’daki kırsal ve/veya kentsel ortamlarla çevrili proses endüstrisinin, çeşitli endüstriyel alanlarında Döngüsellik Merkezlerinin (Hubs for Circularity (H4C) geliştirilmesi adına çeşitli çözümler geliştirmek için iddialı ve verimli bir inovasyon ve eylem iş planı önerilmektedir. Çalışma planı, dört demo merkezinde en yenilikçi sürdürülebilir teknolojilerin ve altyapı entegrasyonunun geliştirilmesi ve devreye alınmasıyla şekillenmekte ve H4C için toplumsal, idari ve iş inovasyonu üzerine çığır açan araştırmalarla desteklenmektedir.
IS2H4C projesinde İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) ve Arçelik A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
RESURGENCE: Industrial Water Circularity: Reuse, Resource Recovery and Energy Efficiency for Greener Digitised EU Processes
"HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-40: Sustainable and efficient industrial water consumption: through energy and solute recovery (Processes4Planet partnership) (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 20 ortak yer almakta olup bu kapsamda, AB iklim nötrlüğüne, döngüselliğine ve rekabet edebilirliğine katkıda bulunmak amacıyla su döngüselliği, enerji ve ham madde geri kazanımı için verimli teknolojileri kapsayan endüstriyel döngüsel su sistemlerini geniş bir perspektifte ele alınmaktadır. RESURGENCE projesi kağıt, kimya ve çelik sektörlerini içeren vaka analizinde bulunacak ve ayrıca kentsel su arıtma ve endüstriler arasındaki sinerjileri keşfetmek için bir vakada daha çalışacaktır.
RESURGENCE projesinde Organik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
"Hedef 2: Dayanıklı endüstri için kilit stratejik değer zincirlerinde artan özerklik" kapsamında desteklenen projeler
EURO-TITAN: Decarbonized Titanium Recovery from Aluminium and Titanium Production Residues
"HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-02: Innovative technologies for sustainable and decarbonised extraction (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda, alümina ve Ti-dioksit üretiminden kaynaklanan metalürjik atık akışlarından sürekli Ti kaynaklarının ortaya çıkarılmasında öncü olmak planlanmaktadır. Bu amaçla, endüstriyel atıklardan metal çıkarımı için önceki ve devam eden projelerden deneyim kazanan endüstriyel odaklı konsorsiyum, geleneksel Kroll prosesiyle karşılaştırıldığında%90 daha düşük CO2 emisyonu oluşturacak yeşil hidrojen kaynaklı doğrudan Ti indirgeme prosesi geliştirecektir.
EURO-TITAN projesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi, proje ortağı olarak yer almaktadır.
CRUSADE: Recycling technologies for ELV components to create a sustainable source of market grade materials for EU applications
"HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-05: Recycling technologies for critical raw materials from EoL products (IA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 19 ortak yer almakta olup bu kapsamda, ömrünü tamamlamış araçlardan yılda 500 ton kullanılmış otomotiv bileşenini (otokatalizörler, yakıt hücreleri, bataryalar ve baskılı devre kartları) geri dönüştürmek ve ticari spesifikasyonlarda yılda yaklaşık 40 ton kritik ham maddeyi (Cu, C, Co, Mn, Ni, Pt, Pd, Rh, Li, Ru) geri kazanmak için evrensel bir hidrometalürjik yöntemle entegre edilmiş yeni teknolojilerin TRL7'ye yükseltilmesi planlanmaktadır.
CRUSADE projesinde Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
SSbD4CheM: Safe and Sustainable by Design framework for the next generation of Chemicals and Materials
"HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-21: Innovative methods for safety and sustainability assessments of chemicals and materials (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 19 ortak yer almakta olup bu kapsamda, etraflı/ayrıntılı bir Güvenli ve Sürdürülebilir Tasarım (Safe and Sustainable by Design (SSbD)) çerçevesi geliştirerek AB'nin dijital, kolaylaştırıcı ve gelişen teknolojiler, sektörler ve değer zincirlerine yönelik stratejik hedeflerini karşılamak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede potansiyel tehlikeleri ve riskleri belirlemek ve ele almak için bilime dayalı yeni yaklaşımlardan faydalanılacak ve daha güvenli ve daha sürdürülebilir ürün ve süreçlerin tasarımını desteklemek için yenilikçi teknolojiler kullanılacaktır.
SSbD4CheM projesinde Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
AI-TranspWood: AI-driven multiscale methodology to develop Transparent Wood as sustainable functional material
"HORIZON-CL4-2023-RESILIENCE-01-23: Computational models for the development of safe and sustainable by design chemicals and materials (RIA)" çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 13 ortak yer almakta olup bu kapsamda, yeni bir Güvenli ve Sürdürülebilir Tasarım (Safe and Sustainable by Design (SSbD)) Çerçevesinde, fonksiyonel ahşap bazlı kompozitlerin geliştirilmesi için yapay zeka odaklı çok ölçekli metodoloji oluşturmak; inşaat, otomotiv, elektronik ve mobilya gibi çeşitli endüstriyel alanlarda potansiyel uygulamaları bulunan umut verici bir kompozit olan "Şeffaf Ahşap Yapı" konseptini geliştirmek planlanmaktadır.
AI-TranspWood projesinde Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş., proje ortağı olarak yer almaktadır.
ERC 2022 CONSOLİDATOR GRANT ÇAĞRISINDA BİR ARAŞTIRMACIMIZ 2 MİLYON AVRO İLE DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI!
Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) iddialı öncül araştırma projelerini yürütebilecek her milletten ve yaştan yaratıcı araştırmacıları fonlamaktadır.
Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ERC 2022 Consolidator Grant (CoG) çağrısı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Arzucan ÖZGÜR 2 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır.
Değerli araştırmacımızı ve kendisine ev sahipliği yapan üniversitesini tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz.
Proteinler, yaşamı sürdüren biyolojik süreçlerde önemli bir rol oynar. Üç boyutlu moleküller olmalarına rağmen, amino asit dizileri olarak metinsel olarak da temsil edilebilmektedirler. Protein dizileri, yaşamın dili olarak da ifade edilen belirli bir dille yazılmış metinler olarak düşünülebilir. Doç. Dr. Arzucan ÖZGÜR ve ekibi LifeLU Projesi kapsamında insan dillerindeki kelimelere benzer şekilde, proteinlerin en küçük anlamlı birimlerini ve bu birimlerin anlamlarını (işlevlerini) tespit etmek için yenilikçi yöntemler geliştirmeyi ve yaşamın dilini daha iyi anlayabilmek için bir temel oluşturmayı hedeflemektedir. ÖZGÜR'ün proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.
Halihazırda Türkiye'de yürütülen ve tamamlanan 36 ERC Projesi bulunmaktadır.
ERC ile ilgili her türlü soru ve önerilerinizi ncperc@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.
IHI-ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ BAKTERİLERLE MÜCADELEDE UMUT VEREN YENİ TEDAVİLER!
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen COMBACTE-CARE projesi kapsamında yeni bir ilaç kombinasyonun antibiyotiğe dirençli bakterilerle mücadelede başarılı sonuçlar verdiği gösterilmiştir.
Antibiyotiklere dirençli bakteriler, Avrupa genelinde yaklaşık 33 000 ölüme sebep olmakta ve tedavinin yıllık toplumsal maliyeti 1.5 milyar Avroyu bulmaktadır. Dünya genelinde ise sadece 2019 yılında tahmini 1.27 milyon kişinin ölümüne yol açmaktadır. Bu duruma çözüm bulunması için antibiyotik direnci konusunda bilimsel araştırmaların devam etmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Bir kamu özel sektör ortaklığı olan IMI Ortaklığı tarafından desteklenen COMBACTE-CARE projesi kapsamında, en tehlikeli antibiyotiğe dirençli bakterilerden birisi olan Karbapenem Dirençli Enterobacteriaceae’ye (KDE) karşı aztreonam ve avibactam (ATM-AVI) ilaç kombinasyonunun Faz-3 araştırmalarda başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Araştırmaya ait sonuçların, bilimsel makale olarak yayımlanması ve sonrasında Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) ruhsat başvurusunda bulunması planlanmaktadır.
Konuya ilişkin bilgi ve desteklenen projelere link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
KÜME 5 MOBİLİTE ALANINDA HANGİ ÇAĞRILAR SİZE GÖRE?
Ufuk Avrupa “Küme 5: İklim Enerji Mobilite” Kümesi altında yer alan Mobilite Alanı, iki yıllık Çalışma Programları (Work Programmes) altında açtığı çağrıların yanısıra farklı ortaklıklar kapsamında da çağrılar açmaktadır.
Aşağıda her bir ortaklık altında açılan çağrılar, hangi alanda araştırma yapan kişi/kurumlara uygundur konusunda sizlere fikir vermek adına bir tablo hazırlanmış olup, çağrı kapsamları her dönem değişebildiğinden aşağıda yazanlarla sınırlı kalmadan websayfamız www.ufukavrupa.org.tr üzerinden güncel çağrıları takip etmeye devam etmenizi öneririz.
Küme 5 İki Yıllık Çalışma Programları Altınca Açılan Çağrılar (Co-Programmed Partnerships Dahil). Her Sene Ayrı Çalışma Programları Yayımlayan Kurumsallaşmış Ortaklıklar (Institutional Partnerships), Uluslararası Seçim& Ulusal Fonlama ile Her Sene Çağrıya Çıkan Ortak Fonlama Ortaklıkları (Co-Funded Partnerships) ve İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
Küme 5 Mobilite Alanında Hangi Çağrılar Size Göre? | Ufuk Avrupa
Bizlere ncptransport@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.