EIT KENTSEL ULAŞIM BP2023-2025- HEDEFE YÖNELİK İKİNCİ PROJE ÇAĞRISI, 23 AĞUSTOS 2023!
EIT Kentsel Ulaşım (Urban Mobility) hedefe yönelik açılan inovasyon odaklı 2 çağrısı ile iş planındaki ve/veya stratejik gündemdeki boşlukları ele alan aşağıdaki konuları kapsayan projeleri destekleyecektir.
Başvuru programa taraf ülkelerden tüm kuruluşlara açıktır fakat projesi desteklenen kuruluşların sonrasında EIT Kentsel Ulaşım Ağına üye olması beklenecektir.
- Konu 1: Şehir Planlamasında ve Ulaşım Politikasında Sağlık Unsuru
EIT UM, şehirlerin sağlığı kentsel planlama ve ulaşım politikaları oluşturma süreçlerine temel bir unsur olarak dahil etmesine ve kamusal alanları daha yaşanabilir kılan ve daha sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik eden kamu müdahalelerine öncelik vermesine yardımcı olan yenilikçi bir dijital araç geliştirme ve ticarileştirme çözümü aramaktadır.
-Çağrıya taraf iki farklı ülkeden iki partner konsorsiyum halinde başvuru sağlanacaktır. (İki partnerden daha az ya da daha fazla sayıda partner olmamalıdır)
-İlgili konuya başvuru için en az 2 şehrin/belediyenin son kullanıcı olarak destek vereceğine dair Destek Mektubu sunulması beklenmektedir. Ekstra destek mektupları da avantaj sağlayacaktır.
- Konu 2: Hidrojen Kargo Bisikleti
Çağrı konusu 2, Avrupa Komisyonu'nun, AB Hidrojen Stratejisi ve REPowerEU Planı ile uyumlu olarak, AB'nin uygun maliyetli bir şekilde karbondan arındırılmasına ve ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığının azaltılmasına yardımcı olmak için yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen alımını teşvik etme önceliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. EIT Urban Mobility, sıfır karbonlu son mil lojistiği için rekabetçi ve kullanıcı dostu bir alternatif sunan son teknoloji ürünü bir hidrojen kargo bisikleti aramaktadır.
-Çağrıya taraf en az iki farklı ülkeden iki partner konsorsiyum halinde başvuru sağlanacaktır. (Bu çağrı için konsorsiyumda 4 partnerden fazlası olmamalıdır)
-Demonstrasyon yapabilecek ortaklardan ya da farklı kurumlardan destek mektupları avantaj sağlayacaktır.
Bütçe
Bu çağrıya tahsis edilen toplam EIT fonu 550.000 Avro'dur ve bu iki başlık arasında paylaştırılacaktır:
- Çağrı Konusu 1: Birinci sırada yer alan proje(ler) maksimum 200.000 € EIT fonu alacaktır.
- Çağrı Konusu 2: Birinci sırada yer alan proje(ler) maksimum 350.000 € EIT fonu alacaktır.
Her iki durumda da, minimum %33'lük eş finansman oranı zorunludur. Daha fazla eş finansman önerisine sahip olan projeler olumlu değerlendirilecektir.
Çağrı Takvimi
Çağrı açılışı: 23 Haziran 2023
Çağrı kapanışı (tamamlanmış başvurunun sunulması): 23 Ağustos 2023, 17:00 CET.
Tekliflerin değerlendirilmesi: Eylül 2023
Projelerin başlangıcı: Ekim 2023
Başvuru Portalı
Başvurular PLAZA başvuru portalı üzerinden gerçekleştirilecektir.
Önemli dökümanlar
Başvuru Sahipleri için Yönergeler
Çağrı ile ilgili gerçekleştirilen Bilgilendirme Günü kaydına linkten ulaşabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için çağrı orijinal websayfasına linkten ulaşabilirsiniz.
İletişim
Yasal, Mali, İdari ve genel prosedürler için: pmo@eiturbanmobility.eu
Çağrı ile ilgili içerik ve teknik sorular için : judith.schuermans@eiturbanmobility.eu
IHI-HASTA HAVUZU!
Hastaların ve hasta bakım hizmeti veren kişilerin araştırma süreçlerinin tüm safhalarında yer almalarının önemi son yıllarda daha çok anlaşılmaktadır. Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) bu kişilerin kendi bakış açılarını, tecrübelerini ve deneyimlerini ortaya koymalarına imkan tanımak ve bu yolla IHI aktivitelerine destek vermelerini sağlamak amacıyla IHI-Hasta Havuzunu oluşturmuş bulunmaktadır.
IHI-Hasta Havuzu 2026 yılına kadar faaliyet gösterecek olup, halihazırda 25 ülkeden 120 kişi bu havuzda yer almaktadır. Havuzda yer alan kişiler, IHI proje sonuçları hakkında düzenli olarak bilgilendirilecek ve IHI süreçlerinde (örneğin; proje toplantıları, bilimsel toplantılar, webinarlar ve eğitimler vb.) yer alabileceklerdir. Ayrıca proje başvuru değerlendirme süreçlerinde de yer alabilecekler ve devam eden proje sonuçlarının tartışıldığı süreçlere katkı sağlayabileceklerdir.
Konuya ilişkin sunum ve webinara linkler üzerinden erişebilirsiniz.
Aylık olarak yayımlanan IHI Bültene buradan üye olarak, IHI çağrılarını ve faaliyetlerini yakından takip edebilirsiniz.
ULUSLARARASI NİTELİKLİ TEKNOLOJİ UZMANLARININ İSTİHDAMINDA İSTİSNALAR VE İLAVE HAKLAR SAĞLANIYOR!
Türkiye teknoloji ekosistemi, her geçen gün büyüyen kapasitesiyle tüm dünyada teknoloji uzmanlarının dikkatini çekmektedir. Uluslararası nitelikli insan kaynağını ülkemize kazandırmak amacıyla çalışma izni değerlendirme süreçlerinde sağlanan istisnalar ve ilave haklar kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında protokol imzalanmış olup program kapsamında başvuru alınmaya devam edilmektedir.
Bu protokol kapsamında, Ar-Ge desteklerinden faydalanan firmaların yabancı teknoloji uzmanlarına, değerlendirme kriterleri açısından, istisnai bir çalışma izni süreci sunulacağı bildirilmiştir. TÜBİTAK'ın Ulusal Koordinasyon Ofisi olma görevini sürdürdüğü Ufuk Avrupa Programı ve EUREKA-EUROSTAR Programı kapsamında, son beş sene içerisinde desteklenmiş ve programı başarıyla tamamlamış firmaların yabancı personel çalıştırmaya ilişkin başvuruları da bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Başvurular ekte yer alan 112 meslek kodu için yapılabilecektir.
Çalışma izni başvuruları ecalismaizni.csgb.gov.tr adresinden yapılabilmektedir. Süreç hakkındaki sorularınızı yetenektransferi@sanayi.gov.tr ve yetenektransferi@csgb.gov.tr e-posta adresi aracılığıyla ilgili Bakanlıklara ulaştırabilirsiniz.
ERC 2024 ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANDI!
ERC 2024 Çalışma Programı (Work Programme) yayınlandı. Program araştırma projelerinin ve araştırmacıların özgeçmişlerinin değerlendirmesiyle, değerlendirme süreciyle ve panel tanımlarıyla ilgili bazı önemli yenilikler içermektedir. Ayrıca Advanced Grant çağrısı kapsamında "lump-sum" (götürü usulü) fonlama modeli pilot olarak uygulamaya konulacaktır. Önemli değişiklikleri aşağıda bulabilirsiniz.
-
Bilimsel mükemmeliyet öncül araştırma projelerinde tek değerlendirme kriteri olmaya devam edecektir. Proje önerisinin kalitesi, araştırmacının öz geçmişine ve geçmiş başarılarına (track record) göre daha ağırlıklı olarak değerlendirilecektir.
-
Başvuru formlarında yer alan özgeçmiş ve geçmiş başarılar bölümleri sadeleştirilecek, birleştirilecek, en fazla dört sayfa olacak ve metin açıklamalarının girilmesine elverişli olacak şekilde güncellenecektir.
-
"Lump-sum" fonlama modeli ERC-2024-AdG çağrısında pilot olarak uygulanacaktır. StG, CoG ve SyG çağrılarında ise gerçek masraflara dayalı fonlama modeli kullanılmaya devam edilecektir.
-
StG, CoG ve AdG çağrıları için her panelin ikinci değerlendirme aşamasında değerlendireceği maksimum proje önerisi sayısı 44 olarak belirlenmiştir. Ayrıca geçmişte birinci değerlendirme aşamasından A puan alan tüm proje önerileri ikinci aşama değerlendirmesine ve mülakata davet edilirken, yeni getirilen kurala göre A puan alan projelerin sıralamada geride kalan kısmı ikinci aşamaya geçemeyecek fakat buna rağmen bir sonraki çağrıya beklemeden başvuru yapabilecektir. Bu değişikliğin çağrıların ve panellerin başarı oranını etkilemeyeceği hususunda Ulusal İrtibat Noktaları bilgilendirilmiştir.
-
"SH8-Studies of Cultures and Arts" paneli, SH5 panelindeki kültürel çalışmalar, sanat tarihi, mimarlık, müzik ve müzikoloji, görsel sanatlar ve performans sanatları, müze çalışmaları, kültürel miras ve diğer ilgili anahtar kelimleri ve SH3'ten sosyal antropoloji anahtar kelimesini alarak yeni bir panel olarak panel listesine eklenmiştir. SH5 panelinin yeni adı ise "SH5-Texts and Concepts" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca LS3 panelinin başlığı "LS3-Cell Biology, Development, Stem Cells and Regeneration" olarak değiştirilmiş ve bu şekilde kök hücre ve rejeneratif biyoloji alanları daha belirgin hale getirilmiştir. "LS5-Neuroscience and Disorders of the Nervous System" panelinin açıklama kısmına "insanlarda ve tüm diğer organizmalarda" ifadesi eklenmiştir. Bu değişikliklerin panellere yapılan başvuru sayısını dengeleyebilmek ve paneller arasındaki disiplinsel tutarlılığı sağlayabilmek adına yapıldığı ERC tarafından açıklanmıştır. Başvuru sırasında en uygun panel seçiminin yapılabilmesi adına panel tanımlarının incelenmesi önem arz etmektedir. Yeni panel tanımlarına buradan ve revizyonların gerekçelerine ise buradan ulaşabilirsiniz.
-
Planlanan çağrı takvimine ve çağrıların toplam bütçelerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Consolidator Grant çağrısının geçmiş yıllara göre daha erken açılıp daha erken kapanması dikkat çekmektedir. Proof of Concept çağrıları ise 2024 çağrılarından itibaren yılda üç yerine iki kapanış tarihi ile yayınlanacaktır.
Bahse konu yeniliklerin büyük bir kısmı daha önce Aralık 2022, Mart 2023 ve Nisan 2023'te ERC tarafından duyurulmuştur.
Son olarak yeni çalışma programında daha önce değerlendirme kriterlerinde yer alan yüksek risk/yüksek kazanım (high-risk/high-gain) ifadesinin kaldırılması dikkat çekmektedir. ERC Ulusal İrtibat Noktaları'nın Bilim Konseyi'nden aldığı bilgiye göre bilimsel riskin hala değerlendirilmeye devam edeceği fakat bu ifadenin sosyal ve beşeri bilimler dahil her araştırma alanı için daha anlaşılabilir olan iddialı (ambitious) ve yer sarsıcı (ground-breaking) ifadelerin içine derç edileceği öğrenilmiştir.
ERC Ulusal İrtibat Noktaları tarafından yeniliklerin daha ayrıntılı olarak paylaşılacağı bir bilgi günü organize edilecektir. Ayrıntılar için web sayfamızı ziyaret etmeyi ve haber bültenimize üye olmayı unutmayınız.
Sorularınız için ncperc@tubitak.gov.tr adresinden bizlerle irtibata geçebilirsiniz.
LUMP SUM (GÖTÜRÜ) FONLAMA MODELİNE YÖNELİK DASHBOARD GÜNCELLENMİŞTİR!
Projeleri değerlendirecek uzmanlara yönelik olarak Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programlarındaki projelerden elde edilen verilerle oluşturulan Lump Sum (Götürü) Fonlama Modeli Dashboard’unun revize edilmiş sürümü Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanmıştır.
İlgili Dashboard uzmanların Lump Sum bütçeye dahil edilen personel maliyetlerini değerlendirebilecekleri nesnel bir standart olup ülke ve kuruluş türüne göre aylık olarak EUR bazında ortalama maliyetleri ve yüzde 20 ile yüzde 80 arasındaki dağılımı yansıtmaktadır. En önemli değişiklik daha eski verilerin çıkarılarak dashboard’un güncellenmesidir. Güncellenen dashboard sadece ortalama personel maliyetlerini değil ayrıca kişi-ay sayısını da göstermektedir.
Dashboard’a ilişkin detaylı bilgilere linkten erişebilirsiniz.
IHI-İLERİ EVRE AKCİĞER KANSERİNİN TANI VE TEDAVİSİNDE BÜYÜK VERİNİN KULLANILMASI!
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ortaklığı tarafından desteklenen IDERHA projesi kapsamında ileri evre akciğer kanserinin tanı ve tedavisine yönelik büyük verinin kullanılması planlanmaktadır.
Akciğer kanseri, her yıl Avrupa genelinde 400 000 kişinin ölümüne sebep vermekte ve kanser kaynaklı ölümlerin %20’sini teşkil etmektedir. Hastaların yaklaşık olarak yarısında tanının ancak hastalığın ileri evresinde konuluyor olması akciğer kanserindeki en önemli sorunlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Yapay zeka, sağlık bakım süreçlerinde önemli dönüşümleri gerçekleştirme ve yeni tedavilerin araştırılması süreçlerini hızlandırma potansiyeline sahiptir. Ancak, farklı dijital teknolojilerden elden edilen, klinik araştırmalardan ve rutin klinik süreçlerden toplanan sağlık verilerinin tamamına ulaşılması, bu verilerin birleştirilmesi ve analizinde ciddi zorluklar yaşanmaktadır.
IDERHA projesi kapsamında ileri evre akciğer kanserinin tanı ve tedavisi için farklı tip verilerin analizini ve birleştirilmesini kolaylaştıracak bir açık sağlık veri platformu oluşturulacaktır. Bu platform sayesinde çoklu veri kaynakları ile bağlantı kurularak, bu veriler kritik noktalardaki kişilerin kullanımına açılacaktır. IDERHA projesinin devamında diğer hastalıklar için de benzer platformların oluşturulması amaçlanmaktadır.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgilere link üzerinden erişebilirsiniz.
ERC STARTING GRANT VE SYNERGY GRANT ÇAĞRILARI YAYINLANDI!
ERC 2024 Çalışma Programı'nın yayınlanmasıyla birlikte yaklaşık 2,2 milyar Avro'luk ERC çağrıları açılmaya başlamıştır.
11 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan ERC-2024-StG Çağrısı kapsamında kariyerinin başlangıcında olan ve bağımsız araştırma programlarını ve ekiplerini oluşturma aşamasında olan baş araştırmacılar desteklenmektedir. Baş araştırmacıların iddialı ve yer sarsıcı nitelikte proje fikrilerinini sunmaları ve projelerinin yapılabilirliğini göstermeleri beklenmektedir. Bu çağrı kapsamında 601 milyon €'luk bir bütçe ile 387 projenin desteklenmesi hedeflenmektedir. Çağrının ayrıntıları için sayfamızıve ERC'nin sayfasınıziyaret edebilirsiniz.
12 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan ERC-2024-SyG Çağrısı kapsamında ise ile en az iki en fazla dört baş araştırmacının bir araya gelerek, tamamlayıcı vasıflarını, bilgilerini ve kaynaklarını kullanarak iddialı bilimsel sorunlara çözüm bulabilmeleri amaçlanmaktadır. Oldukça rekabetçi olan bu çağrı kapsamında 400 milyon €'luk bir bütçe ile 39 projenin desteklenmesi hedeflenmektedir. Çağrının ayrıntıları için sayfamızıve ERC'nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hazırlık sürecinizle ilgili destek almak ve çağrılarla ile ilgili sorularınız için ERC Ulusal İrtibat Noktaları olarak ncperc@tubitak.gov.tr adresinden bizlerle irtibata geçebilirsiniz.
AVRUPA ARAŞTIRMA ALANI’NIN GÜÇLENDİRİLMESİ 2023 YILI ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı, Katılımın Yaygınlaştırılması ve Avrupa Araştırma Alanı (ERA)’nın güçlendirilmesi (WIDERA) bileşeni altında yer alan ERA’nın güçlendirilmesi alanı 2023 yılı çağrı sonuçları açıklanmıştır. 6 Aralık 2022 ve 9 Mart 2023 tarihleri arasında başvurulara açık kalan 12 çağrı başlığı kapsamında 417 kurum/kuruluş 60 proje ile rekabet etmiş ve 17 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden 2 kuruluşumuzun yer aldığı 2 proje desteklenmiş, toplamda 172 031 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projeler HORIZON-WIDERA-2023-ERA-01-01: Programme level collaboration between national R&I policy-makers çağrısı kapsamında desteklenmiş ve iki ayrı projeye Türkiye’den TÜBİTAK ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ortak olarak katılım sağlamışlardır.
WIDERA Alanı çağrıları ile ilgili soru ve önerilerinizi ncpwidera@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.
IHI-GÜNCELLENEN 4. VE 5. ÇAĞRI BAŞLIKLARI PAYLAŞILDI!
Yenilikçi Sağlık Girişimi (Innovative Health Initiative-IHI) kapsamında 27 Temmuz 2023 tarihinde açılması planlanan 4. ve 5. çağrılara ilişkin güncellenmiş taslak çağrı metinleri ilgili ortaklığın web sayfasında yayımlanmıştır. Taslak çağrı metinleri paylaşılarak, başvuru sahiplerine güçlü bir başvuru yapabilmeleri ve konsorsiyum kurabilmeleri için gerekli ilave zamanın tanınması amaçlanmaktadır.
Aşağıda açılması planlanan taslak çağrılara ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu çağrıların taslak olduğu ve değişebileceği de dikkate alınarak, başvurular çağrıların Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış olan son versiyonlarına göre yapılmalıdır.
IHI-Çağrı 4 (iki aşamalı)
- Expanding translational knowledge in minipigs: a path to reduce and replace non-human primates in non-clinical safety assessment
- Patient-centric blood sample collection to enable decentralised clinical trials and improve access to healthcare
- Inclusive clinical studies for equitable access to clinical research in Europe
- Establishing novel approaches to improve clinical trials for rare and ultra-rare diseases
- Safe & sustainable by design (SSbD) packaging and single use device solutions for healthcare products
- Sustainable circular development and manufacturing of healthcare products and their quantitative environmental impact assessment
IHI-Çağrı 5 (tek aşamalı)
- Accelerating the implementation of new approach methodologies and other innovative non-animal approaches for the development, testing and production of health technologies
- Development and proof of principle of new clinical applications of theranostics solutions
- Improved prediction, detection, and treatment approaches for comprehensive stroke management
- Maximising the potential of synthetic data generation in healthcare applications
Bu çağrılar kapsamında gerçekleşen bilgi günü sunumlarına ve kayıtlarına buradan erişebilirsiniz. Ayrıca ortak bulma platformu üzerinden ortaklık kurmak için birebir toplantılar yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Toplantı ayarlamalarını nasıl yapacağınızı gösteren sunuma ise buradan ulaşabilirsiniz.
MISSION INNOVATION “KENTSEL GEÇİŞLER MİSYONU ÖNCÜ ŞEHİR GRUBUNA KATILIM” AÇIK ÇAĞRISI, 23 AĞUSTOS 2023!
Mission Innovation İnsiyatifi temiz enerjiyi herkes için uygun fiyatlı, çekici ve erişilebilir kılmak için araştırma, geliştirme ve demonstrasyona yönelik eylemleri ve yatırımları harekete geçirmeyi amaçlayan küresel bir girişimdir. Mission Innovation (MI), dünya genelinden 23 ülkenin ve Avrupa Komisyonu'nun (Avrupa Birliği adına) küresel bir girişimidir. MI altında 7 misyon bulunur.
Bilindiği üzere Ufuk Avrupa Programı altında AB üyesi ve programa Asosiye ülkelerin başvuruda bulunduğu İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu (kısaca Cities Mission), şehirlerin net sıfır sera gazı emisyonuna geçişini sağlamaya yönelik çağrılar açmaktadır. Benzer bir amaç için çağrıya çıkan MI Kentsel Geçişler Misyonu'nun (Urban Transitions Mission-UTM) ikinci ilgi beyanı çağrısı tüm dünyadan şehirlerin katılımına açıktır. Türkiye bir MI üye ülkesi olmamasına rağmen Türkiye’den şehirler (belediyeler) bu çağrı kapsamında başvuru gerçekleştirebilecektir. Çağrı, MI UTM tarafından açılan ilk niyet beyanı çağrısı kapsamında seçilen ve 48 şehirden oluşan mevcut UTM topluluğunu 300 şehre genişletmeyi hedeflemektedir. İkinci ilgi beyanı çağrısı kapsamında seçilen 250 yeni öncü şehrin Dubai gerçekleşecek COP28'de duyurulması planlanmaktadır.
Aşağıdaki tabloda Ufuk Avrupa Şehirler Misyonu Niyet Beyanı Çağrısı ve Mission Inovation-Kentsel Geçişler Misyonu Öncü Şehir Çağrısı kıyaslamasına ulaşabilirsiniz.
Öncü Şehirler Çağrısı Başvuru Koşulları
Çağrıya; Avrupa'dan ve dünyanın tüm bölgelerinden Belediye Başkanları Küresel Sözleşmesi (Global Covenant of Mayors)'ı imzalayan, en az 50.000 nüfuslu ve kapsamlı bir iklim ve enerji planına sahip (Have a climate action plan/strategy covering the whole city -e.g. SECAP/SEACAP/CAP or equivalent-) şehirler başvuru yapabilir. Öncü şehirlere katılmak isteyen şehirlerin linkteki anketi21 Ağustos 2023'e kadar doldurması beklenmektedir. Değerlendirme kriterleri, şehirlere yönelik değer önerisi ve şehirlerin beklenen taahhütleri Şehir Bilgi Paketi ve SSS Dokümanına ilgili linklerden ulaşabilirsiniz.
Şehirler, seçimin sonuçları hakkında sürekli olarak bilgilendirilecektir. Seçilen şehirlerin, başvuru 2023'ün ortalarında veya 2024'ün başlarında birbirleri ile aktif olarak ilişki kurmaya ve mevcut iklim ve enerji eylem planları ve önceliklendirme eylemlerini paylaşma konusunda bilgi alışverişine başlamaları beklenmektedir.
Şehirler yeniliklerini ve mevcut ilerlemelerini raporlamayı taahhüt edecektir.
Seçilecek Öncü Şehirlerin Kazanımları
Seçilen şehirler, iklim ve enerji eylem planlarını ilerletmek ve net sıfır, esnek ve insan merkezli geçişler için sistemik ve yenilikçi yaklaşımlar uygulamak için destek alacaktır. Şehirlerin Kentsel Geçiş Misyonu çerçevesinde test edilen çözümleri ve net sıfır yolları, tüm şehirlere karbondan arındırma yolculuklarında ilham vermek ve küresel olarak net sıfır kentsel geçişi hızlandırmak için 12.500'den fazla Belediye Başkanları Küresel Sözleşmesi imzacısı şehir ile paylaşılacaktır.
İlgili çağrı kapsamında seçilen şehirlere maddi katkı sağlanmayacaktır.
Daha fazla ayrıntı için lütfen tıklayınız.
İletişim
Çağrı ile ilgili sorularınız için utm@globalcovenantofmayors.org adresi ile iletişime geçebilirsiniz.
Genel sorularınız için bizlere ncptransport@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
ARAŞTIRMA ALTYAPILARI 2023 YILI ÇAĞRILARI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı Bilimde Mükemmeliyet bileşeni kapsamında yer alan Araştırma Altyapıları HORIZON-INFRA-2023 çağrısının sonuçları açıklandı. Türkiye'den 5 ortağın dâhil olduğu 5 proje desteklenmeye layık görüldü ve toplamda 678,163 Avro hibe almaya hak kazandı.
AQUARIUS- “Aqua Research Infrastructure Services for the health and protection of our unique oceans, seas and freshwater ecosystems"
TÜBİTAK MAM, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Büyük Yönetimi / Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yürütülecek olan bu proje için 121,875 Avro bütçe ayrıldı. AQUARIUS, çeşitli araştırma altyapılarını birleştirerek benzersiz okyanuslarımız, denizlerimiz ve tatlı su ekosistemlerimizin uzun vadeli sürdürülebilirliği için önemli zorluklara çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Deniz ve tatlı su sistemleriyle ilgilenen araştırmacılar ve paydaşlar için 57 farklı araştırma altyapısı hizmeti sunulacak. Bu altyapılar arasında araştırma gemileri, hareketli deniz gözlem platformları, uçaklar, insansız hava araçları, uydu, sensörler, sabit tatlı su ve deniz gözlemevleri ve test alanları, deneysel tesisler ve sofistike veri altyapıları bulunmaktadır. AQUARIUS, 2030 yılına kadar okyanuslarımızı ve sularımızı restore etme misyonunu destekleyecek, Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve uluslararası iklim girişimlerine katkı sağlayacaktır.
AQUASERV - Research Infrastructure Services For Sustainable Aquaculture, Fisheries And The Blue Economy"
TÜBİTAK MAM, Yaşam Bilimleri Büyük Yönetimi / Gıda Güvenliği ve Kalitesi Araştırma Grubu tarafından yürütülecek projeye 234,078 Avro bütçe ayrılmıştır. AQUASERV, Avrupa'daki araştırma altyapılarının kapasitelerini geliştirerek, birleştirerek ve özelleştirerek deniz ve tatlı su biyolojik kaynakları, gıda ve biyoteknoloji alanlarında araştırma ve yönetimle ilgili olarak akademiden ve iş dünyasından bilim insanlarına uzaktan ve yerinde transnasyonal erişim imkanı sunmayı hedeflemektedir. Bu proje kapsamında Avrupa Deniz Biyolojik Kaynakları Merkezi ERIC (EMBRC), Ekosistemlerde Analiz ve Deney ERIC, Aquaculture for Excellence for Aquaculture in Fish (Aquaexcel) ve Metrolojide Alimentasyon ve Beslenme (METROFOOD) gibi araştırma altyapılarına erişim sağlanabilecektir.
METROFOOD-RI Early Phase Implementation"
TÜBİTAK MAM, Yaşam Bilimleri / Gıda Güvenliği ve Kalitesi Araştırma Grubu tarafından yürütülecek proje için 76,125 Avro bütçe ayrılmıştır. METROFOOD-RI, gıda kalitesi ve güvenliği alanında bilimsel mükemmeliyeti teşvik eden bir araştırma altyapısıdır. Proje, gıda ve beslenme alanında metroloji hizmetleri sunarak, tarım gıda, sürdürülebilir kalkınma, gıda güvenliği, kalite, izlenebilirlik ve otantiklik, çevresel güvenlik ve insan sağlığı gibi birbirine bağlı alanlarda çalışan disiplinler arası çalışmalara odaklanmaktadır. METROFOOD-EPI'nin amacı, METROFOOD-RI'yi tamamen uygulamaya geçmiş bir altyapı olarak inşa etmek ve operasyonel aşamaya geçmek için gerekli adımları atmak ve kritik konuları ele almaktır.
RISEnergyResearch Infrastructure Services for Renewable Energy
TÜBİTAK MAM Malzeme Teknolojileri Büyük Yönetimi / Temiz Enerji Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yürütülecektir. Proje için 166,273 Avro bütçe ayrılmıştır. RISEnergy, enerji sistemleri ve cihazları açısından daha verimli, rekabetçi ve maliyet-etkin enerji sistemleri ve cihazlarına ulaşmak amacıyla endüstri, araştırma kuruluşları ve fon sağlayan kuruluşlar arasında Avrupa ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir. RISEnergy, 23 ülkeden 69 faydalanıcının yer aldığı bir konsorsiyumu bir araya getirmektedir. RISEnergy'nin ana hedefleri arasında enerji teknolojilerinin enerji verimliliğini artırmak ve maliyetini düşürmek, yenilenebilir enerji teknolojileri ve sistemlerini desteklemek için tesislere etkin transnasyonal erişim sağlamak ve araştırma altyapıları sağlayıcıları, tüm erişim kullanıcıları ve politika yapıcılar üzerinde LCA, ICT geliştirme ve ağ oluşturma konularında danışmanlık yapmak bulunmaktadır.
NEPHEWS - Neutrons and Photons Elevating Worldwide Science
TARLA (Türk Hızlandırıcı Ve Isınım Laboratuvarı) tarafından yürütülecek olan proje için 79,812.5 Avro bütçe ayrılmıştır. NEPHEWS, Avrupa'nın önde gelen açık ileri nötron (N), senkrotron (SR) ve serbest elektron lazeri (FEL) araştırma altyapılarının birleştiği bir programdır. NEPHEWS, 40 binden fazla kullanıcısı olan araştırmacılarla birlikte RI enstitülerini bir araya getirerek, özellikle Ukrayna ve Afrika gibi genişleme ülkelerine odaklanan yeni ve uzman olmayan topluluklara yönelik bir erişim programı sunmayı hedeflemektedir. NEPHEWS, Avrupa RI'ları arasında entegrasyonu sağlamak için LEAPS ve LENS konsorsiyumları ve Avrupa bilimsel kullanıcı toplulukları ile birlikte çalışmaktadır. NEPHEWS, Avrupa RI tesislerinde 451 kullanıcı deneyi ve 135 ortak deney sağlayacak ve yeni ve uzman olmayan kullanıcılara, deneyli kullanıcılarla birlikte gerçekleştirilen kapsamlı eğitimler sunacaktır.
Bu 5 proje, Türkiye'nin bilimde mükemmeliyeti desteklemek ve Avrupa'nın sürdürülebilirlik, mavi ekonomi, enerji dönüşümü ve gıda güvenliği gibi stratejik hedeflerine katkıda bulunmak için Avrupa Araştırma Altyapısı HORIZON-INFRA-2023 çağrısından hibe almaya hak kazanan projelerdir. Bu destekler, Türkiye'nin uluslararası araştırma ve işbirliği ağını güçlendirecek ve bilimsel bilgi birikimini artıracaktır.