
HAKEMLİK ÇAĞRISI-SÜRDÜRÜLEBİLİR MAVİ EKONOMİ ORTAKLIĞI 2024 ÇAĞRISI
Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı Ortaklığı (SBEP), üretken, dayanıklı ve sürdürülebilir bir mavi ekonomiye adil ve kapsayıcı bir geçişi tasarlama, yönlendirme ve destekleme vizyonu ile oluşturulmuştur. 1 Şubat tarihinde açılan ve 10 Nisan’da kapanacak olan SBEP 2024 çağrısı kapsamında aşağıda yer alan dört öncelikli alan (Priority Area-PA) belirlenmiştir.
-
PA1: Digital Twins of the Ocean (DTO) at regional sub-basin scale
-
PA2: Blue economy sectors, development of marine multi-use infrastructures
-
PA3: Planning and managing sea-uses at the regional level
-
PA4: Blue Bioresources
Bu kapsamda, SBEP Ortaklığı Uluslararası Çağrı Sekretaryası 2024 yılı çağrısı kapsamında hakemlik yaparak projeleri değerlendirecek uluslararası uzmanlar aramaktadır. Hakemlik yapmak isteyen paydaşlarımızın aşağıdaki link üzerinden excel formunu indirmesi ve çalışma alanları özelinde doldurarak sbep@tubitak.gov.tr adresine iletmesi beklenmektedir. Bahse konu hakem listesi öncelikli alanlar özelinde oluşturulacağından öncelikli alanlardan seçim yapmanız, birden fazla seçim yapmanız halinde ise alanlar arasında yaptığınız önceliklendirmeyi e-postanızda paylaşmanızı rica etmekteyiz.
Form gönderimi için son tarih: 14 Mart 2024 !
Excel Form Linki:
Hakemlik Bilgilendirme Dokümanı: Hakemlik Çağrısı_Bilgilendirme.pdf
Aday hakem başvuruları, SBEP Uluslararası Çağrı Sekretaryası tarafından değerlendirmeye alınacak olup nihai hakem listesi taraflarınca belirlenecektir. Hakemlerin SBEP 2024 çağrıları kapsamında fonlanacak projelerde yer alması çıkar çatışmasına sebep olmaktadır. Çağrıda proje başvurusu yapmayı planlayan paydaşlarımızın bu hususu dikkate almaları tavsiye etmekteyiz.
SBEP 2024 çağrısının içeriği hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıda yer alan Uluslararası Çağrı Dokümanını inceleyebilirsiniz.
Call Text-SBEP Second Call 2024 (updated 23.02.2024).pdf
SBEP Ortaklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sayfasını inceleyebilirsiniz: https://bluepartnership.eu/
UFUK AVRUPA PROGRAMI’NA SUNULAN PROJELERİ DEĞERLENDİREN HAKEMLERDEN BİRİ OLABİLİRSİNİZ
Ufuk Avrupa Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu’na sunulan proje başvuruları bağımsız hakemler tarafından değerlendirilmektedir. Çerçeve Programları kapsamındaki olanaklardan nasıl yararlanılacağı ve proje yönetiminde karşılaşılabilecek problemlerle nasıl başa çıkılacağı konularında deneyim edinmenin en iyi yollarından birisi, süreçte hakem (değerlendirici) olarak yer almaktır. Hakemler proje başvurularının içeriklerini inceleyebildikleri için, programa sunulan projelerin kapsam ve standartları özelinde bilgi sahibi olma avantajına da sahip olmaktadır.
Hakemler Avrupa Komisyonu tarafından 4 şekilde görevlendirilebilirler:
-
Değerlendiriciler (Evaluators), Ufuk Avrupa Programı'na sunulmuş projeleri yazılı kriterlere göre değerlendirirler. Bu yolla başarılı ve maddî olarak desteklenmeye değer proje önerileri belirlenir.
-
Gözlemciler (Observers), projenin değerlendirme aşamasında, değerlendirmenin ne şekilde yapıldığı, âdil olup olmadığı gibi konularda gözlem yapar ve Avrupa Komisyonu’na sürecin iyileştirilmesi hakkında öneride bulunurlar.
-
Proje İzleyicileri (Monitors), desteklenmeye hak kazanan projelerin uygulama aşamasında ve teftişinde Avrupa Komisyonu’na yardımcı olurlar.
-
Program İzleyicileri (Experts), programların izlenmesi ve tâkibi yönünden Komisyon'a destek olurlar.
Hakemlik süreçlerini anlatan bilgilendirme sunumuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Hakemlik kaydı "Funding and Tender Opportunities Portal" üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ayrıntılı bilgi ve hakem havuzuna kayıt linki için lütfen tıklayınız.
Avrupa Komisyonu, hakemlere değerlendirme yaptıkları her bir tam gün için 450 Avro harcırah ödemektedir. Bunun yanı sıra, Brüksel’deki değerlendirmelere katılım için yol masrafları ve konaklama giderleri de ilgili mevzuata göre ödenmektedir. Ödeme detayları için lütfen tıklayınız.
Hakemlik için kayıt yaparken nelere dikkat etmelisiniz:
-
Hakemler seçilirken Çalışma Programlarındaki çağrı başlıkları özelinde seçim yapıldığı için, uzmanlık alanlarınızın anahtar kelimelerini tanımlanırken açık/açılacak çağrı içerikleri dikkatle okunmalıdır (Çalışma Programları içeriklerine linkten ulaşabilirsiniz: “Work programme & call documents” sekmesinin yanındaki artı işareti üzerinden alt sekmeleri aktive edip, “2023-2024” seçip, “HE Main Work Programme 2023-2024” sekmesinin yanındaki artı işareti üzerinden alt sekmeleri aktive ederek bileşen ve kümelerin çalışma Programlarına ulaşabilirsiniz. Ya da link üzerinden açık/açılacak başlıkların içeriğinde keyword (anahtar kelime) yazarak size uygun başlıkları inceleyebilirsiniz)
-
Hakemlik kaydınızda yer alan profilinizi, gelecek senelerin çalışma programları ve çağrı içerikleri belli oldukça düzenli aralıklarla güncellemenizi öneririz (örneğin tecrübe yılı otomatik olarak artmamakta, manuel giriş beklenmektedir). Doktora mezuniyeti, alınan sertifikalar, proje deneyimleri, makaleleriniz arttıkça hakem havuzu özgeçmişinizde güncelleme yapmanızı öneririz
-
Çağrılara sunulan projelere değerlendirici (hakem) olarak atanacak kişiler seçilirken; ilgili konularda teknik çalışma gerçekleştiren uzmanların yanı sıra; sosyal bilimler, vatandaş kabulü, finansal alanlar, etki analizleri, sürdürülebilirlik analizleri, yaşam döngüsü analizleri gibi disiplinler arası konularda çalışan değerlendiricilere de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle bu alanlarda çalışan uzmanlarımızın mutlaka hakem havuzuna kaydolmasını öneririz.
-
Ulusal İrtibat Noktalarımızın edindiği bilgilere göre, güncel durumda; çağrılar kapandıktan sonra hakem havuzundan uygun olabilecek adaylara teklif gelmekte, eğer ilgili çağrı başlığına kendisinin de içinde yer aldığı bir konsorsiyum başvuru sunmadıysa (çıkar çatışması yoksa) hakemlik teklifinin kabul edilmesi beklenmektedir. Fakat aynı dönem farklı bir çağrı başlığına proje sunuldu ise, araştırmacının bu bilgiyi belirtmesi beklenmekle birlikte, ilgili çağrı dışındaki çağrılarda değerlendirici olmasına izin verilebilmektedir.
-
Kadın-erkek dengesini korumak adına özellikle kadın hakem başvurularının olumlu değerlendirilme şansı yüksektir.
-
Hakem olabilmek için doktora, yüksek lisans vb yükseköğrenim zorunluluğu bulunmamaktadır.
AB MİSYONLARI BİLGİ GÜNÜ, 25-26 NİSAN 2024
Avrupa Komisyonu tarafından 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde AB Misyonları 2024 çağrılarına yönelik çevrimiçi Bilgi Günleri düzenlenmektedir. İlgili etkinlik tüm paydaşlara açık olup aşağıda yer alan platform linki üzerinden erişim sağlanmaktadır. Etkinlik programını ilgili link üzerinden inceleyebilirsiniz;
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/3WjiVunxm0t5j4zQlVax3Q/overview
Çevrimiçi etkinliğin ilk gününde İklim Değişikliğine Uyum Misyonu, Toprak Misyonu ile Okyanuslar ve Suların Restorasyonu Misyonu sunulacak olup ikinci gün İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu, Kanser Misyonu, New European Bauhaus Hedefi ve yatay konular ele alınacaktır.
Bilgi Günlerinin devamında Proje Pazarı yapılması planlanmakta olup henüz takvim netleşmemiştir.
WATER4ALL ORTAKLIĞI 2023 YILI İKİNCİ AŞAMA BAŞVURULARI AÇILDI, 29 NİSAN 2024
Araştırma ve Yenilik Projeleri için oluşturulan Water4All Çok Uluslu Ortak Çağrısı’nın ilk aşama başvurularının sonuçları başvuru sahiplerine iletilmiştir.
İkinci aşama başvuruların yükleneceği çevrim içi platform (EPSS), 29 Nisan 2024 tarihinde Brüksel saati ile 15:00’te kapanacaktır.
Water4All 2023 Çok Uluslu Ortak Çağrısı kapsamında sunulacak araştırma ve yenilik projelerinin aşağıdaki konulardan en az birini ele alması gerekmektedir:
Çağrı Başlıkları
1- Yerelden küresele doğru değişimler bağlamında ekosistem hizmetlerinin daha iyi anlaşılması için haritalama, izleme ve değerlendirme
2- Ekosistem hizmetlerinde çoklu baskı (antropojenik baskılar dâhil olmak üzere) etki - tepki ilişkilerinin gelişmiş yöntem ve teknikler aracılığıyla anlaşılması ve tahmin edilmesi
3- Ekosistem hizmetlerinin su kaynaklarının yönetimine daha iyi entegrasyonu için yeni araçlar ve çözümler
Water4All Knowledge Hub için Niyet Beyanı
Proje teklifleri ikinci aşamaya geçen başvuru sahipleri,Water4All Knowledge Hub’a katılmaları yönünde teşvik edilmektedir.
Knowledge Hub etkinliklerine katılım, araştırma sonuçlarınızın değerlendirilmesi ve bunların kilit paydaşlara ulaşımını arttırması için bir fırsat niteliği taşımaktadır.
Knowledge Hub yöntemi hakkında daha fazla bilgi çağrının internet sitesinde mevcuttur. Uygulanabilirliği ise çağrı duyurusunda detaylandırılmıştır.
Widening seçeneği
İkinci aşamaya geçmeye hak kazanan konsorsiyumların aşağıda yer alan ülkelerden ek ortak alma imkanı olabilecektir.
Widening Ülkeleri: Belçika (VLAIO ile sınırlı), İtalya (MIMIT ile sınırlı), Malta (MEEE), Estonya (MoE), Litvanya (LMT), Çek Cumhuriyeti (SAS), Güney Afrika (WRC), Türkiye (TÜBİTAK), Brezilya(CNPq ve CONFAP: FA ve FAPEMIG dışında tüm Fon Ortağı Kuruluşları).
İkinci aşamaya geçen projelerin listesine sayfasından ulaşabilirsiniz. İlgilendiğiniz projelere yönelik sayfasından ilgi formu oluşturma imkanınız bulunmaktadır.
Mevcut bir konsorsiyuma dahil olmak isteyen kuruluşlar ilgilerini Water4All çevrim içi ortak arama platformu üzerinden beyan edebilirler. Widening seçeneği yöntemi, ulusal düzenlemeler ve uygululanabilirliklerle ilgili bilgiler çağrının internet sitesinde detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Çağrı Sayfası için tıklayınız.
Partnering tool için tıklayınız.
INDTECH2024 ENDÜSTRİYEL TEKNOLOJİLER KONFERANSI, 3-5 HAZİRAN 2024, NAMUR, BELÇİKA
INDTech, endüstriyel teknolojiler alanındaki en son gelişmeleri, teknolojik zorlukları ve gelecekteki eğilimleri tartışmak üzere araştırma kuruluşlarından, endüstriden, KOBİ'lerden ve politika yapıcılardan paydaşları bir araya getiren Avrupa Birliği'nin en önemli etkinliklerinden biridir. Bu yıl, 3-5 Haziran 2024 tarihlerinde Belçika’nın Namur şehrinde gerçekleştirilecek olan INDTech2024’te ele alınacak kritik sorular şöyledir:
- Avrupa'nın endüstri rekabet gücü üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olması için araştırmalar nasıl daha iyi değerlendirilebilir?
- Endüstrimizin geleceğinin Avrupa'da olmasını sağlamak için Ar-Ge boyutu, iddialı Avrupa endüstriyel girişimlerine nasıl daha iyi entegre edilebilir?
İleri malzemelerden, Yenilikçi imalat teknojilerine; Enerji yoğun endüstrilerden, Temiz hidrojene; Sürdürülebilir ve yeşil elektronik bileşenlerden, İmalat endüstrilerindeki yapay zeka teknolojilerine; İkincil ham maddelerden, karbon-nötr çelik üretimine kadar daha birçok farklı konunun ele alınacağı INDTech2024 etkinlik gündemine buradan ulaşabilirsiniz.
INDTech2024 Konferansı hakkında daha detaylı bilgiye https://indtech2024.eu/ linkinden ulaşabilirsiniz.