HATIRLATMA-ARAŞTIRMA VE İNOVASYON İÇİN AVRUPA AKDENİZ İŞBİRLİĞİ AĞINA SİZ DE KATILIN
Araştırma ve İnovasyon için Avrupa Akdeniz Merkezi 18 Nisan 2024 tarihinde açılmıştır. Merkez, Akdeniz iş birliği için ortak bir platform olarak hizmet vererek Akdeniz için Birlik (AiB) Bölgesel Araştırma ve İnovasyon Politika Diyaloğu'nu güçlendirecektir. Bu çığır açıcı girişim, iklim değişikliği, yenilenebilir enerjiler ve sağlık alanlarında öğrenme ve iş birliği için merkezi bir platform olarak hizmet etmeyi, Akdeniz iş birliğini teşvik etmeyi ve AiB Bölgesel Araştırma ve İnovasyon Politika Diyaloğu'nu ilerletmeyi amaçlamaktadır. Merkez, araştırma bulguları, en iyi uygulamalar, politika belgeleri ve diğer ilgili yayınlar da dâhil olmak üzere zengin bir kaynak yelpazesini bir araya getirmektedir. Ayrıca, ağlar ve küme organizasyonları gibi iş birliğine dayalı Akdeniz araştırma ve inovasyon ekosistemlerini destekleyen girişimlerden fon olanaklarına kadar geniş bir araştırma ve inovasyon iş birliği fırsatı sunmaktadır.
Platform bağlantısı: https://euromedhub-ri.org/ .
İş birliği ağlarına dâhil olmak için tıklayınız .
EU SPARKS FOR CLIMATE: EUROPEAN CITIZENS HACKATHON CHAMPIONSHIP İLK TUR KAZANANLARI İÇİN FİNAL ETABI GELİYOR
Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen EU Sparks Projesi "EU Sparks for Climate: Citizen Hackathon Championship" yarışmalarının Türkiye ayağı olan Ankara Hackathon TÜBİTAK tarafından 6-8 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenmiştir. EU Sparks for Climate Hackathon ilk etabını kazanan takımlar, 10-11 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan EU Sparks for Climate finalinde yarışacak ve finalde üç kazanan takım belirlenecektir.
AB İklim Değişikliğine Uyum Misyonu ve AB İklim-Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu çerçevesinde faaliyet gösteren Proje, vatandaşlar tarafından önerilen belirli zorluklara yönelik yenilikçi çözümler üretilmesine olanak sağlamaktadır. Son altı ayda, EU Sparks for Climate programı AB ve üye ve asosiye olmak üzere toplam 29 ülkeden 300'den fazla genç, öğrenci, araştırmacı, yenilikçi ve vatandaşı bir araya getirdi. Toplam 74 takım, topluluklarında iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik yenilikçi çözümler üretmek için birlikte çalıştılar.
TÜBİTAK, bu süreçte Ankara Hackathonunu düzenleyerek yarışmanın yerel sürecini yürütmüştür. Şimdi, kazanan takımlarımıza finalde de destek vererek yanlarında durmayı sürdürüyoruz.
2 gün sürecek final etabının 1. günü takımlar çözümlerini geniş bir kitleye sunma şansı bulacak olup 2. günde ise, Brüksel’de toplanan uzman bir jüri paneline projelerini sunacak ve şampiyonanın kazananları belirlenecektir.
EU Sparks for Climate Finali etkinlik gündemi ve başvuru detayları için lütfen tıkayınız: https://eusparks.eu/eu-sparks-for-climate-final/
EMBO YENİ GİRİŞİM DESTEK PROGRAMINA BAŞVURULAR İÇİN SON TARİH 31 EKİM 2024
TÜBİTAK tarafından Türkiye’deki yürütücülüğü yapılanAvrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organisation – EMBO) tarafından, yaşam bilimleri alanında çalışan genç araştırmacıların yeni bir alanda araştırma yapmalarını desteklemek amacıyla EMBO Yeni Girişim Destek Programı (New Venture Fellowships) kapsamında fon sağlanmaktadır.
Genç yaşam bilimcilerin araştırma alanından farklı bir alana geçişini veya disiplinler arası çalışma yapmasını teşvik eden program aracılığıyla araştırmacıların proje önerileri EMBC üye ve asosiye üyeleri ile iş birliği ortağı olan ülkelerdeki laboratuvarlarda en fazla 3 ay süreyle desteklenmektedir.
Program kapsamında çalışma ziyaretleri için seyahat ve yaşam giderleri karşılanmaktadır.
Başvuru uygunluk kriterleri, destek kapsamı ve program kurallarına aşağıda yer alan başvuru rehberinden erişilebilmektedir. Başvuru sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Sorularınızı fellowships@embo.org veya uidb@tubitak.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.
2531- ALMAN AKADEMİK DEĞİŞİM SERVİSİ (DAAD) İLE İKİLİ İŞ BİRLİĞİ SEYAHAT DESTEK PROGRAMI 5. ÇAĞRISI AÇILDI
TÜBİTAK 1071 Programı kapsamında, TÜBİTAK- Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) iş birliği çerçevesinde açılan 5. çağrı ile Türkiye ve Almanya’daki araştırmacılar tarafından sunulan proje önerileri için karşılıklı seyahat desteği verilecektir. Çağrı kapsamında TÜBİTAK tarafından seyahat desteği ile birlikte bursiyer ve temsil-tanıtma giderlerine yönelik de destek sağlanabilmektedir.
Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye'deki araştırmacıların, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Almanya’daki araştırmacılar ile proje ortağı olarak anlaşmaları gerekmektedir. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir.
Çağrı metni için tıklayınız.
Türkiye’den başvurular için proje başvuru sistemine buradan ulaşabilirsiniz.
Son başvuru tarihi: 31 Ocak 2025
E-imzaların tamamlanması için son tarih: 7 Şubat 2025
BEPA ORTAKLIĞI 10. AB ÇERÇEVE PROGRAMI BATARYA ARAŞTIRMALARI KAPSAMINI BELİRLEMEK İÇİN ANKET DÜZENLEMEKTEDİR
Avrupa Bataryalar Ortaklığı (BEPA), yaklaşan 10. AB Çerçeve Programı (FP10) için, batarya araştırma ve inovasyonun (R&I) geleceğini şekillendirmeyi amaçlayan vizyoner bir danışma süreci olan "Forward" programını başlatmıştır. Forward, Avrupa batarya sektörünün zorlukları belirlemeyi ve Avrupa’nın temiz teknolojilerde liderliğini sağlayacak çözümler önermeyi amaçlamaktadır.
Avrupa batarya değer zincirinde makro veya mikro düzeyde geniş veya spesifik teknik, ekonomik, çevresel, stratejik, ticari veya organizasyonel yönleri kapsayan zorlukları paylaşmak ve zorluklara sağlanabilecek inovatif çözüm önerilerinde bulunarak inovasyonun sektörü nasıl ileriye taşıyabileceği yönünde önerilerinizi paylaşmak için bağlantı üzerinden anketi doldurabilirsiniz.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI) 9. ÇAĞRISI İLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLENDİRMELER
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır.
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI), yeni ve pilot bir yaklaşımla ilk kez konu sınırlaması olmadan bir çağrı açmayı planlanmaktadır.
Bu çağrı kapsamında, çağrının daha iyi anlaşılmasına, çağrıya başvuru yapacak olan konsorsiyumların oluşturulmasına ve ağ faaliyetlerinin güçlendirilmesine yönelik olarak bilgi günü ve proje pazarı etkinliği düzenlenecektir. Etkinlikler için kayıt yaptırılması gerekmekte olup, kayıtlar bugün itibariyle açılmıştır.
IHI Programı Stratejik Araştırma ve İnovasyon Ajandası’nda (SRIA) sağlık alanındaki inovasyonların hızlandırılması için yeni bilimsel ve teknolojik araştırmalarda yenilikçi fikirlere ihtiyaç duyulan alanlar bulunmaktadır. Bu nedenle, IHI-9 Çağrısının 2025 yılı başında açılması planlanmaktadır. Konu bağımsız ve tek aşamalı olarak açılacak olan bu çağrı diğer IHI çağrılarından farklı olarak, başvurularda SRIA’da yer alan konuların hedeflenmesi beklendiğinden çok daha geniş kapsamlı olacaktır.
Araştırmacıların sunacakları projelerde SRIA’da yer alan özel hedefleri seçerek, projelerini bu hedefe uygun olacak şekilde kurgulamaları beklenmektedir. Bu nedenle SRIA’nın son derece dikkatlice okunması gerekmektedir.
SRIA’da yer alan genel başlıklar;
-
Improve our understanding of the factors that affect our health and the development and treatment of certain diseases.
-
Integrate fragmented health research and innovation efforts by bringing together health industry sectors and other stakeholders. This will enable the development of tools, data, platforms, technologies and processes that will in turn facilitate the prevention, diagnosis, treatment and management of diseases, especially in areas where there is an unmet public health need.
-
Demonstrate the feasibility of integrated healthcare solutions that draw on various technologies from different sectors and address the needs of the people who will use them, such as patients and healthcare professionals.
-
Make better use of opportunities to gather health data and use it in research and care, all while respecting relevant privacy legislation.
-
Develop ways of assessing the value of innovative, integrated health care solutions to patients, carers, healthcare professionals and organisations, and other stakeholders.
Ayrıca tüm proje önerilerinin toplumun ihtiyacı olan bir sağlık sorununa (unmet public health need) çözüm bulmayı amaçlaması istenmektedir.
Büyük çaplı, sektörler arası, kamu-özel sektör işbirliğine dayanan, iddialı, toplumsal, ekonomik ve bilimsel olarak iyi tanımlanmış bir etki potansiyeli olacak proje önerilerinin sunulması beklenmektedir.
IHI-9 Çağrısı ile ilgili daha fazla ayrıntıya link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Önemli tarihler ve etkinlik kayıt linkleri aşağıda paylaşılmaktadır.
Önemli Tarihler:
-
Çevrim İçi Bilgi Günü: 10 Ekim 2024
-
Taslak Çağrıların Yayınlanması: Ekim 2024
-
Proje Pazarı Etkinliği (Brüksel): 12-13 Kasım 2024
-
Çevrim içi Proje Pazarı Platformu: 14 Kasım 2024
-
Çağrının yayımlanması: 2025 yılı başı
Brüksel’de gerçekleşecek olan Proje Pazarı Etkinliği TÜBİTAK Seyahat Desteği Programı kapsamında değerlendirilecek olup, bu destekten faydalanmak isteyen araştırmacıların poster sunumu yapmak üzere etkinliğe kabul edilmiş olmaları beklenmektedir. Proje pazarı etkinliği için sınırlı sayıda katılımcı kabul edileceğinden, etkinliğe bir an önce kayıt yaptırmanızı tavsiye diyoruz.
IHI Programına ait önemli bilgi ve haberleri ortaklığın TÜBİTAK sayfasını ve IHI resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinlerarası ve sektörlerarası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.