
KADIN YENİLİKÇİLER ÖDÜLÜ SAHİPLERİ İLE RÖPORTAJLAR YAYIMLANDI
Avrupa Komisyonu tarafından Uluslararası Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Kadın Yenilikçiler Ödülü sahipleri ile yapılan röportajlar yayınlanmıştır.
Kadın Yenilikçiler kategorisinde ödül sahibi olan Prof. Dr. Rana Sanyal da röportaj yapılan isimler arasındadır. Prof. Sanyal, RS Research'ün Baş Mühendisi ve Kurucu Ortağı olarak hedeflenmiş kemoterapi için akıllı nanomedikal ürünler geliştirmektedir.
Araştırma ve yenilik alanında gelecek kuşakların kadın araştırmacılarına ilham kaynağı olacak hikayelerini Avrupa Yenilik Konseyi (European Innovation Council - EIC) podcast'inde dinleyebilirsiniz.
UFUK AVRUPA’DA TÜRKİYE İÇİN TEKNİK DESTEK PROJESİ KAPSAMINDA BİRLEŞİK KRALLIK ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında Birleşik Krallık’a bir çalışma ziyareti düzenlendi. 3-7 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) ile Birleşik Krallık’ın araştırma ekosistemi arasında etkileşimi güçlendiren bu ziyaret, Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) temsilcilerinin Birleşik Krallık’ın önde gelen üniversite, araştırma ve teknoloji merkezleri ile bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulunmasını ve iş birliği fırsatlarını değerlendirmesini sağladı. Ziyaret, TÜBİTAK ve Birleşik Krallık Bilim ve Teknoloji Ağı (UK Science & Technology Network) iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Programın ilk gününde TARAL heyeti, Birleşik Krallığın Coventry şehrinde bulunan HVM Catapult – Manufacturing Technology Centre (MTC) ziyaretini gerçekleştirdi. Heyet, mobilite, ileri imalat, yapay zekâ ve robotik alanlarında birebir görüşmelerde bulundu ve düzenlenen tematik oturumlarda söz konusu alanlarda gelecekteki ortak projeler için iş birliği temelleri atıldı.
Ziyaretin ikinci günü, Cranfield Üniversitesi’nde düzenlendi ve burada TARAL heyeti, Birleşik Krallık’ın farklı üniversitelerinden akademisyenlerle bir araya gelerek 80’den fazla birebir toplantı gerçekleştirdi. Eklemeli imalat, artırılmış gerçeklik, bataryalar, sürdürülebilir atık yönetimi ve havacılık teknolojileri gibi konuların ele alındığı görüşmeler hem akademik hem de sektörel iş birliklerinin önünü açtı. Bu oturuma, Cranfield Üniversitesi’nin yanı sıra Bath Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi ve Surrey Üniversitesi gibi önde gelen araştırma kurumları da katılarak bilgi paylaşımında bulundu.
Son gün ise, Imperial College London üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen oturumlarla tamamlandı. Bristol Üniversitesi, Brunel Londra Üniversitesi ve Surrey Üniversitesi’den akademisyenlerin de yer aldığı görüşmelerde, havacılık, batarya teknolojileri, enerji depolama, ileri imalat ve yapay zekâ gibi kritik alanlarda iş birliklerine yönelik somut adımlar atıldı. Üç gün süren bu yoğun program, toplamda iki yüze aşkın birebir görüşmeler ile Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki bilim ve teknoloji ekosistemlerini daha da yakınlaştırırken, Ufuk Avrupa kapsamındaki ortak projeler için güçlü bir temel oluşturdu.
Bu çalışma ziyareti, Türkiye’nin Ufuk Avrupa Programı’na katılımını daha da güçlendirmek, araştırma ve inovasyon alanında küresel iş birliklerini artırmak adına büyük bir imkân sundu. Toplamda 200’ü aşkın birebir görüşmeler ile katılımcı kurumlar ve araştırmacılar için verimli geçen bu ziyaretin, ilerleyen dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki Ar-Ge ve yenilik iş birliklerini daha da derinleştirmesini, uzun vadeli katkılar sunmasını ve ortak bilimsel çalışmalar için yeni ufuklar açmasını ümit ediyoruz.
UFUK AVRUPA YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ-IHI 9 ÇAĞRISI ORTAK ARAMA DUYURUSU
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI), ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır.
IHI Programı kapsamında, özel sektörün rolünü somut şekilde ortaya koyabilen, transformatif (sağlık sistemini dönüştürecek özellikle) ve sağlık endüstrisinin ve sağlık alanında farklı sektörlerin bir araya geldiği (cross-sectorial) büyük konsorsiyumlar desteklenmektedir.
IHI Programı kapsamında IHI-9 çağrısı 16 Ocak 2025 tarihinde başvuruya açılmış olup, son başvuru tarihi 29 Nisan 2025’dir. IHI-9 Çağrısı, konu bağımsızdır; bununla birlikte, projelerde Stratejik Araştırma ve İnovasyon Ajandası’nda yer alan 5 konudan birisinin odaklanılması beklenmektedir.
IHI-9 çağrısına, dijital sağlık teknolojileri alanında sağlık uygulamaları ve giyilebilir cihazların değerlendirilmesi üzerine bir proje hazırlığı kapsamında İsviçre ZHAW Zurich University of Applied Sciences’dan bir ortak arama duyurusu paylaşılmıştır. Ortaklık duyurusunu yapan ve konsorsiyum kurmak için işbirliği öneren araştırmacı; dijital sağlık ve teknoloji geliştirme, bilimsel araştırma ve doğrulama, klinik işbirliği, hasta merkezli tasarım ve kullanılabilirlik testi ve nitel araştırmalar üzerine çalışan araştırmacılar aramaktadır.
Çağrı ile ilgilenen ve konsorsiyumda yer almak isteyen kişi ve kuruluşların (akademisyenler, klinisyenler, hasta organizasyonları, yazılım firmaları, araştırma kuruluşları vb.) linkte yer alan niyet beyanı dokümanını doldurarak, 18 Mart 2025 tarihine kadar ncphealth@tubitak.gov.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
IHI ile ilgili detaylı bilgi için ortaklığın TÜBİTAK sayfasını ve IHI resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
Güncel gelişmeler ve önemli duyurular hakkında bilgilendirilmek için Ufuk Avrupa E-bültenine abone olabilirsiniz.
Başvurularınızda başarılar dileriz.
AVRUPA RAYLI SİSTEMLER ORTAKLIĞI 2025-01 KODLU ÇAĞRISI AÇILDI
Ufuk Avrupa Programı Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı (Europe’s Rail Parnership) kapsamında demiryolu ulaşımında yenilikçi teknolojilerinin (başta dijital ve otomasyon olmak üzere) geliştirilmesinin ve uygulanmasının hızlandırılarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine katkı sunacak şekilde Avrupa’da yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu ulaşımının kullanım oranının artırılması hedeflenmektedir.
Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı’nın 2025-2026 yılı çalışma programı açılmış ve 2025 yılı çağrıları açılmış olup HORIZON-ER-JU-2025-01 çağrı 26 Şubat-7 Mayıs 2025 tarihleri arasında, HORIZON-ER-JU-2025-02 kodlu çağrı 8 Ekim 2025-11 Şubat 2026 arasında açık kalacaktır.
2025-01 kodlu çağrı (IA) 3 Milyon Avro değerinde olup 36 aylık projeleri bekleyen çağrı, mevcut ulaşım zorluklarını ele almak ve Maglev Türevi Taşıma Sistemleri'nin (MDS) tanıtımı yoluyla mevcut raylı sistemin performansını artırmak için olası çözümler aramaktadır. 2025-02 kodlu çağrıda 9 farklı konuda proje teklifleri için çağrılar açılacaktır.
2025 yılı çağrı konuları ile ilgili detaylar Europe’s Rail 2025-2026 Yılı Çalışma Programı’nın 141-225 sayfalarından incelenebilir.
11 Mart tarihinde düzenlenen bilgi günü kayıtlarına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Çağrılar ile ilgili sorularınızı info-Call@rail-research.europa.eu adresine iletebilirsiniz. Çağrılar hakkında soru göndermek için son tarih çağrı kapanışından 14 gün önce olarak belirtilmiştir.
Çağrı duyurusu, başvuru linki ve ilgili dokümanlara ulaşmak için lütfen tıklayınız