ÖLÇEKLENEBİLİR ŞEHİRLER HİBE PROGRAMI 2. ÇAĞRISI
Ölçeklenebilir Şehirler Hibe Programı, Akıllı Şehirler ve Topluluklar projelerinde halihazırda başarıyla test edilen önlemlerin tekrarlanmasını amaçlayan bir finansal araçtır.
Program kapsamında 2. Çağrıya çıkılmış olup, proje başvuruları 17 Şubat'tan 31 Mayıs 2023 tarihine kadar açık kalacaktır. Avrupa Komisyonu tarafından Ufuk 2020 kapsamında desteklenen 18 proje ile 120 şehri bir araya getirmiş olan platform, akıllı şehirler alanında elde edilen sonuçların farklı bölgelerde de yaygınlaştırılması için yerel yönetimlere 15.000 Avro ile 50.000 Avro arasında mali destek sağlayacaktır.
Çağrının öncelikli alanları:
- Yönetişimdeki sistemik değişiklikler
- Eğitim, öğretim ve kapasite geliştirme
- Veri ve dijitalleşme
Çağrı kapsamında finanse edilecek projeler ile:
- Şehir yönetişim yapılarını iyileştirilmesi veya optimize edilmesi,
- Eğitim faaliyetleri ve programlarının geliştirilmesi ve/veya uygulanması yoluyla “daha önce finanse edilmiş akıllı şehir” projelerinden yeni şehirlere bilgi aktarımının desteklenmesi,
- Belediyelerin enerji tüketimlerini azaltmalarına, yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmelerine ve nihayetinde enerji faturalarını düşürmelerine yardımcı olabilecek enerji sektörünün dijitalleşmesinin hızlandırılması amaçlanmaktadır.
Bütçe:
Projeler için ayrılacak toplam bütçe 336.000 Avro’dur.
Proje başına bütçe;
• Küçük projeler – Her biri 15.000 Avro'nun altında;
• Orta ölçekli projeler - Her biri 15.000 - 30.000 Avro arası;
• Büyük projeler - 30.000 ile 50.000 Avro arası olacaktır.
Uygunluk Kriterleri:
- Proje teklifleri tüzel kişiler tarafından tek başına ya da konsorsiyumların kurulması ile sunulabilir.
- Enerji ve iklim planlarının mevcudiyeti: başvuran yerel otorite veya başvuran tarafından temsil edilen şehir (başvuru sahibinin yerel otorite olmaması durumunda), Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından kabul edilen mevcut bir SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) veya SEAP’a (Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı) sahip olmalı ve Başkanlar Sözleşmesini Sözleşmesini (Covenant of Mayors) imzalamış olmalıdır.
Alternatif olarak, şehrin 2020 Avrupa Enerji ve İklim hedefleri kadar iddialı hedeflere sahip benzer eylem planlarının varlığını kanıtlaması beklenmektedir.
- Ek olarak, Ölçeklenebilir Şehirler Hibe Programı, küçük (100.000 nüfusa kadar) ve orta (300.000 nüfusa kadar) boyutlu şehirlerde uygulamalara öncelik tanıyacaktır.
- Projelerde örnek alınan geçmiş desteklenmiş projeye atıfta bulunulması beklenmektedir.
- Puanlama Kriterlerine Çağrı Dökümanı’nın “3.2 Award Criteria” başlığından ulaşabilirsiniz.
Önemli Dökümanlar:
- “Ölçeklenebilir Şehirler Hibe Programı Çağrı Dökümanı”nı indirmek için lütfen tıklayınız.
- Ayrıntılı bilgi ve diğer ilgili güncel dökümanlara ulaşabileceğiniz çağrı sitesine ulaşmak için lütfen tıklayınız
- Çağrı kapsamında sonuçlarının yaygınlaştırılması beklenen 18 örnek projeye (18 Lighthouse projects) ulaşmak için lütfen tıklayınız
İletişim:
Çağrı ile ilgili sorularınız için çağrı sekreteryasından Sofia Corsi’ye Sofia.corsi@energy-cities.eu ve Elina Sergejeva’ya Elina.Sergejeva@energy-cities.eu adreslerinden ulaşabilirsiniz.
UFUK AVRUPA PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE HAKEMLER ARANIYOR!
Avrupa Komisyonu, Ufuk Avrupa Projelerinin değerlendirmesinde görev alacak bağımsız hakemler için duyuruya çıkmıştır. Gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularda özellikle Afrika bağlamında bu konular hakkında deneyimi olan paydaşlarımız ilgili hakemlik havuzuna kayıt yaptırabilirler.
Hakemlik hakkında daha fazla bilgi ve kayıt işlemleri için lütfen tıklayınız.
NETZEROCİTİES PİLOT ŞEHİRLER ÇAĞRISI SONUÇLARI AÇIKLANDI
NetZeroCities tarafından, Avrupa'da iklim nötrlüğü hedeflerine ulaşmak için yeni yaklaşımları test etmek adına açılan Pilot Şehirler Programı, şehirlere 32 milyon Avro hibe ve uygulama desteği sağlamak üzere çağrıya çıkmıştır. 4 Kasım 2022’de başvuruları sonlanan; İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu amaçları ile uyumlu iki yıllık, sistem inovasyonu odaklı pilot proje faaliyetlerindebulunmak isteyen tüm AB Üye Devletleri ve Türkiye’nin de dahil olduğu Asosiye ülkelerde bulunan tüm şehirlere ve belediyelere açık olan çağrıya başvuruda bulunan 33 ülkeden 159 şehrin dahil olduğu toplam 103 başvuru arasından ülkemizden İstanbul’un da aralarında bulunduğu 53 şehrin başvuruları desteklenmeye hak kazanmıştır.
İstanbul “Green and Carbon Neutral Building Transition Guide – Istanbul Model” adlı projesi ile şehirleri iklim tarafsızlığı için örnek alanlarına dönüştürecek ve diğer toplulukların harekete geçmesine öncülük edecektir.
Pilot Şehirler Programı ve seçilen şehirler ile ilgili daha fazla bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.
Seçilen Pilot Şehirler
TÜBİTAK-MALTA BİLİM VE TEKNOLOJİ KONSEYİ (MCST) İKİLİ İŞ BİRLİĞİ PROGRAMI 2023 YILI ÇAĞRISI BAŞVURUYA AÇILDI!
TÜBİTAK ile Malta Bilim ve Teknoloji Konseyi (Malta Council for Science and Technology-MCST) arasındaki mevcut iş birliği protokolü çerçevesinde ortak projeler desteklenecektir.
Ortak proje önermek isteyen Türkiye'deki bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Malta’daki bilim insanları ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir.
Çağrı kapsamında aşağıdaki alanlarda başvuru gerçekleştirilebilecektir:
• Su Yönetimi
• Tarım Sistemleri
• Tarımsal Gıda Değer Zinciri
• Dijital Teknolojiler
• Akıllı İmalat
• Sağlık
Malta’dan proje ortağı arayan Türk bilim insanları buradan erişim sağlanabilen ortak bulma veri tabanından faydalanabilecektir.
Çağrı metni için lütfen tıklayınız.
TÜBİTAK’a yapılacak başvurular için Proje Başvuru Sistemine buradan ulaşabilirsiniz.
Son başvuru tarihi: 15 Mayıs 2023, 23:59
DEPREMDEN ETKİLENEN ARAŞTIRMACILAR İÇİN KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI BAŞVURU SÜRELERİNDE DEĞİŞİKLİK
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinden etkilenen araştırmacılarımıza destek olmak amacıyla, Koordinatörlüğü Destekleme Programı başvuru sürelerinde düzenleme yapılmasına karar verilmiştir.
Bu amaca yönelik olarak Koordinatörlüğü Destekleme Programı kapsamında yapılacak olan başvurular için deprem kaynaklı mücbir sebep gerekçesi içeren dilekçe iletilmesi halinde, çağrı kapanış tarihinden 30 gün öncesine kadar uidb-destekodul.tubitak.gov.tr üzerinden başvuru yapılabilecektir.
EIC KADIN LİDERLİK PROGRAMI İÇİN AÇIK ÇAĞRI: DERİN TEKNOLOJİDE KADIN LİDERLİĞİ
Avrupa İnovasyon Konseyi (European Innovation Council - EIC) ve Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün (European Institute of Innovation and Technology - EIT) ortaklaşa yönetimi altında gerçekleşecek olan EIC Kadın Liderlik Programı (EIC WLP) duyurusu yakın zamanda gerçekleşti.
Önceki yılların başarısını temel alan bu program, Nisan'dan Haziran 2023'e kadar devam edecek ve EIC ve EIT kadın girişimcilerine liderlik ve girişimcilik becerilerini geliştirmek için araçlar ve destekler sunacak.
WLP girişimi, kadınları yenilikçi olmaları için destekler, ilham verir ve güçlendirir. Bu program, seçilen girişimcilere eğitim ve ağ oluşturma etkinliklerinin yanı sıra kariyer gelişimi için işletme koçluğu ve mentorluk fırsatları da sağlayacaktır.
Programa başvurular 17 Mart 2023'e kadar devam edecektir.
Uygunluk kriterleri ve kayıt hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıyı kullanın.