TÜRKİYE’DE İNOVASYONUN YENİ ADRESİ: EIT COMMUNITY RIS HUB TÜRKİYE
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (European Institute of Innovation and Technology – EIT), Türkiye’nin inovasyon ekosistemini güçlendirmek ve Avrupa’nın en büyük inovasyon ağına yerel girişimcileri, araştırmacıları ve diğer ilgili paydaşları dahil edebilmek için “EIT Community RIS Hub Türkiye”yi hayata geçirdi. Bu yeni merkez eğitim, iş geliştirme ve inovasyon alanlarında Türkiye’nin potansiyelini geliştirmek ve yerel yeteneklerin Avrupa’daki fırsatlardan yararlanmasını sağlamak amacıyla önemli bir rol oynayacak.
EIT Topluluğu, ilk EIT Community RIS Hub’ını (EIT Topluluğu Bölgesel Yenilik Programı Merkezi) açarak Türkiye’de inovasyonu desteklemeye devam etmektedir. Bu merkezin amacı; bölgenin rekabet gücünü artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlarken aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen iş dünyası temsilcileri ile eğitim ve araştırma kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirmek olacaktır. Bu yeni merkez, Avrupa ülkeleri arasında inovasyon konusundaki eşitsizliği gidermeyi hedefleyen EIT Bölgesel İnovasyon Programı (EIT Regional Innovation Scheme – EIT RIS) kapsamında kurulmuştur.
EIT Community RIS Hub Türkiye; Fark Labs, TÜBİTAK ve Sabancı Üniversitesi’nin iş birliğiyle hayata geçirilmiştir. Bu güçlü konsorsiyum, üç lider kurumun uzmanlıklarını bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Bir inovasyon, inkübasyon ve yatırım merkezi olarak Fark Labs, ileri görüşlü girişimleri ve teknolojileri desteklemek konusundaki uzmanlığını sunmaktadır. TÜBİTAK, Türkiye’nin en önemli araştırma ve geliştirme kurumu olarak çığır açıcı projeleri fonlama ve yönetme konusundaki tecrübesini ortaya koymaktadır. Sabancı Üniversitesi ise araştırma ve eğitim konularındaki liderliği ile yenilik ve girişimcilik konularındaki derin bilgi birikimiyle konsorsiyuma güç katmaktadır. Bu yapısıyla Merkez, ortak bir vizyon ve sinerji ile Türkiye’nin yenilik ekosistemini ileriye taşıyabilecek dinamik işbirliği hedefini gerçekleştirmeyi vaat etmektedir.
EIT Community RIS Hub Türkiye, İstanbul ve Ankara’da bulunan ofisleriyle faaliyet gösterecektir. İstanbul, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel merkezi olarak girişimciler, yatırımcılar ve sektör liderleri için canlı bir yenilik ekosistemi sunmaktadır. Başkent Ankara ise Merkezi, kamu kurumları, araştırma kuruluşları ve üniversitelerle yakınlaştırarak politika katılımı ve akademik iş birlikleri konularında güçlendirecektir. Bu ikili yapı Merkezin, yerel düzeydeki inovasyona yönelik çabalarını Avrupa’nın geniş inovasyon ağıyla entegre etme kapasitesini artıracaktır.
Türkiye’de yeni açılan Merkez, EIT Bilgi ve İnovasyon Toplulukları’nın (Knowledge and Innovation Communities – KICs) tamamını temsil edecek ve EIT Topluluğu faaliyetlerine daha fazla yerel paydaşı dahil etmeye odaklanacaktır. Bununla birlikte, yenilik aktörlerine Türkiye’deki EIT yapılanması, AB üyesi ülkelerle ve Ufuk Avrupa Programı’na Asosiye olarak katılım sağlayan ülkeler tarafından sağlanan farklı hizmetler ve fırsatlar hakkında bilgiler sunun merkezi bilgi kaynağı görevi üstlenecektir. Ayrıca, gerektiğinde politika desteği ve uzmanlık sağlamak da dahil olmak üzere EIT Topluluğunun yerel yetkililerle etkileşimine öncülük edecektir.
Türkiye’de aktif olan EIT KIC yapıları, kentsel hareketlilik, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir gıda konularında odaklı faaliyetler yürütmektedir. EIT Urban Mobility, şehirler için sürdürülebilir çözümler geliştirirken, EIT InnoEnergy, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında çalışmaktadır. EIT Food ise yenilikçi ve sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturmaya odaklanmaktadır. EIT Community RIS Hub Türkiye, bu ağlardan yararlanarak iş birliğini artıracak ve yerel inovasyon aktörlerinin fikirlerini ölçeklendirmelerine katkı sağlayacaktır.
EIT Community RIS Hub Türkiye’nin liderliğini, ulusal ve uluslararası iş birlikleri yoluyla inovasyonu güçlendirme konusunda geniş deneyime sahip olan Ömer Hantal üstlenmektedir. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Hantal: “EIT Community RIS Hub Türkiye Fark Labs, TÜBİTAK ve Sabancı Üniversitesi arasında inovasyonu yönlendirmek için iş birliğinin gücünü gösteren güçlü bir ortaklığı temsil ediyor. Hem İstanbul hem de Ankara'da ofisleri bulunan merkez, yerel yenilikçileri, yeni kurulan şirketleri ve girişimcileri EIT Topluluğu aracılığıyla mevcut kaynaklar ve fırsatlarla buluşturacak. Amacımız Türkiye'nin inovasyon ekosistemini güçlendirmek ve onu bölgesel ve küresel bir lider olarak konumlandırmaktır” dedi.
EIT Community RIS Hub Türkiye’nin kurulması, ülkenin inovasyon ekosistemini güçlendirme yolunda önemli bir adımı temsil etmektedir. Merkezin resmi lansmanı, 2025 yılının ilk çeyreğinde Ankara’da düzenlenecek bir etkinlikle yapılacaktır. Etkinlikte, yerel paydaşların EIT Topluluğu ile etkileşim kurması ve Türkiye’deki yenilikçilerin faydalanabileceği fırsatlar tanıtılacaktır.
Daha fazla bilgi almak ve inovasyon yolculuğunuzu başlatmak için EIT Community RIS Hub Türkiye’ye turkiye@eitcommunity.eu e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, EIT Community RIS Hub Türkiye’nin sosyal medya hesabını takip edebilirsiniz. Ayrıca detaylar için: https://eit-ris.eu/turkiye adresini ziyaret edebilirsiniz.
EIT - İNOVASYONU HAYATA GEÇİRİYOR!
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Hakkında:
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT), Avrupa’nın inovasyon kapasitesini güçlendirerek küresel çapta önemli sorunlara çözüm üretmeyi ve girişimcilik yeteneklerini destekleyerek sürdürülebilir büyüme ile nitelikli istihdam yaratmayı hedeflemektedir. EIT, Avrupa Birliği’nin bir kurumu olup Ufuk Avrupa (Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve) Programı’nın ayrılmaz bir parçasıdır.
Enstitü, Avrupa genelinde lider şirketler, araştırma laboratuvarları ve üniversiteleri bir araya getiren pan-Avrupa ortaklıklarını desteklemektedir. EIT Bilgi ve İnovasyon Toplulukları (KICs) aracılığıyla Avrupa ve ötesinde sistematik değişim sağlamayı hedeflemektedir. KIC’lerin odaklandığı alanlar arasında iklim değişikliği, enerji, sağlık, gıda, üretim, hammaddeler, dijitalleşme, kentsel hareketlilik, kültür ve yaratıcılık bulunmaktadır.
EIT topluluğu, Avrupa genelinde geniş bir inovasyon ve girişimcilik faaliyetleri yelpazesi sunmaktadır: girişimcilik eğitimleri, iş geliştirme ve hızlandırma hizmetleri ve inovasyon odaklı araştırma projeleri yoluyla sistematik dönüşümü desteklemektedir.
Rakamlarla EIT
- 2420+ Lider Ortak
- 70 Merkez
- 350.000 + Mezun
- 2450+ Yeni Ürün ve Hizmet
- 9900 + Şirket Desteklendi
- €9.5B EIT Ventures tarafından toplanılan fon tutarı
Daha Fazlasını Keşfedin!
Haberler, etkinlikler ve fırsatlar için EIT’nin web sitesini ve sosyal medya hesabını takip edin.
EIT Bölgesel İnovasyon Programı (EIT RIS) Nedir?
EIT RIS, Avrupa İnovasyon Skor Tablosu’na göre "gelişmekte" veya "mütevazı" inovasyon performansına sahip ülkelerdeki inovasyon kapasitesini artırmak için 2014 yılında başlatılmıştır. Program, EIT tarafından yönetilmekte ve KIC’ler aracılığıyla uygulanmaktadır.
Daha fazla bilgi için: eit-ris.eu
AVRUPA HAVA TRAFİK YÖNETİMİ MASTER PLANI 2025
Avrupa Hava Trafik Yönetimi Ortaklığı (SESAR 3 JU); AB, Eurocontrol, havalimanları, hava sahası kullanıcıları, hava navigasyon servis sağlayıcıları, drone operatörleri ve servis sağlayıcıları, üretim endüstrisi ve bilim topluluğu gibi tüm havacılık değer zincirini kapsayan 50'den fazla kuruluşu bir araya getirmektedir. Ortaklık ayrıca EASA ve EUROCAE gibi düzenleme ve standardizasyon kuruluşları ile profesyonel personel örgütleri, askeri topluluklar ve uzay toplulukları ve küresel ortaklar gibi önemli paydaşlarla yakın bir şekilde çalışmaktadır. SESAR JU hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.
Avrupa ATM Ana Planı 2025
Hava trafik yönetimi (ATM); paylaşımlı ve bağlantılı ATM altyapısı, dalgalanan trafik, personel eksikliği ve hızla değişen bir güvenlik bağlamlarına daha iyi uyum sağlamak adına devamlı olarak baskı altındadır. Aynı zamanda iklim değişikliği, ATM'nin daha temiz, daha sürdürülebilir operasyonlara geçişini hızlandırması için aciliyet yaratmaktadır. Bu zeminde, SESAR Ortak Girişimi bugün hava trafiği yönetimini modernize etme ve Avrupa'yı 2045 yılına kadar dünyanın en verimli ve çevre dostu uçuş alanı yapma adına yol haritası niteliği taşıyan Avrupa Hava Trafik Yönetimi (ATM) Master Planı 2025'i yayınlamıştır.
2025 planında öne çıkan noktalar şunlardır:
• İkiz dijital ve yeşil geçişler, dönüşümsel değişim için beş teknolojik kaldıraç etrafında yapılandırılmış olarak planın temel odak noktasını oluşturmaktadır: yörünge tabanlı operasyonlar, daha iyi hava-kara ve kara-kara iletişimi yoluyla daha büyük veri hacimleri, uçuş güvertesi ile kara arasında daha yüksek otomasyon seviyeleri, insan-makine takım çalışması ve dinamik hava sahası.
• ATM hizmetleri, çekirdek ATM sisteminde yapılan büyük yükseltmeler yoluyla her 10 ila 20 yılda bir evrim geçirmiştir. Veri odaklı ve bulut tabanlı yeni bir hizmet odaklı mimari (SOA) sunum modeli, odak noktasını varlıklardan hizmetlere kaydıracak, yeni özelliklerin daha hızlı dağıtımını sağlayacak ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları ve diğer paydaşlar arasında birlikte çalışabilirliği iyileştirecektir.
• On stratejik dağıtım hedefi (SDO), pist/taksi yolu ihlalleri (SDO 1), havaalanları için çevresel faydalar (SDO 2) ve yörünge tabanlı operasyonlar sayesinde tüm uçuşlar için çevresel faydalar (SDO 5), kapasite ve ölçeklenebilirlik iyileştirmeleri (SDO 3, 4, 6 ve 8) ve yenilikçi hava hareketliliğinin benimsenmesi (SDO 10) gibi güvenlik açısından kritik özellikleri ele almaktadır. Diğerleri ise, hava-kara bağlantısı (SDO 7) ve iletişim, navigasyon ve gözetleme (SDO 9) ile ilgili çapraz hedeflerdir.
• Dijital Avrupa Gökyüzünün son aşaması, aşağıdaki zorlukları ele almak için 12 geliştirme önceliğini ayrıntılı olarak açıklayarak ilk kez tanımlanmıştır: Avrupa'yı dünyanın en verimli ve çevre dostu uçuş güzergâhı yapma vizyonu; yenilikçi hava hareketliliğinin daha fazla entegrasyonu; daha yüksek hava sahası operasyonlarının ortaya çıkması; 2035 yılına kadar sıfır/düşük emisyonlu havacılık için yeni nesil uçakların entegrasyonu; Avrupa'da ATM için yeni güvenlik bağlamı.
-
SESAR çözümlerinin dağıtımına yatırılan her avronun 2050 yılına kadar 17 Avro’luk bir yatırım getirisi sağlayacağı tahmin edilmektedir. Daha geniş sosyoekonomik faydalar hesaba katıldığında, bu rakam 2050 yılına kadar yatırılan avro başına 53 Avro’ya yükselmektedir.
• Planın uygulanması 2050 yılına kadar 400 milyon tona kadar CO2 tasarrufu sağlayabilir; bu da Avrupa'nın toplam havacılık emisyonlarının yaklaşık üç yılına eşdeğerdir. Önemli noktalar arasında 2035 yılına kadar 100 milyon ton ve 2040 yılına kadar 200 milyon tonluk bir azalma yer almakta ve planın havacılığın yeşil dönüşümündeki kritik rolünü vurgulamaktadır.
Avrupa Hava Trafik Yönetimi Master Planı ve ilgili dökümanları bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
IRA-SME 35. ÇAĞRISI AÇILDI
KOBİ’lerimize Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çekya, Lüksemburg’da Yer Alan KOBİ’ler ile İkili ve Çoklu İş Birliği İmkânı!
Özet Cümle: IRA-SME 35. çağrısı; Almanya, Belçika (Flaman ve Valon Bölgeleri), Brezilya, Çekya ve Lüksemburg’da yer alan KOBİ’ler ile ikili ve çok taraflı işbirliğine olanak tanımaktadır.
IRA-SME (International Research Activities by Small and Medium-sized Enterprises) Ağının 35. çağrısı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dâhil olduğu uluslararası araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
26 Mart 2025 tarihine kadar açık kalacak olan çağrı ile Almanya, Avusturya, Belçika (Flaman ve Valon Bölgeleri), Brezilya, Çekya ve Lüksemburg’da yer alan KOBİ’ler ile ikili ve çok taraflı işbirliğine olanak tanınmaktadır.
Çağrıya ülkemizden yapılacak başvurularda sanayi-akademi işbirliği önerilmekle birlikte çağrı ortağı en az 2 ülkenin yer aldığı KOBİ-KOBİ işbirliği projeleri desteklenebilecektir.
Uluslararası çağrı metnine www.ira-sme.net web sitesinden, ulusal kurallara ilişkin bilgilere ise buradan ulaşabilirsiniz.
KANSER MİSYONU 2024 YILI ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı Kanser Misyonu 2024 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklanmış bulunmaktadır. Çağrı kapsamında 85 proje başvurusu değerlendirilmiş olup, 12 başvurunun desteklenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden bir kuruluşun ortak olarak yer aldığı proje, 1. sırada desteklenmeye hak kazanmış ve toplamda 479 750 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projeye ilişkin detaylar aşağıda paylaşılmıştır:
UNCAN-Connect-UNCAN-CONNECT (Decentralized Collaborative Network for Advancing Cancer Research and Innovation)
HORIZON-MISS-2024-CANCER-01-01 (Use cases for the UNCAN.eu research data platform) çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 53 ortak yer almakta olup proje kapsamında oluşturulması planlanan merkezileştirilmiş ortak platform ile kanser verilerine erişimin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.
UNCAN-Connect-UNCAN-CONNECT Projesinde,
-
SRDC Yazılım Araştırma ve Geliştirme ve Danışmanlık Ticaret Anonim Şirketi, proje ortağı olarak yer almaktadır.
AVRUPA VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER KLİNİK ARAŞTIRMALAR ORTAKLIĞI (EDCTP-3)-2025 YILI ÇAĞRI PROGRAMI PAYLAŞILMIŞTIR
Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkeler Klinik Araştırmalar Ortaklığı (EDCTP-3), yoksullukla ilişkili olan hastalıkların, yeni veya yeniden önem kazanan bulaşıcı hastalıkların ve ihmal edilen bulaşıcı hastalıkların tanı, tedavi ve önlenmesi için yenilikçi sağlık teknolojilerinin klinik araştırma süreçlerini hızlandırmak amacıyla kurulan bir girişimdir.
Ortaklık kapsamında çıkılan çağrılarla, Sahra Altı Afrika bölgesindeki bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını engelleyen yeni çözüm önerilerinin bulunması ve bölgedeki araştırma kapasitesinin güçlendirilerek, bu bölgede ve tüm dünya genelinde yeni veya yeniden önem kazanan bulaşıcı hastalıklara karşı hazırlıklı olunması ve hızlı harekete geçilmesi hedeflenmektedir.
EDCTP-3 kapsamında açılan çağrılara, AB üye ülkeleri, asosiye ülkeler ve EDCTP’ye üye Afrika ülkelerinde yer alan tüzel kişilikler tarafından başvuru yapılabilmektedir. Proje başvurularının, en az 3 farklı ülkeden 3 farklı tüzel kişilik tarafından oluşturulan konsorsiyumlarla yapılması gerekmektedir:
-
En az bir tüzel kişilik AB üye/asosiye ülkelerden
-
En az bir tüzel kişilik EDCTP üyesi olan Sahra Altı Afrika ülkelerinden
Proje koordinatörü Sahra Altı Afrika ülkesinde yerleşik değilse, projede Sahra Altı Afrika ülkesinde yerleşik bir bilimsel proje yöneticisinin yer alması ve ilgili iş paketinin proje önerisine eklenmesi zorunludur.
Çağrı Bilgileri:
EDCTP-3 Ortaklığı tarafından 2025 Yılı Çağrı Programı paylaşılmıştır.
Ocak 2025 tarihinde açılacak olan 4 çağrı kapsamında, 7 çağrı başlığı belirlenmiş olup, toplam bütçe 214 milyon Avro’dur.
-
RIA kapsamında açılacak olan çağrılar, tüberküloz, malarya ve ihmal edilen tropikal hastalıklara yönelik aşı geliştirme çalışmalarını kapsamaktadır.
-
Vaccines for reducing the disease burden of tuberculosis in sub-Saharan Africa
-
Malaria therapeutics and clinical development of new antimalarial candidates
-
Accelerating the development of prophylactic vaccines against neglected tropical diseases.
-
-
CSA kapsamında açılacak olan çağrılar, salgın hastalıklara karşı hazırlık ve hızlı yanıt verme süreçlerini destekleyecek biyoistatistik, epidemiyoloji ve modelleme gibi halk sağlığı yaklaşımları ile Afrika’da klinik araştırmaların gerçekleşmesine imkan sağlayacak olan araştırma ekosisteminin tesis edilmesini ve güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
-
Strategic training hubs for fellowships in public health
-
Strengthening the regional networks of excellence and epidemic preparedness consortia.
-
-
Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlığa etkileri kapsamında ishale sebep olan hastalıkları (diarrhoeal diseases) ve sağlıkta transformatif inovasyonları kapsayan RIA çağrıları açılacaktır.
-
Tackling diarrhoeal diseases in the context of climate and health transformative innovations
-
Transformative innovations in global health.
-
Çağrılara ilişkin bir bilgi günü planlanmış olup, gelecek haftalarda duyurusu paylaşılacaktır.
Program ve çağrılarla ilgili ayrıntılı bilgilere ve sıkça sorulan sorular dokümanı gibi önemli belgelere buradan ulaşabilirsiniz.
İSVİÇRE VE AVRUPA KOMİSYONU, İSVİÇRE’NİN UFUK AVRUPA PROGRAMINA KATILIMI İÇİN MÜZAKERELERİ TAMAMLADI
20 Aralık 2024 tarihinde, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd, Avrupa Birliği ve İsviçre ilişkilerini derinleştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir anlaşma paketinin müzakerelerinin tamamlandığını duyurdu. Bu kapsamda İsviçre’nin Ufuk Avrupa Programına katılımını sağlayacak yeni bir anlaşma da yer alıyor.
Anlaşma, İsviçre’nin 1 Ocak 2025’ten itibaren Ufuk Avrupa çağrılarına katılımını mümkün kılmak için geçiş düzenlemelerini içermektedir. Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, bu anlaşmanın AB-İsviçre ortaklığını güçlendirdiğini ve modernize ettiğini vurgularken, iki tarafın da iş birliğinin potansiyelinden tam anlamıyla faydalanabileceğini belirtti.
Anlaşma, Avrupa Komisyonu ve İsviçre Federal Konseyi arasında 2023 Ekim ayında üzerinde mutabık kalınan temel prensipler doğrultusunda müzakere edildi ve 200’den fazla toplantı sonucunda tamamlandı. İsviçre’nin Ufuk Avrupa Programına katılımın yanı sıra anlaşma kapsamında varılan bütün müzakerelere linkten erişebilirsiniz.