AVRUPA VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER KLİNİK ARAŞTIRMALAR ORTAKLIĞI (EDCTP-3) ÇAĞRI DUYURUSU, SON BAŞVURU TARİHİ:29 MAYIS 2024
Değerli Araştırmacılar,
Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkeler Klinik Araştırmalar Ortaklığı (EDCTP-3) tarafından maymun çiçeği virüsünün (Mpox Virus) sebep olduğu devam eden salgın ile mücadele amacıyla acil bir çağrıya çıkılması planlanmaktadır.
İlgili çağrı kapsamında Ar-Ge ve İnovasyon projeleri desteklenecek olup, çağrıya başvurular 14 Mayıs 2024 tarihinde açılacak ve 29 Mayıs 2024 tarihinde kapanacaktır.
Çağrı dokümanına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı ile ilgili ayrıntılı bilgiler ortaklığın resmi internet sayfasında ve Funding and Tenders Portal’da yer almaktadır.
2024 YILI COST AKSİYON ÖNERİLERİ İÇİN SON TARİH 23 EKİM 2024
2024 yılı COST Aksiyonu öneri dönemi 23 Ekim 2024, 12:00 (Orta Avrupa Yaz Saati - CEST) itibariyle sona erecek.
COST Aksiyonları, 4 yıl boyunca süren ve bilimsel bir konuyu araştırmak için benzer alanlarda çalışan bilim insanlarını bir araya getiren disiplinler arası bilimsel ağlardır. Tüm bilim ve teknoloji alanlarına açık olan COST Aksiyonları COST üyesi ülke bilim insanlarınca önerilerek oluşturulmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’deki bilim insanları da COST aksiyonu önerisinde bulunabilmektedir. COST Aksiyonları kapsamında gerçekleştirilen bilimsel ve teknolojik ağ ve mobilite faaliyetileri (bilimsel toplantılar, çalıştaylar, kurslar, yaygınlaştırma etkinlikleri, uluslararası konferanslar, kısa süreli bilimsel ziyaretler) Aksiyon bütçesinden karşılanmaktadır.
COST 2023 Aksiyon Öneri çağrısı bilgilendirme sayfası için tıklayınız.
TÜBİTAK COST web sayfası için tıklayınız.
CHİPS ORTAK GİRİŞİMİ 2024 YILI ÇAĞRISI ULUSAL SÜREÇ DOKÜMANI YAYINLANDI
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen Ortak Girişimler'den biri olan Key Digital Technologies (KDT) Ortak Girişimi yeni adıyla ve genişletilmiş kapsamıyla Chips Ortak Girişimi olarak devam etmektedir. Chips Ortak Girişimi Avrupa yarı iletken teknolojisi ekosistemindeki araştırma, geliştirme ve imalat kapasitesini destekleyen bir kamu-özel ortaklığı olma özelliğini taşımakta olup KDT Ortak Girişimi’nin elektronik bileşenler ve sistemler hakkında devam eden faaliyetlerini aynı şekilde desteklemeyi sürdürmektedir. KDT Ortak Girişimi ile desteklenmesi amaçlanan çalışmalar, Chips Ortak Girişimi altında “Avrupa için Çip Girişimi-Chips for Europe Initiative” kapsamında olmayan aktiviteler olarak geçmekte ve “Non-Initiative” olarak kodlanmaktadır.
Çağrı Kapsamı:
Chips Ortak Girişimi kapsamında KDT çağrılarının aynı şekilde devam edeceği “Non-Initiative” kısmına ait 2024 yılındaki ilk üç çağrı aynı anda açılmıştır:
-
İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) için ilk çağrı 1 genel konu (bottom-up) ile 2 odak konudan oluşacak ve 2 aşamada gerçekleştirilecektir.
-
Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Research and Innovation Action, RIA) için ikinci çağrı 1 genel konu (bottom-up) ile 1 odak konudan oluşacak ve 2 aşamada gerçekleştirilecektir.
-
Üçüncü çağrı, ulusal katkı olmadan ancak Güney Kore (ROK) ile işbirliği içinde tek aşamalı çağrı olarak uygulanacak Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (RIA) için bir konuyu içerecektir.
(1) HORIZON-Chips 2024-1-IA
-
HORIZON-Chips 2024-1-IA-T1 “Genel”
-
HORIZON-Chips 2024-1-IA-T2 “Yazılım Tanımlı Aracı (SDV) destekleyen Yüksek Performanslı RISC-V Otomotiv İşlemcileri”
-
HORIZON-Chips 2024-1-IA-T3 “Geleceğin Yazılım Tanımlı Aracı için Hizmet Odaklı Çerçeve”
(2) HORIZON-Chips 2024-2-RIA
-
HORIZON-Chips 2024-2-RIA-T1 “Genel”
-
HORIZON-Chips 2024-2-RIA-T2 “Sürdürülebilir ve daha yeşil üretim”
(3) HORIZON- Chips 2024-3-RIA
-
HORIZON- Chips 2024-3-RIA “Gelecekteki yarı iletken bileşenler ve sistemler için Heterojen entegrasyon ve nöromorfik bilgi işlem teknolojileri konusunda Kore ile ortak çağrı”
İlk iki aksiyon türündeki çağrıların ilk genel konuları aşağıda listelendiği üzere Stratejik Araştırma ve İnovasyon Gündemi (Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA[1])’nin tüm bölümlerini hedef alır ve ortaklıkların büyümesini destekleyerek endüstriyel rekabet gücünün güçlendirilmesini amaçlamaktadır. RIA ve IA çağrıları odaklandıkları teknoloji olgunluk seviyeleri ve dolayısıyla geri ödeme oranlarına göre esasen farklılık göstermektedirler. Seçilen projeler, büyük işletmelerin, KOBİ'lerin ve akademinin karma katılımıyla sanayi arasında yüksek etkili, Avrupa çapında işbirliğini göstermelidir. Beklenen çıktılar, pilot hatlar, büyük ölçekli göstericiler, açık platformlar, yenilikçi ürün geliştirmeleridir. Ayrıca, açılacak olan odak konulardaki geri ödeme oranları aynı aksiyon türündeki genel başlıktan farklılık göstermektedir.
RIA ve IA aksiyon türlerindeki çağrıların genel konu başlıkları aşağıdan yukarıya programlamanın bir parçasıdır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen 14 araştırma alanında Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir; (1)Proses teknolojisi, ekipman, malzeme ve imalat, (2)Bileşenler, modüller ve sistem entegrasyonu, (3)Gömülü yazılım ve ötesi, (4)Sistemler Sistemi (SoS), (5)Yapay zekâ, uç bilgi işlem ve gelişmiş kontrol, (6)Bağlanırlık, (7)Mimari ve tasarım: yöntemler ve araçlar, (8)Kalite, güvenilirlik ve siber güvenlik, (9)Ulaşım, (10)Enerji, (11)Dijital Endüstri, (12)Sağlık ve refah, (13)Tarımsal gıda ve doğal kaynaklar, (14)Dijital Toplum.
Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun en az 3 farklı ülkeden 3 farklı kurumdan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Çağrı hakkında daha detaylı bilgiyehttps://www.chips-ju.europa.eu/noninitiative/adresinden ulaşılabilir.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi
|
Aşama |
Tarih |
1. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci
|
1. aşama uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih (Konsorsiyum adına Koordinatör tarafından yapılacaktır.) |
14.05.2024 (17:00, CET) |
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. aşama ulusal başvurunun onaylanması için son tarih |
21.05.2024 (TSİ: 23.59) |
|
TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. Aşama ulusal başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih |
27.05.2024 (TSİ: 23.59) |
|
1. aşama başvuru değerlendirme sonuçlarının Çağrı Sekretaryası tarafından açıklanması ve 2. aşamaya geçmeyi hak eden proje başvuruları için davet mektubu gönderilmesi |
Temmuz 2024
|
|
2. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci
|
2. aşama uluslararası başvuru için son tarih |
17.09.2024 (17:00, CET) |
Ortak Çağrı Sekretaryası tarafından desteklenmesine karar verilen projelerin belirlenmesi ve ilan edilmesi |
Aralık 2024 |
|
2. aşama uluslararası değerlendirme sonuçları olumlu olan projeler için TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 2. aşama ulusal başvuru |
TÜBİTAK tarafından duyurulacaktır.*
|
|
Projelerin başlaması | Projelerin başlama tarihi |
Şubat 2025 |
-
Tüm ortakların temsil edildiği uluslararası çağrının Yürütme Kurulu’nun takvimde değişiklik yapma hakkı saklıdır. Aynı şekilde TÜBİTAK tarafından ulusal başvuru tarihlerinde değişiklik yapılabilir.
* Uluslararası programın/projenin yürütülmesinden sorumlu TÜBİTAK Birimi tarafından belirlenecek detaylı ulusal başvuru son tarihi proje yürütücülerine bildirilecektir.
İlgili Kişiler:
Uluslararası Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:
Dr. Özlem GEZİCİ KOÇ / Hasan Burak TİFTİK
UİDB – AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
E-posta: ncpdis@tubitak.gov.tr
Ulusal Başvuru Koşulları ve 1071 Programı hakkında bilgi için:
Tayyip KÖSOĞLU
ARDEB Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
E-posta: tayyip.kosoglu@tubitak.gov.tr
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI) 8. ÇAĞRI BAŞLIKLARI TASLAK OLARAK YAYIMLANDI
Değerli Araştırmacılar,
Sağlık alanındaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığı olan Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından taslak aşamadaki IHI-8 çağrısı yayımlanmıştır.
Araştırmacılara konsorsiyum kurmak için yeterli zamanı tanıyabilmek için ilgili çağrılar hazırlık aşamasında iken paylaşılmaktadır, ancak çağrılarla ilgili değişiklik olabileceği dikkatlerinize sunulmaktadır. Kurulacak olan konsorsiyumlarda, akademisyenler, sanayi sektör temsilcileri, KOBİ’ler, hasta grupları, hasta organizasyonları, klinisyenler, düzenleyiciler, yasal uzmanlar, politika yapıcılar gibi birçok aktör yer alabilmektedir.
-
A city-based approach to reducing cardiovascular mortality in Europe
-
Novel endpoints for osteoarthritis (OA) by applying big data analytics
-
Patient-centred clinical-study endpoints derived using digital health technologies
Hazırlık aşamasında olan IHI-8 çağrısına yönelik bir bilgi günü planlanmaktadır. Konuya ilişkin bilgilendirme yapılacaktır.
Ortak Arama:
Bu program kapsamında potansiyel ortaklıkların oluşturulması için oluşturulmuş ve sürekli olarak açık olan Proje Pazarı Platformundan faydalanabilirsiniz.
Çağrılarla ilgili önemli bilgi ve dokümanlar:
Çağrı ile ilgili önemli bilgi ve dokümanlara IHI sayfasından ve Ortaklığın Ufuk Avrupa internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinlerarası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
UFUK AVRUPA PROGRAMINDA PERSONEL MALİYETİNDE BİRİM MALİYET (UNİT COST) HESABININ DETAYLARI YAYINLANDI
Ufuk Avrupa Programında personel maliyet hesabında paydaşların kullanabilecekleri gerçekleşen gerçek maliyet (actual cost reimbursement) ve götürü usul (lump sum) fonlama modellerine ilave olarak Kurumların personel maliyet hesabında bütün personel için kullanabilecekleri Unit Cost (Birim Maliyet) hesabının detayları belli oldu.
Birim maliyet üzerinden masraflarını beyan etmek isteyen paydaşlar LEAR yoluyla 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren kapanan son mali verilerini kullanarak Funding and Tenders Portal üzerinden başvuruda bulunabilecektir.
Portala başvuru esnasında komisyon tarafından yayınlanan taslağa uygun bir şekilde sertifikalı denetim beyanı da eklenmelidir. Avrupa Komisyonunun onay tarihinde imzalanmış veya onaylanmış hibe sözleşmeleri için birim maliyete geçiş mümkün olmamaktadır.
Birim maliyetini kullanmak isteyen paydaşlar, birim maliyetlerini link’te yer alan hesaplama aracı sayesinde hesaplayabilirler.
Avrupa Komisyonu tarafından birim maliyetine ilişkin yayınlanan dokümanlara aşağıdan erişebilirsiniz.
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ 2024 ÇAĞRILARI BAŞVURU SAYILARI PAYLAŞILDI
Değerli Araştırmacılar,
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi kapsamında 11 Nisan 2024 tarihinde kapanan tek aşamalı ve iki aşamalı 2024 Çağrılarına yapılan proje başvuru sayıları paylaşılmıştır. Değerlendirme sonuçlarının Temmuz 2024 tarihinde açıklanması beklenmektedir.
-
HORIZON-HLTH-2024-STAYHLTH-01-two-stage. Toplam 23 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-STAYHLTH-01-02-two-stage: 11
-
HORIZON-HLTH-2024-STAYHLTH-01-05-two-stage: 12
-
-
HORIZON-HLTH-2024-ENVHLTH-02-two-stage. Toplam 27 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-03-two-stage. Toplam 52 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-03-08-two-stage: 22
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-03-11-two-stage: 4
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-03-13-two-stage: 11
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-03-14-two-stage: 15
-
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-08. Toplam 42 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-08-12: 1
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-08-20: 41
-
-
HORIZON-HLTH-2024-CARE-04-two-stage. Toplam 20 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-TOOL-05-two-stage. Toplam 15 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-TOOL-11. Toplam 81 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-IND-06. Toplam 10 başvuru yapılmıştır.
-
HORIZON-HLTH-2024-IND-06-08: 6
-
HORIZON-HLTH-2024-IND-06-09: 4
-
KANSER MİSYONU 2021-2023 YILI ÇAĞRILARINDA FONLANAN PROJE BİLGİLERİ
Kanser misyonu, Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen beş misyon arasında yer almakta olup, 2030 yılına kadar üç milyondan fazla kişinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır.
Misyon kapsamında kanserin mekanizmasının daha iyi anlaşılması, erken ve doğru tanı konulabilmesi ve tedavinin optimize edilmesi hedeflerine de önemli katkılar sağlanması beklenmektedir.
-
Kanser Misyonu, 2021-2023 çağrıları kapsamında fonlanan projelerle ilgili ayrıntılı bilgiler linkte ve ekte yer alan tabloda paylaşılmıştır.
-
Kanser Misyonu 2024 yılı çağrıları (18 Nisan 2024-18 Eylül 2024) ile ilgili bilgilere link üzerinden ve Avrupa Komisyonu sayfasından erişebilirsiniz.
-
Kanser Misyonu ile ilgi önemli bilgi ve dokümanlara Avrupa Komisyonu ve Ufuk Avrupa Kanser Misyonu sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Başvurularınızda başarılar dileriz.
EIC FONU YATIRIM KILAVUZU GÜNCELLENDİ
EIC Fonu Yatırım Kılavuzu, EIC Fonu’nun EIC Hızlandırıcı programı kapsamında start-uplara ve KOBİ'lere yapacağı yatırım süreçlerine dair karar, strateji ve koşullar hakkında bilgi sağlamayı amaçlar. Bu Kılavuz EIC Hızlandırıcı yatırım sürecinde EIC Fonu için yatırım yapılacak startup ve KOBİ’yi seçme noktasında kritik koşulları ve değerlendirme süreçlerini anlamada anahtar bir belgedir.
Güncellenmiş Kılavuz’da şunlar bulunur:
- EIC Fonu’nun yatırım kararı vereceği startup ve KOBİ'nin merkezinin bulunduğu ülkenin kapsamı
- EIC Fonu tarafından yapılabilirliği mümkün olan yatırım senaryolarının güncellenmiş açıklaması
- EIC Fonunun devam yatırımlarını ve çıkışlarını kapsayan yeni maddeler
EIC Fonu Yatırım Kılavuzu'na buradan ulaşılabilir.