AVRUPA YENİLİK EKOSİSTEMLERİ (EIE) ÇAĞRILARI AÇILDI! SON BAŞVURU: 19 EYLÜL 2024
Ufuk Avrupa'nın Avrupa Yenilik Ekosistemleri (European Innovation Ecosystems, EIE) alanının CONNECT çağrısı altında yer alan 2 çağrı başlığı kapsamında 19 Eylül 2024 tarihine kadar konsorsiyumlu proje başvuruları kabul edilmeye devam edecektir. Çağrı başlıklarına dair detaylar ve önemli bağlantılar aşağıda verilmektedir.
HORIZON-EIE-2024-CONNECT-02-01: Expanding Academia-Enterprise Collaborations
Proje Türü: CSA (Koordinasyon ve Destek Aksiyonları)
Bütçe: 2.500.000 €
Amaç: Eğitim ve araştırma kurumlarının inovasyon ekosistemlerine entegrasyonunu artırmak, bilgi, beceri ve yetenek akışını iyileştirmek, girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmek ve gençlerin istihdamını artırmaktır.
Proje Türü: CSA (Koordinasyon ve Destek Aksiyonları)
Bütçe: 1.000.000 €
Amaç: Ulusal ve bölgesel inovasyon programları arasında karşılıklı öğrenme ve destek şemalarını geliştirmek, bu programların etkinliğini artırmak ve Avrupa genelinde inovasyon kapasitesini güçlendirmektir.
KADIN YENİLİKÇİLER İÇİN AVRUPA ÖDÜLÜ ÇAĞRISI, 2025 – EIC/EIT, 25 EYLÜL 2024
Avrupa Yenilikçi Kadın Ödülü (The European Prize for Women Innovators), Avrupa'nın en çığır açan yeniliklerinin arkasındaki kadın girişimcileri desteklemek için tasarlanmış bir ödül çağrısıdır. Çağrı, çığır açan yenilikleri ile insanlar ve gezegen için olumlu değişimlere yol açan AB ve Ufuk Avrupa ile bağlantılı ülkelerden kadın yenilikçileri ödüllendirmek üzere tasarlanmıştır.
Ödül, Avrupa İnovasyon Konseyi (European Innovation Council - EIC) ve Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (European Institute for Innovation & Technology - EIT) tarafından ortaklaşa yönetilmektedir. Ödül başvuru değerlendirmeleri bağımsız uzman jüri tarafından gerçekleştirilecektir.
Kimler başvurabilir?
Çağrıya katılmaya ilişkin uygunluk kriterleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen çağrının “Rules of Contest” belgesini (Bölüm 6. Eligibilty, sy. 8) inceleyin. Her kategori farklı uygunluk kriterleri ve sınırlamalar içermektedir.
Ödül Kategorileri
Üç ödül kategorisi yer almaktadır:
The Women Innovators prize, AB ve İlişkili Ülkeler genelinde belirlenecek olan en yetenekli kadın yenilikçilerden birinciye 100.000 Avro, ikinciye ve üçüncüye sırasıyla 70.000 Avro ve 50.000 Avro ödül verilecektir.
The Rising Innovators prize, 35 yaşın altındaki gelecek vaat eden genç yenilikçiler arasından birinciye 50.000 Avro, ikinciye ve üçüncüye sırasıyla 30.000 Avro ve 20.000 Avro ödül verilecektir.
The EIT Women Leadership Award, EIT Topluluğu ile doğrudan bağlantısı olan kadınlara odaklanmıştır. EIT Kadın Liderlik Ödülü birincisine 50.000 Avro olmak üzere ikinciye ve üçüncüye sırasıyla 30.000 Avro ve 20.000 Avro ödül verilecektir.
Uygun başvuru sahipleri yalnızca bir kategoriye başvurabilirler.
Çevrim içi Bilgilendirme Oturumuna katılın:
Çevrim içi Bilgilendirme Oturumu: 5 Temmuz 2024 (11.00-12.00 CET) – Kayıt
Son başvuru tarihi:
Başvuruların iletilmesi için son tarih 25 Eylül 2024 - 17:00 CET olarak belirlenmiştir.
Başvuru ve çağrı ile ilgili detaylı bilgi için EIT çağrı duyurusunu inceleyebilirsiniz. İlgili çağrı duyurusunda her bir kategori için yer alan EU Funding&Tenders Portal bağlantılarına da ulaşabilirsiniz.
TEMİZ HİDROJEN ORTAKLIĞI “HİDROJEN VADİSİ TESİSLERİ İHALE ÇAĞRISI” YAYINDA, 27 EYLÜL 2024
Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından, farklı olgunluk seviyelerindeki hidrojen vadisi projelerinin geliştirilmesine yönelik teknik, mali ve hukuki destek sağlayacak hizmet temininin alınmasına ilişkin yeni bir ihaleye çıkılmıştır.
İhale sonucunda seçilecek olan otoriteden, daha evvel doğrudan Ortaklık tarafından verilmiş olan Proje Geliştirme Yardımı (PDA) hizmeti vermesi beklenmektedir.
Bu kapsamda, seçilecek otorite tarafından, söz konusu tesislere verilecek olan destekler “PDA light” ve “PDA plus” olmak üzere 2 kategoriye ayrılmıştır:
-
“PDA light” kapsamında proje konseptlerinin henüz erken aşamalarında olan taraflara destek verilmesi;
-
“PDA plus” kapsamında ise hâlihazırda sağlam bir proje konsepti geliştirmiş ve en umut verici yolları daraltmış olan projelerin desteklenmesi hedeflenecektir.
Aynı zamanda, söz konusu otorite, vadiler dahlinde toplanan bilgileri yayacak ve adı geçen PDA faaliyetlerinin yanı sıra verilen hibeler kapsamında Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından desteklenenler de dahil olmak üzere diğer Avrupa Hidrojen Vadileri uygulamalarından da edinilen dersleri paylaşacaktır.
Söz konusu ihale tekliflerinin toplanması için son tarih 27 Eylül 2024 olarak duyurulmuştur.
Başvuruların Avrupa Komisyonuna ait Funding and Tenders Portalı üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
İhale hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve dokümanlara ulaşmak için lütfen tıklayınız.
AVRUPA RAYLI SİSTEMLER ORTAKLIĞI ASOSİYE ÜYELİK İLGİ BEYANI ÇAĞRISI AÇMIŞTIR, 4 KASIM 2024
Ufuk Avrupa Programı, Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı (Europe’s Rail) çalışmaları kapsamında, demiryolu ulaşımında yenilikçi teknolojilerinin geliştirilmesinin ve uygulanmasının hızlandırılması ile, Avrupa’da yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu ulaşımının kullanım oranının Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine katkı sunacak şekilde artırılması hedeflenmektedir.
Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı Yönetim Kurulu, ortaklığın kurulma aşamasında yer alan 25 kurucu üyesine ek olarak, ortaklığın yeni hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunma potansiyeline sahip asosiye üyeler eklenmesine vesile olacak bir İlgi Beyanı Çağrısı(Call for Expression of Interest-CEI) açmıştır. Kabul edilebilirlik, uygunluk ve seçim kriterleri CEI dökümanında detaylandırılmıştır.
AB Üye Devletinde ya da Türkiye’nin de dahil olduğu asosiye ülkelerde yerleşik, EU-Rail'e uzun vadeli bir taahhütte bulunabilmek için gerekli operasyonel ve mali kapasiteye sahip tüzel kişilikler asosiye üyelik başvurusunda bulunabilecek olup; başvurular, 4 Kasım 2024 saat 12.00 CET/Brüksel saatine kadar info-call@rail-research.europa.eu adresine, aşağıdaki iki formun doldurularak gönderilmesi vesilesi ile gerçekleştirilecektir:
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.
Çağrı içeriği ve başvuru prosedürleri ile ilgili sorular 18 Ekim 2024, 17.00 (CET/Brüksel) saatine kadar info-call@rail-research.europa.eu adresine gönderilmelidir. Soruların cevapları tüm potansiyel başvuru sahiplerine açık şekilde yanıtlanacak çağrı web sayfasında anonim olarak yayınlanacaktır.
Genel sorularınız için ncptransport@tubitak.gov.tr adresi üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
MARIE SKŁODOWSKA-CURIE PROJE ÖN DEĞERLENDİRME DESTEĞİ BAŞVURUYA AÇILIYOR
MSCA COFUND ve PF çağrılarına başvuru yapacak olan araştırmacıların başarı oranının artırılması amacıyla Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı faaliyetleri kapsamında ve "TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programlarına ilişkin Usul ve Esaslar" çerçevesinde yürütülmekte olan MSCA Proje Ön Değerlendirme Desteği sunulmaktadır.
Desteğin amacı, Türkiye’deki ev sahibi kuruluşlarda yürütülmek üzere daha fazla sayıda ve daha kaliteli projeler sunulmasını sağlamak ve bu yolla Ufuk Avrupa Programı kapsamında ülkemizin başarısını arttırmaktır. Araştırmacılar taslak proje önerilerinin Avrupa Komisyonu’na sunulmasından önce, bu alandaki başvuruları değerlendirme konusunda uzman kişi ve kuruluşlarca incelenmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla desteğe başvurabilirler.
MSCA COFUND 2024 Çağrısı, 26 Eylül’e kadar Avrupa Komisyonu’na yapılacak başvurulara açıktır. Destek, 1 Temmuz 2024 tarihinde başvuruya açılacak olup, desteğe son başvuru tarihi 16 Ağustos 2024’tür. Başvurularınızı çevrimiçi ve elektronik imzalı olarak https://uidb-destekodul.tubitak.gov.tr/ adresinden gerçekleştirebilirsiniz.
MSCA COFUND çağrısı hakkında detaylı bilgi için, program web adresini ziyaret edebilirsiniz. MCA PF çağrısı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
MSCA PF 2024 çağrısına hazırlanmakta olan araştırmacılar ise 20 Temmuz 2024 tarihine kadar Ön Değerlendirme Desteği başvurularını https://uidb-destekodul.tubitak.gov.tr/ adresinden iletebileceklerdir. Başvuru şartlarına ve destek programı ile ilgili detaylı bilgilere linkten ulaşabilirsiniz.
-
Her bir araştırmacı, MSCA COFUND ve MSCA PF 2024 çağrısı için bir kere destek başvurusunda bulunabilir. Başvurular için değerlendirme süreci e-imza süreci tamamlandığı tarihten itibaren başlar ve başvuru değerlendirme süresi 2-3 hafta alabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir ön değerlendirme hizmeti alabilmeniz için başvuru son tarihinin beklenmemesi önerilir.
Avrupa Komisyonu’nun açtığı MSCA çağrıları ile ilgili sorularınız için, MSCA Ulusal İrtibat Noktaları ‘na ncpmobility@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Destek programı hakkındaki sorularınızı msca.ondeg@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.
TÜBİTAK Çerçeve Programları Destekleri
ERA CHAIRS 2023 YILI ÇAĞRISI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI
Ufuk Avrupa Programı, Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi (WIDERA) altında yer alan ERA Chairs (HORIZON-WIDERA-2023-TALENTS-01:ERA Chairs) çağrısının sonuçları açıklanmıştır.
Bu kapsamda, Ülkemizin Ufuk Avrupa Programı kapsamında ilk ERA Chairs projesi bu çağrıda desteklenmeye hak kazanmıştır. İstanbul Kültür Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan proje yaklaşık 2,5 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi (WIDERA) Ulusal İrtibat Noktaları olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
EXCELLENCE HUBS 2023 YILI ÇAĞRISI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI
Ufuk Avrupa Programı, Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi (WIDERA) altında yer alan Excellence Hubs 2023 yılı çağrısının sonuçları açıklanmıştır. Rekabetin çok yüksek olduğu ve genel başarı oranının %5,7 olduğu çağrı kapsamında 3254 kurum/kuruluş 194 proje ile rekabet etmiş ve 11 proje desteklenmiştir.
Bu kapsamda, Ülkemizden 2’si Türkiye koordinatörlüğünde 3 proje desteklenmiştir. Toplamda 18 kuruluşumuz Avrupa Komisyonu tarafından 4 943 750 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
Destek alan projeye ilişkin detaylar aşağıdadır:
-
ECHO -Energy Communities excellence Hubs: catalyzing energy innOvation ecosystems
Söz konusu proje Yıldız Teknik Üniversitesi Koordinatörlüğünde gerçekleşecektir. YTÜ Yıldız Teknopark, Inavitas, UEDAŞ, Marmara Belediyeler Birliği, TÜBİTAK ve Troya Çevre Derneği proje ortağı olarak yer almaktadır.
-
Excel4Pro - Strengthening the Capacity of Excellence Hubs of Türkiye, Greece, and Ukraine to Support Innovation Ecosystem of Novel Foods Based on Plant Proteins
Söz konusu proje TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleşecektir. Gebze Teknik Üniversitesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Kerevitaş, Fonka Gıda, YTÜ Yıldız Teknopark ve Impact Hub İstanbul proje ortağı olarak yer almaktadır.
-
HERIFORGE - Cultural heritage and immersive technologies for innovation forge
Söz konusu projede Koç Üniversitesi, DVM Teknoloji, İpekyolu Belediyeler Birliği ve Müzeciler Derneği proje ortağı olarak yer almaktadır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan Katılımın Genişletilmesi ve Avrupa Araştırma Alanı’nın Güçlendirilmesi (WIDERA) Ulusal İrtibat Noktaları olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
KÜME 2 2024 YILI ÇAĞRILARI BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANDI
Küme 2 2024 Yılı Çağrıları Başvuru Sonuçları Açıklandı!
Ufuk Avrupa Programı, Küme 2 Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar bileşeni altında yer alan 2024 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklanmıştır. 4 Ekim 2023 ve 7 Şubat 2024 tarihleri arasında başvuruları açık kalan rekabetin yüksek olduğu 28 çağrı başlığı kapsamında 8069 kurum/kuruluş 708 proje ile rekabet etmiş ve 85 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden 7 kuruluşumuzun yer aldığı 6 proje desteklenmiş,toplamda 1 065 130 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projeye ilişkin detaylar aşağıdadır:
VALPOP - Valuing Public Goods in a Populist World: A Comparative Analysis of Network Dynamics and Societal Outcomes
“HORIZON-CL2-2024-DEMOCRACY-01-03: What is the long-term impact of rule of law and other European values on socio-economic outcomes?” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 9 ortak yer almakta olup bu kapsamda, hukukun üstünlüğünün ve popülizmin, kamusal malların toplumsal aktörler tarafından yaratılmasını ve dağıtılmasını nasıl etkilediği incelenmektedir.
Söz konusu projede Sabancı Üniversitesi proje ortağı olarak yer almaktadır.
YOUROPE - Visionary roadmaps: Crafting an Inclusive and Participatory European Democracy with Youth and Communities (Youth for Europe / YOUROPE)
“HORIZON-CL2-2024-DEMOCRACY-01-11: Future scenarios and young visions for European democracy 2040” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 17 ortak yer almakta olup bu kapsamda, gençlerin demokratik süreçlere katılımını artırarak, daha kapsayıcı bir demokratik süreç yaratarak ve Avrupalı gençlerin, özellikle de halihazırda yeterince temsil edilmeyenlerin farklı ihtiyaçları, bakış açıları ve tutkularıyla uyumlu politikalar geliştirerek Avrupa vatandaşlığının ve demokrasinin dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede Yozgat Bozok Üniversitesi proje ortağı olarak yer almaktadır.
METEOR - Methodologies for Teamworking in Eco-Outwards Research
“HORIZON-CL2-2024-TRANSFORMATIONS-01-07: Methodologies for teamworking of researchers – reinforcing transversal collaborative skills, behavioural and implementation sciences” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 13 ortak yer almakta olup bu kapsamda Açık Bilim ve Sorumlu Araştırma ve Yenilik (RRI) ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda mevcut lisansüstü öğrencilerin ve kariyerinin başındaki araştırmacıların çapraz becerilerini geliştirmek ve bunun sonucunda araştırma ekosistemlerine fayda sağlamak planlanmaktadır.
Söz konusu projede Kastamonu Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, proje ortağı olarak yer almaktadır.
ALPHABETICA - Activating Learning Paths: Holistic Arts-Based Education and Training for Inclusion and Cultural Awareness
“HORIZON-CL2-2024-TRANSFORMATIONS-01-08: Arts and cultural awareness and expression in education and training” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 14 ortak yer almakta olup bu kapsamda, göç araştırmalarından politikaya geçişin çeşitlerinde, kapsamında, ortak yaratım katılımcı araştırma eylemleri yoluyla yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki çocukların ve gençlerin sanata ve sanata dayalı eğitime erişmelerine olanak tanıyan etkili çözümler geliştirilmesi amaçlanmaktadır
Söz konusu projede Kırklareli İl Özel İdaresi, proje ortağı olarak yer almaktadır.
ASSETS - AdvancementS in Social Economy through Technological Solutions
“HORIZON-CL2-2024-TRANSFORMATIONS-01-09: The role of social economy in addressing social exclusion, providing quality jobs and greater sustainability” çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 15 ortak yer almakta olup bu kapsamda, Sosyal Ekonomi’nin sosyal içerme, kaliteli iş sağlanması ve sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini araştırmak için Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki bölgeleri kapsayan araştırma ve vaka çalışmaları, yerel entegrasyon ve teknolojik ilerlemeler yoluyla değerlendirme araçlarını geiştirerek, paydaşların katılımını sağlayarak ve Sosyal Ekonomi’deki çalışma koşullarını iyileştirmek için dijital işbirliği platform geliştirerek dört adımlı bir strateji kullanılması amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede İzmir Teknoloji Enstitüsü ve Doğa Derneği, proje ortağı olarak yer almaktadır.
TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisinde görev yapmakta olan Küme 2: Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar kümesi Ulusal İrtibat Noktası olarak kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR, OSTEOARTRİT, DİJİTAL SAĞLIK VE YENİLİKÇİ SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ KONULARINDA ÇAĞRILAR AÇILMIŞTIR
Değerli Araştırmacılar,
Sağlık alanındaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığı olan Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından IHI-8 Çağrıları başvuruya açılmıştır.
IHI-8 Çağrı Başlıkları (İki aşamalı):
-
Topic 1: A city-based approach to reducing cardiovascular mortality in Europe
-
Topic 2: Novel endpoints for osteoarthritis (OA) by applying big data analytics
-
Topic 4: Patient-centred clinical-study endpoints derived using digital health technologies
Kısa başvurular için son başvuru tarihi: 10 Ekim 2024 (17:00 CET)
Tam başvurular için son başvuru tarihi: 23 Nisan 2025 (17:00 CET)
Önemli Bilgi ve Dokümanlar:
Çağrı ile ilgili önemli bilgi ve dokümanlara IHI sayfasından ve Ortaklığın Ufuk Avrupa internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
-
Bilgi Günü: IHI-8 çağrılarına yönelik 17-21 Haziran 2024 tarihinde bir bilgi günü gerçekleşmiştir. Bilgi gününde başvuru kuralları paylaşılmış, çağrılar özelinde bilgilendirmeler yapılmış ve çağrılarla ilgili sorular yanıtlanmıştır. Etkinlik kapsamında gerçekleşen sunumların dosyalarına ve kayıtlarına link üzerinden erişebilirsiniz.
-
Ortak Arama: Konsorsiyumları kurmak üzere potansiyel ortaklıkların oluşturulabilmesi amacıyla paylaşılmış olan önemli bilgileri inceleyebilir ve Proje Pazarı Platformundan faydalanabilirsiniz.
Kurulacak olan konsorsiyumlarda, akademisyenler, sanayi sektör temsilcileri, KOBİ’ler, hasta grupları, hasta organizasyonları, klinisyenler, düzenleyiciler, yasal uzmanlar, politika yapıcılar gibi birçok aktör yer alabilmektedir.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinlerarası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi
CLIMAAX PROJESİ 2. ÇAĞRISINA ÇIKIYOR
İklim Değişikliğine Uyum Misyonu kapsamında fonlanan CLIMAAX Projesi bölgeler ve topluluklar için 2. Çağrısını duyurdu. Çağrı ile bölgesel iklim risk değerlendirmelerine yönelik 300.000 Avroya varan finansal destek sağlanacaktır. Çağrıya, detayları linkte verilen kamu kurum ve kuruluşları ile kar amacı gütmeyen tüzel kişiler katılım sağlayabilirler.
-
Çağrı detaylarını incelemek için lütfen tıklayınız:https://www.climaax.eu/fstp-open-call/
Çağrı 1 Temmuz 2024 – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında başvuruya açık olacaktır. Çağrı kapsamında planlanan çevrimiçi Bilgi Gününde kayıt şartı bulunmakta olup 27 Haziran 2024 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.
-
Bilgi Gününe kayıt olmak için lütfen tıklayınız:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZUodeGvrTkuE9Sf8GtzcaSMhyfiwDic8ckd#/registration
Sorularınız için iletişim adresi: info@climaax.eu
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-AKILLI EVLER DEMANS BAŞLANGICINI NASIL TAHMİN EDEBİLİR? RADAR-AD PROJESİ
Değerli Araştırmacılar,
Demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ilk belirtileri oldukça zor fark edilebilmektedir. Bu hastalıklar genellikle kişilerin günlük rutinlerindeki değişiklikler ile (fatura ödemlerinin unutulması, alınması gereken ilaçların atlanması vb.) başlamaktadır. Akıllı telefonların bağlantılı olduğu sensörler ve web teknolojileri aracılığıyla kişinin günlük faaliyet paterninde olan değişiklikler erkenden tespit edilebilir ve uyarıcı sinyallerle kişiye kontrole gitmesi gerektiği bildirilebilir.
Avrupa Birliği ve Avrupa İlaç Endüstrisi ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen RADAR-AD Projesi ile kişilerin günlük aktivitelerinin dijital olarak izlenerek, demans riski olan kişilerin erken dönemde belirlenmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında farklı kognitif sağlık durumuna sahip 40 yaşlı bireyde pilot bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu kişiler akıllı evlere alınmadan önce nöropsikiyatrist tarafından muayene edilerek, bilişsel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın katılımcılarından, akıllı evin her bölümüne yerleştirilmiş olan sensörler ile dijital ölçümler alınmıştır.
Konu ile ilgili daha çok bilimsel araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmakla birlikte, araştırmanın ilk sonuçları akıllı evlerin kognitif değişikliklerin ve demans başlangıcının tespit edilmesinde ümit vaat eden bir yaklaşım olduğunu işaret etmektedir. Yalnız yaşayan yaşlı bireylerin bakımını ve uzaktan izlenmesini de kolaylaştıracağı düşünülen akıllı evlerin, sürekli monitorizasyona imkan vermesi sayesinde Alzheimer’ın tanı ve yönetiminde de belirgin iyileşmeler sağlayacağı düşünülmektedir.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.