
UFUK AVRUPA PROGRAMI KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TIP İÇİN AVRUPA ORTAKLIĞI (EP PERMED) 2024 ÇAĞRISI AÇILDI,5 MART 2024!
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı (European Partnership for Personalised Medicine-EP PerMed), kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırmalara, yenilikçi yaklaşımlara destek verilmesini ve araştırma sonuçlarının klinik uygulamaya daha hızlı ve etkili aktarılmasını sağlayarak, sürdürülebilir sağlık sisteminin güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
Ortaklık kapsamında açılan ilk uluslararası ortak çağrı (JTC2024) başlığı “Identification or Validation of Targets for Personalised Medicine Approaches (PMTargets)” olarak belirlenmiştir.
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği EP PerMed JTC2024 Çağrısı iki aşamalı bir başvuru sürecine sahiptir.
İlk aşama uluslararası proje başvuruları 5 Mart 2024 tarihinde (17:00 CET) sona erecektir. Çağrı kapsamı, uluslararası çağrı başvuru dokümanları ve çağrı kuralları gibi önemli bilgilere çağrının uluslararası resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
Bununla birlikte projede yer alan Türk kurum/kuruluşlar tarafından 12 Mart 2024 (23.59 TSI) tarihine kadar 1. aşama ulusal başvurunun elektronik imzalı olarak yapılması gerekmektedir.
Uluslararası hakemler tarafından değerlendirildikten sonra, desteklenmeye hak kazanan projeler, ortaklığa katılan ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından finanse edilecektir. EP PerMed JTC2024 Çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK-1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru öncesinde mutlaka EP PerMed 2024 Çağrısı Ulusal Başvuru Kuralları dokümanının incelenmesi önerilmektedir.
Ortaklığın TÜBİTAK Ufuk Avrupa Programı web sayfasından ortaklıkla ilgili önemli bilgi ve dokümanlara ulaşabilirsiniz.
Çağrı sekreteryası tarafından 15 Ocak 2024 tarihinde düzenlenecek Bilgi Gününe katılmak için kayıt yaptırılması gerekmektedir.
Uluslararası Başvuru Kuralları hakkında bilgi için:
Doç. Dr. N. Selcan TÜRKER
selcan.turker@tubitak.gov.tr
0312 2981760
Ulusal Başvuru Kuralları hakkında bilgi için:
Azmi Serhat YILDIRIM
azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 2981823
EIC HIZLANDIRICI BAŞVURULARI AÇILDI!
Ufuk Avrupa'nın önemli bileşenlerinden bir tanesi olan Avrupa Yenilik Konseyi (European Innovation Council - EIC) Programı'nın 2024 Yılı Çalışma Programı'nın yayınlanmasıyla birlikte programın fon araçlarından olan EIC Hızlandırıcı Programı başvurulara açıldı.
EIC, çığır açıcı ve oyunun kurallarını değiştirici nitelikteki yenilikleri keşfetmek, geliştirmek ve ölçeklendirmek için oluşturulmuş Avrupa'nın en önemli yenilik destek programıdır. EIC'nin farklı teknoloji hazırlık seviyelerine hitap eden üç ana fonlama aracı bulunmaktadır. Bu programların konu kısıtlaması olmayan açık çağrıları (open) olduğu gibi belirlenmiş bazı stratejik öncelik alanlarında (challenges) çağrıları da olmaktadır. EIC hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
EIC Hızlandırıcı (Accelerator), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ'ler, özellikle Startup'ları ve spinout şirketleri) oyunun kurallarını değiştiren yenilikler geliştirmeleri ve bunları ölçeklendirmeleri için desteklemektedir. Bazı koşullarda orta büyüklükteki (500’e kadar çalışanı olan şirketler) şirketlerin de programdan destek alması söz konusu olabilmektedir. Hızlandırıcı Programıyla Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 5/6 seviyelerindeki fikirlerin piyasaya erişimi hatta ölçeklenme süreçlerini de kapsayacak şekilde fonlanması söz konusu olabilmektedir.
EIC Hızlandırıcı Programı kapsamında hibe + sermaye yatırımını içeren bir karma finansman sağlanmaktadır.
EIC Hızlandırıcı Programı'na ilk olarak bir kısa başvuru yapılması gerekmektedir. Kısa başvuru aşamasında başarılı olanların daha sonra tam başvurularını iletmeleri beklenmektedir. 2024 Çalışma Programı ile birlikte açılan EIC Hızlandırıcı Çağrısına başvurular bu adresten yapılmaktadır. Çağrı hakkında detaylı bilgilere web sitemizden erişebilirsiniz.
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan başvuru rehberine ise buradan erişebilirsiniz.
EC TARAFINDAN KÜME 5 ÇALIŞMA PROGRAMINDAKİ ÇAĞRILARA İLİŞKİN YAPILAN AÇIKLAMALAR- ENERJİ ÇAĞRI BAŞLIKLARI!
Bilindiği üzere, paydaşlar ve Ulusal İrtibat Noktaları tarafından Avrupa Komisyonu'na iletilen sorular ve cevaplarına ilişkin Ufuk Avrupa sitesinde bir sayfa oluşturulmuştur.
Söz konusu sayfaya buradan ulaşılabilmektedir.
Halihazırda Komisyon tarafından son dönemde, enerji alanı özelindeki çağrı başlıklarına ilişkin çok sayıda soru-cevap iletilmiş olup detayları ise aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
İlgilendiğiniz çağrı başlığı kapsamında bir sorunuz bulunması halinde bizlere ncpcem@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
HORIZON-CL5-2024-D3-01-08: Demonstration of sustainable wave energy farms
Question:Is the wave energy farm expected to be attached to the port water breakers or in open water? Which distance is expected from the mainland?
- Reply: The topic does not specify where the devices should be located, this is up to applicants to define the best configuration. The wave energy farms have to be connected to the electricity grid. The innovation component should mainly lie on the pilot farm systems, thus supporting industrial manufacturing activities that enable a cost-effective and high-performance pilot farm.
Question: What is the definition of ‘deep renovation’ as mentioned in the topic text?
- Reply: In the context of the topic, renovation means any kind of energy-related building renovation, which has the aim of increasing the energy performance of buildings. The Commission Recommendation (EU) 2019/786 of 8 May 2019 on building renovation categorises a renovation as deep if it targets over 60% of primary energy savings. In the specific context of this Topic, applicants can use regional/national definitions of deep energy-related renovation or a 60% reduction in energy use.
Question 1: Is a heating process at very high temperatures (800-950ºC) in the scope of the topic?
- Reply: A heating technology that is contactless, applied precisely where needed and with shortened reaction times, to heat a process at very high temperatures (800-950ºC) is in scope, as it is not excluded by the Note “the electrification of furnaces to heat large volumes at very high temperatures is not in the scope of this topic, because it is covered in Cluster4 work programme”, which specifically refers to “heating large volumes”. Some of the technologies listed in the scope as examples are indeed capable of very high temperatures.
Question 2: On the meaning of ‘contactless’: are hot air or steam considered as “unconventional and contactless heat sources”? Is the frequency of the sources an important criterion?
- Reply: : Hot air or steam are neither unconventional nor contactless. The frequency of the source is not a criterion, but the reaction time must be short.
HORIZON-CL5-2024-D3-01-15 HVAC, HVDC and High-Power cable systems
Question : Does the topic text mean that a proposal could have two activities (at least one activity in subtopic A, B, C) but that they must have two validation tests in different EU member states/associated countries?
Reply: The topic requires the following conditions to be met:
-
- Three (3) activities from any of the points in A, B, D, E, F are mandatory to be chosen
- Two demos are mandatory, each in a different MS or AC.
- In each demo, AT LEAST 1 of the 3 selected activities are mandatory to be tested
EIC KILAVUZ AÇIK PROGRAMI 2024 YILI BAŞVURULARI BAŞLADI!
Ufuk Avrupa'nın önemli bileşenlerinden bir tanesi olan Avrupa Yenilik Konseyi (European Innovation Council - EIC) Programı'nın 2024 Yılı Çalışma Programı'nın yayınlanmasıyla birlikte programın fon araçlarından olan EIC Kılavuz (Pathfinder) Açık Programı başvurulara açıldı.
EIC Kılavuz Açık kapsamında, bilim veya teknolojinin herhangi bir alanındaki; yüksek risk/yüksek kazanç temelinde, teknoloji odaklı bilimsel çalışmalara yönelik disiplinlerarası projeler için hibe sağlanmaktadır. Başvurular konsorsiyum ile yapılmakta olup 3 milyon Avro'ya kadar destek sağlanmaktadır. EIC Kılavuz Açık projelerine biri AB Üyesi bir ülkeden olmak üzere AB üyesi veya Asosiye en az 3 ülkeden birer kuruluşun katılımıyla kurulan konsorsiyumlarla başvuru yapılır.
Programa son başvuru tarihi 7 Mart 2024’tür.
Kılavuz, bilinenin ötesine geçmeyi hedeflemektedir. Bu vizyoner düşünce, yeni teknolojilere yönelik umut verici yeni yollar açılmasını sağlayabilmeyi amaçlamaktadır.
EIC Kılavuz projelerine konsorsiyum ile başvuru yapılabilmektedir. Konsorsiyum üyeleri üniversiteler, araştırma kuruluşları, start-up firmaları, KOBİ'ler veya teknolojik araştırma ve yenilikle ilgilenen sanayi kuruluşları bünyesinde yer alan vizyoner bilim adamları, girişimciler ve araştırmacılar olabilir.
EIC Kılavuz Açık Çağrısına başvurular Funding and Tenders Portal üzerinden yapılır. EIC Kılavuz Açık için Standart Başvuru Formuna buradan ulaşılabilir. Çağrının Değerlendirme Formuna ise buradan ulaşılabilir.
EIC Programına ilişkin Sıkça Sorulan Sorular dokümanına buradan erişilebilir.
D-8 TTEN TEKNOLOJİ TRANSFER ÖDÜLÜ BAŞVURU TARİHLERİ UZATILMIŞTIR!
Gelişen 8 Ülke (Developing 8/D-8) altında faaliyet yürüten ve üye ülkeler arasında teknolojik iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan Teknoloji Transferi ve Değişim Ağı (D8-Technology Transfer and Exchange Network/D-8 TTEN) tarafından, üye ülkeler arasındaki herhangi bir teknoloji alanında en iyi teknoloji transferi vakasına “Teknoloji Transfer Ödülü (Technology Transfer Award)” ismiyle ödül verilmektedir. Üye ülkeler arasında teknoloji transferini yaygınlaştırmak ve bu ülkelerdeki teknoloji sağlayıcılarını farklı teknoloji alanlarında uluslararası iş birlikleri konusunda teşvik etmek amacıyla sunulan ödül bu yıl 12-13 Mart 2024 tarihlerinde yapılacak bir törenle sahiplerini bulacaktır.
Başvuru için gerekli şartların da yer aldığı https://d8tten.org/technology-transfer-award/ adresi üzerinden çevrim içi olarak kabul edilen başvurular için son tarih 10 Şubat 2024' kadar uzatılmış olup, ilave bilgi için d8@gtu.edu.tr e-posta adresi veya +90 262 605 1203 telefon numarası ile iletişime geçilebilmektedir.
KENTSEL GEÇİŞLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE YÖNLENDİRME ORTAKLIĞI (DUT) 2024 KONFERANSI!
Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (DUT) çalışma alanıyla ilgilenen paydaşları, 10-12 Nisan 2024'te Brüksel'de gerçekleştirilecek olan “DUT 2024 Konferansı: Ortak Eylem Yoluyla Kentsel Geçişleri Yönlendirmek”e katılmaya davet etmektedir.
Etkinlik sürdürülebilir kentsel geçişler ile ilgilenen şehir/belediye yöneticileri, uygulayıcılar, araştırmacılar, yatırımcılar ve aynı vizyonu paylaşan araştırmacıların katılımını hedeflemektedir. DUT 2024 Konferansı, işbirlikçi öğrenme ve eylem için çok sayıda paydaşı bir araya getirecek ve geçişin dinamiklerini güçlendirmek için küresel, ulusal ve yerel düzeylerde sonraki temel adımlara ilişkin tartışmaları teşvik edecektir.
Programda Kapsamında Gerçekleştirilecek Etkinlikler:
• DUT'un iki yılda bir düzenlenen politika konferansı 2024: DUT Açık Alanı ve Festivali ile Ortak Eylem Yoluyla Kentsel Geçişlerin Sürdürülmesi.
• Agora Stratejik Diyalog: Kentsel Geleceklerin Güçlendirilmesi: Politika, Yenilik ve Yerel Eylem Arasında Köprü Kurma.
• DUT 2022 çağrısı kapsamında desteklenen projelerin başlangıç etkinliği (davetli katılımcılar için).
Programda Öne Çıkanlar
• Araştırma ve yeniliğin etkisini artırmak için DUT Ortaklığı tarafından uygulanan temel araçlar
• 15 Dakikalık Şehirler, Döngüsel Kent Ekonomileri ve Pozitif Enerji Bölgeleri stratejilerinin uygulanmasında ön saflarda yer alan şehirlerden tecrübe paylaşımları
• DUT tarafından finanse edilen projelerde “Urban Doers”tan ve yeni yaklaşımlardan yararlanılması
• Misyon odaklı bağlamda değişimin arkasındaki itici güçler ve yeni araştırma alanları hakkında uzman panellerinden yeni bilgiler edinilmesi
• İlk DUT çağrısında finanse edilen DUT projeleri hakkında bilgi edinilmesi
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız
Kayıt için lütfen tıklayınız
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ (IMI)-GRİP AŞILARININ PERFORMANSI!
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen DRIVE projesi kapsamında, Avrupa genelinde değişik yaş gruplarında farklı tip grip aşı performanslarını gösteren çalışmaların sonuçları yayınlanmıştır.
Avrupa’da her yıl çok sayıda farklı grip aşısı kullanılmakta ancak, hastanın yaşı, hastanın durumu, virüs suşlarının farklılık göstermesi vb. nedenlerle aşıların performansları arasında farklılıklar görülebilmektedir. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 2017 yılından itibaren aşıların performansını izlemeye başlamıştır. DRIVE projesi kapsamında farklı tip influenza aşılarının etkililiği farklı parametreler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. İlgili haberi ve yayını link üzerinden inceleyebilirsiniz.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfasından ve projenin internet sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ (IMI)-ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ İLE MÜCADELE!
Avrupa Birliği ve Avrupa İlaç Endüstrisinin oluşturduğu bir kamu-özel sektör ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen PrIMAVeRa projesi (Predicting the Impact of Monoclonal Antibodies & Vaccines on Antimicrobial Resistance) kapsamında antimikrobiyal dirence karşı etkili olabilecek farklı tip aşıların ve monoklonal antikorların değerlendirilmesinin yapılabileceği matematiksel modellerin ve epidemiyolojik veri havuzunun birlikte kullanıldığı bir platform oluşturulması amaçlanmıştır.
Antimikrobiyal direnç tüm dünyada insan ve hayvan sağlığını tehdit eden önemli konular arasında yer almaktadır. Aşılar ve monoklonal antikorların antimikrobiyal dirençle mücadelede kilit rol oynayabilecekleri düşünülmektedir. Ancak çok sayıda aşı ve monoklonal antikorlardan hangilerinin antimikrobiyal direnç konusunda etkili olacağının belirlenmesi önemlidir. Proje kapsamında, sağlık sektöründe çalışanların erişebileceği ve burada yer alan modelleri ve verileri kullanabileceği web tabanlı ve açık erişim imkanı sağlayan bir platform kurulması planlanmaktadır. Sağlık alanındaki politika yapıcıların da erişimine açık olan bu platform sayesinde, stratejik önceliklendirilmesi gereken aşı ve monoklonal antikorlar hakkında da bilgi sağlanabilecektir.
Proje kapsamında, matematiksel modelleme ve yakın temas durumunu gösteren (close-proximity interactions (CPI)) veriler birleştirilerek, kişilerin temas ağlarından hareketle Metisilin Dirençli Stafilokok Aureus’un bulaşma riskinin azaltılmasına yönelik bir çalışma yapılmıştır.
Proje kapsamında yapılan bu çalışmayı ve haberi link üzerinden inceleyebilirsiniz.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfasından ve projenin internet sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.