ADVANCED 5G OPEN PLATFORM FOR LARGE SCALE TRİALS AND PİLOTS ACROSS EUROPE (IMAGINE-B5G) PROJESİ BÜNYESİNDE DESTEK FIRSATLARI!
Ufuk Avrupa'nın en büyük bütçeye sahip kümesi Dijital, Endüstri ve Uzay bünyesinde yer alan 6G Smart Networks and Services Ortaklığı'nın (6G SNS JU) Stream-D çağrı koduyla 2022 yılında desteklediği "Advanced 5G Open Platform for Large Scale Trials and Pilots across Europe (IMAGINE-B5G)" projesi, 2 milyon Avroluk destek bütçesinin %50'sini KOBİ ve Start-up'lara ayırmak üzere 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla alt çağrılara çıkacaktır.
IMAGINE-B5G projesinin başvuru kabul edeceği üç çağrı dönemi olup, ilk başvurular 1 Eylül 2023 tarihine kadar gerçekleştirilebilecektir. İlk çağrıya başvuru planlayan kuruluşların; 5G deneylerinin yürütüleceği laboratuvarların bulunduğu ülke temsilcisi ve konsorsiyum üyesi laboratuvarlardan biriyle (Norveç, İspanya, Portekiz ve Fransa) başvuru öncesi anlaşmaya varması (Feasibility Check) ve söz konusu ülkedeki laboratuvar ile çalışacağını başvuruda beyan etmesi gerekecektir. Dikey (Sektörel) Araştırmalar (Vertical Experiments - Trial and Pilots) tarafında her biri 100 bin Avroya kadar desteklenmek üzere 11 ila 15 proje; Platform Geliştirme (Platform Extensions - HW&SW) başvurularında ise her biri 150 bin Avroya kadar 4 ila 7 projenin desteklenmesi beklenmektedir.
Tek kuruluş veya iki kuruluş birlikte başvuru gerçekleştirilebilecek projelerin süresi 12 ay (Vertical) ve 18 ay (Platform) olarak belirlenmiştir. Ufuk Avrupa'nın Küme çağrılarında olduğu gibi Excellence, Impact ve Implementation kısımları üzerinden değerlendirmelerin tamamlanacağı çağrının başvuru koşullarına IMAGINE-B5G Guide for Applicants (imagineb5g.eu) adresinden ulaşabilir, çağrı takvimi ve diğer önemli detayları ise Open Calls – Imagine-B5G (imagineb5g.eu) adresinden görüntüleyebilirsiniz.
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ (IMI)-ŞİDDETLİ ASTIM TEDAVİSİNDE ORTAK STANDARTLAR!
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen 3TR projesi kapsamında şiddetli astım tedavisinde ortak standartlar belirlenmiştir.
Araştırmacılar, şiddetli astımın tedavisine yönelik olarak daha etkili tedavi yöntemleri bulmak için çalışmaktadırlar, ancak bu tedavilerin ne kadar etkili olduğunun ölçülmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Astım tedavisinde kullanılan yöntemlerin işe yarayıp yaramadığının anlaşılmasına yönelik olarak tutarlı ve standart sonuç ölçütleri (core outcome measures) kullanılmamış olduğundan, araştırma sonuçlarını karşılaştırmak veya birleştirmek oldukça zor olmaktadır. Bu durumun çözümüne yönelik olarak Avrupalı çok paydaşlı bir çalışma grubu tarafından COMSA (core outcome measures sets for paediatric and adult severe asthma) geliştirilmiştir. Bu çalışma bir kamu özel sektör ortaklığı olan IMI tarafından desteklenen 3TR projesinin temelini oluşturmuştur. Proje kapsamında, 50 klinik araştırmaya dahil olan 50 000 hastanın veri ve numunesi incelenmektedir. Astım tedavisine yönelik ortak doğru hastaya doğru tedavi verilmesi amacıyla karar verme sürecini kolaylaştıracak olan proje kapsamında, astım hastaları, doktorlar, ilaç firmaları ve sağlık alanındaki yasa koyuculardan oluşan çok paydaşlı bir grup tarafından ortak standartlar belirlenmiştir.
Çalışmaya link üzerinden erişebilirsiniz.
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ (IMI)-NÖRODEJENERATİF HASTALIKLAR İÇİN KOHORT KATALOĞU!
Avrupa Komisyonu ve Avrupa İlaç Endüstrisi arasındaki bir kamu özel sektör ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen Nörodejeneratif Hastalıklar Platformu (European Platform for Neurodegenerative Diseases (EPND)) projesi kapsamında nörodejeneratif hastalıklar için bir kohort kataloğu çıkartılmıştır. Bu kataloğun, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklara spesifik biyolojik belirteçlerinin keşfedilmesini ve bu belirteçlerin validasyonu çalışmalarını hızlandıracağı düşünülmektedir. Biyobelirteçlerin hastalığın erken evresinde tespit edilmesi, tedaviye nasıl cevap verileceğinin ölçülmesinde ve belirli ilaçlara hangi grup hastaların yanıt vereceğinin bilinmesinde yardımcı olacaktır. Biyobelirteçlerin keşfine yönelik yapılan tüm bilimsel çalışmalara rağmen, numuneler ve veriler farklı kural ve protokollere göre toplandığından ve muhafaza edildiğinden, bu alanda çalışan araştırmacıların iş birliği yapması zorlaşmaktadır. 2026 yılına kadar devam edecek olan EPND projesi, bu süreci kolaylaştırmak ve kohortlar aracılığıyla araştırmacılar arasında iletişim kurulmasına yardımcı olmak için mevcut farklı kaynakları tek bir merkezi hub altında toplamayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında 12 nörodejeneratif hastalığı kapsayan bir kohort kataloğu geliştirmiştir. Bu katalog, 17 ülkeden 160 000 katılımcının yer aldığı 68 kohort çalışmasını kapsamaktadır. Alzheimer Hastalığı Veri Girişimi (Alzheimer’s Disease Data Initiative) ile de bağlantılı şekilde çalışılacak olup, tüm dünya genelinde araştırmacıların veri, kaynak ve yöntem paylaşmalarına imkan sağlanacaktır.
IHI-KLİNİK ARAŞTIRMALARA YÖNELİK ÇAĞRILAR AÇILACAKTIR!
Yenilikçi Sağlık Girişimi (Innovative Health Initiative-IHI) kapsamında açılacak olan 4. ve 5. çağrılara ilişkin taslak çağrı metinleri ilgili ortaklığın web sayfasında yayımlanmış ve Ufuk Avrupa sitesinde duyurulmuştur.
Temmuz ayı içerisinde açılması planlanan iki aşamalı IHI 4 çağrıları arasında klinik araştırmalara yönelik aşağıda paylaşılan iki önemli çağrı başlığı yer almaktadır. 21 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen bilgi gününde bu çağrı başlıkları ile ilgili sunumlar gerçekleştirilmiştir.
- Inclusive clinical studies for equitable access to clinical research in Europe
- Establishing novel approaches to improve clinical trials for rare and ultra-rare diseases
Çağrı başvuru koşullarının anlatıldığı sunuma link üzerinden erişebilir, konsorsiyumlarda yer almayı planlayan ekiplerle birebir toplantı planlamaları gerçekleştirebilirsiniz.
ENERJİ YOĞUN ENDÜSTRİLERDE AB YENİLİKÇİ TEMİZ TEKNOLOJİ DEMONSTRASYON PROJELERİ HARİTALAMA RAPORU BUGÜN YAYINLANDI!
Bugün Komisyon tarafından enerji yoğun endüstrilerde iklim nötrlüğüne yönelik 184 örnek projeyi analiz eden ‘İklim nötrlüğü için yenilikçi teknolojileri ölçeklendirme’ başlıklı bir rapor yayınladı.
Projeler, elektrifikasyon, hidrojen entegrasyonu, karbon yakalama kullanımı ve depolaması, döngüsellik ve enerji verimliliği gibi yenilikçi temiz teknoloji alanlarını içermektedir. Projeler, AB çapında çeşitli enerji yoğun endüstriyel tesislerde, özellikle kimyasallar, çimento, çelik, cam, kağıt, seramik ve petrol rafinerilerinde test edilmiştir.
Toplam 3 milyar Avro'yu aşan yatırımla, AB fonları (çoğunlukla Ufuk Avrupa, Ufuk 2020 ve İnovasyon Fonu tarafından) ve Ortak Avrupa Çıkarlarına Yönelik Önemli Projeler aracılığıyla bireysel AB ülkeleri tarafından finanse edilen projelerdeki demostratorler, farklı olgunluk aşamalarındadır (teknoloji hazırlık seviyeleri) ve henüz piyasada değildir. Rapor, bu temiz teknolojilerin 2030 yılına kadar pazara girmesi ve AB'nin 2050 iklim hedeflerine önemli ölçüde katkıda bulunması için takip yatırımlarına ihtiyaç olduğuna işaret etmektedir.
Rapordaki 184 projenin, hangi ülkelerde yürütüldüğünü, hangi endüstri için hangi teknolojiler kullanıldığını ve bu projelerin pazara girmesi için nelere ihtiyaç olduğunu bir an önce öğrenmek için rapora buradan ulaşabilirsiniz.