CONNECT NEB ÇAĞRISI – EIT, 29 EYLÜL 2023!
Çağrının Amaçları:
Avrupa şehirleri/kent çevresi/kırsal alanlar için bu şehirlerin sakinlerinin ürettiği çözümleri ve girişimleri harekete geçirmek.
Değişim için yerel politikaları etkileyerek, ilgili toplulukların sakinlerini yeni çözümler uygulama konusunda güçlendirmek.
Aşağıda yer alan NEB Challenge başlıklarına yanıt vermek için kamusal alan, sosyal aktivasyon ve eğitim faaliyetlerinin ortak tasarımı ve ortak idaresi:
- Doğa ile yeniden bağlantı kurmak,
- Topluluk ve aidiyet duygusunun yeniden kazanılması,
- İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu yerlere ilişkin bir önceliklendirme yapmak,
- Endüstriyel ekosistemde uzun vadeli, yaşam döngüsü ve entegre düşünce ihtiyacını beslemek.
Projelerden beklenen sonuçlar:
- Yerel stratejilerin sürdürülebilirliğini, güzelliğini ve kapsayıcılığını ilerletmek için çözümleri arttırmak,
- Vatandaşların ihtiyaçlarına öncelik veren çözümleri birlikte tasarlamak için onları teşvik etmek,
- Disiplinler arası ve nesiller arası işbirliğini güçlendirmek.
Kimler başvurabilir? AB/ilişkili ülke özel veya kamu tüzel kişileri. Konsorsiyumlu başvurulara bu çağrı kapsamında izin verilmiyor.
EIT Finansmanı: Proje başına 15K€'ya kadar %80 ve %20 ortak finansman. Bu minvalde, çağrı kapsamında, 2024 yılında uygulanmak üzere 8 proje seçilecektir.
Daha fazla bilgi sahibi olmak için 31 Temmuz’da (Türkiye saati ile 11:00) EIT tarafından düzenlenecek olan Çevrim içi seminere katılabilirsiniz. Çevrim içi seminere 27 Temmuz 2023 tarihine kadar kayıt olabilirsiniz.
Çağrıya son başvuru tarihi 29 Eylül 2023, 17:00 CET'dir. Belirlenen son başvuru tarihinden sonra sunulan teklifler uygun teklif olarak kabul edilmeyecektir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru platformuna erişim için lütfen çağrının internet sayfasını ziyaret ediniz.
Çağrı Dokümanına, aşağıda yer alan “DOKÜMAN İNDİR” butonundan ulaşabilirsiniz.
CO-CREATE NEB ÇAĞRISI – EIT, 16 EKİM 2023!
Sürdürülebilir, güzel ve kapsayıcı bir kamusal alan oluşturmak için Co-create New European Bauhaus (NEB) Çağrısı.
EIT sizi, NEB Challenge başlıkları ile uyumlu olarak, daha geniş bir topluluğun ihtiyaç ve taleplerini karşılayan dönüşümler gerçekleştirmek için, o topluluğun sakinleri ile işbirliği içinde uzun vadeli çözümler geliştirmeye odaklanan başvurular geliştirmeye ve sunmaya davet ediyor.
Çağrının Amacı:
Özel ilgiye ihtiyaç duyan birey ve toplulukları kapsayarak, bölgelerin ihtiyaçlarına hitap eden, kırsal ve kentsel çevredeki şehirlerin dönüşümünü hızlandıracak yeni çözümler geliştirmek. Bunu yaparken doğaya yakın topluluklar oluşturmak, bireylerin aidiyet duygusunu geliştirmek ve döngüsel değer zincirleri oluşturmak.
Aşağıda yer alan NEB Challenge başlıklarından en az birini ele alan ürün ve hizmetleri (hızlı prototipler dahil) ve/veya kamusal alan ortak tasarımını ödüllendirecektir:
- Doğa ile yeniden bağlantı kurmak,
- Topluluk ve aidiyet duygusunun yeniden kazanılması,
- İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu yerlere ilişkin bir önceliklendirme yapmak,
- Endüstriyel ekosistemde uzun vadeli, yaşam döngüsü ve entegre düşünce ihtiyacını beslemek.
Kimler başvurabilir? AB Üye ülkelerinde ve/veya Horizon Europe ile ilişkili Üçüncü ülkelerde yerleşik tüzel kişilere (özel veya kamu, KIC partneri olması gerekmiyor) açıktır.
Başvurular en az 2 en fazla 4 ortaktan oluşan bir konsorsiyum tarafından sunulmalıdır. Bu ortaklardan biri, bir şehir, bölge veya bir AB üye ülkesi veya Horizon Europe ile ilişkili bir üçüncü ülkede bulunan bir şehir veya bölgeye bağlı bir kuruluş olmalıdır. Ortaklardan en az 2 tanesi birbirinden bağımsız olması beklenmektedir. Ortaklardan biri, Lider Ortak olarak sunulmalıdır.
RIS ülkelerinden başvuruların katılması teşvik edilmektedir.
Uygunluk Koşulları, EIT Community NEB Challenge Başlıkları ve Projelerden Beklenen Sonuçlar-Çıktılar-Etkiler hakkında daha fazla bilgi için Çağrı Dokümanında yer alan Bölüm 2.2, 3.3 ve 3.4'ü inceleyebilirsiniz.
EIT Finansmanı
: Proje başına 45.000 Avro'ya kadar %75 ve %15 (başvuran konsorsiyum tarafından karşılanmak üzere) ortak finansman modeli şeklinde tasarlanmıştır.
Daha fazla bilgi sahibi olmak için 31 Temmuz’da 11:00 CET’de EIT tarafından düzenlenecek olan Çevrim içi seminere katılabilirsiniz. Çevrim içi seminere 27 Temmuz 2023 tarihine kadar kayıt olabilirsiniz.
Çağrıya son başvuru tarihi 16 Ekim 2023, 17:00 CET'dir. Belirlenen son başvuru tarihinden sonra sunulan teklifler uygun teklif olarak kabul edilmeyecektir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru platformuna erişim için lütfen çağrının internet sayfasını ziyaret ediniz.
Çağrı Dokümanına aşağıdaki “DOKÜMAN İNDİR” butonundan da ulaşabilirsiniz.
IHI-4 VE 5 ÇAĞRILARI YAYIMLANDI!
Sağlık alanındaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığı olan Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından IHI-4 ve IHI-5 çağrıları yayımlanmıştır.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinlerarası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Kurulacak olan konsorsiyumlarda, akademisyenler, sanayi sektör temsilcileri, KOBİ’ler, hasta grupları, hasta organizasyonları, klinisyenler, düzenleyiciler, yasal uzmanlar, politika yapıcılar gibi birçok aktör yer alabilmektedir.
IHI-4 Çağrısı (HORIZON-JU-IHI-2023-04-02-two-stage):
İki aşamalı, RIA, İlk aşama son başvuru tarihi: 08 Kasım 2023
- Topic 1: Expanding translational knowledge in minipigs: a path to reduce and replace non-human primates in non-clinical safety assessment
- Topic 2: Patient-centric blood sample collection to enable decentralised clinical trials and improve access to healthcare
- Topic 3: Inclusive clinical studies for equitable access to clinical research in Europe
- Topic 4: Establishing novel approaches to improve clinical trials for rare and ultra-rare diseases
- Topic 5: Safe & sustainable by design (SSbD) packaging and single use device solutions for healthcare products
- Topic 6: Sustainable circular development and manufacturing of healthcare products and their quantitative environmental impact assessment
IHI-5 Çağrısı (HORIZON-JU-IHI-2023-05):
Tek aşamalı, RIA, son başvuru tarihi: 16 Ocak 2024
- Topic 1: Accelerating the implementation of New Approach Methodologies and other innovative non-animal approaches for the development, testing and production of health technologies
- Topic 2: Development and proof of principle of new clinical applications of theranostics solutions
- Topic 3: Improved prediction, detection, and treatment approaches for comprehensive stroke management
- Topic 4: Maximising the potential of synthetic data generation in healthcare applications
Bilgi Günü ve Pitching Oturumu:
IHI 4 ve 5. çağrılarına yönelik olarak 19-29 Haziran tarihleri arasında bir etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik kapsamında çağrıların kapsamı, başvuru süreçleri ve başvuru dokümanlarında finansal kısımların hazırlanmasına yönelik sunumlar yapılmış ve pitching (sunum yapma) oturumu gerçekleştirilmiştir.
Etkinlikte yapılan sunumlara ve kayıtlara link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca ortak bulma platformu üzerinden birebir toplantılar yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Toplantı ayarlamalarını nasıl yapacağınızı gösteren sunuma ise buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Bilgileri, Başvuru Dokümanları ve Ortak Bulma Süreci:
Çağrı dokümanlarına, başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara ve ortak bulmak için yönlendirici bilgilere IHI sayfasından ulaşabilirsiniz.
Çağrılarla ilgili basın bültenine buradan erişebilirsiniz.
EIT AÇIK ÇAĞRISI SUSTAİNABLE ENERGY SOLUTİONS - EIT INNOENERGY!
EIT InnoEnergy ile sürdürülebilir enerji çözümleri için EIT açık çağrısı
Çağrı Hakkında:
Sürdürülebilir Enerji Çözümleri Açık Çağrısı – EIT Innoenergy
Sürdürülebilir Enerji Çözümlerine yönelik güçlü bir şekilde artan talebi göz önünde bulundurarak, EIT InnoEnergy, sürdürülebilir enerji yeniliklerinin hızlanmasını desteklemekte ve bu alanlardaki şirketlerin küresel başarıya ulaşmalarına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu nedenle EIT, dünyanın dört bir yanından en yenilikçi sürdürülebilir enerji fikirlerini araştırma ve desteklemeye yönelik olarak Sürdürülebilir Enerji Çözümleri çağrısına çıkmıştır.
EIT InnoEnergy çağrı içeriğini, aşağıdaki amaçlarla ölçeklenebilir iş modelleri ve/veya teknolojisiyle etki yaratmayı hedefleyen şirketlere yönelik tasarlamıştır:
- Enerji değer zincirindeki maliyetleri ve CO2 emisyonlarını azaltmak
- Enerji sisteminin güvenli çalışabilirliğini sağlamak
- Sürdürülebilir büyüme yaratmak
- İş yaratmak
- Rekabet gücünü arttırmak
Kimler Başvurabilir?
Çağrı, Ufuk Avrupa ülkelerinden tüm start-up ve şirketlere açıktır. AB'den veya Üçüncü ülkelerden (Horizon Avrupa ile ilişkili olmayan) olmayan kuruluşlara, EIT tarafından onaylanması halinde mali destek verilebilir. Daha detaylı bilgi için lütfen çağrı dokümanını inceleyin.
Çağrı toplamda 4 son başvuru tarihi içermektedir, bunlardan cut-off 3 ve 4 tarihleri:
- 30 Eylül 2023
- 31 Aralık 2023
Başvurular aşağıdaki alanlarda alınacaktır:
- Ulaşım ve hareketlilik için enerji
- Enerji Depolama
- Yenilenebilir enerji
- Akıllı ve verimli binalar ve şehirler
- Enerji verimliliği
- Döngüsel ekonomi
- Akıllı elektrik şebekesi
- Diğer herhangi bir sürdürülebilir enerji yeniliği.
Çağrıya başvurmayı planlayan start-uplardan beklenen özellikler:
- Yukarıda belirtilen yedi tematik alandan birinde pazarda bulunan ve bir pazar ihtiyacını karşılayan bir iş fikrine, kanıtlanmış prototipe, kavram kanıtına "proof of concept" veya ürün/hizmete sahip olmak,
- Projeye tam zamanlı bir ekip ayırmış olmak,
- Ürün/hizmeti ortalama pazara sunma süresi – ve ilk gelirler – iki yıl
- Sermaye ortakları da dahil olmak üzere katma değerli hizmetler ve finansman arayışı içinde olmak,
- EIT InnoEnergy ile istikrarlı ve uzun vadeli bir ilişki kurmaya istekli olmak,
- Başvuru sırasında şirketin yasal olarak kurulmuş olması gerekliliği bulunmamaktadır.
Şirketinizin operasyonları, ürünleri/hizmetleri, EIT InnoEnergy'nin Temel Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden en az birine olumlu katkıda bulunuyor olmalı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında daha fazla ayrıntı için lütfen bu bağlantıyı kullanın.
EIT InnoEnergy’nin, sermaye yatırımı ile start-up’ların pazara açılma ve büyüme aşamalarına da destek olduğu ilgili çağrının, start-up şirketlerine sağladığı desteklerle ilgili daha fazla bilgi için çağrı dokümanına başvurabilirsiniz. Çağrı dokümanına aşağıda yer alan "Doküman İndir" butonundan ulaşabilirsiniz.
Çağrıya Başvurmak ve çağrı ile ilgili Sorularınızı EIT’ye iletmek için bu bağlantı aracılığı ile çağrı sayfasına ulaşabilir, bu sayfada yer alan yönlendirme ve bağlantıları takip edebilirsiniz.
TOPLUM İÇİN SİVİL GÜVENLİK KÜMESİ 2023 ÇAĞRILARINDA HAKEMLİK!
Toplum için Sivil Güvenlik Kümesi'nin aşağıdaki hedefleri altında toplanan 2023 çağrıları kapsamında Türkiye’den hakemlik yapabilecek uzmanların belirlenmesi ve Avrupa Komisyonu'na önerilmesi amacıyla bir çalışma yürütülmektedir.
- Suç ve Terör ile Mücadele
- Sınır Yönetimi
- Altyapıların korunması
- Siber güvenliğin artırılması
- Afete-dayanıklı Toplumlar
- Güvenlik araştırma ve inovasyon faaliyetlerine destek verilmesi
Avrupa Komisyonu Ufuk Avrupa Programı altındaki çağrılara sunulan projeleri bağımsız hakemlerin değerlendirmesine tabii tutmaktadır ve hakemlere değerlendirme yaptıkları her bir tam gün için 450 Avro/gün harcırah ödemektedir.
TÜBİTAK olarak Küme 3 altındaki 2023 çağrılarındaki Türk hakem sayısını artırmak için Avrupa Komisyonu'na Türkiye’den hakemlik yapabilecek uzmanlardan toplayacağımız bilgiler iletilecektir. Önerilecek hakem listesinde yer almak için aşağıdaki adımları en geç 2 Ağustos 2023 tarihine kadar tamamlamanız beklenmektedir.
- Küme 3: Toplum için Sivil Güvenlik Kümesi 2023 çağrı başlıkları listesinin incelenerek hakemlik yapılabilecek başlıkların belirlenmesini takiben çağrıların detaylarının bulunduğu Çalışma Programı dokümanından seçilen başlık detaylarının okunması ve her bir başlık için anahtar kelimelerin belirlenmesi (anahtar kelimelerin belirlenmesi önemlidir çünkü Avrupa Komisyonu hakemleri seçerken anahtar kelimelere göre arama yapmaktadır)
- Çağrılarda hakemlik yapmak isteyen kişilerin https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/work-as-an-expert adresine kayıt olmaları gerekmektedir. Kaydınızı oluştururken Toplum için Sivil Güvenlik Kümesi 2023 çağrılarında hakemlik yapmak istediğiniz başlıkta yer alan anahtar kelimeleri kullanmanız çok önemlidir.
- Hakemlik kaydınız tamamladıktan sonra https://ufukavrupa.org.tr/form/-hakemlik-anketi- adresindeki bilgilerin doldurulması (Bu bilgilerin bir önceki adımda Avrupa Komisyonu sayfasına girilen bilgilerle aynı olmasına dikkat ediniz.)
Hakemlikle ilgili detaylı bilgi için https://ufukavrupa.org.tr/tr/ufukavrupada-hakemlik adresini ziyaret edebilirsiniz.
KLİNİK ÇALIŞMALAR İÇİN BİLGİ EK FORMUNUN AÇIKLAMALI VERSİYONU YAYIMLANDI!
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi, Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ve Kanser Misyonu çağrılarına sunulacak proje önerilerinde kullanılan “Klinik Çalışmalar İçin Bilgi” ek formunun açıklamalı versiyonu yayımlandı!
Sağlık Ulusal İrtibat Noktaları Ağı (HNN3.0) tarafından hazırlanan doküman, güçlü bir proje önerisi için yorum, tavsiye ve önerileri içermektedir ve resmi niteliği bulunmamaktadır. Açıklamalı dokümana linkten erişim sağlayabilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi ve Kanser Misyonu çağrıları kapsamında, klinik çalışmalarla ilgili başlıklara sunulacak ve klinik çalışma içeren projelerde Klinik Çalışmalar İçin Bilgi formunun doldurularak Funding and Tenders Portal Submission Service üzerinden başvuruya ek ayrı bir doküman olarak yüklenmesi gereklidir. Çağrıda klinik çalışma hedeflenmiyor ancak proje klinik çalışma içeriyorsa, doküman içeriğinden yararlanılarak ilgili bilgilere proje metni içerisinde yer verilebilir.
Yenilikçi Sağlık Girişimi çağrılarına sunulacak klinik çalışma içeren projelerde ilgili dokümanın başvuruya ek olarak kullanılması zorunludur.
Güncel dokümana (versiyon 4.2) linkten ve “Funding and Tenders Submission Service” başvuru portalında “Download Part B templates” dosyasından ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ufuk Avrupa kapsamında klinik çalışmalar aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:
Clinical study covers clinical studies/trials/investigations/cohorts and means, for the purpose of this document, any systematic prospective or retrospective collection and analysis of health data obtained from individual patients or healthy persons in order to address scientific questions related to the understanding, prevention, diagnosis, monitoring or treatment of a disease, mental illness, or physical condition. It includes but it is not limited to clinical studies as defined by Regulation 536/2014 (on medicinal products), clinical investigation and clinical evaluation as defined by Regulation 2017/745 (on medical devices), performance study and performance evaluation as defined by Regulation 2017/746 (on in vitro diagnostic medical devices).
Klinik çalışmalarla ilgili Sıkça Sorulan Soruların cevapları için tıklayınız.
UFUK AVRUPA PROGRAMI “KÜME 5 - İKLİM, ENERJİ, MOBİLİTE” ALTINDA YER ALAN BATARYA, ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇAĞRI SONUÇLARI AÇIKLANDI!
Ufuk Avrupa Programı, Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite, “Hedef 2: İklim Geçişine Yönelik Sektörler Arası Çözümler” bileşeni ile “Hedef 4: Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı” altında yer alan alanı 2023 yılı ilk grup çağrıları başvuru sonuçları açıklanmıştır.
13 Aralık 2022-18 Nisan 2023 tarihleri arası başvuruları açık kalan Hedef 2 kapsamında, rekabetin yüksek olduğu ve 8 çağrı için başvuru yapan 970 kurum ve kuruluşun yer aldığı görülmüş olup ülkemizden 7 ortağın yer aldığı 6 farklı proje desteklenmiş ve toplamda 3.399.801 Avro hibe alınmaya hak kazanılmıştır.
13 Aralık 2022-20 Nisan 2023 tarihleri arasında açık kalan ve rekabetin yoğun olduğu bir diğer alan olan Hedef 4 altında ise 6 başlık kapsamında çağrıya çıkılmış ve toplamda 1100 kuruluş bazlı başvurunun yapıldığı görülmüş bunlardan 215 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Bahse konu çağrı dahlinde Ülkemizden ise 2 farklı projede toplam 4 farklı Kuruluşumuz toplam 875.875 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
Bahse konu çağrılara ek olarak, farklı zamanlarda açılmış olan Küme 5 2022 ve 2023 yılı enerji alanı "Hedef 3: Sürdürülebilir, Güvenilir ve Rekabetçi Enerji Arzı" çağrılarında yedek listede yer almış olan 3 farklı Kuruluşumuzun 2 projesi toplamda 818.097 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-01: Technologies for sustainable, cost-efficient and low carbon footprint downstream processing & production of battery-grade materials (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
- ETI BAKIR A.S. MAZIDAGI ISLETMESIile
- TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU, Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE)’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
STREAMS(Sustainable Technologies for Reducing Europe’s bAttery raw MaterialS dependance)akronimli proje konsorsiyumunda 19 kuruluş yer almaktadır. 15/15 tam puanla desteklenen proje; batarya ham maddelerin ve ilgili anot ve katot aktif malzemelerinin sürdürülebilir üretimi için çok sayıda ölçeklenebilir pilot ölçekli çözümlerden oluşan kapsamlı bir portföy geliştirilecektir. İlgili teknolojik süreçler, geri dönüştürülmüş batarya ve fotovoltaik atık dahil olmak üzere birincil ve ikincil kaynaklardan gelen malzemeler üzerinde gösterilecektir ve Avrupa’nın kritik ham maddeler için dışarıya bağımlılığı azaltılmaya çalışılacaktır.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-02: New processes for upcoming recycling feeds (Batt4EU Partnership)”çağrısı kapsamında sunulan;
- ORGANIK KIMYA SANAYI VE TICARET AS’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
RENOVATE(A circular and chemistry-neutral approach for recycling and recovery of battery waste feeds)akronimli proje konsorsiyumunda 13 kuruluş yer almaktadır. Proje, Avrupa batarya değer zinciri için malzeme israfını azaltabilecek yeni döngüsel ekonomi çözümleri geliştirmeyi ve sergilemeyi ve batarya değer zincirindeki hücre fraksiyonlarının (örn. metalik folyo, grafit, elektrolit, florlu bileşikler ve katot aktif malzemeler) %100'ünün yeniden kullanımını hedefler.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-03: Advanced digital twins for battery cell production lines (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
- SIVAS BILIM VE TEKNOLOJI UNIVERSITESI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
BATTwin(Flexible and scalable digital-twin platform for enhanced production efficiency and yield in battery cell production lines)akronimli proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almaktadır. Projenin amacı; AB üretim ekipmanı endüstrisinin, Avrupa Sıfır Hatalı Üretim paradigmasından yararlanan endüstri 4.0 dijital çözümleriyle geliştirilmiş yüksek teknolojili, yeşil teknolojilerdeki dünya çapındaki liderliğine dayanarak, batarya üretiminde de Asyalı tedarikçilere karşı rekabet gücünü artırması hedefinde, üretim hatlarındaki kusur oranlarını azaltacak yeni bir Çok Düzeyli Dijital İkiz platformu geliştirerek bu senaryoyu desteklemektir.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-04: Battery management system (BMS) and battery system design for stationary energy storage systems (ESS) to improve interoperability and facilitate the integration of second life batteries (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
- SIRO SILK ROAD TEMIZ ENERJI DEPOLAMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
BIG LEAP (NextGeneration of Battery Management Systems to increase Interoperability, bridge the Gap between 1st and SL-BESS, Extend Adaptability and emPower battery value chains)akronimli proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almaktadır. Proje, Batarya Yönetim Sistemlerinin (BMS), İkincil Kullanım Ömürlerindeki (SLB) yeniden yapılandırma süreci için, birlikte çalışabilirliği, güvenliği ve güvenilirliği sağlamak için yeni bir üç katmanlı mimari tasarlayarak teknolojik atılımlar yapmayı hedefler. Bu yeniliklerin geliştirilmesine yönelik metodoloji; elektrikli araçlar, elektrikli gemiler ve enerji depolama sistemlerinde (ESS) kullanılan bataryaların toplanarak, elde edilen verilerle yeni BMS mimarisinin geliştirilmesini ve uygulamalı gösterimini sağlamaktır.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-05: Hybrid electric energy storage solutions for grid support and charging infrastructure (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
- IMECAR ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
HAVEN (High-PerformAnce Hybrid Energy Storage System for multi-serVicE provisioNing)akronimli proje konsorsiyumunda 15 kuruluş yer almaktadır. Proje, elektrik şebekesini ve EV şarj altyapısını desteklemek için uzun süreli depolama ve alternatifli hizmet sağlama kapasitesine sahip; son teknoloji, sürdürülebilir ve güvenli bir HESS'in (Hibrit Enerji Depolama Sistemininin) tasarımına ve gösterimine sistematik, işbirlikçi ve entegre bir yaklaşım sunarken; yeni nesil yüksek enerjili (HE) ve yüksek güçlü (HP) depolama teknolojileri, yenilikçi bilişsel işlevlere sahip optimize edilmiş güç dönüştürücü cihazlar, yeni bir sistem mimarisinde gelişmiş ve siber güvenlikli enerji yönetimi ve kontrol araçları ve stratejileri geliştirmeyi amaçlar.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-01-08: Driving Urban Transition Co-funded Partnership” çağrısı kapsamında sunulan;
- TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU’nunproje ortağı olarak yer aldığı;
DUT Phase 2 (European Partnership Driving Urban Transitions Phase 2)akronimli proje konsorsiyumunda 67 fonlama kuruluşu yer almaktadır. Proje, 28 ülkeden ortaklarıyla, iklim nötr, kapsayıcı ve sürdürülebilir kentsel alanlara doğru geçişleri güçlendirmek için dönüştürücü bir araştırma ve yenilik (R&I) programı geliştirmeyi ve uygulamayı hedefler. Ortaklık, şehirleri kendi özel stratejileri boyunca desteklemek için üç kritik kentsel sektöre, enerji, hareketlilik ve döngüsel ekonomiye ve bunların karşılıklı ilişkilerine odaklanmaktadır. DUT Ortaklığı ilgili proje kapsamında her sene çağrıya çıkmakta olup, TÜBİTAK da fonlayıcı kuruluş rolü ile seçilen projelerde yer alan Türkiye’den ortakların fonlamasını sağlar.
- “HORIZON-CL5-2023-D4-01-05: Innovative solutions for cost-effective decarbonisation of buildings through energy efficiency and electrification” çağrı başlığı kapsamında sunulan;
META BUILD (Powering the METAmorphosis of BUILDings towards a decarbonised and sustainable energy system)akronimliproje desteklenemeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- ARÇELİK, proje ortağı olarak yer almıştır.
META BUILD projesi kapsamında binaların enerji verimliliği ilkesinin önceliklendirilerek AB bina stokunda, karbon salınımının azaltması amaçlanmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için düşük karbonlu teknolojiler ile binaların termal enerji talebinin elektrikle sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve depolama sistemlerini entegre edilmesi ve akıllı enerji yönetim sistemleriyle binaların dijitalleştirilmesi hedeflenmektedir. META BUILD, maliyet etkin ve tekrarlanabilir çözümler geliştirerek ve sergileyerek enerji verimli, karbonsuz bina ısıtmasının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 39 Ortak ile hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında, binaların yaşam döngüsü boyunca karşılaşılan zorlukları ele alacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birleştirilen ısı pompaları gibi teknolojileri kullanarak sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyecektir.
- HORIZON-CL5-2023-D4-01-04: Thermal management and energy optimisation of high energy demand IT systems equipment in tertiary buildings çağrı başlığı kapsamında sunulan;
HEATWISE(Holistic Energy management And Thermal Waste Integrated System for Energy optimization) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- ESKISEHIR OSMANGAZI UNIVERSITESI, proje ortağı olarak,
- TOFAS, proje ortağı olarak,
- KOC SISTEM BILGI VE ILETISIM HIZMETLERI A.S. proje ortağı olarak desteklenmeye hak kazanmıştır.
HEATWISE projesi, üçüncül binalardaki önemli bilgi teknolojisi (BT) bağlamında gelen yüklerle ilgili termal yönetim zorluklarına çözüm getirmeyi amaçlar. Projenin ana hedefleri arasında, BT sistem ekipmanları için tesis odalarında ve bina yönetimi düzeyinde teknolojik yenilikleri geliştirmek ve doğrulamak bulunmaktadır. Proje kapsamında, enerji verimliliği ve termal yönetim optimizasyonuna yönelik dört farklı çözüm üzerinden çalışmalar yapılacaktır. Proje konsorsiyumu, Avrupa Birliği'nde farklı ülkelerden 12 ortak yer almaktadır. Proje sonucunda, üçüncül binaların enerji optimizasyonuna katkı sağlayacak ve proje etkisini artıracak bilgi paylaşım platformunun hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
- Daha evvel, lHORIZON-CL5-2022-D3-03-09: Recycling end of life PV modules çağrı başlığı kapsamında sunulan ve yedek listede bulunurken yeni yapılan güncelleme kapsamında;
APOLLO (A Proactive Approach to the Recovery and Recycling of Photovoltaic Modules)akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- KALYON GUNES TEKNOLOJILERI URETIM AS, proje ortağı olarak;
- ODTÜ GÜNAM, proje ortağı olarak yer almaktadır.
APOLLO projesi kapsamında, gelişme safhasında olan mevcut fotovoltaik modüllerin atık geri dönüşümlerine ilişkin ekonomik, sürdürülebilir ve döngüsel geri kazanım uygulamaları ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında, ayrıca, blok zincir tabanlı uygulamaların da gerçekleştirilerek yeniden imal edilen veya geri dönüştürülen PV bileşenleri için çevrim içi bir pazar oluşturulması da hedeflenmektedir.
- Daha evvel HORIZON-CL5-2023-D3-01-05: Critical technologies for the offshore wind farm of the Future çağrı başlığı kapsamında sunulan ve yedek listede bulunurken yeni yapılan güncelleme kapsamında;
INF4INiTY (Integrated Designs for Future Floating Offshore Wind Farm Technology) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- BM SUMER proje ortağı olarak yer almaktadır.
INF4INiTY projesi, yüzen deniz üstü rüzgar enerjisi çiftliklerinin biyoçeşitliliği koruma hedefiyle uyumlu olacak şekilde geleceğe yönelik çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Temiz enerji ihtiyacını karşılarken çevresel ve toplumsal negatif etkiyi azaltacak teknolojik yenilikler üzerine odaklanmaktadır. Proje, doğa dostu tasarım ve yüzen rüzgar türbinleri üzerine kritik teknolojiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, proje kapsamında sayısal modelleme ve deneysel analiz uzmanlığı ile endüstriyel teknoloji geliştirme birleştirilerek sürdürülebilir ve ekonomik çözümler elde edilmesi hedeflenmektedir. Projenin amacı, yüzen deniz üstü rüzgar enerjisi sektörüne ileri düzeyde entegre ve tekrarlanabilir çözümler sunarak Avrupa Komisyonu'nun iklim hedeflerine katkıda bulunmaktır.
Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisi TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları birimimizde görev yapmakta olan Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite Alanı Ulusal İrtibat Noktaları olarak; projeleri desteklenmeye hak kazanan kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
AVRUPA KOMİSYONU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYUM STRATEJİLERİNE YÖNELİK KILAVUZ YAYIMLADI!
Avrupa Komisyonu, AB üye ülkelerinin ulusal uyum strateji, plan ve politikalarını Avrupa İklim Yasası ve AB İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ile uyumlu olacak şekilde güncellemelerine ve uygulamalarına yardımcı olacak yeni bir kılavuz yayımladı. Kılavuzda,
- Yasal çerçevelerin oluşturulmasına ilişkin atıf,
- Düzenli güncellenen uyum stratejisi ve planlar,
- İklim risk değerlendirmeleri,
- İlgili tüm paydaşların katılımı ve
- Eylemlerin sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi gibi konuların yer aldığı görülmektedir.
Dokümanda İklim Değişikliğine Uyum Misyonuna atıf yapılmakta olup misyonun iklim değişikliğine uyum konusunda önemli bir araç olduğundan bahsedilmektedir.
Konuya ilişkin daha detaylı bilgi edinmek ve kılavuzu indirmek için lütfen tıklayınız.