MSCA DEĞİŞİM PROGRAMI (STAFF EXCHANGE) 2023 ÇAĞRISI AÇILDI,28 ŞUBAT 2024!
Değerli Araştırmacılarımız,
Araştırmacılara uluslararası dolaşım ve cazip kariyer imkanları sunan Marie Sklodowska Curie Alanı (MSCA) Değişim Programı (Staff Exchanges - SE) 2023 Çağrısı açıldı.
MSCA Değişim Programı kapsamında, Avrupa içinden ve/veya dışından araştırma faaliyeti yürüten en az üç farklı kuruluşun (akademik ya da akademik olmayan diğer kuruluşların - sanayi kuruluşları ve KOBİler dahil) bir araya gelmesiyle oluşturulacak konsorsiyumlarla, araştırma, teknik ve idarî personel değişimleri yapılması; böylece ortak bir araştırma projesi yürütülmesi ve uluslar/sektörler arası bilgi/teknoloji transferi sağlanması hedeflenmektedir. Değişime katılacak personel her tecrübe seviyesinde olabilmektedir (kariyerinin başında, kıdemli, teknik, idarî vs). Değişime gönderilen araştırmacının bilgi transferi gerçekleştirmek üzere kurumuna geri dönüşünün sağlanması gerekmektedir.
Toplam proje süresi en fazla 4 yıla kadar olabilmekte ve bu süre içinde kurum personeli olmak şartıyla kurumlar arası personel değişimleri kişi başı 12 ayı geçmeyecek şekilde organize edilmelidir. Söz konusu 12 aylık dolaşım süresi her araştırmacı için 1 aydan az olmamak kaydı ile bölünerek 4 yıllık proje süresine yayılabilir. (Örneğin, kurumundan uzun süreli ayrılmak istemeyen deneyimli araştırmacılarımız her yaz üçer aylık değişimlerini yurtdışındaki ortaklarında geçirecek şekilde proje kurgulaması yapabilirler.)
Araştırmacılara sadece dolaşımda oldukları süre boyunca Avrupa Komisyonu tarafından aylık sabit destek sunulmaktadır. Dolaşımda olan araştırmacının maaşı kurumu tarafından ödenmeye devam ederken, Avrupa Komisyonu’ndan ek destek verilmektedir. Dolayısıyla proje kapsamında yeni personel işe alımı beklenmemektedir; ortak kurumlarda çalışmakta olan personelin görevlendirilmesi (secondment) esas alınır. Proje ortaklarında en az 1 aydır çalışmakta olan araştırma personeli, idarî ve teknik personel, proje kapsamında değişime katılabilir. Araştırma ve eğitim giderleri kalemi proje yürütülürken oluşacak araştırma masrafları için kullanılırken; kurumların projenin idari masrafları için kullanabileceği idari maliyetler bütçesi bulunmaktadır.
Çağrı ayrıntılarına dair bilgilendirmeyi ilgili web sayfamızda bulabilirsiniz. Başvurular Avrupa Komisyonu'na ait "Funding and Tenders Portalı" üzerinden doğrudan Avrupa Komisyonu'na (online) yapılmaktadır. Dokümanlar, çağrıya ait güncellemeler ve başvuru linkleri 5 Ekim'de aynı başvuru sayfasında yayınlanmıştır. Çağrıya 28 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapılabilecektir.
Koordinasyonu Türkiye'deki kurumlardan sağlanacak projeler için TÜBİTAK tarafından sağlanan Koordinatörlüğü Destekleme Programı'na başvuru yapabilir, proje önerinizi iyileştirmek için ön değerlendirme desteği alabilirsiniz.
4 Eylül 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz "Değişim Programı Bilgi Günü"ne ait sunumlardan faydalanabilirsiniz.
Sorularınız için MSCA Türkiye Ekibine ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
FOODITY PROJESİ 1. AÇIK ÇAĞRISI YAYINLANDI!
FOODITY Projesi kapsamında “Gıda ve Tarım Sektöründe Yenilik için Veriye Dayalı Çözümler” tematik alanında 1. Çağrısı açılmıştır.
Buahse konu çağrı, 8 Kasım 2023'e kadar açık olacak ve yararlanıcı başına 187.500 Euro'ya kadar teklifin yanı sıra 12 ay boyunca ürün ve hizmetlerini geliştirmek için kişiye özel mentörlük ve eğitim, teknik destek ve iş sürdürülebilirliği sunmaktadır.
FOODITY Projesi pilot projeler geliştirmek için hem teknik hem de sosyal inovasyon uzmanlığının yanı sıra vatandaş katılımı bilgisine sahip kuruluşlar aramaktadır. Başvuru sahipleri bir KOBİ’ler tarafından yönetilen ve kar amacı gütmeyen kuruluşların bir karışımı olan iki ya da üç kuruluşla ortaklık kurabilirler. Örneğin:
• Küçük veya Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ'ler) ve yeni kurulan şirketler
• Sosyal İnovasyon Aktörleri (SIA'lar)
• Araştırma ve Teknoloji Kuruluşları (RTO'lar) ve üniversiteler
• Eğitim organizasyonları
Çağrı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve başvurmak için lütfen tıklayınız.
Çağrı hakkında 18 Ekim 2023’te düzenlenecek olan webinara kayıt olmak için tıklayınız.
Çağrı hakkında daha sorularınız için contact@foodity.eu adresi ile iletişime geçebilirsiniz.
2024 İKİNCİ EIT MANUFACTURİNG İNOVASYON TEKLİF ÇAĞRISI!
Katılımı uygun olan kurum/kuruluşlar: Ufuk Avrupa uygunluk koşullarını ve çağrı özel koşullarını sağlamak kaydıyla herhangi bir yasal kuruluş, kuruluş yeri ne olursa olsun (nonassociated third countries or international organisations), çağrıya kaılmak için uygundur.
Konsorsiyum yapısı: Her biri farklı bir ülkede kurulmuş en az 3 bağımız kuruluştan oluşmalıdır:
- AB Üye Ülkelerden en az bir tüzel kişilik ve
- Diğer en az 2 bağımsız tüzel kişiliğin her birinin farklı Üye veya İlgili Ülkelerde kurulu olması.
Çağrıya başvuruda konsorsiyum yapısı için ek özel koşullar uygulanmaktadır. Bu koşullar için Çağrı Kılavuzu'nun 3.3 Bölümünde (Applicants profile) belirtilmektedir.
Çağrı tematik konu açıklamaları:
- Konu 1: Dijital çözümler aracılığıyla üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve kaynak verimliliğinin artırılması
Üretim süreçlerinin izlenmesine ve üretim hatlarında gerçek zamanlı değişikliklerin yapımasına olanak tanıyan yapay zeka temelli gerçek zamanlı dijital ikizlerin ve çözümlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi.
Enerji ve kaynak verimliliğini artırmayı amaçlayan çözümlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi.
- Konu 2: Sosyal açıdan sürdürülebilir ve insan merkezli üretim
Çağrı kapsamında sunulacak teklifler, çalışanları üretkenlik, güvenlik, karar verme ve kontrolü geliştirmeye yönlendirerek, insan-makine işbirliği ve ileri teknolojiler, robotlar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi konularda desteklemesi.
- Konu 3: Yeni teknolojiler ve döngüsel iş modeli aracılığıyla çevresel açıdan sürdürülebilir üretim
Üretim süreçlerinin verimliliğini artırmak için yeni ve ölçeklenebilir teknolojilerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi, hem yeni üretim hem de yeniden üretim için ileri malzemeler ve temiz üretim teknolojileri de dahil olmak üzere kaynak tüketiminin azaltılarak geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımının arttırılması.
Ürünlerin tüm yaşam döngüsünü dikkate alan yeni ve ölçeklenebilir döngüsel iş modellerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi.
Genel ve özel koşullar, teklif hazırlama ve gönderme, teklif değerlendirme süreci ile ilgili detaylı bilgiler için Çağrı Kılavuzu'na buradan ulaşabilirsiniz.
Available funding: 7.5 M€ |
Up to 900k€ funding per project |
TRL 8 and proof of sale to be achieved by the end of the project |
Reviewed FS mechanism |
Reviewed Business Owner Deck |
Tekliflerin gönderimi için son tarihi: 20 Kasım 2023, saat 23:59 CEST.
Ayrıntılı bilgi için lütfen EIT Manufacturing web sitesini ziyaret ediniz.
MSCA ALANI İÇİN GURURLU BİR GÜN; NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ MSCA ARAŞTIRMACILARINA VERİLDİ.
2023 Nobel Fizik Ödülü, Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) tarafından desteklenen Anne L'Huillier ve Ferenc Krausz ile Pierre Agostini'ye verildi.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, bu üç araştırmacıya "maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için saniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler geliştirilmesine yönelik çalışmalarından dolayı Nobel ödülü verileceğini duyurdu.
İnsanlığa atomların ve moleküllerin içindeki elektronların dünyasını keşfetmek için yeni araçlar sağlayan deneyleriyle tanınan Araştırmacılar, elektronların hareket ettiği hızlı süreçleri ölçmek için kullanılabilecek son derece kısa ışık darbeleri yaratmayı başardılar. Projeleriyle pekçok MSCA araştırmacısını da destekleyen Araştırmacılardan Dr. L'Huillier çok sayıda MSCA projesini koordine etti ve MSCA Doktora Sonrası Araştırmacı Destekleme Çağrısında hakemlik yaptı.
RIS ÇAĞRISI - EIT MANUFACTURİNG!
EIT Manufacturing RIS’in (Regional Innovation Scheme – Bölgesel İnovasyon Programı) amacı, yerel paydaşları - bireyleri (özellikle öğrenciler, araştırmacılar, girişimciler) ve kuruluşları (örneğin start-up ve scale-up’lar, üniversiteler, araştırma laboratuvarları, STK'lar, bölgeler ve şehirler) - EIT Manufacturing faaliyetlerine dahil etmektir.
2023 için gerçekleştirilecek olan RIS çağrısı, iş kurma ve inovasyon RIS faaliyetlerini içermektedir. RIS faaliyetleri ile EIT Manufacturing’in amacı Bilgi Üçgeni Entegrasyonu modeli ile yerel ve bölgesel düzeylerde geniş bir şekilde EIT Manufacturing programlarını duyurmak ve bu bağlamda yüksek öğrenim, araştırma ve iş alanlarından önde gelen kuruluşların işbirliği ve bağlantılarıyla farkındalığı artırmaktır. Bu çağrı kapsamında gerçekleştirilecek başvurularda bölgesel/ulusal veya Ufuk Avrupa programlarıyla sinerjilerin kurulması kesinlikle önerilmektedir ve teklif faaliyetlerinde, EIT RIS ülkeleri ve bölgelerinin inovasyon kapasitesini artırmaya yönelik gerçekleştirilecek katkılara yer verilmelidir. Örneğin:
- EIT RIS ülkelerinden kuruluşların katılımının arttırılması,
- EIT RIS ülkelerinden ilgili paydaşların EIT Manufacturing faaliyetlerine dahil edilmesi,
- EIT RIS ülkelerinde pilot uygulamalar ve demolar gerçekleştirilmesi,
- EIT RIS ülkelerine özgü etkilerin arttırılması,
- EIT Manufacturing'in henüz sınırlı veya hiç var olmadığı EIT RIS ülkeleri ve bölgelerine faaliyetlerinin yayılması.
EIT Manufacturing RIS Çağrısına başvurular için iki başlık söz konusudur:
Başlık 1: EIT RIS Ülkelerinde KOBİ'ler için Adil, Yeşil ve Dijital 'İkiz' Dönüşüm (RIS İş Kurma)
Başlık 2: EIT RIS Ülkelerinde Derin Teknoloji İnovasyonunun Benimsenmesi (RIS İNOVASYON - AI & Derin Teknoloji)
Başlık (1) ve (2)’nin açıklamaları, amacı, her bir başlık için konsorsiyum türleri, beklenen finansman oranları ve zorunlu anahtar performans göstergeleri dahil olmak bu ve benzeri daha fazla konuda ayrıntılı bilgi edinmek için Call for Proposal Guideline dokümanı inceleyebilirsiniz. Başlık (1) altından fonlanacak olan projeler aracılığı ile "small legal entities" olarak tanımlanan start-up, scale-up, KOBİ vb kuruluşlara bir alt çağrı ile finansal destek sağlanması söz konusudur.
Tekliflerin gönderimi için son tarihi: 20 Kasım 2023, saat 23:59 CEST.
Ayrıntılı bilgi için EIT Manufacturing web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
EDUCATION CALL – EIT MANUFACTURING!
EIT Manufacturing Education Call amacı, Avrupa Üretiminde beceri ve kapasite gelişimini desteklemektir. Bu minvalde çağrı, 3 ana konudan ve 3 eğitim bölümünden oluşmaktadır:
- Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir üretim için etkin teknolojileri tanımlama ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi,
- Dijitalleşme, dijital dönüşüm yolunu tanımlama ve uygulama becerilerini belirleme,
- Gelecek Trendler, yeniden üretim ve döngüsel ekonomi için beceri kazandırma.
Eğitim Bölümleri:
- Becerilere dayalı öğrenme,
- Kuruluşları Dönüştürme Eğitimi ve
- Öğrencileri ve toplumu dahil etme.
Her konunun ve eğitim bölümünün tanımı, amacı ve beklenen sonuçları ve etkileri ile ilgili detaylı bilgi için Call Guideline dokümanına başvurabilirsiniz. Call Guideline dokümanının 25. sayfasındaki “Call Segments” altında, bölümün ve hedef kitlesinin ayrıntılı açıklaması da yer almaktadır.
Katılımı uygun olan kurum/kuruluşlar: Ufuk Avrupa uygunluk koşullarını ve çağrı özel koşullarını sağlamak kaydıyla herhangi bir yasal kuruluş, kuruluş yeri neresi olursa olsun (nonassociated third countries or international organisations), çağrıya katılmak için uygundur.
Konsorsiyum yapısı: Her biri farklı bir ülkede kurulmuş en az 3 bağımız kuruluştan oluşmalıdır:
- AB Üye Ülkelerden en az bir tüzel kişilik ve
- Diğer en az 2 bağımsız tüzel kişiliğin her birinin farklı Üye veya İlgili Ülkelerde kurulu olması.
Başvuran Profili “Applicants Profile” (Bölüm 3.4) ve çağrı önkoşullarından olan detaylı konsorsiyum yapısı (Bölüm 5.1) için yine Call Guideline dokümanının ilgili bölümlerini inceleyebilirsiniz.
Bu çağrıya tahsis edilen toplam maksimum EIT finansmanı 4.750.000 Avro olmakla birlikte, miktarlar aşağıdaki tahminlere göre dağıtılacaktır."
Call Segment
|
Indicative Budget
|
Maximum EIT funding per proposal
|
Segment 1
|
2.4 EUR million
|
Up to 400.000 EUR
|
Segment 2
|
1.6 EUR million
|
Up to 400.000 EUR
|
Segment 3 |
0.75 EUR million
|
Up to 250.000 EUR
|
Co-funding bilgisi için Call Guideline dokümanı Bölüm 3.8’e başvurabilirsiniz.
Tekliflerin gönderimi için son tarih: 20 Kasım 2023, saat 23:59 CEST.
Ayrıntılı bilgi için EIT Manufacturing internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ (IMI)-DESANTRALİZE KLİNİK ARAŞTIRMALAR!
Geleneksel klinik araştırmalarda, hastaların sağlık durumlarının izlenebilmesi için düzenli olarak kliniğe gelmeleri gerekmektedir. Ancak bu durum birçok hasta için zorlayıcı olmakta ve klinik araştırmayı bırakmasına sebep olabilmektedir. Dijital teknolojiler ve giyilebilir tıbbi cihazlardaki gelişmeler, hastaların uzaktan takip edilmesine ve böylece klinik ziyaret sayılarının azaltılmasına imkan vermektedir.
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen Trials@Home projesi kapsamında, dijital teknolojilerin desantralize klinik araştırmalarda kullanılması araştırılmaktadır. İlgili proje sonuçlarının, hastaların gruplandırılması ve klinik araştırmadan elde edilen veri kalitesi için en uygun yöntemin belirlenmesi açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi ayrıntılı bilgiye IHI sayfasından ve projenin internet sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
BIODIVERSA+ 2023 YILI "BİYOÇEŞİTLİLİK, İNSAN REFAHI VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ DEĞİŞİM İÇİN DOĞA TEMELLİ ÇÖZÜMLER (BIODIVNBS)" BAŞLIKLI ÇAĞRISI AÇILDI!
BiodivERsA+ 2023 Yılı BiodivNBS Çağrısı Açıldı
Ana amacı biyoçeşitliliğin korunumu için doğa temelli çözümlerin araştırılması olan çağrı için 1. aşama uluslararası başvuru son tarihi 10.11.2022'dir (3:00 PM, CET)
Ufuk Avrupa, Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı (BiodivERsA+) kapsamında açılan 2023 yılı "Biyoçeşitlilik, İnsan Refahı ve Dönüştürücü Değişim İçin Doğa Temelli Çözümler (BiodivNBS)" başlıklı çağrısının ana amacı, biyoçeşitliliğin korunumu için doğa temelli çözümlerin aranmasıdır. Doğa temelli çözümler ile sosyal, ekonomik ve çevresel faaliyetlerin etkili ve uyumlu bir şekilde ele alınması ve bu süreçte hem insanlığın refahı ve ekosistem hizmetleri hem de biyolojik çeşitlilik faydalarının gözetilmesi hedeflenmektedir.
BiodivERsA+ 2023 yılı ilgili çağrısı 11/09/2023 tarihinde uluslararası başvuruya açılmıştır.
Çağrının kapsayacağı temalar aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
- Oluşturulacak doğa temelli çözümler ve ortaya çıkabilecek kazanım ve kayıpların durumu
- Biyoçeşitlilik kaybının insan temelli nedenlerini azaltan doğa temelli çözümler
- Dönüştürücü değişimde doğa temelli çözümlerin katkısı
Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir. Çağrı hakkında detaylı bilgiye https://www.biodiversa.eu/2023/06/05/2023-2024-joint-call/ adresinden ulaşılabilmektedir. Ek olarak, çağrı açılışını takiben gerçekleştirilen webinar kaydına da aynı adresten ulaşabilirsiniz.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Çağrı Takvimi:
- Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 10.11.2023
(3:00 PM, CET) - 1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 17.11.2023 (17:30, TSİ)
- 1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 21.11.2023 (17:30 TSİ)
- 2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 09.04.2024
(3:00 PM, CET)
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve BiodivERsA+ 2023 Yılı Çağrısı hakkında bilgi için:
Dr. Yeliz TÜMBİLEN ÖZER
Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG)
e-posta: yeliz.ozer@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 12 02
TÜBİTAK-1071 programı detayları için:
Dr. Ceren UZUN
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: ceren.uzun@tubitak.gov.tr
Tel.: +90 312 298 1789
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI)-MULTIPLE SKLEROZ PROJESİ!
Değerli Araştırmacılar,
Multiple Skleroz (MS) hastalığı, merkezi sinir sisteminin pek çok farklı bölgesini etkileyen nörolojik otoimmün bir hastalıktır. Tüm dünya genelinde yaklaşık 2.8 milyon kişiyi etkilemektedir. Hastalığın semptomları kişiden kişiye değişebilmektedir. MS hastalığı için tam bir tedavi seçeneği bulunmamakta ve mevcut tedavi seçenekleri yalnızca hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilmektedir. Ayrıca MS tanısı koymak ve hasta için en uygun tedavi seçeneği belirlemek oldukça zordur.
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen CLAIMS projesi (Clinical impact through AI-assisted MS care) kapsamında, yapay zeka kullanılarak hastalığın seyrinin izlenmesi ve en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesine yardımcı olacak bir platform oluşturulması amaçlanmaktadır.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi ayrıntılı bilgiye IHI sayfasından ve CORDIS sayfası üzerinden erişebilirsiniz.