
UFUK AVRUPA SAĞLIK KÜMESİ 2024 YILI YENİ ÇAĞRILARI
Değerli Araştırmacılar,
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi 2024 Çalışma programına üç yeni çağrı dahil edilmiştir. Yapılan değişikliklerin yer aldığı çalışma programına buradan erişebilirsiniz.
Başvuruya açılacak olan yeni çağrı başlıkları:
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-13-01: Implementation research for management of multiple long-term conditions in the context of non-communicable diseases (Global Alliance for Chronic Diseases - GACD)
-
HORIZON-HLTH-2024-CARE-14-01: Pre-commercial procurement for environmentally sustainable, climate neutral and circular health and care systems
-
HORIZON-HLTH-2024-DISEASE-17-01: Pandemic preparedness and response: Maintaining and enhancing the preparatory work for a co-funded European partnership for pandemic preparedness
Bu kapsamda 28 Mayıs 2024 tarihinde (10:00-12:00 CEST) bir bilgi günü gerçekleşecek ve Küme-1 “Sağlık” 2024 Çalışma programına dahil edilen 3 yeni çağrı başlığına ilişkin bilgilendirmeler yapılacaktır. Etkinlik öncesinde sorularınızı Sli.do aracılığıyla iletebilirsiniz.
Etkinlik programına link üzerinden erişebilirsiniz.
GÜNEY KORE BİLİM VE TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (KIST) 2024 SONBAHAR DÖNEMİ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI, 8 MAYIS 2024
Güney Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (KIST) yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen öğrencilere yönelik bir hazırlık niteliğinde olan KIST Staj Programı (KIST - Korea Institute of Science and Technology - School Internship Program) başvurulara açıldı.
Staj dönemi boyunca mevcuttaki üniversitelerinde öğrencilik statüleri devam edecek olan öğrenciler programa başvurabilmektedir. Öğrenci statüsü olmayan kişiler başvuramamaktadır.
Staj Programı aşağıdaki araştırma alanlarını kapsayacaktır.
- Biyomedikal Bilim ve Teknolojiler
- Enerji & Çevre Teknolojileri
- Yapay Zeka-Robotik
- Nanobilimler ve Teknolojiler
Başvuru kriterleri hakkında ayrıntılı bilgi için KIST Staj Programı 2024 Sonbahar Dönemi Program Kılavuzu’nun incelenmesi önerilmektedir.
Son Başvuru Tarihi: 8 Mayıs 2024
Staj dönemi: 1 Eylül 2024 – 28 Şubat 2025
Başvurular KIST School internet sitesi üzerinden yapılmalıdır. KIST School internet sitesi için tıklayınız.
Başvuru sistemi için tıklayınız.
Sorularınız için:
Korea Institute of Science and Technology
Choi Ji-Hwan (최지환)
KIST School Secretariat (KIST스쿨 사무국)
Tel: 02-958-6137
Email: cookie@kist.re.kr
KIST School KakaoTalk Channel: http://pf.kakao.com/_xfEdqb
KIST School Homepage: https://kist_school.kist.re.kr/main
UST Homepage: https://www.ust.ac.kr/kor.do
UFUK AVRUPA MARİE S. CURİE ALANI DOKTORA SONRASI BURSLARI (MSCA POSTDOCTORAL FELLOWSHİPS) ÇAĞRISI 23 NİSAN'DA AÇILDI VE YENİ MSCA ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANDI, 11 EYLÜL 2024
Değerli Araştırmacılarımız; Akademi, Sanayi ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcilerimiz;
Her yıl ilkbahar aylarında açılıp, sonbaharda kapanan Ufuk Avrupa Marie S. Curie Alanı Doktora Sonrası Bursları (MSCA Postdoctoral Fellowships - PF) çağrısı bu sene Avrupa Komisyonu tarafından 23 Nisan 2024 tarihinde açılmış; 11 Eylül 2024 tarihinde ise kapanması planlanmıştır.
Bu çağrı kapsamında doktora derecesine sahip tüm dünyadan araştırmacılara uluslararası ve istenirse sektörler arası/disiplinler arası araştırma amaçlı dolaşım imkânı sunulmakta ve bu vesileyle kariyer gelişimlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. Herhangi bir konu sınırlaması olmadan tüm araştırma alanlarından doktoralı araştırmacılar tarafından sunulacak bireysel proje önerileri Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.
Yazılacak proje önerisinde, çağrı kapanış tarihi itibariyle doktorasını almaya hak kazanmış ve istisnai durumlar hariç doktora sonrasında en fazla 8 yıl araştırma deneyimi olan bir araştırmacının, son 3 yılda 12 aydan fazla bulunmadığı bir ülkedeki araştırma kuruluşuna fiziksel olarak gitmesi/gelmesi ve en az 12, en fazla 24 ay süre ile araştırmalarını yazdığı proje önerisi kapsamında yürütmesi beklenir. Dolayısıyla; proje önerisi hazırlanırken 1 araştırmacı ve 1 araştırma kuruluşunun anlaşması; araştırma kuruluşundan bir başka deneyimli araştırmacının da danışman olarak projenin yürütülmesine destek olması gerekmektedir. Avrupa dışında (ABD, Kanada, Japonya gibi) bir ülkeye gitmek üzere proje önerisi yazılması halinde ise, 12 ay Avrupa’ya geri dönüş şartı olması sebebiyle (süre en fazla 36 aya uzayarak), proje önerisinin 1 araştırmacı ve 2 araştırma kuruluşu ile yazılması gerekmektedir.
Çağrı hakkında detaylı bilgiye web sayfamız üzerinden ulaşabilir, sorularınızı MSCA Türkiye Ekibi olarak bizlere ncpmobility@tubitak.gov.tr adresimiz aracılığı ile iletebilirsiniz. Ayrıca, bu sene Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan "6 Adımda Proje Önerinizi Hazırlama Rehberi"ne de buradan ulaşabilirsiniz.
MSCA-PF proje önerilerini Türkiye’deki bir araştırma kuruluşunda gerçekleştirmek üzere yazan araştırmacılarımızın (yurtdışından Türkiye'ye gelmek üzere proje önerisi yazanlar ile Avrupa dışına gidip Türkiye’ye dönecek şekilde proje önerisi yazanlar), TÜBİTAK tarafından sağlanan “MSCA PF Öndeğerlendirme Desteği”ne başvurmaları önerilir. Söz konusu destek programı; araştırmacılarımızın, proje önerisini 11 Eylül 2024 gününe kadar Avrupa Komisyonu’na sunmadan önce daha iyi hale getirmeleri için kullanabilecekleri TÜBİTAK tarafından sağlanan bir hizmettir.
MSCA alanı için yeni yayınlanan 2023 - 2025 Çalışma Programı'na ulaşmak için tıklayınız.
MSCA - PF çağrısına ait güncel dokümanlara web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. (Dokümanlar Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandıkça sayfamıza eklenmektedir.)
MSCA - PF çağrısına ait Başvuru Rehberi ve proje yazım formatı Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandığında MSCA-PF başvuru sayfasında da duyurulacaktır.
TÜBİTAK tarafından, Avrupa Komisyonu katkıları ile MSCA - PF çağrısı ve MSCA Alanına ait diğer çağrılara dair detayların aktarılacağı bir Bilgi Günü 13 Mayıs 2024 tarihinde sanal/online olarak gerçekleştirilecektir. Detaylar web sayfamızdan sizlere duyurulacaktır.
Sorularınız için ncpmobility@tubitak.gov.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.
OKYANUS MİSYONU 2024 ÇAĞRISI AÇILDI, 18 EYLÜL 2024
AB "Okyanuslar ve Suların Restorasyonu" Misyonu çerçevesinde, araştırma ve yenilik, vatandaş katılımı ve mavi yatırım aracılığıyla 2030 yılına kadar okyanuslar ve suların sağlığının korunması ve iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Misyonun yeni yaklaşımı, okyanuslar ve suları bir bütün olarak ele alarak iklim nötrlüğe ulaşmada ve doğayı restore etmede kilit bir rol oynayacaktır.
Tahmini toplam bütçesi 109.70 Milyon Avro olan 2024 Okyanus Misyonu Çağrısı 23 Nisan 2024 tarihinde başvuruya açılmış olup son başvuru tarihi 18 Eylül 2024 olarak belirlenmiştir.
Güncel Misyonlar Çalışma Programı’nda yer alan Okyanus Misyonu 2024 Çağrısı konu başlıkları şu şekildedir:
HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01-01: European Blue Parks – Offshore marine protected areas
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01-02: Danube river basin lighthouse – Protection and restoration of migratory fish habitats
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01-03: Atlantic and Arctic sea basin lighthouse, Mediterranean Sea basin lighthouse, Baltic and North Sea basin lighthouse - Reducing the environmental impacts of fisheries on marine species and habitats
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01-04: Science for Community – Building the marine Citizen Science data network of the future to valorise data coming from the ocean and increase engagement
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-01-05: Our Blue Future – Co-designing a future vision of a restored ocean and water system in the EU by 2030 and 2050
HORIZON-MISS-2024-OCEAN-02
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-02-01: Community-led actions to restore our ocean, seas and waters
- HORIZON-MISS-2024-OCEAN-02-02: Support for the Coalition of waterfront cities, regions and islands for Mission Ocean and Waters
25-26 Nisan 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek AB Misyonları Bilgi Günleri ile işbirliği içerisinde, 21-22 Mayıs 2024 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlenecek uluslararası Ufuk Avrupa Misyonlar Proje Pazarı’na kayıt yaptırmayı unutmayınız. Etkinlikler hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
CBE JU 2024 ÇAĞRISI AÇILDI
Döngüsel Biyo-Tabanlı Avrupa Ortaklığı (CBE JU), sektörün teknolojik, düzenleyici ve pazar zorluklarını çözmek için çiftçilerden bilim adamlarına kadar biyo-tabanlı sektörlerden çeşitli aktörleri bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Sahip olduğu kamu-özel sektör finansman planı ile CBE JU, yenilikçiliği ve pazar yayılımını artırmakta ve gelecekteki yatırımların önünü açmaktadır.
Öngörülen toplam bütçesi 213 Milyon Avro olan 2024 CBE JU Çağrısı 24 Nisan 2024 tarihinde başvuruya açılmış olup son başvuru tarihi 18 Eylül 2024 olarak belirlenmiştir.
2024 - Yıllık Çalışma Programı’nda yer alan CBE JU 2024 Çağrısı konu başlıkları şu şekildedir:
- HORIZON-JU-CBE-2024-IAFlag-01: Bio-based value chains for valorisation of sustainable oil crops
- HORIZON-JU-CBE-2024-IAFlag-02: Bio-based dedicated platform chemicals via cost-effective, sustainable and resource-efficient conversion of biomass
- HORIZON-JU-CBE-2024-IAFlag-03: Bio-based value chains for valorisation of sustainable natural fibre feedstock
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-01: Bio-based materials and products for biodegradable in soil applications
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-02: Sustainable microalgae as feedstock for innovative, added-value applications
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-03: Enlarging the portfolio of commercially produced SSbD solvents
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-04: Circular and SSbD bio-based construction & building materials with functional properties
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-05: Selective and sustainable (co)-production of lignin-derived aromatics
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-06: Innovative bio-based adhesives and binders for circular products meeting market requirements
- HORIZON-JU-CBE-2024-IA-07: Innovative conversion of biogenic gaseous carbon into bio-based chemicals, ingredients, materials
- HORIZON-JU-CBE-2024-RIA-01: Valorisation of polluted/contaminated wood from industrial and postconsumer waste streams
- HORIZON-JU-CBE-2024-RIA-02: Biotech routes to obtain bio-based chemicals/ materials replacing animal-derived ones
- HORIZON-JU-CBE-2024-RIA-01: Sustainable, bio-based alternatives for crop protection
- HORIZON-JU-CBE-2024-RIA-03: SSbD bio-based coating materials for applications under demanding and/or extreme conditions
- HORIZON-JU-CBE-2024-RIA-04: Innovative bio-based food/feed ingredients
- HORIZON-JU-CBE-2024-CSA-01: New forms of cooperation in agriculture and the forest-based sector
- HORIZON-JU-CBE-2024-CSA-02: Mobilize inclusive participation in bio-based systems and supporting the CBE JU widening strategy and its action plan
- HORIZON-JU-CBE-2024-CSA-03: Supporting the CBE JU Deployment Group on Primary Producers
2024 CBE JU Bilgi Günü’nü inceleyerek Çağrı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
TÜBİTAK EŞFİNANSMANI ALAN AB DESTEKLİ WATER4ALL VE ECO-SPHERE PROJELERİ YURTDIŞINDAN GELECEK 20 DOKTORA VE 24 DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMACI İSTİHDAM EDECEK
Değerli Araştırmacılarımız, Araştırma Kuruluşu Temsilcilerimiz,
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) koordinatörlüğünde ayrı ayrı yürütülen, Ufuk Avrupa Marie S. Curie Alanı'nda yer alan COFUND çağrısı ile Avrupa Komisyonu’nca desteklenen ve TÜBİTAK Eşfinansmanı ile fonlanan “Water4All” ve “ECO-SPHERE” projeleri kapsamında 20 doktora adayı ve 24 doktora sonrası araştırma yapmak isteyen araştırmacı aranıyor.
-
Water4All Projesi: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ile ortak olarak yürüttüğü MSCA-COFUND Doktora Burs Programı kapsamında istihdam edilecek araştırmacıların milliyetleri fark etmeksizin yurtdışından gelmeleri beklenmektedir. Water4All, bu 4 uluslararası kuruluştan birinde formal bilimler, doğa bilimleri ve uygulamalı bilimler alanında dört yıllık doktora bursu sunmakta ve 15 Haziran 2024 tarihine kadar bu projeden fonlamak üzere 20 doktora adayı aramaktadır. Kabul edilecek araştırmacıların maaşları ve araştırma masrafları Avrupa Komisyonu ve TÜBİTAK'ın eş finansmanı ile sağlanacaktır. (Program hem MSCA–COFUND programı hem de TÜBİTAK BİDEB 2236-B MSCA-COFUND Burs Programlarına Katkı Fonu Programı kapsamında desteklenmektedir.) Detaylar ve İngilizce web sitesi içeriğine erişmek için tıklayınız.
EURAXESS linki için tıklayınız.
-
ECO-SPHERE Projesi: Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)’nün yürüttüğü bu MSCA-COFUND Doktora Sonrası Burs Programı kapsamında istihdam edilecek araştırmacıların milliyetleri fark etmeksizin yurtdışından gelmeleri beklenmektedir. ECO-SPHERE, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEU)’nde istihdam edilmek üzere “Döngüsel Ekonomi” konularında iki yıllık doktora sonrası araştırma bursu sunmakta ve 30 Haziran 2024 tarihine kadar bu projeden fonlamak üzere 24 doktora sonrası araştırmacı aramaktadır. Kabul edilecek araştırmacıların maaşları ve araştırma masrafları Avrupa Komisyonu ve TÜBİTAK'ın eş finansmanı ile sağlanacaktır. (Program hem MSCA–COFUND programı hem de TÜBİTAK BİDEB 2236-B MSCA-COFUND Burs Programlarına Katkı Fonu Programı kapsamında desteklenmektedir.) Detaylar ve İngilizce duyuru metni için tıklayınız.
EURAXESS linki için tıklayınız.
Türkiye'de yerleşik araştırmacıların, söz konusu ilanlara başvuruları mümkün olmamaktadır. Doktora sonrası araştırma pozisyonlarına başvuracak adayların (ilan tarihinin kapanacağı günden itibaren) son 3 yıldır 12 aydan fazla Türkiye'de bulunmamış olmaları (Türk ya da yabancı fark etmeksizin) gerekmektedir.
Bu şartlara uyan doktora ve doktora sonrası araştırmacıları Türkiye'ye davet etmek isteyen siz değerli araştırmacılarımızı, bu ilanımızı yurtdışındaki irtibatlarınız ile paylaşmaya davet ediyoruz.
Programlara ait duyuru metinleri için ilgili bağlantıları kullanabilirsiniz.
AB-TÜRKİYE UFUK AVRUPA ORTAK ARAŞTIRMA VE YENİLİKÇİLİK KOMİTESİ 2024 YILI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
AB-Türkiye Ufuk Avrupa Ortak Araştırma ve Yenilikçilik Komitesi 2024 Yılı Toplantısı’nı TÜBİTAK Başkanı Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ile Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sn. Signe Ratso’nun katılımıyla İstanbul’da TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde 24 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Ülkemizin Ufuk Avrupa Programına katılımına ilişkin son durumunun değerlendirildiği toplantıya Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sn. Signe Ratso’nun açılış konuşmalarıyla başlanmıştır. Türkiye'nin AB ile olan bilim, araştırma ve yenilikçilik alanındaki iş birliklerini derinleştirmek, araştırma önceliklerini belirlemek ve Ufuk Avrupa Programı'ndaki uygulamalarını geliştirmek açısından yapılabilecekler konuşulmuştur.
İlave olarak Ufuk Avrupa çağrılarına Ülkemizin katılım durumu, faydaları, zorlukları ve mütekabiliyet üzerine değerlendirmelere ilave olarak Ülkemizin güncel durumda Ufuk Avrupa Programındaki performansı aktarılmıştır. Ülkemizden 1107 paydaş 2021 yılında başlayan Ufuk Avrupa Programında şu ana kadar 486 projeye dahil olmuş olup toplam 243,4 milyon Avroluk bütçenin sağlandığı belirtilmiştir.
Açılış konuşmalarının ardından COST Programına yönelik iş birliği ve daha iyi katılımı, ulusal destek önlemlerinin uygulanması ve Ufuk Avrupa Programında yer alan Dijital Alanı özelinde programlar ile ilgili güncellemeler ele alınmıştır. Araştırma altyapıları, Avrupa Ortaklıkları ve AB Misyonlarına Türkiye'nin katılımı ile artan iş birliği fırsatları değerlendirilmiştir.
Toplantıya paralel olarak Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ile Sn. Signe Ratso tarafından “ERICSSON Araştırma Türkiye”ye ERICSSON Ceo’su Sn. Işıl Yalçın’in de katılımıyla ziyaret gerçekleştirilmiştir. Ziyaret kapsamında Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarında incelemelerde bulunulmuştur.
Daha sonrasında Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ile Sn. Signe Ratso Ufuk Avrupa Programında şimdiye kadar en çok hibe kazanan ikinci kurum olan Koç Üniversitesine ziyaret gerçekleştirmiş olup Rektör Yardımcıları Sn. Hakan Ürey ve Sn. Funda Yağcı Acar ile beraberindeki heyet eşlik etmiştir. Ziyaret kapsamında Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezindeki (Kuttam) ve diğer laboratuvarlarda incelemelerde bulunulmuştur. Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülen Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki projelere ilişkin değerlendirilmelerin yanı sıra gelişim alanları da ziyaret kapsamında ele alınmıştır.
TÜRKİYE EIC PLUG-İN ARACI'NA DAHİL OLDU
Avrupa Yenilik Konseyi (European Innovation Council – EIC) kapsamında KOBİ ve start-up'ların tek başlarına başvurabildikleri EIC Hızlandırıcı (Accelerator) programı bulunmaktadır. EIC Hızlandırıcı ölçeklenme potansiyeline sahip, yeni bir Pazar oluşturma veya mevcut pazarı sarsma hedefi olan yenilik fikrini hayata geçirmek isteyen KOBİ’leri destekleyen bir Ufuk Avrupa mekanizmasıdır.
EIC Hızlandırıcı başvuru süreci Kısa Başvuru ve Tam Başvuru olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. EIC Hızlandırıcı başvuru süreçlerine dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
“Plug-in" aracı, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan ulusal destek programlarından desteklenmiş firmalara belli bir kota dâhilinde EIC Hızlandırıcı Programı’na Kısa Başvuru yapmadan doğrudan Tam Başvuru yapma hakkı vermektedir. Söz konusu Plug-in mekanizmasına uygun programların tespiti için Komisyon tarafından ayrıntılı bir değerlendirme ve sertifikasyon süreci gerçekleştirilmektedir.
25 Nisan 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen ve Sayın Bakanımız Mehmet Fatih Kacır ile Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Iliana Ivanova’nın katıldığı Türkiye-AB Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik Konulu Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı kapsamında ilan edildiği üzere, TÜBİTAK TEYDEB tarafından yürütülen;
-
1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
-
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
-
1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı
Plug-in sertifikası almak üzere Avrupa Komisyonu tarafından resmi olarak onaylanmıştır.
Böylece söz konusu programların herhangi birinden desteklenmiş firmalarımız, ilgili projelerini devam ettirmek adına TÜBİTAK’a yapacakları başvuru ve takip eden değerlendirme sürecinde uygun görülmeleri halinde belirli bir kota dahilinde EIC Hızlandırıcı Programı’na Kısa Başvuru yapmadan doğrudan Tam Başvuru yapma hakkına sahip olacaklardır.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ-KARACİĞER HASTALIKLARININ ERKEN TANISI-LIVERAIM VE GRIPONMASH PROJELERİ
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen LIVERAIM ve GRIPonMASH projelerinin karaciğer hastalıklarının erken tanısında önemli sonuçları olacağı beklenmektedir.
Karaciğer hastalıkları her yıl Avrupa’da 300 000 kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Obezite, tip 2 diyabet, alkol kullanımı gibi faktörler karaciğerde hastalığa sebep olan en önemli risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Karaciğer hastalıklarında, hastalık belirtileri çıkmadan ve karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmadan, başka bir ifadeyle karaciğer transplantasyonu tedavide son çare olmadan önce tanı konulması oldukça önemlidir.
LIVERAIM Projesi(A biomarker-based platform for early diagnosis of chronic liver disease to enable personalized therapy) ile karaciğer hastalıkların erken tanısına imkan veren bir tarama platformu geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapmasında hangi biyobelirteçlerin bu süreçte rol aldığının anlaşılabilmesi için hasta biyolojik örnekleri ve hasta verileri kullanılacak ve yapay zeka temelli bir biyobelirteç platformu geliştirilecektir. Ayrıca geliştirilecek olan bu tarama platformunun randomize klinik araştırmalar ile kullanılabilirliğinin valide edilmesi planlanmaktadır.
GRIPonMASH Projesi (GRIP on MASH: global research initiative for patient screening on MASH) kapsamında Alkol Dışı Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAFLD) erken tanısı için karaciğer biyopsisine alternatif, daha az girişimsel ve görüntü ve chip-üstü-organ teknolojisine dayanan bir platform geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
LIVERAIM ve GRIPonMASH projelerinin, kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımına dayanan ve erken tanıya imkan veren çıktı ve sonuçlarının sağlık sistemin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
LIVERAIM projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
GRIPonMASH projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
2024 BATARYA İNOVASYON GÜNLERİ VE GENÇ BATARYA ARAŞTIRMACISI ÖDÜLÜ
Battery Innovation Days 2024 (“Batarya İnovasyon Günleri’nin dördüncüsü), batarya teknolojilerine yön verme anlamında günümüzün önemli Avrupa araştırma ve yenilik girişimleri olan Batteries Europe (Avrupa Bataryalar Platformu), Battery 2030+ Projesi ve Batteries European Partnership Association (Avrupa Bataryalar Ortaklığı) tarafından IPCEI Batteries ile ortaklaşa olarak; bataryalar alanında çalışan kilit oyuncu ve uzmanları bir araya getirmek amacıyla, 26-27 Kasım 2024 tarihlerinde, 10:00-18:00 CEST saatleri arasında, ACCIÓ – Katalonya Ticari Rekabet Ajansı ev sahipliğinde, İspanya’nın Barselona kentinde ve aynı zamanda online katılım seçeneği ile hibrit formatta gerçekleşecektir.
Etkinliğe fiziksel katılım ücretlidir. Etkinlik ajandası netleşmemiş ve kayıtlar henüz açılmamış olup etkinlik detayları linkten ve linkten takip edilebilir.
Etkinlik kapsamında Genç Batarya Araştırmacısı Ödülü verilecek olup daha fazla detay ve başvuru için ilgili linkten faydalanabilirsiniz. Ödül, doktora tezini Temmuz 2022 ve Haziran 2024 arasında İngilizce olarak tamamlayan doktora mezunlarına yöneliktir. Başvuru sahiplerinin tezlerini Avrupa’da bir araştırma enstitüsünde tamamlamış olması, tez Avrupa dışında bir kuruluşta yazılmışsa da Avrupa’lı bir öğrenci tarafından yazılmış olması gereklidir. Kazanan araştırmacıya 1000 Avro değerinde ödül verilecektir.
Etkinlikle ve ödülle ilgili sorularınızı info@batteryinnovationdays.eu adresine yöneltebilirsiniz.
UFUK AVRUPA MARIE S. CURIE COFUND ÇAĞRISI AÇILDI VE 2024-2025 ÇAĞRILARINI KAPSAYAN YENİ MSCA ÇALIŞMA PROGRAMI YAYINLANDI
Değerli Araştırma Bursu Veren Kuruluş Temsilcilerimiz,
Marie S. Curie Alanı (MSCA) altında yer alan COFUND çağrısı, hâlihazırda araştırma projelerine yönelik burs ve destek mekanizması bulunan ya da böyle bir program oluşturmak isteyen kuruluşların bölgesel, ulusal ve uluslararası burs programlarının oluşturulması veya var olan programlarının desteklenmesi amacıyla araştırma bursu veren kuruluşlara ek fon sağlanmasını hedeflemektedir.
Proje önerileri doktora sonrası araştırmacıları destekleyen burs programlarını ya da doktora öğrencilerini destekleyen burs programlarını ek olarak desteklemek üzere sunulabilir.
COFUND çağrısına başvurarak ek fon talep edilecek burs programının proje önerisi içerisinde; genel yapısı, başvuru prosedürleri, başvuruların değerlendirilme süreci, yerel, bölgesel ve tüm Avrupa Araştırma Alanı'na katkıları hakkında detaylı bilgi sunulması beklenmektedir.
Proje önerileri araştırmacıların dolaşımını iki yönde destekleyebilir:
-
Türkiye’den yurt dışına gidiş yönünde
-
Yurtdışından Türkiye’ye geliş yönünde
Burs programının süresi en fazla 60 aya kadar olabilmektedir. Program kapsamında desteklenecek projelerde çalışacak araştırmacılara ise çalışmaları kapsamında en az 3 ay süre ile destek sağlanmak zorundadır. COFUND projesi kapsamında desteklenen araştırmacılar MSCA alanının uluslararası dolaşım (mobility) koşuluna uymak durumundadır. Bu koşula göre araştırmacılar araştırmalarını sürdürecekleri ülkede son 3 yıldır 12 aydan fazla bulunmamış olmalıdır.
2024 yılı MSCA-COFUND çağrısı beklenenden erken bir tarih olan 23 Nisan 2024 tarihinde açılmış, 26 Eylül 2024 tarihinde kapanması öngörülmüştür. Bu çağrıya da 104,80 Milyon Avro bütçe ayrılmıştır.
MSCA-COFUND proje önerisi sunumu 'Funding and Tenders Portal' üzerinden yapılmaktadır. Avrupa Komisyonu güncel dokümanları bu portal üzerinden duyurdukça, MSCA-COFUND web sayfamıza yeni dokümanlar eklenecektir.
Şu an için yeni yayınlanan ve COFUND çağrısına dair güncel bilgiler içeren MSCA 2023-2025 Çalışma Programı dikkatinize sunulmaktadır.
Çağrı hakkında detaylı ve güncel bilgi için web sayfamızı takip ediniz.
Proje önerisi yazma planı yapmanız halinde mutlaka MSCA Türkiye Ulusal İrtibat Noktaları ile irtibata geçiniz, başvuru ile ilgili detaylı bilgi alınız. Görüşme taleplerinizi ve sorularınızı ncpmobility@tubitak.gov.tr adresimize iletebilirsiniz.
AVRUPA RAYLI SİSTEMLER ORTAKLIĞI 2024 ÇAĞRILARI İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ 5 HAZİRAN’A UZATILDI
Ufuk Avrupa Programı Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı (Europe’s Rail) kapsamında demiryolu ulaşımında yenilikçi teknolojilerinin (başta dijital ve otomasyon olmak üzere) geliştirilmesinin ve uygulanmasının hızlandırılarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine katkı sunacak şekilde Avrupa’da yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu ulaşımının kullanım oranının artırılması hedeflenmektedir.
Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı’nın HORIZON-ER-JU-2024 kodlu 2024 yılı çağrıları 25.01.2024 tarihinde açılmış olup çağrılara proje başvuruları için son başvuru tarihi 7 Mayıs 2024 tarihinden 5 Haziran 2024 tarihine uzatılmıştır. (Brüksel saati ile 17:00).
21.7 Milyon Avro Avrupa Komisyonu desteği verilmesi planlanan çağrılar kapsamında raylı sistemlere yönelik olarak demiryolu haberleşme sistemleri, dijital otomatik kuplaj (Digital Automatic Couple) ve Hız Yuvarı (Hyperloop) konuları ile ilgili projelerinin fonlaması beklenmektedir. Çağrı konuları ile ilgili detaylar Europe’s Rail 2024 Yılı Çalışma Programı’nın 148-173 sayfalarından incelenebilir.
Ortak Bulma Platformu
Çağrı kapanış tarihine kadar çağrılara yönelik konsorsiyumlarda yer alabilmek adına çevrimiçi görüşmeler gerçekleştirmek üzere ilgili platforma5 Mayıs2024 tarihine kadar kayıt olabilir ve toplantılarınızı planlayabilirsiniz.
Sorularınız için ncptransport@tubitak.gov.tr adresi üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
PRIMA-AKDENİZ BÖLGESİNDE ARAŞTIRMA VE İNOVASYON İÇİN ORTAKLIK (PARTNERSHİP FOR RESEARCH AND INNOVATION IN THE MEDITERRANEAN AREA), 3 YIL DAHA UZATILMIŞTIR
PRIMA, Avrupa Birliği ile 20 Katılımcı Devlet arasında, Avrupa Birliği'nin İşleyişine İlişkin Antlaşma'nın 185. maddesi uyarınca kurulmuş ve su yönetimi, tarım sistemleri ve gıda değer zinciri gibi temel sürdürülebilirlik sorunlarına ilişkin araştırma ve yenilik projelerinin desteklendiği temel AB-Akdeniz işbirliği aracıdır.
19 Nisan 2024 tarihinde, PRIMA’nın Kuruluş Kanunu’nda gerçekleşen ortaklığın 2027’ye kadar uzatılmasına ilişkin değişiklik Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanmıştır. (Decision (EU) 2024/1167).
İlgili değişiklikteki temel unsurlar:
-
Ortaklığın 3 yıl daha uzatılması (2025-2027),
-
Katılımcı devletler tarafından karşılanması gereken Avrupa Birliği’nde ortaklığa aktarılan bütçenin 105 Milyon Avro artırılması,
-
Sunulan proje önerilerinin Ufuk Avrupa kuralları ve finansal düzenlemelerine uyumlu olması,
-
Bulgaristan’ın 2025-2027 döneminde yeni katılımcı ülke olması.
Söz konusu değişiklik PRIMA yıllık çağrılarının 2027’ye kadar devam edeceğini de belirtmektedir.
YENİLİKÇİ İLAÇLAR GİRİŞİMİ-BOĞMACA AŞISI-PERISCOPE PROJESİ
Değerli Araştırmacılar,
Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen PERISCOPE Projesi (PERtussIS COrrelates of Protection Europe) kapsamında nazal yolla uygulanacak yeni bir boğmaca aşısının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Boğmaca (pertussis), Bordatella pertussis isimli bir bakterinin sebep olduğu ve damlacık yoluyla bulaşan akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, solunum yolu epitelinin iltihaplanmasını takiben öksürük, kusma, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde özellikle küçük çocuklarda ölüme sebebiyet verebilir.
PERISCOPE Projesi kapsamında geliştirilen model ve hücre bankası ile, boğmacaya karşı nazal yolla kullanılacak yeni bir aşı adayı geliştirilmiştir. Faz 3 klinik araştırmalara geçilmiş olan bu aşı adayının mevcut aşılara göre enfeksiyonun önlenmesinde daha etkili olacağı düşünülmekte ve aşının 2026 yılında piyasaya sunulması hedeflenmektedir.
Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
EIT COMMUNITY RIS HUB TÜRKİYE ÇAĞRISI İÇİN ÖN DEĞERLENDİRME AŞAMASI
Ön değerlendirme duyurusu: EIT Community RIS Hub Türkiye için EIT Community Officer seçilmesine yönelik çağrı
Söz konusu çağrı ile, EIT Urban Mobility, Türkiye'deki EIT Community RIS Hub faaliyetlerini yürütmek, ilgili merkezi koordine etmek ve yönetmek üzere EIT Community Officer olarak hizmet sunabilecek bir sağlayıcı/yüklenici belirlemeyi amaçlıyor.
EIT RIS, EIT Stratejik İnovasyon Gündemi 2021-2027 kapsamında, ortak stratejik bir yaklaşım oluşturabilmek için, 2023'ten itibaren tüm EIT RIS Hub kuruluş aşamaları ve bu merkezlerin işletilmesine yönelik bir dizi asgari standart ve rehber ilke yayınlamıştı.
Bu asgari standartlar ve rehber ilkelerin merkezinde, 2025 yılı sonuna kadar çeşitli tematik alanlarda faaliyet gösteren tüm EIT RIS Hub’ları kapsayacak EIT Community RIS Hub’ların kuruluşlarının kademeli olarak başlatılmasını teşvik eden ve kolaylaştıran bir çerçeve yer almaktadır. RIS programının uygulandığı ülkelerde kurulacak olan EIT Community RIS Hub’ın, EIT Community Strategic Regional Innovation Cluster tarafından seçilecek olan EIT Community Officer yönetip koordine edilecektir. Bu bağlamda EIT Community Officer’ın seçilmesi için bir ön değerlendirme aşaması söz konusu olacaktır.
Ön değerlendirme Duyurusuna ulaşmak için bu bağlantıyı takip edebilirisiniz.
Başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgi ve Letter of Interest Application Form’u indirebilmek için EIT Urban Mobility internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Başvuru için Son Tarih: 2 Mayıs 2024, 16:00 CET
KÜME 5 2023-2024 ÇALIŞMA PROGRAMINDA YAPILAN REVİZYONLAR VE MİSYONLAR ÇALIŞMA PROGRAMI
Küme 5 Çalışma Programı:
Avrupa Komisyonu tarafından yeni yapılan revizyonlar doğrultusunda oluşturulan Küme 5: İklim, Enerji ve Mobilite 2023-2024 Çalışma Programı’na “Funding and Tenders Portalı" üzerinden ulaşılabilmektedir.
Bahse konu Çalışma Programında dikkat çeken değişikliklerin bir kısmı aşağıda özetlenmiştir:
-
HORIZON-CL5-2024-D2-01-04 çağrısı toplam bütçesi 30 Milyon Avro olarak artırılmış ve desteklenecek toplam proje sayısı 12’ye çıkarılmış,
-
HORIZON-CL5-2024-D3-02-13 kodlu yeni bir çağrı başlığı eklenmiş,
-
HORIZON-CL5-2024-D6-01-05 kodlu çağrı başlığında bütçe güncellemesi yapılmış ve metinde uyarlamaya gidilmiş
-
HORIZON-CL5-2024-D6-01-13 kodlu yeni bir çağrı başlığı eklenmiş,
Minör Düzeyde Ekleme Yapılan Çağrılar:
-
HORIZON-CL5-2024-D2-02-02 (Scope Başlığ)
-
HORIZON-CL5-2024-D3-02-01 (Specific Conditions- Procedure Bölümü ve Scope Başlığı )
-
HORIZON-CL5-2024-D3-02-06 (Scope Başlığı)
-
HORIZON-CL5-2024-D3-02-12 (Specific Conditions- Procedure Bölümü ve Scope Başlığı)
-
HORIZON-CL5-2024-D6-01-01
-
HORIZON-CL5-2024-D6-01-09 (Scope Başlığı)
Joint Research Centre (JRC) İbaresinin Eklendiği Çağrılar:
-
HORIZON-CL5-2024-D4-02-02
-
HORIZON-CL5-2024-D4-02-04
Küme 5 Çalışma Programına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Misyonlar Çalışma Programı ve Bilgi Günü Hatırlatması
Daha evvel sitemiz üzerinden de duyurulduğu üzere, Misyonlar Çalışma Programı da 2024 yılı çağrıları eklenerek kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Bu kapsamda, Küme 5’in ilgili olduğu İklim Misyonu kapsamında toplam 123,97 Milyon Avro bütçeli 9 yeni çağrı başlığı; Şehirler Misyonu kapsamında ise toplam 101 Milyon Avro bütçeli 5 yeni çağrı başlığı açılmıştır. Ayrıca, New European Bauhaus (NEB) kapsamında ve kesişen konularda 3’er adet yeni konu başlığı eklenmiştir. Söz konusu başlıklar için Komisyon toplamda 35,3 Milyon Avro’luk bütçe ayrıldığını duyurmuştur.
Ufuk Avrupa sitesi üzerinden daha önce duyurulduğu üzere, söz konusu Çalışma Programı kapsamında, 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde Avrupa Komisyonu tarafından bir Bilgi Günü düzenlenecek olup halihazırda kayıt olmayan paydaşlarımıza hatırlatmak isteriz. Etkinliğe gününde katılım sağlayamayan ancak kayıtlı yaptıran paydaşlar için daha sonra kayıtların yayınlanması beklenmektedir.
Misyonlar Çalışma Programına erişmek için lütfen tıklayınız.
Bilgi Gününe kaydolmak için lütfen tıklayınız.