CHİST-ERA PROJESİ 2022 YILI ÇAĞRISI AÇILDI
CHIST-ERA IV ERA-NET (European Coordinated Research on Long Term Challenges in Information and Communication Sciences & Technologies ERA-Net) projesi Ufuk 2020 Programı Bilimsel Mükemmeliyet alanında Yeni ve Gelişen Teknolojiler (FET-Future and Emerging Technologies) programında desteklenmiş olan bir ERA-NET Cofund projesidir. Projenin temel amacı, uluslararası işbirlikleri yoluyla Yeni ve Gelişen Teknolojiler alanında çığır açacak ileri araştırma projelerinin desteklenmesidir.
CHIST-ERA IV ERA-NET 2022 Yılı Çağrısı Hakkında Genel Bilgiler:
- Çağrıya katılan ülkelerin listesine https://www.chistera.eu/call-2022-announcement adresinden ulaşabilirsiniz. Çağrı için oluşturulacak Konsorsiyum’un bu ülkeler arasından en az 3 farklı ülkeden ortak içermesi gerekmektedir.
- Çağrıya sunulabilecek projelerin beklendiği konular:
- Merkezi Olmayan ve Dağıtılmış Sistemlerde Güvenlik ve Gizlilik (Security and Privacy in Decentralised and Distributed Systems (SPiDDS))
- Kablosuz Yapay Zekaya doğru Makine Öğrenimi Tabanlı İletişim Sistemleri (Machine Learning-based Communication Systems, towards Wireless AI (WAI))
Çağrı metnine bağlantısı üzerinden ulaşılabilmektedir.
2022 Yılı Çağrısı için her bir proje konsorsiyumunun, 3 ülke kuralı gereği çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden en az üç bağımsız kuruluş ile oluşturulması gerekmektedir. Başvurular tek aşamalıdır. Proje yürütücülerinin akademi/araştırma enstitüleri, kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışmaları gerekmektedir.
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir. Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden %75 destek oranı ile desteklenecektir.
- Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
- Ülkemizden başvuracak bir proje; TÜBİTAK tarafından PTİ ve kurum hissesi hariç toplamda en fazla 2,5 Milyon TL ile desteklenebilecektir.
- CHIST-ERA IV web sayfasından (http://www.chistera.eu/) yapılacak başvurunun son tarihi (Konsorsiyum adına Koordinatör yapacaktır.): 2 Şubat 2023 17:00 (Orta Avrupa Saati).
- Çağrıya başvuracak araştırmacıların Ulusal İrtibat Noktası Dr. Özlem GEZİCİ KOÇ (ozlem.gezicikoc@tubitak.gov.tr) ile başvuruları öncesi irtibata geçmesi önerilmektedir. Ayrıca araştırmacıların çağrı takvimi ve prosedürler gibi konularda yapılacak güncellemelerden haber almak için https://www.chistera.eu/chist-era-call-ord-newsletter adresine kayıt olmaları önerilmektedir.
- Ortak arama için https://www.chistera.eu/partner-search-tool/2022 adresi kullanılabilir. Ayrıca CHIST-ERA IV projesi tarafından çağrı hakkında çevrim içi bilgilendirme günleri ve ağ kurma etkinlikleri düzenlenmektedir.
Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
KOORDİNATÖRLÜĞÜ DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA EIC ACCELERATOR OPEN BAŞVURULARI AÇILDI
Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan 2023- 2024 Çalışma Programı kapsamında, EIC Accelerator Open çağrıları için Koordinatörlüğü Destekleme Programı başvuruya açılmıştır. Başvuru yapmak için tıklayınız.
JRC, AVRUPA KOMİSYONU ARAŞTIRMA ALTYAPILARINA ERİŞİM İÇİN 8 ÇAĞRI BAŞLATIYOR
JRC (Joint Research Center - Ortak Araştırma Merkezi), Petten'de çevresel ve mekanik malzeme değerlendirmesi (environmental and mechanical materials assessment - EMMA) için üç laboratuvarının açılışı gerçekleşti. EMMA tesisleri, mikrodan makro ölçeğe kadar test numuneleri kullanarak yüksek sıcaklıklarda ve aşındırıcı ortamlarda malzeme testine odaklanmaktadır. Araştırmaların çoğu, ulusal nükleer araştırma laboratuvarları, akademi ve nükleer endüstriyi içeren uluslararası ve Avrupa projelerini desteklemektedir.
Bu kapsamda;
Actinide UserLab (Actuslab) geniş bir sıcaklık, basınç ve manyetik alan aralığında malzeme özelliklerini ölçmek ve keşfetmek için son teknoloji cihazlar içermektedir. JRC'de gerçekleştirilen çalışmalar, aktinit bilgisini "materyal-by-design" seviyesine getirmeye yardımcı olmaktadır. Uluslararası işbirliğini teşvik etmek ve AB programları aracılığıyla özel tesislerine erişim sağlamak, aktinit kimyası ve fiziği alanlarında Avrupa Araştırma Alanının gerçekleştirilmesi ve genişletilmesi için çok önemli gözükmektedir.
Avrupa Yapısal Değerlendirme Laboratuvarı (ELSA), patlamalar ve darbelerden kaynaklanan hasarlar gibi çok hızlı dinamik yüklere karşı malzemeleri ve yapısal bileşenleri incelemek için kullanılan dünyanın en büyük Hopkinson çubuk tesisini (HopLab) sunmaktadır.
JRC Nanobiyoteknoloji Laboratuvarı, nanomateryallerin, nanoilaçların, gelişmiş materyallerin ve mikro(nano)plastiklerin karakterizasyonuna özel önem vererek, disiplinler arası çalışmalar için son teknoloji tesislere sahiptir. Çalışmalar, bu malzemelerin fiziko-kimyasal özellikleri ve biyolojik sistemlerle etkileşimleri hakkında bilime dayalı bir anlayış geliştirmeye odaklanmaktadır.
Açılan Erişim Çağrıları, akademi ve araştırma kuruluşlarından, endüstriden, KOBİ'lerden ve genel olarak özel ve kamu sektörlerinden daha fazla dış kullanıcıya yöneliktir.
Aşağıdaki konularla ilgili detay bilgileri linkte bulabilirsiniz.
- Yaklaşan çağrılar altında listelenen öncelikli başlıklar
- Uygun bir ülkede yerleşik kullanıcı kuruluşlarından kullanıcı araştırmacılara sağlanan seyahat ve harcırah bilgileri,.
Erişim Çağrı koşulları ve kriterleri
- Nükleer ve nükleer olmayan alanlara bağlı olarak, kullanıcı kurumların ülkelerinin uygunluğu çağrılar arasında farklılık gösterebilir.
- Lider Kullanıcı Kuruluş, bir üniversite, araştırma veya kamu kuruluşundan veya Küçük-Orta Ölçekli İşletmeden (KOBİ) olmalıdır.
- AB Yasasına uygun etik hususlar ön plandadır. (özellikle Art. (AB) 1291/2013 sayılı Tüzüğün 19'u ve AB Üye Devletlerinde yürürlükte olan kanunlar ve yönetmelikler.)
JRC, belirli koşullar altında (özel çağrıya bakın), fonların, personelin ve diğer kaynakların mevcudiyetine bağlı olarak, Kullanıcıların Kullanıcının kaldığı günlerle ilgili seyahat ve harcırah masraflarını karşılamalarını desteklemek için mali veya ayni katkı sağlayabilir.
Örnekler: Bu aracı kullanan, devam eden ve geçmişteki işbirlikleri yeni Araştırma Altyapıları Broşüründe bulunabilir.
JRC Araştırma Altyapılarına erişim başvuruları son tarihleri,
- Nanobiotech için 1 Mart 2023, 23:45 (CEST) tarihine kadar,
- ELSA için 15 Şubat 2023 tarihine kadar; 23:45 (CEST),
- ACTUSLAB için 10 Mart 2023'e kadar; 23:45 (CEST) ve
- EMMA için 31 Ocak 2023 23:45'e (CEST) kadardır.
Kaynak Sayfalar:
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/amalia-assessment-nuclear-power-plants-core-internals-emma-2022-2-rd-emma-amalia_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/mcl-micro-characterization-laboratory-emma-2022-1-emma-mcl_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/smpa-structural-materials-performance-assessment-laboratories-emma-2022-1-emma-smpa_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/hopkinson-bar-facility-european-laboratory-structural-assessment-elsa-2022-1-rd-elsa-hoplab_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/nanobiotechnology-laboratory-2022-1-rd-nanobiotech_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/pamec-properties-actinide-materials-under-extreme-conditions-actuslab-2022-2-rd-actuslab-pamec_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/fmr-fuels-and-materials-research-actuslab-2022-2-rd-actuslab-fmr_en
- https://joint-research-centre.ec.europa.eu/calls-proposals/hc-ka-hot-cell-laboratory-actuslab-2022-2-rd-actuslab-hc-ka_en
EIT KENTSEL ULAŞIM YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI 2023 DÖNEMİ BAŞVURULARI AÇILMIŞTIR
Avrupa’daki EIT Kentsel Ulaşım (Urban Mobility) Yüksek Lisans Okulları, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de aşağıdaki iki farklı program için başvuru almaya başlamıştır. Master programları iki senelik tam zamanlı ve 120 ECTS kredili programlardır.
- Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Geçişlerinde Yüksek Lisans Programı (Detay)
- Akıllı Mobilite Veri Bilimi ve Analitiğinde Yüksek Lisans Programı (Detay)
Program Yapısı
EIT Kentsel Hareketlilik Yüksek Lisans Okullarındaki tüm programların çalışma yolu aşağıdaki gibidir:
Öğrenciler, “giriş” üniversitesi ve “çıkış” üniversitesi olmak üzere iki farklı üniversitede birer yıl öğrenim görürler. Okullar, kentsel hareketlilik alanında Avrupa'nın önde gelen üniversiteleridir.
Mezun olan öğrencilere, iki üniversitenin her birinden resmi olarak tanınan iki “Master of Science” derecesi verilecektir. Ayrıca öğrenciler Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından verilen sertifika niteliklerini kazanabileceklerdir.
Kimler Başvurabilir?
Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Geçişleri programı, çeşitli eğitim ve tecrübelerden öğrencileri kabul etmektedir. Program, mühendislik, bilgi bilimi, bilgisayar bilimi, istatistik, geoinformasyon teknolojisi, şehir planlama, coğrafya ve/veya ekonomi alanlarında lisans derecesine sahip öğrenciler için idealdir. Problem çözmede nicel yaklaşımlarda sağlam bir temele sahip olmaları ve programlama, analiz, lineer cebir ve matematiksel istatistikte doğrulanabilir deneyime sahip olmaları koşuluyla, ek disiplinlerden öğrenciler de memnuniyetle karşılanır.
Üniversiteler
Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Geçişleri programı için mevcut üniversiteler şunlardır:
• Aalto Üniversitesi – Espoo, Finlandiya
• Eindhoven Teknoloji Üniversitesi – Eindhoven, Hollanda
• KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü – Stockholm, İsveç
• Katalonya Politeknik Üniversitesi (UPC) – Barselona, İspanya
Ders içeriklerini görmek ve ayrıntılı bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Ücretlendirme
Başvuru ücreti yoktur.
Öğrenim ücretleri ve burslar dahil detaylı bilgiler ve başvuru linki
Başvuru Linki
Başvuru portalı linki
Başvuru Dönemleri
İki program için de ortaktır.
1. dönem: 15 Kasım 2022-1 Şubat 2023
2. dönem: 15 Şubat 2023 - 14 Nisan 2023
Bilgi Günleri
EIT Kentsel Ulaşım yüksek lisans programları hakkında iki web semineri gerçekleştirilecektir.
- Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Geçişlerinde Yüksek Lisans Programı:
8 Aralık 2022, 16:00 CET
Kayıt bağlantısı için lütfen tıklayınız
- Akıllı Mobilite Veri Bilimi ve Analitiğinde Yüksek Lisans:
13 Aralık 2022, 16:00 CET
Kayıt bağlantısı için lütfen tıklayınız
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular dökümanı için lütfen tıklayınız
İletişim
Programla ilgili sorularınız için : masterschool@eiturbanmobility.eu
Genel sorularınız için bize ncptransport@tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE, EUREKA’NIN DÖNEM BAŞKANI OLDU
Türkiye’nin EUREKA Temmuz 2023 - Haziran 2024 Dönem Başkanlığı adaylığı, Belçika’da düzenlenen Yüksek Seviyeli Grup Toplantısında tüm üyelerin desteğini alarak oy birliğiyle onaylandı.
Türkiye’nin EUREKA dönem başkanlığı görevi TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek. Bu kapsamda Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024’te TÜBİTAK ev sahipliğinde üç büyük toplantı ve EUREKA üyesi ülkelerden firmaların katılacağı Küresel İnovasyon Zirvesi yapılacak. Sosyal etkinlikler ile desteklenen toplantılar ülkemizin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin tanıtımı konusunda avantaj sağlayacak.
Türkiye’ye Prestijli Görev
EUREKA Dönem Başkanlığı göreviyle 47 üyeli ağın başkanlığını ve EUREKA Derneği’nin başkanlığını yürütecek olan TÜBİTAK, bu göreviyle önemli sorumluluklar ve yükümlülükler alırken, aynı zamanda ülkemize ciddi bir prestij kazandıracak. Diğer ülkeler ile sürekli iletişimde kalınması ve EUREKA’nın faaliyetlerinin başkan ülkenin stratejik önceliklerine göre TÜBİTAK Koordinasyonunda yönlendirilebilmesi en önemli avantajlar arasında yer alıyor.
Temel karakteristik özellikleri ile alanında lider bir platform olan EUREKA’nın kurucu ve aktif üyelerinden bir tanesi olarak, platformun küresel seviyede sağladığı iş birliği imkânlarından önemli düzeyde fayda sağlanıyor. 47 üye ülkenin yanı sıra üye olmayan ülkeler ile de iş birliği fırsatı tanıyan destek araçları, endüstrinin ve ülkelerin önceliklerine göre hızlıca pozisyon alınarak şekillendirilebilen esnek çağrı yapıları sayesinde güncel teknolojik konularda hızlı şekilde uluslararası sanayi işbirliği yaratılabiliyor.
EUREKA Hakkında
EUREKA, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknolojilerin, ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan önemli bir uluslararası iş birliği platformu olarak biliniyor.
EUREKA, 1985 yılında Türkiye’nin de içinde bulunduğu 18 Avrupa ülkesi ve AB Komisyonu tarafından kuruldu. Zaman içerisinde EUREKA ağının etkisinin ve işlevselliğinin artmasıyla Kanada, Güney Kore, Güney Afrika ve Singapur gibi Avrupa dışından ülkelerin de ağa dahil olmasıyla, üye sayısı 47’ye yükseldi.
Türkiye, 1998-1999 ve 2012-2013 yılları arasında olmak üzere iki dönem EUREKA Dönem Başkanlığı görevini yürütmüştü.
Türkiye’nin EUREKA Kapsamındaki Faaliyetleri
1985’ten bu yana EUREKA’da aktif bir şekilde faaliyet gösteren Türkiye, 2008-2021 yılları arasında Türk ortaklı 959 proje önerisi ile en fazla proje ortaklığı kuran 11. ülke oldu. Bahse konu projeler TÜBİTAK tarafından değerlendirilmekte, finanse edilmekte ve izlenmektedir.
Ülkemiz EUREKA’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan görevlendirme ile Eureka Ülke Üst Düzey Temsilciliği (High Level Represantative-HLR) pozisyonu ile temsil ediliyor.
KÜME 5 2023-2024 ÇALIŞMA PROGRAMI: DESTİNASYON 3 KAPSAMINDA BİLGİLENDİRME
Bilindiği üzere, Ufuk Avrupa Programı Küme 5 2023-2024 Dönemi Çalışma Programı taslak versiyonu Avrupa Komisyonu’nun sitesi üzerinden erişime açılmıştır. Bu kapsamda, eskiden de olduğu gibi Küme 5 altında çıkılacak olan çağrılar 6 ana başlık kapsamında yayınlanmış olup söz konusu ana başlıklar arasında yer alan “Sürdürülebilir, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Tedariki” başlığı hakkında bazı güncellemeler yapılmış ve aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Taslak Çalışma Programında, Destination 3 ve Destination 4 kapsamında ilgilendiğiniz bir çağrı bulunması durumunda; talepte bulunan firmalara iletilmek üzere her çağrı özelinde İngilizce olarak hazırlayacağınız Niyet Beyanı (Expression of Interest) formunu ncpenergy@tubitak.gov.tr adresi ile paylaşmanız oldukça faydalı olacaktır.
Söz konusu form/formlarda;
- Kısa firma/kurum tanıtımınıza yer vermeniz ve
- İlgilendiğiniz çağrılar ile ilgili bölümleri doldururken ise Çalışma Programında yer alan “expected outcome” ve “scope” başlıklarını dikkate almanız bizler adına oldukça önemlidir.
Niyet Beyanı Formu için lütfen tıklayınız.
Destinasyon 3: Sürdürülebilir, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Tedariki
Kapsadığı Temel Alanlar:
- Yenilenebilir Enerji
- Enerji Sistemleri, Şebekeler ve Depolama
- Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS)
Destinasyon kapsamında desteklenecek olan Araştırma ve Yenilik eylemlerinin;
Yenilenebilir Enerji tarafında;
- Enerji tedarik tarafını daha temiz, daha güvenli ve rekabetçi hale getirmeye yardımcı olması,
- Yenilenebilir enerji çözümü portföyünün daha da genişletmesi,
- Maliyet performansını ve güvenilirliğini artırması,
- Toplumsal ihtiyaçlar ve tercihleri göz önünde bulundurması istenmektedir.
Enerji Sistemleri, Şebekeler tarafında;
- Binalar, mobilite ve endüstri kanadındaki enerji talebi tarafında yer alan sektörlerin, enerji sistemi entegrasyonunu desteklemesi ve bu kapsamda, enerji ağlarının modernizasyonuna temel oluşturması
- Enerji sistemi entegrasyonu kapsamında, kademeli elektrifikasyonu işlemesi, temiz hidrojen gibi diğer iklim nötr, yenilenebilir enerji taşıyıcılarının entegrasyonunun ele alması tercih sebebi olarak belirtilmektedir.
- Yenilikçi enerji depolama çözümleri kapsamında, kimyasal, mekanik, elektriksel ve termal depolama dahil edilmesi,
CCUS tarafında;
- Söz konusu teknolojinin elektrik üretimi ve endüstri uygulamalarında gelişimini hızlandırması istenmektedir.
Bu destinasyon altında desteklenecek olan projelerin SET Plan ve SET Plan Implementation Çalışma Gruplarına katkı sağlaması beklenmektedir.
HEU Strategic Planında Key Strategic Orientation (KSO) C ve A’ya katkı sağlayacaktır.
Impact Areas (Etki Alanları):
- İnsanlara yönelik önemli ve gelişmekte olan teknolojilerde endüstriyel liderlik;
- Ekonomik ve temiz enerji
Expected Impacts (Beklenen Etkiler):
Strategic Planda yer alan ;“More efficient, clean, sustainable, secure and competitive energy supply through new solutions for smart grids and energy systems based on more performant renewable energy solutions” (“Daha verimli, temiz, sürdürülebilir, güvenli ve rekabetçi enerji tedarikinin sağlanması amacıyla, daha performanslı yenilenebilir enerji çözümlerine dayalı akıllı şebekeler ve enerji sistemleri için yeni çözümler”) temel amacı doğrultusunda;
- Özellikle yenilenebilir hizmetler ve teknoloji portföyünün çeşitlendirilmesi yoluyla küresel değer zincirlerindeki rekabet güçlerini ve büyüyen pazarlardaki konumlarını iyileştirerek uygun fiyatlı, güvenli ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji teknolojileri ve hizmetlerinde Avrupa küresel liderliğini desteklemek (Kısaca Yenilebilir Enerjide Küresel Liderlik)
- Akıllı ve siber güvenli enerji şebekelerini yönetmeye ve üreticiler, tüketiciler, ağlar, altyapılar ve vektörler arasındaki etkileşimi optimize etmeye yönelik daha verimli yaklaşımları içeren değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının ve diğer yeni düşük karbonlu enerji arzının yüksek oranda yaygınlaştığı bir senaryoda, hanelere ve sanayiye uygun maliyetli, kesintisiz ve uygun maliyetli enerji tedariki sağlanmak (Kısaca Enerji Sistemleri, Şebekeler ve Depolama)
- Elektrik üretimi ve endüstri uygulamalarında (CO2'nin ürünlere dönüştürülmesi dahil) bir CO2 emisyonu azaltma seçeneği olarak Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama'nın (CCUS) gelişiminin hızlandırmak.
Yenilenebilir Enerjide Küresel Liderlik:
Yenilenebilir enerji teknolojileri;
- Yenilenebilir kaynaklardan elektrikeldesi,
- Yenilenebilir ısıtma ve soğutma
- Yenilenebilir yakıt teknolojilerini kapsar.
Güç, ısıtma/soğutma, ulaşım, tarım ve sanayi ekonomik sektörlerinde fosil kökenli karbonu değiştirmek veya ikame etmek için büyük fırsatlar yaratması istenmektedir.
Yenilenebilir enerji teknolojilerinde güçlü bir küresel Avrupa liderliği, enerji güvenliği ve güvenilirliğini artırmanın yolunu açacaktır.
Rüzgâr enerjisi, fotovoltaik, güneş enerjisi, biyoenerji, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin yerlerinin daha da güçlendirilerek kabul edilebilirliğinin artırılması için
- Daha uygun maliyetli, güvenli, sürdürülebilir ve verimli hale getirilmesi,
- Teknoloji portföyünün daha da çeşitlendirilmiş olması istenmektedir.
Doğrudan elektrifikasyonun teknik ve uygun maliyetli bir seçenek olmadığı uygulamalarda, özellikle ulaşım, enerji tüketen ve enerji yoğun endüstriyel sektörler için uzun vadeli karbon-nötr çözümler sağlamak amacıyla sentetik yakıtlar (doğrudan güneş yakıtlarını da içerir) ve sürdürülebilir gelişmiş biyoyakıtlar dahil olmak üzere gelişmiş yenilenebilir yakıtlara da odaklanılması mümkün kılınmıştır.
Çevreye “do not significantly harm” ilkesi doğrultusunda, tüm yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelik araştırma ve inovasyon faaliyetleri kapsamında, çevresel sürdürülebilirliği iyileştirmesi, sera gazı emisyonu azaltılmış ürünler sunması ve su kullanımı, döngüsellik, kirlilik ve ekosistemlerde çevresel performansı iyileştirmesi beklenmektedir.
Bu prensip ile biyoyakıtlar ve biyoenerji için çevresel sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi, değer zincirinin biyokütle dönüştürme ve ürünün kalitesi kısmı Küme 5 Destinasyon 3 ile ilişkilendirilirken, motorlarda yanma ile ilgili hava kirliliği Küme 5'teki diğer hedeflerin ve diğer çevresel hususlar ise Küme 6 altında dikkate alınacaktır.
Küme 4 ile sinerji, yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve çözümlerinin enerji tüketen endüstrilere entegre edilmesi ve yenilenebilir enerji çözümlerinin çevreye zarar vermemesini sağlamak için gerekli olarak değerlendirilmektedir.
Esasta biyokütle ile ilgili faaliyetler Küme 6 özelinde ve düşük teknoloji hazırlık seviyesi eylemler de EIC özelinde ele alındığından bu alanda Küme 5 ile birbirlerini tamamlayıcı olması öngörülmektedir.
REPowerEU Stratejisi bağlamında Destinasyon 3:
REPowerEU stratejisi bağlamında, yenilenebilir enerji teknolojileri AB gaz arzını çeşitlendirmek ve AB'nin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak için önemli bir araç olarak görülmektedir. Küme 5 2023-2024 Çalışma Programındaki çağrı başlıklarının çoğu, REPowerEU ve AB'nin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltma hedeflerin tam olarak katkıda bulunmaktadır. Bunlar:
- AB'nin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak için PV, rüzgar enerjisi ve ısı pompalarını kapsayan hazır düzeye erişmiş (most readily available) yenilenebilir enerji teknolojileri (17 çağrı başlığı)
- Hazır düzeye erişmiş (gelişmiş biyoyakıtlar) ve aynı zamanda daha az olgun (sentetikyenilenebilir yakıtlar) konuları içeren yenilenebilir yakıtlar (8 çağrı başlığı)
Yenilenebilir yakıtlar, elektrik ve ısı talebini karşılamak için ulaşımda olduğu kadar binalarda ve endüstride de kullanılabilir, bu nedenle fosil yakıtların yerini alma noktasında büyük potansiyel taşımaktadırlar. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda yer alan 2030 hedefleri ile REPowerEU’da da biyometan üretimini iki katına çıkarılmasının altı çizilmektedir. Bu nedenle, gazlı yenilenebilir yakıtlar ile her türlü yenilenebilir yakıt ve özellikle gelişmiş biyoyakıtlar AB'nin bağımlılığını azaltmaya katkıda bulunması beklenen önemli araçlar olarak görülmektedir. Zira bu araçlar mevcut altyapıyı kullanan damla yakıtlar ve fosil yakıtların doğrudan ikameleridir.
- AB'nin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltma hedefine de katkıda bulunmak üzere biyoenerji, jeotermal, hidroelektrik, okyanus enerjisi ve güneş enerjisi gibi belirli yenilenebilir enerji sektörleri ile yeni nesil yenilenebilir enerji, piyasa önlemleri, uluslararası işbirliği gibi kesişen teknoloji faaliyetleri (18 çağrı başlığı)
Beklenen Ana Etkiler:
- Gelecekteki iklim koşullarını göz önünde bulundurarak ve biyolojik çeşitliliğe, çevreye ve doğal kaynaklara zarar vermeden fosil bazlı enerji teknolojilerinin yerini, yıkıcı sürdürülebilir yenilenebilir enerji ve yenilenebilir yakıt teknolojilerin alacağı sistemlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi,
- Sürdürülebilir yenilenebilir enerji ile yenilenebilir yakıt teknolojileri ve değer zincirlerinin maliyetlerinin azaltılması ve verimliliklerinin iyileştirilmesi,
- AB enerji tüketiminde yenilenebilir elektrik, ısı ve yakıtların payını artırma hedefiyle devreye alınan “Fit for 55” paketine katkıda bulunmak için sürdürülebilir yenilenebilir enerji ve yakıt teknolojilerinin ticari kullanımları açısından risklerinin azaltılması noktasında desteklenmesi (Enerji üretimin yenilenebilir enerjinin payının %40’a ulaştırılması, gelişmiş biyoyakıtların payının %2,2 ve biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıtların payının ise %2,6 ulaştırılması).
- Dijital teknolojiler de dâhil olmak üzere tüm ekonomik sektörlerde sürdürülebilir yenilenebilir enerji ve yenilenebilir yakıt bazlı çözümlerin daha iyi entegrasyonun sağlanması,
- Yeşil geçişi hızlandırırken, AB'de enerji arzının güvenliği ve özerkliğinin desteklenmesi,
- Biyometan seviyesini artırarakAB'deki gaz arzını çeşitlendirmek için uygun fiyatlı, güvenli ve sürdürülebilir enerji çözümlerinin geliştirilmesi,
- Uluslararası işbirlikleri yoluyla güçlendirilmiş Avrupa bilimsel temeli ve yenilenebilir enerji teknolojileri için Avrupa ihracat potansiyelinin sağlanması (ör. AU-EU Climate Change and Sustainable Energy partnership, Misyonlar, Mission Innovation 2.0)
- Avrupa Yeşil Mutabakatı öncelikleri doğrultusunda döngüsel ekonomi, sosyal, ekonomik ve çevresel yönleri tam olarak dikkate alarak yenilenebilir enerji ve yenilenebilir yakıt değer zincirlerinin sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi,
- Ticarileşmelerini desteklemek ve politika oluşturmaya girdi sağlamak için sürdürülebilir yenilenebilir enerji ve yakıt teknolojilerinin piyasada daha etkili bir şekilde benimsenmesinin sağlanması,
- Yaşam döngüleri ve değer zincirleri boyunca farklı yenilenebilir enerji teknolojilerinin çevresel etkileri hakkında artan bilgi birikiminin artırılması.
Enerji Sistemleri, Şebekeler ve Depolama
Beklenen Ana Etkiler
- Zor koşullar altında sistemi kontrol etmek ve sistem kararlılığını sürdürmek için geliştirilmiş ve/veya yeni teknolojilere ve enerji vektörlerine dayalı enerji sisteminin esnekliğinin artırılması
- Ulaşım, sanayi ve binalar gibi elektrifikasyonun zor olduğu sektörlerde iklim nötrlüğe katkıda bulunacak şekilde, farklı enerji taşıyıcıları için farklı ağları aynı anda koordineli bir şekilde planlayan ve işleten esnek ve dayanıklı sistemler geliştirilmesi,
- Tüketicileri enerji geçişine katılmaları için destekleyen, yenilikçi veriye dayalı hizmetler geliştirerek müşteri memnuniyetini sağlama ve sistem esnekliğini artırma,
- Özellikle elektrik ve ısının uzun süreli depolanmasına yönelik enerji depolama ve enerji vektör teknolojileri geliştirme ve iyileştirme,
- Yeni enerji hizmetleri ve iş modelleri için Avrupa pazarını destekleme,
- Özellikle süperiletken teknolojileri, güç elektroniği ve hibrit Alternatif Akım – Doğru Akım şebeke çözümlerinin yanı sıra MT HVDC (Çok Terminalli Yüksek Gerilim Doğru Akım) kullanılarak açık deniz enerjisinin taşınması ve yeni elektrik iletim teknolojileriyle sorunsuz bir şekilde entegre edilmesi için daha etkili ve verimli çözümler sunma,
- Kolay veri paylaşımına dayalı yatırımların yapılması (Enerji sistemlerinde yenilenebilir kaynakların entegrasyonu ile esnekliğin artırıldığını ve enerji verimliliği yatırımlarında yatırım getirisinin daha iyi tahmin edilebilir olduğunu gösteren sistemler),
- Enerji geçişinin yararına enerji sektöründeki yeni dijital teknolojilerin (early-adoption’dan üst ölçeklendirmeye kadar) hızlandırılması,
- Enerji sisteminin özel gereksinimleri için hazırlanmış siber güvenlik ve gizlilik araçları ve teknolojilerinin geliştirilmesi
- IT teknolojilerin, enerji yönetimini optimize ettiğiteknolojilerin ve sistemik yaklaşımların geliştirilmesi
Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS)
- Özellikle CCUS hub'ları ve kümeleri için hızlandırılmış altyapılar devreye alınması,
- Karar vericiler ve yatırımcılar için daha fazla güven sağlayan, özellikle endüstriyel CO2 kaynaklarının potansiyel güvenilir depolama sahaları ve CO2 kullanan tesislerle bağlanması konusunda bilgi ve en iyi uygulama paylaşım faaliyetlerinin sürdürülmesi,
- Endüstriyel tesislerde CO2 yakalama, depolama ve kullanımını entegre eden ve karbon döngüsünü kapatma çabalarını en üst düzeye çıkaran fizibilitelerin yapılması ve bu teknolojilerin daha sonraki endüstriyel projelerin önünü açacak şekilde endüstriyel ölçekte gösterilmesi,
- Ön konsantrasyon ve/veya saflaştırma ihtiyacını azaltmak amacıyla CO2 dönüşümü için yenilikçi teknoloji geliştirilmesi
- Ölçüm, İzleme ve Doğrulama (MMV) için elverişli çerçeveler sunulması,
- CO2 depolama ve yakalama teknolojileri olan DACCS ve BECCS kapsamında daha fazla araştırmanın yürütülmesi
- CCUS teknolojilerinin kısa, orta ve uzun vadede çevresel etkilerini ve risklerini “do not significantly harm” ilkesi açısından değerlendirilmesi
Halihazırda Taslak versiyonu yayınlanmış olan 2023-2024 Çalışma Programı kapsamında Destinasyon 3 çağrısı takviminin aşağıdaki gibi olması beklenmektedir:
Taslak Çağrı Programına buradan erişebilirsiniz.
Başarılı bir başvuru dönemi geçirmenizi temenni ederiz.
Küme 5 Ulusal İrtibat Noktaları
CLEAN ENERGY TECHNOLOGY OBSERVATORY 2022 (CETO) SAYFASI YAYINDA!
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (Joint Research Center-JRC), Enerji Genel Müdürlüğü (DG ENER) ve Araştırma ve İnovasyon Genel Müdürlüğü (DG RTD) ortak girişimleri ile Temiz Enerji Teknolojisi Gözlemevi 2022 (Clean Energy Technology Observatory 2022-CETO) adı altında araştırma, değer zincirleri, pazarlar ve sürdürülebilirliğin temel yönlerini temiz enerji teknolojileri ve enerji sistem entegrasyonu odağında ele alan rapor ve bilgilerin paylaşıldığı bir platform devreye alınmıştır. Halihazırda 18 yayının yer aldığı sayfadan erişim sağlanabilecek olan raporlar aşağıda sıralanmıştır.
CETO hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
CETO Integrated Analysis Reports 2022 |
Overall Strategic Analysis of Clean Energy Technology in the European Union |
CETO Reports on Status of Technology, Trend, Value Chains and Markets 2022 |
Carbon Capture Utilisation and Storage in the European Union |
Hydropower and Pumped Hydropower Storage in the European Union |
Renewable Fuels of Non-Biological Origin in the European Union |
CETO Reports on Energy System Integration 2022 |
GÖTÜRÜ (LUMP SUM) FONLAMA MODELİNE YÖNELİK AYRINTILI YENİ KILAVUZ YAYINLANMIŞTIR
Ufuk 2020’de pilot olarak uygulanmaya başlanan ve Ufuk Avrupa’da daha çok çağrıda kullanılacak olan götürü fonlama modeline yönelik yeni bir kılavuz Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanmıştır. Kılavuzda götürü fonlama modeliyle hazırlanacak proje tekliflerinin sunma, değerlendirme ve hibe yönetim süreçlerinden bahsedilmiştir. Birçok noktada gerçek masrafların geri ödenmesi modeliyle benzerlik gösteren ve biten iş paketlerine göre ödemelerin yapılacağı götürü fonlama modelinde bitmeyen iş paketlerine yönelik ödemenin nasıl olacağı kılavuzda örneklerle anlatılmıştır. İlgili kılavuza linkten ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, Funding and Tender Opportunities Portal’da götürü (lump sum) fonlama modeline yönelik özel alan geliştirilmiş olup linkten erişim sağlanabilir.