TÜRKİYE'YE EIT JUMPSTARTER VE EIT MANUFACTURİNG'TEN BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ!
Avrupa'nın en büyük girişimcilik ağı Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT), Türkiye'nin de dahil olduğu EIT Bölgesel Yenilik Programı'nın (EIT RIS) 10. yıl dönümünü 28 Kasım 2024'te ev sahibi olduğu Budapeşte'de kutladı!
Etkinliğe siyasetten, üniversitelerden ve çeşitli sanayi sektörlerinden üst düzey konuşmacılar katılmış olup, yenilikçilik odağında Avrupa çapında karşılaşılan problemler ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı paneller düzenlenmiştir. Ardından da EIT Jumpstarter ödülleri sahiplerini bulmuş, söz konusu program vesilesiyle 2024'e kadar 120 yeni girişim ile 2.100'den fazla istihdam yaratıldığı, ilgili girişimlere 150 milyon Avro kaynak aktarımına yardımcı olduğu belirtilmiştir.
EIT Jumpstarter, 10 farklı kategoride (Rebuild Ukraine, New European Bauhaus, Western Balkans, Health, Manufacturing, Food, Energy, Urban Mobility, Raw Materials, Post-Jumpstarter) başvuru kabul etmiş olup, Manufacturing yarışmasının birinciliğini ve 10 bin Avroluk ödülü Yapar3D (TULGA) kazanmıştır.TULGA, tasarım mühendisliği, imalat mühendisliği ve prototip imalatı alanlarında profesyonel hizmet veren, imal edilebilir tasarımlar yapan ve bunları üreten, İstanbul'da yerleşik bir ürün geliştirme firmasıdır.
29 Kasım 2024'te düzenlenen EIT Manufacturing RIS Hubs Konferansı ise bir diğer Türk firmasının birinciliğine sahne olmuştur. Endüstriyel atık suları ve baca gazlarını mikroalgler yardımıyla arıtarak, bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt üretimi gerçekleştiren ALGBIO (Algae Biodiesel) ve Kurucusu Selen ŞENAL, kadın girişimcilerin yarıştığı programın birinciliği ve 10 bin Avroluk ödülü ile İstanbul'a dönmüştür.
Girişimcilerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Sizler de Start-up'ınız, KOBİ'niz, Üniversiteniz ve hatta büyük ölçekli firmanız için bir hibe, yatırım veya benzeri bir teşvik mekanizması keşfedebileceğiniz EIT fırsatlarını 2024 Aralık itibariyle güncellenen ve aşağıda yer alan dosya üzerinden inceleyebilirsiniz.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUMDA KATILIMI GÜÇLENDİREN MIP4ADAPT DIY KILAVUZU GÜNCELLENDİ
Misyon Uygulama Platformu (MIP4Adapt), yerel yönetimlere iklim uyum planlama süreçlerinde paydaşlar ve vatandaşlara yönelik katılımcı faaliyetler hakkında rehberlik eden“Kendin Yap” (DIY) kılavuzunu yakın zamanda güncelledi.
Bu kitapçık, Bölgesel Uyum Destek Aracı (RAST: Regional Adaptation Support Tool) döngüsünün 6 adımında uygulanabilecek iyi uygulamalar ve deneyimlerle zenginleştirilmiş araçlar sunmaktadır. Kılavuz, iklim değişikliği uyum planlarının ve eylemlerinin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için ortak bir anlayış ve sahiplenme oluşturulması yolunda yardımcı bir doküman olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kılavuzun içeriği aşağıdaki alanlara değinmektedir;
- Yaratıcı katılım,
- Özel sektörle etkileşim,
- Savunmasız/hassas grupların desteklenmesi,
- Katılımın temel altyapısının oluşturması
Vatandaş katılımı konusunda deneyimli bölgelerden yeni başlayanlara kadar herkes için rehberlik, pratik adımlar ve ipuçları içeren kılavuza ve bilgilendirici kısa videoya buradan ulaşabilirsiniz.
İklim Değişikliğine Uyum Misyonu
GÜNCELLEME - FUTUREFOODS 2024 YILI ÇAĞRISI VE ORTAKLIK ARACI AÇILDI
FutureFoodS 2024 Yılı "Gıda Sistemlerinin Dönüşümü - Gıda sistemi etkileşimlerini yeniden şekillendirmek, gıda yeniliklerini teşvik etmek ve sürdürülebilir gıda tercihlerini güçlendirmek." başlıklı çağrısı açıldı.
Geleceğin Sürdürülebilir Gıda Sistemleri için Avrupa Ortaklığı (FutureFoodS - European partnership for a sustainable Future of Food Systems) Avrupa'nın gıda üretim ve tüketim süreçlerini daha sürdürülebilir ve dirençli sistemlere dönüştürmeyi amaçlayan yenilikçi bir Avrupa ortaklığıdır. Bu ortaklık, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda güvenliği gibi gıda sistemlerimizin karşılaştığı karmaşık zorluklara yönelik ortak çözümler geliştirmek amacıyla önde gelen uzmanlar, araştırma kurumları, işletmeler ve karar alıcıları bir araya getirmektedir.
Geleceği şekillendiren teknolojilerin entegrasyonu, döngüsel ekonomi ilkeleri ve sürdürülebilirlik stratejileri ile FutureFoodS, gıda üretiminin çevresel ayak izini en aza indirmeyi, tüketici sağlığını iyileştirmeyi ve gıda zincirinin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir. Bu iş birliği, Avrupa gıda sistemlerinin dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşması için inovasyona ve bilgi paylaşımına olan bağlılığını sürdürmektedir.
FutureFoodS Ortaklığının ilk uluslararası ortak fonlanan çağrısı açılmıştır. Çağrı konu başlıkları "Gıda Sistemlerini Dönüştürme – gıda sistemi etkileşimlerini yeniden şekillendirme, gıda yeniliklerini teşvik etme ve sürdürülebilir gıda tercihlerine güç katma" konularına odaklanmaktadır. Bu çağrı, ülkemizden TÜBİTAK’ın da olduğu 19 farklı ülkedeki 36 fonlama kuruluşunu bir araya getirerek, sürdürülebilir bir gıda geleceği yaratmaya yönelik yenilikçi araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek amacıyla 40 milyon Euro’ya kadar ortak fon sağlamaktadır.
Çağrı, konu başlıkları aşağıda verilmektedir.
Konu 1: Sürdürülebilir ve dirençli gıda sistemlerine doğru yol almak
Konu 2: Yeni gıdalar – talep ve arzın yeniden yönlendirilmesi yoluyla gıda tasarımı, işleme ve tedarikinde yenilikleri teşvik etme
Konu 3: Sürdürülebilir gıda tercihlerini güçlendirme – gıda ortamlarını ve beslenme değişimlerini sağlama
Çağrı kapsamında yukarıda konu başlıklarından en fazla biri seçilerek hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir.
Çağrı hakkında daha detaylı bilgiye ve uluslararası başvuru dokümanına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Çağrı kapsamında ulusal başvuru kuralları aşağıda verilmektedir.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Ulusal Başvuru Dokümanı'na ulaşmak için tıklayınız.
Çağrı Takvimi:
-
Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 15 Ocak 2025 (13:00, CET)
-
1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 17 Ocak 2025 (23:59 TSİ)
-
1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 22 Ocak 2025 (23:59 TSİ)
-
2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 09 Temmuz 2025 (13:00, CEST)
FutureFoodS Ortaklık Aracı:
FutureFoodS çağrıları kapsamında iş birliği olanaklarını keşfetmek için geliştirilmiş ortaklık aracı kullanıma sunuldu.
Araca ulaşmak için tıklayınız.
Bu araç ile:
Ortaklık Teklifi/Talebi Yayınlayabilirsiniz: Proje konsorsiyumlarında iş birliği fırsatları arıyorsanız veya uzmanlığınızı sunmak istiyorsanız profilinizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca, bir proje fikriniz varsa ve ortak arıyorsanız da başvuru yapabilirsiniz. Profilinizde iletişim bilgilerinizin yanı sıra kurumunuzun kısa bir tanımını, araştırma/yenilik alanınıza dair anahtar kelimeleri ve ilgili çağrı konularına ilişkin uzmanlık ve deneyimlerinizi belirtmeniz önemlidir.
Diğer Kullanıcıların Teklif/Taleplerini İnceleyebilirsiniz: Veritabanı, çağrı konuları, anahtar kelimeler ve kullanıcıların sağladığı diğer bilgiler üzerinden arama yapmanızı sağlar.
Bu araç, FutureFoodS projelerinde etkili iş birlikleri kurmanıza yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Çağrı İrtibat Kişileri
Uluslararası Başvuru Koşulları ve FutureFoodS 2024 Yılı Çağrısı hakkında bilgi için:
Hasan Burak TİFTİK
Bilimsel Programlar Başuzmanı
AB Çerçeve Programları Müdürlüğü
e-posta: burak.tiftik@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 17 52
TÜBİTAK-1071 programı detayları için:
Dr. Dilber AYHAN
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: dilber.ayhan@tubitak.gov.tr
UFUK AVRUPA MSCA ALANI DOKTORA AĞLARI ÇAĞRISI KAPANDI
Değerli Araştırmacılarımız,
Ufuk Avrupa MSCA Alanı Doktora Ağları çağrısı 26 Kasım 2024 tarihinde kapandı. Avrupa Araştırma Ajansı (REA) 1417 başvuru yapıldığını, bunlardan 190 civarında projenin destekleneceğini duyurmuştur. Başvuruların Doktora Ağları çağrısının 3 farklı paneline şu şekilde dağıldığı görülmüştür:
• Standart Doktora Ağları: 1249 başvuru
• Sanayi Doktoraları: 80 başvuru
• Ortak Doktoralar: 88 başvuru
Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasında değerlendirmelerin süreceği MSCA Dokt+ora Ağları çağrısının sonuçlarının Nisan 2025’te açıklanması beklenmektedir.
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan detaylı bilginotu için tıklayınız.
MSCA Doktora Ağları, yaratıcı, girişimci, yenilikçi ve esnek; aynı zamanda mevcut ve gelecekte olabilecek zorluklarla yüzleşebilecek; ekonomik ve sosyal fayda sağlayabilmek için bilgi ve fikirleri ürünlere ve hizmetlere dönüştürebilecek doktora adayları yetiştirmeyi hedefler. Sizler de bu çağrıya proje önerisi hazırlamak isterseniz bir sonraki çağrının 28 Mayıs 2025 tarihinde açılıp, 25 Kasım 2025 tarihinde kapanacağını şimdiden not ediniz. Çağrı hakkında bilgi edinmek için lütfen tıklayınız.
Saygılarımızla,
MSCA Türkiye Ekibi