ERA-MIN3 ERA-NET COFUND PROJESİ 2023 YILI ÇAĞRISI AÇILDI!
Endüstriyel rekabet edilebilirliği güçlendirmek ve döngüsel ekonomiye geçmek için Avrupa’da “ham maddelerle” ilgili Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlayıp yürütmek amacıyla Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Ufuk 2020 alt alanlarından "İklim Değişikliği, Çevre, Kaynak Verimliliği ve Ham maddeler" (Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw Materials)” alanı kapsamında desteklenen bir ERA-NET Cofund projesidir.
ERA-MIN3 2023 Yılı Çağrısı Hakkında Genel Bilgiler:
- Çağrıya katılan ülkelerin listesine https://www.era-min.eu/joint-call/era-min-joint-call-2023 adresinden ulaşabilirsiniz. Çağrı için oluşturulacak Konsorsiyum’un bu ülkeler arasından en az 3 farklı ülkeden ortak içermesi gerekmektedir.
- Çağrıya sunulabilecek projelerin beklendiği konular:
- Konu 1: Keşif ve madencilikten hammadde temini
- Konu 2: Döngüsel Ekonominin Güçlendirilmesi
- Konu 3: İşleme, Üretim ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri
- Konu 4: Sürdürülebilirlik için çevresel değerlendirme, iklim ve politika geliştirme
- Konu 5: Sağlık, güvenlik ve kamuoyu algısında sosyal sürdürülebilirlik
Çağrı metnine bağlantısı üzerinden ulaşılabilmektedir.
2023 Yılı Çağrısı için her bir proje konsorsiyumunun, 3 ülke kuralı gereği çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden en az üç bağımsız kuruluş ile oluşturulması gerekmektedir. Başvurular tek aşamalıdır. Proje yürütücülerinin akademi/araştırma enstitüleri, kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışmaları gerekmektedir.
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir. Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden %75 destek oranı ile desteklenecektir.
- Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
- Ülkemizden başvuracak bir proje; TÜBİTAK tarafından PTİ ve kurum hissesi hariç toplamda en fazla 2,5 Milyon TL ile desteklenebilecektir.
- ERA-MIN3 web sayfasından (https://www.submission-era-min.eu/call2021/) yapılacak başvurunun son tarihi (Konsorsiyum adına Koordinatör yapacaktır.): 30 Mart 2023 17:00 (Orta Avrupa Saati).
- Çağrıya başvuracak araştırmacıların Ulusal İrtibat Noktası A. Serhat YILDIRIM (azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr) ile başvuruları öncesi irtibata geçmesi önerilmektedir. Ayrıca araştırmacıların çağrı takvimi ve prosedürler gibi konularda yapılacak güncellemelerden haber almak için https://www.era-min.eu/news adresini takip etmeleri önerilmektedir.
- Ortak arama için https://www.submission-era-min.eu/partner-search adresi kullanılabilir. Ayrıca ERA-MIN3 projesi tarafından çağrı hakkında çevrim içi etkinliği düzenlenecektir.
- 2023 Yılı çağrısı için ERA-MIN sekrataryası tarafından hazırlanan animasyon videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
YENİLİKÇİ SAĞLIK GİRİŞİMİ (IHI) 3. ÇAĞRISI AÇILDI!
Ufuk Avrupa kapsamında, sağlık ve yaşam bilimleri araştırmaları alanında bir Kamu-Özel Sektör İşbirliği olan Yenilikçi Sağlık Girişimi'nin (Innovative Health Initiative - IHI) tek aşamalı 3. Çağrısı 13 Aralık 2022 tarihinde başvuruya açıldı.
3. Çağrıya başvurular 15 Mart 2023 tarihine kadar Funding and Tenders Portal üzerinden yapılacaktır.
3. Çağrı Başlıkları
- Topic 1: Screening platform and biomarkers for prediction and prevention of diseases of unmet public health need
- Topic 2: Patient generated evidence to improve outcomes, support decision making, and accelerate innovation
- Topic 3: Combining hospital interventional approaches to improve patient outcomes and increase hospital efficiency
- Topic 4: Strengthening the European translational research ecosystem for Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs) for rare diseases
- Topic 5: Digital health technologies for the prevention and personalised management of mental disorders and their long-term health consequences
Çağrı bütçesi toplamda 138 Milyon Avro’dur.
IHI tek aşamalı çağrılarına proje sunan konsorsiyumların toplam bütçelerinin (ayni katkılar dahil) %45’inin, IHI paydaşı olan özel kuruluşlar, onların bağlı/ilgili kuruluşları ya da “contributing partners” olarak geçen kuruluşlardan gelmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için lütfen IHI Çalışma Programı’nın “'Conditions of the Calls for proposals and Calls management rules” kısmını inceleyiniz.
IHI tek aşamalı çağrılarında proje limiti 50 sayfadır.
Detaylı bilgiye IHI 3. Çağrı sayfasından ulaşabilirsiniz.
TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı kapsamında çağrılara başvuru yapacak proje koordinatör adayları ve ekiplerine destek sağlanmaktadır. Ayrıntılı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.
KÜME 5- DESTİNASYON 3: ENERJİ TEDARİKİ VE DESTİNASYON 4: BİNALARDA VE ENDÜSTRİDE ENERJİ KULLANIMI 2023 YILI BİRİNCİ GRUP ÇAĞRILARI 13 ARALIK’TA AÇILDI!
Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi (Küme 5) temelinde AB’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr anakarası olması hedefine ulaşma fikri yatmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, söz konusu Küme altında 6 Hedef/Destinasyon belirlenmiş ve bu kapsamda belli bir takvim dahlinde çağrılara çıkılmaktadır.
Sürdürülebilir, Temiz, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Tedariki (Destination 3: Sustainable, secure and competitive energy supply) bu belirlenmiş olan 6 hedeften üçüncüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu hedefe ulaşılması amacıyla yenilenebilir enerji alanında daha etkin ve başarılı çözümler elde edilmesi, enerji alanında Avrupa’nın küresel zincirdeki yerinin güçlendirilmesi ve istenen performansa ulaşabilmesi amaçlanmaktadır.
Bu hedeflerden dördüncüsü olan Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı (Destination 4: Efficient, sustainable and inclusive energy use) ise Temiz bir enerji sistemi ve adil bir geçişle herkes için erişilebilir, verimli ve sürdürülebilir enerji kullanımı amaçlanmaktadır.
Küme 5 2023-2024 Çalışma Programında yer alan takvime göre,
- Destination 3: Sustainable, secure and competitive energy supply 2023 yılı birinci grup çağrısı 13 Aralık 2022 tarihinde açılmış ve 20 Mart 2023 tarihinde kapanacaktır. Bahse konu dönemde, Destinasyon 3 kapsamında çıkılacak olan çağrılarda:
- Yenilenebilir Enerji
- Enerji Sistemleri, Şebekeler ve Depolama
- Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS) konuları yer almaktadır.
- Destination 4: Efficient, sustainable and inclusive energy use 2023 yılı birinci grup çağrısı 13 Aralık 2022 tarihinde açılmış ve 20 Nisan 2023 tarihinde kapanacaktır. Bahse konu dönemde, Destinasyon 4 kapsamında çıkılacak olan çağrılarda:
- Yenilenebilir enerji kaynakları, dijital ve akıllı teknolojilerin etkin bir şekilde birleştirildiği daha enerji verimli bina stokları,
- Enerji Geçişinde Endüstriyel Tesisler konularına yer verildiği görülmektedir.
Diğer taraftan herhangi bir çağrı kapsamında Koordinatör olarak başvuru yapılması planlanıyorsa, TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Ancak, çağrı son başvuru tarihinden en geç 45 güne kadar Destek Programına başvurulması gerekmektedir. Bu çerçevede,
- 20 Mart 2023 tarihinde kapanacak olan Destinasyon 3 çağrısı kapsamında, söz konusu programa başvurmak için son tarih 3 Şubat 2023
- 20 Nisan 2023 tarihinde kapanacak olan Destinasyon 4 çağrısı kapsamında, söz konusu programa başvurmak için son tarih 6 Mart 2023 olacaktır.
Koordinatörlüğe Destek hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
Söz konusu çağrılar ile ilgileniyorsanız;
Ortak Arama Süreçlerinde Ulusal İrtibat Noktalarının desteğine ihtiyaç duyuyorsanız. Her çağrı başlığı özelinde İngilizce dilinde hazırlayacağınız Niyet Beyanı formunu lütfen ncpenergy@tubitak.gov.tr adresine gönderiniz. Söz konusu form/formlarda; Kısa firma/kurum tanıtımınıza yer vermeniz ve İlgilendiğiniz çağrılar ile ilgili bölümleri doldururken ise Çalışma Programında yer alan “expected outcome” ve “scope” başlıklarını dikkate almanız bizler adına oldukça önemlidir.
Niyet Beyanı Formu için tıklayınız
|
İlgilendiğiniz çağrı başlığı özelinde bir proje fikriniz var ise yanda yer alan İlgi Beyanı Formu ile Proje Konsepti Taslak Dokümanını İngilizce dilinde doldururak lütfen ncpenergy@tubitak.gov.tr adresine gönderiniz. Proje Konseptiniz hakkında Ulusal İrtibat Noktaları olası stratejiler belirleme veya sizleri destek mekanizmalarına yönlendirme konusunda her zaman yardımcı olmaya hazırdır. Proje konseptinizin olması durumunda lütfen ilgili UİN’den randevu talep ediniz.
Proje Konsepti Taslak Dokümanı için tıklayınız
|
“HEDEF 1: İKLİM BİLİMİ VE İKLİM NÖTRLÜĞE GEÇİŞ” 2023 YILI ÇAĞRILARI 13 ARALIK’TA AÇILDI
Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi (Küme 5) 2023-2024 dönemine ait Çalışma Programı Avrupa Komisyonu tarafından resmi olarak yayımlandı. Küme kapsamında 6 hedef/destinasyon belirlenmiş olup iklim bilimi ve iklim nötrlüğe geçiş konuları Hedef 1’de ele alınmaktadır.
Küme 5-Hedef 1’den beklenen etki yer sistem bilimleri, iklim nötrlüğe geçiş, iklim değişikliğine uyum, iklim servisleri, iklim aksiyonu için sosyal bilimler ve iklim-ekosistem etkileşiminin anlaşılması konularına katkı sağlamaktır.
Küme 5: 2023-2024 dönemi Çalışma Programında yer alan takvime göre Hedef 1 2023 yılı çağrıları 13 Aralık 2022’de açılmış olup 18 Nisan 2023 tarihinde kapanacaktır. İlgili hedef kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 13 konu başlığı belirlenmiş olup aşağıdaki konular önceliklendirilmektedir;
- Yer gözlem ve yer sistem model verilerinin analizi
- İklim ilintili kritik eşik noktaları,
- Hidrojen ekonomisinin iklim etkileri,
- Bulut- aeresol etkileşimi
- Gönüllü iklim girişimleri için bilim,
- Geçiş yolu analizinde politika seçeneklerinin genişletilmesi,
- Yerel dayanıklılığın modellenmesi,
- İklim aksiyonu için sosyal bilimler ve davranış bilimi ve
- Solar radyasyon modifikasyonu (SRM)
- İklim nötrlükte uluslararası işbirliği
Çalışma programına link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz!
Proje başvuruları Avrupa Komisyonu Fonlama ve İhale Portalı üzerinden yapılmaktadır. Çalışma programında detaylarına ulaşabileceğiniz Küme 5 Hedef 1 çağrılarına aynı zamanda Avrupa Komisyonu resmi web sayfasından da ulaşabilirsiniz.
6G SNS 2023 ÇAĞRILARI DUYURULDU!
4 Aralık 2022 tarihinde Akıllı Ağlar ve Servisler Ortaklığı (SNS JU), Ufuk Avrupa kapsamında 2023 proje teklif çağrısının da dahil olduğu 2023-2024 Araştırma ve Yenilik (R&I) Çalışma Programı'nı yeni sitesi üzerinden yayınlamıştır. İlgili habere "Europe launches the second phase of its 6G Research and Innovation Programme - SNS JU (europa.eu)" adresinden ulaşılabilmektedir.
Ayrıca Ortaklık, Avrupa'da 6G araştırmalarını geliştirmek için İkinci Araştırma ve Yenilik Çalışma Programı'nı da (SRIA 2023) kabul etmiştir.
Çalışma Programı, 132 milyon Avro Komisyon finansmanı ile 2023 SNS Teklif Çağrısı'nın temelini oluşturacaktır.
İlgili çağrılar 17 Ocak 2023'te açılacak olup, 3 ana başlık altında başvurular kabul edilecektir.
Stream B: Ağlara yönelik yenilikçi çözümler sunmak amacıyla Düşük-Orta Teknoloji Hazırlık Düzeylerinin (TRL) hedeflendiği, 6G'ye hazırlık olarak devrim niteliğindeki teknolojik gelişmeler ve IoT, cihazlar ve yazılımdaki devrim niteliğindeki gelişmeler için araştırmalar (ABD ile uluslararası işbirliği teşvik edilecektir).
Stream C: SNS'in faaliyet akışını desteklemek adına Avrupa çapındaki deneysel altyapıları daha fazla geliştirme, birleştirme ve ortak yönetme hedefiyle SNS sistemi etkinleştiricileri ve Proof of Concepts (PoCs).
Stream D: Otomotiv, sağlık, akıllı şehirler, tarım ve eğitim teknolojileri alanında uygulamaların ve hizmetlerin geliştirilebilmesi ve demonstrasyonu için gerekli altyapı dahil olmak üzere büyük ölçekli SNS denemeleri ve dikey pilot faaliyetleri
Ana başlıklarla paralel olarak, SNS teknolojileriyle ilgili toplumsal zorluklarla başa çıkmayı amaçlayan bir SNS Koordinasyon ve Destek Eylemi (CSA) de Ortaklık tarafından planlanmaktadır.
SNS JU, AB ve özel sektör kaynaklarının Akıllı Ağlar ve Servisler alanındaki yatırımlara odaklanmasını amaçlamaktadır. 2021-2027 dönemi için 900 milyon Avroluk AB bütçesinin sözünü alan Ortaklık, özel sektörden de faaliyetleri için edineceği en az eşit kaynaklarla (yani 900 milyon Avro) başarılı projeleri destekleyecektir.
2022 yılı SNS JU çağrılarına gerçekleştirilen başvurular neticesinde de ülkemizden 3 ortağın yer aldığı 4 proje desteklenmiş olup toplamda 1 milyon 739 bin Avro hibe Türkiye'ye kazandırılmıştır.