ERA-NET NEURON (The Network of European Funding for Neuroscience Research) Projesi, TÜBİTAK’ın da ortak olarak yer aldığı Avrupa Komisyonu tarafından Ufuk 2020 programı kapsamında desteklenen bir projedir. NEURON projesinin ana amacı, partner ülkelerde yürütülen sinirbilim, nöroloji ve psikiyatri alanlarında ulusal ve bölgesel araştırma programlarının yakın ve sürdürülebilir bir şekilde bağlanmasına ve uyumlaştırılmasına yardım etmektir.
ERA-NET NEURON Projesi 2020 Ortak Uluslararası Çağrısı (JTC 2020), 08 Ocak 2020 tarihinde açılmıştır. JTC 2020 çağrısında, Türk araştırmacılar TÜBİTAK, 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.
Bu çağrının amacı, duyusal bozukluklar ve bunların sinir sistemi üzerindeki etkileri ile ilgili önemli soruları ele alacak çok uluslu, işbirliğine dayalı araştırma projelerini desteklemektir. Araştırma projeleri, diğerlerinin yanı sıra somatosensör sistemi de dahil olmak üzere tüm duyusal modalitelerin araştırılmasını içerebilir. Bu çağrıda, modaliteler arasındaki sinerjileri ve çoklu duyusal disfonksiyonu ele alan araştırma soruları da teşvik edilmektedir.
Öneriler, sinir kaynaklı bozulma ve/veya duyusal fonksiyon kaybına odaklanmalıdır. Öneriler, reseptör hücreler, ilgili sinir yolları ve bağlı beyin alanları dahil olmak üzere duyusal nöronlar hakkındaki çalışmaları içerebilir. Aksesuar, sinir duyu organlarının sinirsel olmayan bölümleri üzerine yapılan araştırmalar çağrının ana odağı değildir ve sadece sinir sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiplerse dahil edilebilirler. Araştırma soruları tüm hayat döngüsünün tamamını kapsayabilir.
Duyusal sistem özellikle yenilikçi terapötik yaklaşımlar için uygundur ve son yıllarda bu konuda kayda değer gelişmelere tanık olunmuştur. Yenilikçi tedavi yaklaşımları örneğin; gen, moleküler ve hücre tedavileri, rejeneratif stratejiler, yeni elektronik arayüzler veya protezler yoluyla fonksiyonun restorasyonunu içerebilir. Terapötik veya tanısal teknolojiyi geliştirmek için yeni yaklaşımların kullanılması bu çağrı kapsamında kabul edilir. Proje önerileri örneğin; duyu sistemlerini etkileyen gelişim bozuklukları, çevresel faktörlerin duyusal işlevler üzerindeki rolü ve mevcut kohort veya kayıtlara dayalı olarak sağlık ekonomik sorunları içerebilir.
NEURON finansman kuruluşları özellikle temel ve klinik yaklaşımları birleştiren çok disiplinli çalışma ve translasyonel araştırma önerilerini teşvik etmek istemektedir. Mevcut çağrı bağlamında, klinisyenlerin konsorsiyumlarda temel sinirbilimcilerle işbirliği yapması teşvik edilmektedir. Konsorsiyumların, sadece ortaklar arasındaki tamamlayıcı işbirliği ile elde edilebilecek yeni ve iddialı fikirler sunması beklenmektedir.
NEURON 2020 çağrısı kapsamındaki projelerin multidisipliner yapıda oluşturulması ve translasyonel araştırmaları içermesi gerekmektedir. Proje başvuruları aşağıda belirtilen alanlardan en az birisini kapsamalıdır:
- Duyusal bozuklukların patogenezi ve etiyolojisine yönelik temel araştırma.
- Duyusal bozukluklar için önleme, tanı, hasta sınıflandırması, tedavi ve / veya rehabilitasyon için yeni stratejiler geliştirmek için yapılan klinik araştırma.
- Kronik ağrı
- Zihinsel bozukluklar ve nörolojik hastalıkların etkisiyle (ör. inme) olan halüsinasyonlar ve his bozulması
- Nörolojik bozukluklara bağlı göz hareket bozuklukları
- Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Avrupa Birliği Ortak Programı (JPND) tarafından ele alınan nörodejeneratif hastalıklar