
“HORIZON-CL5-2021-D2-01-08: Emerging technologies for a climate neutral Europe” Çağrı Başlığına Yönelik Başvurular Devam Etmektedir!

Ufuk Avrupa “İklim, Enerji ve Ulaşım” Kümesi altında açılan “HORIZON-CL5-2021-D2-01-08: Emerging technologies for a climate neutral Europe” çağrı başlığının amacı aşağıda yer alan başlıklara yönelik temel Ar-Ge çalışmalarını desteklemektir:
- Karbonsuz, verimli, etkili ve emniyetli Ulaşım;
- Yakıt pilleri,
- Verimli enerji jeneratörleri,
- Enerji dağıtımı;
- Enerji depolama,
- Sera Gazı Emisyonlarının azaltılması.
Aşağıdaki alanlar desteklenmeyecektir:
- Malzeme araştırmaları,
- HORIZON-CL5-2021-D3-02-02 başlığı altında desteklenecek olan yenilenebilir enerji teknolojileri ve hidrojen üretimi,
- Bataryalar.
Yukarıda belirtilen faaliyetler özelinde sağlam bir araştırma metodu ve faaliyetleri sunarak, önerilen konseptin teknolojik fizibilitesinin ortaya konması beklenmektedir. Proje sonunda proje hazırlık seviyesinin 4’e (TRL 4) getirilmesi hedeflenmektedir.
Proje teklifi aşağıda yer alan faaliyetlere odaklanabilir:
- Çoklu yakıt entegrasyonu ve/veya çapraz geçiş potansiyeli sağlayan teknolojiler,
- Sektörler arası karbon azaltılması,
- Karbondan arındırılması zor sektörleri ve enerji yoğun uygulamaları hedefleyen konseptler, örneğin yol/raylı/deniz ulaşımı ve termik güç jeneratörleri aracılığıyla enerji üretimi,
- Farklı güç/enerji taleplerine yönelik esneklik sağlanması,
- Yerel ve dağıtılmış enerji üretim düzenleriyle uyumluluk,
19 Ekim 2021 tarihinde kapanacak olan çağrı detaylarına sayfasından ulaşabilirsiniz. Proje teknolojik hazırlık (TRL) seviyesinin düşük olmasından ötürü çağrı başlığı özellikle üniversite ve araştırma kuruluşlarına hitap etmektedir. KOBİ ve sanayi kuruluşlarının proje kapsamında yapılacak prototip uygulamalarında rol alabilmektedirler.
Ufuk2020 programı altında açılan benzer çağrılar altında desteklenen örnek projeler: CITYSOLAR, GICO, EBIO
Proje Tipi: Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Tüm kuruluşlar %100 fonlanabilmektedir).
Konsorsiyum başına maksimum bütçe: 2.5 Milyon Avro
Fonlanacak proje sayısı: 8
Konsorsiyum Yapısı: Program üyesi en az 3 ülkeden (en az bir AB üyesi olması), 3 farklı kuruluşla oluşturulacak konsorsiyumlar
Proje başvuruları Avrupa Komisyonunun “Funding and Tenderers” sayfası üzerinden yapılmaktadır. Bahse konu çağrıya koordinatör veya ortak olarak yer alınabilmektedir. Koordinatör olarak başvuru yapmayı planlıyorsanız eğer TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Etkinlik son başvuru tarihinden en geç 45 gün öncesine kadar Destek Programına başvurmanız gerekmektedir.
Ortak olarak konsorsiyumlarda yer almak isterseniz eğer aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Proje Ortağı bulma: Portalda yer alan Partner Search sayfasından, ilgilenilen çağrı özelinde ya da daha farklı parametreler ile aramalar yapılarak kurulacak proje ortağı aramasında bulunulabilmektedir. Ortak arama seçeneğine aynı zamanda, çağrı duyurularının yapıldığı sayfa üzerinden de ulaşılabilmektedir. İlgilenilen çağrı duyurusu tıklandığında açılan pencerenin sol tarafında yer alan Partner Search seçeneğine gidildiğinde söz konusu çağrı özelinde ortak arayan/projelere ortak olmak isteyen kurum ve kuruluşlara dair bilgilere erişim sağlanabilmektedir.
- Linkte yer alan ilgi formunun doldurularak ncpenergy@tubitak.gov.tr adresi ile paylaşabilirsiniz. İlgili irtibat noktaları olası koordinatör adayları ile formu paylaşarak sizler adına konsorsiyum belirleme faaliyetlerinde bulunabilirler.
“HORIZON-CL5-2021-D2-01-12: Fostering a just transition in Europe” Çağrısına Yönelik Başvurular Devam Etmektedir!

İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi altında yer alan 3 adet Sosyal ve Beşeri Bilimler çağrısından biri olan “Avrupa'da adil bir geçişi teşvik etmek” başlığının temelini; Avrupa Yeşil Mutabakatında belirtilen unsurlar ve Next Generation EU politikası oluşturmaktadır. Bu kapsamda, söz konusu çağrı başlığı aracılığıyla, Avrupa'da iklim nötr ve çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomiler ve toplumlara geçiş sürecini adil bir şekilde tamamlamak ve geçiş sürecinde yaşanan zorlukları tayin etmek amacıyla eylemlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Bu bağlamda, söz konusu çağrı başlığı kapsamında sunulacak olan proje önerilerinde;
- İklim değişikliği etkileri, iklim politikaları ve geçiş yollarından kaynaklanan eşitsizliğin çeşitli boyutlarının ve bunlara ilişkin dağılımsal sonuçların (örn. GSYİH'deki değişiklikler, endüstriyel rekabet gücü ve ticaret, istihdam ve beceriler, vergilendirme, gelirler ve servet, güvenlik açıkları ve insan sağlığı, sektörlerin yapısı, iş modelleri ve göreli fiyatlar vb.) analiz edilmesi,
- Çağrı başlığı bağlamında cinsiyet boyutunun irdelenmesi,
- COVID-19 pandemisinden çıkarılan derslerin, Avrupa'daki eşitsizliğin değişimi yönüyle bütünleştirilmesi ve iklim eylemi ile yeşil toparlanma için olası sonuçların analiz edilmesi,
- Sunulacak eylemlerin, nesil içi ve nesiller arası iklim ve çevresel faydaları birleştiren politika seçeneklerini ve önlemlerini belirlemesi,
- Yoksullukla mücadele, eşitsizliği azaltma ve temel insani ihtiyaçların karşılanması gibi konularda eylem önerileri beklendiğinden, sunulacak tekliflerde iklim eyleminin ötesinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile bağlantılı eylemlerin yer alması,
- Küme 5 Çalışma Programında yer alan İklim Bilimi Hedef 1 kapsamında yer alan Entegre Değerlendirme Modellerinin (Integrated Assessment Models) iyileştirilmesine yönelik projelerin de göz önünde bulundurulması,
- Eylemlerin, sosyal bilimler ve beşeri bilimler üzerine inşa edilmesi ve disiplinler arası olacak şekilde faaliyetler içermesi,
- HORIZON-CL5-2021-D2-01-14 Transition Super-Labs çağrısı ile uyumunun göz önünde bulundurulması beklenmektedir.
Söz konusu çağrı kapsamında, Sosyal ve Beşeri Bilimlerin etkin katkısı beklenmekte olup bu alandaki uzmanlarının ve/veya kurumların projeye katılımı şart koşulmaktadır.
Sunulacak proje önerilerinin linkte yer alan Çalışma Programının 95 ve 96ıncı sayfalarında yer alan altı sonuçtan (Expected Outcomes) bir veya birkaçına katkıda bulunması beklenmektedir. Bu bağlamda, özellikle dört önemli çıktı öne çıkmaktadır. Bunlar:
- İklim nötrlüğe geçişin sektörler, sosyal gruplar, ülkeler, bölgeler, şehirler ve işgücü piyasası arasındaki dağılımsal yansımalarının daha iyi anlaşılması,
- İklim eylemi, iklim değişikliğinin etkileri ve sosyal eşitsizlik, cinsiyet eşitsizliği gibi eşitlik ve adalet konuları arasındaki ödünleşimlerin ve sinerjilerin daha iyi anlaşılması,
- Karbon nötrlüğe geçiş sürecine toplumun tüm kesimlerinden paydaşların katılımının sağlanarak adalet unsurunun teminat altına alınması,
- Adil geçişi sağlayabilmek adına, ulusal ve bölgesel düzeyde daha iyi politikalar tasarlanması.
19 Ekim 2021 tarihinde kapanacak olan çağrıya ilişkin güncel detaylara Avrupa Komisyonu Funding and Tenders Portalında yer alan link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Proje başvuruları Avrupa Komisyonunun “Funding and Tenders” sayfası üzerinden yapılmaktadır. Bahse konu çağrıya koordinatör veya ortak olarak başvuru yapılabilmektedir.
Başvurunun yapılabilmesi için Funding and Tenders Portala üye olunması ve PIC numarası alınması beklenmektedir. İlgili başvuru ve referans dokümanları Komisyonun sitesinde yer almaktadır. Kurulacak olan konsorsiyumlarda, Başvuru Dokümanının koordinatör adayı kuruluş tarafından doldurulması talep edilmek ile birlikte proje ortağı adaylardan bu aşamada yapılması istenen bir gereklilik bulunmamaktadır.
Proje Ortağı bulmak/olmak için Portalda yer alan Partner Search sayfasından, ilgilenilen çağrı özelinde ya da daha farklı parametreler ile aramalar yapılarak kurulacak proje ortağı aramasında bulunulabilmektedir. Ortak arama seçeneğine aynı zamanda, çağrı duyurularının yapıldığı sayfa üzerinden de ulaşılabilmektedir. İlgilenilen çağrı duyurusu tıklandığında açılan pencerenin sol tarafında yer alan Partner Search seçeneğine gidildiğinde söz konusu çağrı özelinde ortak arayan/projelere ortak olmak isteyen kurum ve kuruluşlara dair bilgilere erişim sağlanabilmektedir.
Diğer taraftan herhangi bir çağrı kapsamında Koordinatör olarak başvuru yapılması planlanıyorsa, TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Ancak, etkinlik son başvuru tarihinden en geç 45 güne kadar Destek Programına başvurulması gerekmektedir.
Son olarak, 5-6 Temmuz 2021 tarihleri arasında Avrupa Komisyonu uzmanları tarafından, Küme 5 özelindeki çağrılara ilişkin önemli bilgilere yer verilen Ufuk Avrupa Küme 5 Bilgi Günü Etkinliği kapsamında HORIZON-CL5-2021-D2-01-12: Fostering a just transition in Europe çağrısı ve diğer çağrılara ilişkin video kayıtlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Söz konusu çağrı veya diğer çağrılar ile ilgileniyor ve/veya ortak arama sürecindeyseniz linkte yer alan ilgi formunun doldurularak ncpenergy@tubitak.gov.tr adresi ile paylaşabilirsiniz. İlgili irtibat noktaları olası koordinatör adayları ile formu paylaşarak sizler adına konsorsiyum belirleme faaliyetlerinde bulunabilirler.
"HORIZON-CL5-2021-D3-01-01: Establish the grounds for a common European energy data space" Çağrısına Yönelik Başvurular Devam Etmektedir !

Bilindiği üzere, Avrupa Birliği tarafından belirlenmiş olan yeşil ve dijital geçişin sağlanması hedefi, enerji sistemleri üzerindeki dönüşümü de tetiklemiş ve söz konusu geçiş süreci, bu sistemlerde veri hacminin uygun şekilde artırılması ve yönetilmesi ile birlikte bu verilere erişimin sağlanıp toplum yararına kullanılmasını da beraberinde getirmiştir.
Diğer taraftan, politik bağlamda ise, Avrupa Komisyonu, veri erişimi ve kullanımı konusunda pratik, adil ve net kurallara sahip, yenilikçi veri paylaşımını sağlama ve küresel rekabet gücünü sağlayıcı tek bir pazar kurma amacıyla, “A European strategy for data” stratejisini geçtiğimiz yıl kabul etmiştir. Söz konusu strateji belgesinde ortak bir Avrupa enerji veri alanı da dâhil olmak üzere Avrupa sathında 9 sektörel veri alanının oluşturulmasının da destekleneceği belirtilmektedir. Dilerseniz Strateji belgesine buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıda anılan mevcut politika ve öncelikler çerçevesinde, İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi kapsamında, HORIZON-CL5-2021-D3-01-01: Establish the grounds for a common European energy data space adlı çağrıya çıkılmıştır.
Çağrı Başlığı kapsamında sunulacak proje önerilerinde, enerji verilerine erişimi ve kullanımı sağlayan aşağıdaki özelliklere sahip bir Avrupa Enerji Veri Alanının geliştirilmesi, doğrulanması ve gösterilmesi (demonstrate) istenmektedir. Bu çerçevede, söz konusu çağrı kapsamında sunulacak olan proje önerilerinde yer alması istenen başlıca unsurlar:
- Bilgi alışverişi için ara yüzler ( API'ler, bağlayıcılar) sunulmalı ve birlikte çalışabilir açık standartlara yer verilmeli,
- Verilerin; müşteri odaklı, güvenli ve güvenilir bir şekilde daha güçlü kullanılabilirliğini ve sektörler arası paylaşımını teşvik eden öncü yenilikçi çözümlere yer verilmeli,
- Tüm enerji değer zincirini kapsayan, mümkün olduğunca çok veriyi birbirine bağlayan ve erişilebilir kılan, araçlar ve standartlar sağlayan ortak bir Avrupa Enerji Veri Alanının kurulması desteklemeli,
- Şebekenin farklı seviyelerinde veya dışında, Dijital İkiz Teknolojisine yer verilmeli,
- Aynı çağrı kodu ile desteklenen diğer projelerde geliştirilen veri alanı çözümlerinin bir arada çalışabildiğini gösterilmeli.
Projeden elde edilen sonuçların, aşağıda yer alan hususlara katkı sağlaması istenmektedir:
- Veri platformlarının verimli şekilde bir arada çalışması,
- Veri paketleri, arayüzler, protokoller, platformlar ve prosedürlerle ilgili açık standartlardan yararlanan Enerji Veri Alanları uygulamalarının gösterilmesi,
- Enerji geçişini destekleyen yeni dijital çözümler ve hizmetlerin sağlanması,
- Enerji hizmetleri konusundaki veri paylaşımı hususunda tüketiciler nezdinde kabulün ve katılımının artırılması,
- Enerji verilerinin hazır ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi,
- Yeni piyasa rollerinin, piyasa katılımcılarının ve enerji topluluklarının etkinleştirilmesi.
19 Ekim 2021 tarihinde kapanacak olan çağrıya ilişkin güncel detaylara Avrupa Komisyonu Funding and Tenders Portalında yer alan link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Proje başvuruları Avrupa Komisyonunun “Funding and Tenders” sayfası üzerinden yapılmaktadır. Bahse konu çağrıya koordinatör veya ortak olarak başvuru yapılabilmektedir.
Başvurunun yapılabilmesi için Funding and Tenders Portala üye olunması ve PIC numarası alınması beklenmektedir. İlgili başvuru ve referans dokümanları Komisyonun sitesinde yer almaktadır. Kurulacak olan konsorsiyumlarda, Başvuru Dokümanının koordinatör adayı kuruluş tarafından doldurulması talep edilmek ile birlikte proje ortağı adaylardan bu aşamada yapılması istenen bir gereklilik bulunmamaktadır.
Proje Ortağı bulmak/olmak için Portalda yer alan Partner Search sayfasından, ilgilenilen çağrı özelinde ya da daha farklı parametreler ile aramalar yapılarak kurulacak proje ortağı aramasında bulunulabilmektedir. Ortak arama seçeneğine aynı zamanda, çağrı duyurularının yapıldığı sayfa üzerinden de ulaşılabilmektedir. İlgilenilen çağrı duyurusu tıklandığında açılan pencerenin sol tarafında yer alan Partner Search seçeneğine gidildiğinde söz konusu çağrı özelinde ortak arayan/projelere ortak olmak isteyen kurum ve kuruluşlara dair bilgilere erişim sağlanabilmektedir.
Diğer taraftan herhangi bir çağrı kapsamında Koordinatör olarak başvuru yapılması planlanıyorsa, TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Ancak, etkinlik son başvuru tarihinden en geç 45 güne kadar Destek Programına başvurulması gerekmektedir.
Son olarak, 5-6 Temmuz 2021 tarihleri arasında Avrupa Komisyonu uzmanları tarafından, Küme 5 özelindeki çağrılara ilişkin önemli bilgilere yer verilen Ufuk Avrupa Küme 5 Bilgi Günü Etkinliği kapsamında HORIZON-CL5-2021-D3-01-01: Establish the grounds for a common European energy data space çağrısı ve diğer çağrılara ilişkin video kayıtlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Söz konusu çağrı veya diğer çağrılar ile ilgileniyor ve/veya ortak arama sürecindeyseniz linkte yer alan ilgi formunun doldurularak ncpenergy@tubitak.gov.tr adresi ile paylaşabilirsiniz. İlgili irtibat noktaları olası koordinatör adayları ile formu paylaşarak sizler adına konsorsiyum belirleme faaliyetlerinde bulunabilirler.
94 Milyon Avro Bütçeli Sıfır Emisyonlu Kara Yolu Ulaşımı (2Zero) Çağrılarının Kapanış Tarihi 14 Eylül 2021!

- HORIZON-CL5-2021-D5-01-01 Nextgen vehicles: Innovative zero emission BEV architectures for regional medium freight haulage (2ZERO)
- HORIZON-CL5-2021-D5-01-02 Nextgen EV components: Integration of advanced power electronics and associated controls (2ZERO)
- HORIZON-CL5-2021-D5-01-03 System approach to achieve optimised Smart EV Charging and V2G flexibility in mass-deployment conditions (2ZERO)
- HORIZON-CL5-2021-D5-01-04 LCA and design for sustainable circularity - holistic approach for zero-emission mobility solutions and related battery value chain (2ZERO & Batteries Partnership)
- Koordinatör olarak başvuru yapmayı planlıyorsanız eğer TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Etkinlik son başvuru tarihinden en az 45 gün önce Destek Programına başvurmanız gerekmektedir.
- Ortak olarak konsorsiyumlarda yer almak isterseniz eğer aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Proje Ortağı bulma: Portalda yer alan Partner Search sayfasından, ilgilenilen çağrı özelinde ya da daha farklı parametreler ile aramalar yapılarak kurulacak proje ortağı aramasında bulunulabilmektedir. Ortak arama seçeneğine aynı zamanda, çağrı duyurularının yapıldığı sayfa üzerinden de ulaşılabilmektedir. İlgilenilen çağrı duyurusu tıklandığında açılan pencerenin sol tarafında yer alan Partner Search seçeneğine gidildiğinde söz konusu çağrı özelinde ortak arayan/projelere ortak olmak isteyen kurum ve kuruluşlara dair bilgilere erişim sağlanabilmektedir. Ayrıca sizler de sayfaya kendi kuruluşunuz hakkında bilgi ekleyebilir, ilgilenenlerin sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
- Linkte yer alan ilgi formunun doldurularak ncptransport@tubitak.gov.tr adresi ile paylaşabilirsiniz. Bu sayede ilgili irtibat noktaları, olası koordinatör adayları ile formu paylaşarak sizler adına konsorsiyum belirleme faaliyetlerinde bulunabileceklerdir.