MANUNET, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Horizon 2020 Programı kapsamında desteklenen bir ERA-NET projesidir. MANUNET projesinde Türkiye’yi TÜBİTAK temsil etmektedir.
MANUNET 2019 Proje Çağrısı, 14 Ocak 2019 tarihi itibari ile açılmıştır. Ön proje başvuruları 21 Mart 2019 – Merkezi Avrupa zaman dilimine göre saat 12:00’ye kadar elektronik ortamda http://www.manunet.net adresinden alınacaktır. MANUNET 2019 çağrısında projeleri başarılı bulunan Türkiye’den firmalara (Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri), TÜBİTAK tarafından 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı aracılığıyla hibe (geri ödemesiz) destek verilecektir. Hibe destek oranı büyük firmalar için %60, KOBİ’ler için %75’dir. 1509 Uygulama Esasları’nı Tübitak web sitesinden edinebilirsiniz. (http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/uluslararasi-ortakli-destek-programlari/1509/icerik-yonetmelik-ve-esaslar) Çağrıya ait internet sayfasından (http://www.manunet.net) çağrıyla ilgili her türlü dokümana ve detaylı bilgilere erişilebilir, proje ortağı arayabilir, ortak arayan projeleri görebilir, proje başvurusunda bulunabilirsiniz.ÇAĞRIYA KATILAN ÜLKE ve BÖLGELER
Türkiye, Hollanda, Almanya, Basque Country – İspanya, Piedmont – İtalya, Romanya, Catalonia – İspanya, Asturias – İspanya, Wallonia – Belçika, Navarra – İspanya, Lüksemburg, Rusya, Gelderland – Hollanda, Overijssel – Hollanda, Castilla y León – İspanya. ( En güncel liste için http://www.manunet.net web adresine bakınız.)
ÇAĞRI KONULARI
- Bilgi tabanlı mühendislik, üretimde bilgi ve iletişim teknolojilerin kullanımı (endüstriyel robotlar, bilgisayar destekli mühendislik ve tasarım, üretim otomasyonları, vb.)
- Kaynakların verimli kullanımı ve geri dönüşüm de dahil olmak üzere; çevre ve enerji uygulamalarına yönelik üretim teknolojileri
- Adaptif üretim teknolojileri
- Eklemeli üretim teknolojileri
- Üretimde yeni malzemeler (alaşım, yağ, kaplama, tekstil, inşaat, kompozit, yalıtım, vb.)
- Yeni üretim metotları, komponentleri ve sistemleri,
- Üretime yönelik diğer ürün ve teknolojiler
(Daha detaylı bilgi için http://www.manunet.net web adresine bakınız.)
ÇAĞRI TAKVİMİ
14 Ocak 2019 çağrı açılış tarihi.
21 Mart 2019, 12:00 CET: Proje ön başvurularının son teslim tarihi. (1. Aşama Uluslararası başvuru)
04 Nisan 2019, 17:00 (Türkiye Saati): TEYDEB ön kayıt işlemlerinin PRODİS üzerinden tamamlanması (online), gerekli ön kayıt belgelerinin ve personel özgeçmişlerinin basılı olarak posta veya kurye ile TÜBİTAK’a gönderilmesi için son tarih. (1. Aşama Teydeb Başvurusu)
Mayıs 2019: Ön başvuru yapan kuruluşlara geri dönüş.
11 Temmuz 2019, 12:00 CET: Proje önerilerinin son teslim ve başvuru tarihi. (2. Aşama Uluslararası başvuru)
25 Temmuz 2019, 17:00 (Türkiye Saati) : Proje öneri başvurusunun Prodis üzerinden tamamlanması (online) için son tarih. (2. Aşama Teydeb Başvurusu)
Ekim-Kasım 2019: Desteklenecek projelerin seçimi.
PROJE ÖNERİLERİNİN SUNULMASI
MANUNET başvuru süreci, proje ön başvurusu (pre-proposal) ve proje önerisi (full proposal) olmak üzere 2 adımlı bir prosedürdür. www.manunet.net internet adresindeki form ingilizce doldurularak ortak kuruluşlar adına, proje koordinatörü tarafından, 21 Mart 2019 (saat 12:00 CET) tarihine kadar proje ön başvurusu ve 11 Temmuz 2019 (saat 12:00 CET) tarihine kadar proje önerisi MANUNET sunucusuna yüklenir.
TÜRKİYE’DEN KATILAN FİRMALAR
Çağrıya katılan Türk firmalar, uluslararası başvuruya ilave olarak birinci aşamada Teydeb ön kayıt işlemlerini tamamlayacaklar ve ikinci aşamada ise TÜBİTAK’ın 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına başvuracaklardır.
GEÇERLİ PROJE ORTAKLIKLARININ YAPISI
Manunet projesi öncelikli olarak KOBİ’lere yönelik bir program olduğundan, oluşturulacak olan proje konsorsiyumlarında en az iki farklı KOBİ’nin yer alması ve en az bir yabancı proje ortağı kuruluşun olması şarttır.
1509 ULUSLARARASI SANAYİ Ar-Ge PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI
Programa, sektörüne ve büyüklüğüne bakılmaksızın, firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik tüm sermaye şirketleri başvurabilmektedir. Programda hibe şekilde destek verilmektedir. Destek oranı büyük firmalar için %60, KOBİ’ler için %75’tir. Ayrıntılı bilgi www.tubitak.gov.tr internet adresinde yer almaktadır.
AYNI PROJEDE TÜRKİYE’DEN BİRDEN FAZLA KURULUŞ OLMASI
MANUNET’e sunulan bir projede Türkiye’den birden fazla kuruluşun yer alması halinde, bu kuruluşların 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına ortak proje önerisi sunması gerekmektedir.
ÇAĞRI ve MANUNET HAKKINDA BİLGİ İÇİN
Tayyip Kösoğlu
Bilimsel Programlar Uzmanı
TÜBİTAK – TEYDEB
Tel: 0090 312 298 9453
e-posta: tayyip.kosoglu@tubitak.gov.tr