2544 - TÜBİTAK – JAPONYA BİLİMİ DESTEKLEME KURUMU (JSPS) İKİLİ İŞBİRLİĞİ PROJE ÇAĞRISI AÇILDI! SON BAŞVURU 6 EYLÜL 2022
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) arasındaki mevcut işbirliği protokolü çerçevesinde ortak araştırma projeleri desteklenecektir. Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye'deki araştırmacıların, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Japonya’daki araştırmacılar ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir. Tek taraflı proje başvuruları kabul edilmemektedir. TÜBİTAK-JSPS Ortak Proje Çağrısında proje başvurusu için herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır. Çağrı web sitesi için tıklayınız. Çağrı metni için lütfen tıklayınız. Başvurular için Proje Başvuru Sistemi’ne buradan ulaşabilirsiniz. Son Başvuru Tarihi: 6 Eylül 2022, 17:30 E-imza Son tarihi: 13 Eylül 2022, 17:30KEY DİGİTAL TECHNOLOGİES (KDT) 2022 ÇAĞRISI AÇILDI! SON BAŞVURU 21 EYLÜL 2022
Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen bir ortak girişim olan Anahtar Dijital Teknolojiler (Key Digital Technologies - KDT) Ortak Girişimi’nin 2022 yılı çağrısı açılmıştır. KDT Ortak Girişimi, Avrupa'yı elektronikte teknoloji geliştirmenin ön saflarında tutmak amacıyla 2014 yılında kurulan Elektronik Bileşenler ve Sistemler için Avrupa’nın Liderliği (Electronic Components and Systems for European Leadership - ECSEL) Ortak Girişimi’nin devamı niteliğindedir.
Çağrı Kapsamı:
KDT Ortak Girişimi 2022 yılında Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Research and Innovation Action, RIA) ile İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) olmak üzere 2 farklı aksiyon türünde 2 çağrıya aynı anda çıkmıştır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği üzere IA çağrısında 1 genel 2 odak olmak üzere 3 başlık, RIA çağrısında 1 genel 1 odak olmak üzere 2 başlık olarak 2 çağrıda toplam 5 başlık başvuruya açılmıştır.
Aksiyon Türü | Çağrı Kodu | Konu Başlığı |
İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) | Call 2022-1 T1 | Konu 1: Genel |
Call 2022-1 T2 | Konu 2: Silikon fotonik için endüstriyel tedarik zinciri | |
Call 2022-1 T3 | Konu 3: Özelleştirilebilir ve etki alanına özgü açık kaynak RISC-V işlemcilerin tasarımı | |
Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Research and Innovation Action, RIA) | Call 2022-2 T1 | Konu 1: Genel |
Call 2022-2 T2 | Konu 2: Yeşil Mutabakat hedeflerini destekleyen eko tasarımlı akıllı elektronik sistemler |
KDT Ortak Girişimi 2022 yılı çağrısı kapsamındaki genel konular için (Call 2022-1 T1 ve Call 2022-2 T1) aşağıda belirtilen 14 araştırma alanında Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir:
- Proses teknolojisi, ekipman, malzeme ve imalat
- Bileşenler, modüller ve sistem entegrasyonu
- Gömülü yazılım ve ötesi
- Sistemler Sistemi (SoS)
- Yapay zekâ, uç bilgi işlem ve gelişmiş kontrol
- Bağlanırlık
- Mimari ve tasarım: yöntemler ve araçlar
- Kalite, güvenilirlik ve siber güvenlik
- Ulaşım
- Enerji
- Dijital Endüstri
- Sağlık ve refah
- Tarımsal gıda ve doğal kaynaklar
- Dijital Toplum
Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun en az 3 farklı ülkeden 3 farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Uluslararası çağrı metnine ulaşmak, proje ortağı bulmak, başvuru kılavuzlarına ulaşmak ve “Fonlama ve İhale Portalı (Funding and Tenders Portal)” üzerinden uluslararası proje başvurusu yapabilmek için https://www.kdt-ju.europa.eu/calls/kdt-ju-calls-2022 sayfası incelenmelidir.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi
Uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih | 21.09.2022 (17:00, Brüksel saati) |
TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden yapılacak ulusal ön başvurunun onaylanması için son tarih | 28.09.2022 (17:30 Türkiye saati) |
TÜBİTAK Proje Başvuru Sistemi (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) üzerinden yapılacak ulusal ön başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih | 04.10.2022 (17:30 Türkiye saati) |
HAKEMLİK ÇAĞRISI- AVRUPA KENTSEL GEÇİŞLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE YÖNLENDİRME ORTAKLIĞI (DRİVİNG URBAN TRANSİTİONS TO A SUSTAİNABLE FUTURE-DUT)
2021-2027 yılları arasında Ar-Ge ve İnovasyon projelerinin destekleneceği Ufuk Avrupa Programı'nda şehirler konusundaki ortaklıklardan birisi karmaşık kentsel sorunları bütüncül bir yaklaşımla ele alarak çözümler sunmayı hedefleyen "Avrupa Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT))" yapısıdır. DUT kapsamında şehirleri ilgilendiren sorunların; kentsel alandaki sürdürülebilir enerji sistemleri, döngüsel ekonomi ve akıllı ulaşım çözümleri öncelikleriyle ilişkilendirilmesi planlanmaktadır. DUT yapısı, Ufuk Avrupa Programı’nda kentsel sorunlara çözüm arayacak yegâne Ortak Fonlama yapısı olacaktır. DUT kapsamında;- “The Positive Energy Districts Transition Pathway -PED (Pozitif Enerji Geçiş Yolu)
- The 15-Minute Cities Transition Pathway- 15mC (15 Dakikalık Şehirler Geçiş Yolu),
- The Circular Urban Regenerative Economies Transition Pathway- CUE (Döngüsel Kentsel Yenileyici Ekonomiler Geçiş Yolu)”
Pozitif Enerji Bölgeleri (PED):
- Enerji planlaması ve kentsel enerji sektörünün dönüşümünün kentsel planlama süreçlerine entegre edilmesi
- Enerji toplulukları
- Sivil toplumun enerji dönüşümü
- Esnek enerji stratejileri
- Enerjide teknolojik değişimlerin entegrasyonu
- Enerjinin sosyal konulara entegrasyonu
- Enerjide sürdürülebilirlik stratejileri konuları
- Sürdürülebilir akıllı şehir stratejileri
- Enerji geçişini destekleyen somut önlemler
- Mevcut yapılarda enerji verimliliğinin değerlendirilmesi (imar kentsel güçlendirme/canlandırma)
15 Dakikalık Şehirler (15mC):
- Şehir yönetimlerinin (şehir veya büyükşehir düzeyi belediye) veya kilit kamu hareketliliği sağlayıcılarının kural düzenlemeleri
- Kentsel fonksiyonların ve servislerin 15 dakikalık mesafede erişilebilir olarak düzenlenmesi
- Şehirlerin yeniden düzenlenmesi için strateji belirlenmesi
- Bireysel mobilite
- Mobilitenin kent dışı alanlarda ve banliyölerde düzenlenmesi
- Sürdürülebilir mobilite
- Kamusal alanın sürdürülebilir şekilde yeniden düzenlenmesi
- Yük ve yolcu taşımacılığı
- Şehir planlaması
- Mobiliteye odaklanan sosyal bilimler
Döngüsel Kent Ekonomileri(CUE):
- Kentsel Kaynakların döngüsel paylaşımı
- Kentsel kaynak akışları
- Doğa temelli çözümler
- Kentsel gıda sistemleri
- Çok işlevli kentsel yeşillendirme yaklaşımları
- Sosyal uyum
- Kentsel yaşanabilirlik
- Eşitlik