UFUK AVRUPA KÜME 3: TOPLUM İÇİN SİVİL GÜVENLİK 2022 ÇAĞRISI AÇILDI!
Ufuk Avrupa (Horizon Europe), Küme 3: Toplum için Sivil Güvenlik 2022 Çağrısı 30 Haziran 2022 tarihinde açılmıştır.
Küme 3 Toplum için Sivil Güvenlik 2022 çağrıları altı ana hedef altında açılmıştır. Bu hedefler aşağıda verilmiştir.
- Suç ve Terör ile Mücadele
- Sınır Yönetimi
- Altyapıların korunması
- Siber güvenliğin artırılması
- Afete-dayanıklı Toplumlar
- Güvenlik araştırma ve inovasyon faaliyetlerine destek verilmesi
Küme 3: Toplum için Sivil Güvenlik Çalışma Programı yoluyla yayınlanan 2022 çağrıları altında yayınlanan çağrı başlıklarının listesine ve bu başlıklara yönelik detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Ayrıca, Avrupa Komisyonu tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen ve Küme 3 2022 çağrıları ve Küme 3 ile ilintili farklı konularda sunumların yapıldığı Bilgi Günü kaydına https://rea.ec.europa.eu/events/horizon-europe-cluster-3-civil-security-society-2022-06-28_en adresinden ulaşabilirsiniz.
TÜBİTAK, Türkiye’de yerleşik üniversitelerin, sanayi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, Avrupa’dan koordinatör olarak başvuru yapmayı planlayan paydaşlarla ortaklık yapmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar sonucunda belirlenen Avrupalı koordinatörlere Türkiye’den ortak önermek için niyet beyanı dokümanları kullanılmaktadır. Türk kuruluşların niyet beyanı dokümanlarını doldururken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri beklenmektedir.
- Öncelikle çalışma programı dokümanında yer alan 2021 yılı konu başlıklarının (örneğin “HORIZON-CL3-2022-FCT-01-01: Improved crime scene investigations related to transfer, persistence and background abundance” gibi) incelenmesi (Konu başlığı listesine ulaşmak için tıklayınız.)
- Her başlık özelinde tek bir İngilizce formun doldurulması
- “Short description of the organisation/researcher” kısmının kısaca, mümkünse başlık özelinde doldurulması
- “Specific skills and proposed activities related to the topic” kısmında yalnızca o başlığa özel yetkinliklerin, tecrübelerin anlatılması ve başlığa sunulabilecek muhtemel bir projeye nasıl katkıda bulunulacağının anlatılması
Hazırlamış olduğunuz Niyet Dökümanı (Expression of Interest) dokümanlarını, ncpsecurity@tubitak.gov.tr adresine gönderebilirsiniz.
UFUK AVRUPA KÜME 6 2022 ÇAĞRISINDA AVRUPA KOMİSYONU'NDAN 7 FARKLI PROJEDE 7 TÜRK KURULUŞUNA 1,2 MİLYON AVRO HİBE!
Küme 6: Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre Kümesinde Yer Alan2022 Yılı Çağrıları Başvuru Sonuçları Açıklandı
Ufuk Avrupa Programı, Küme 6: Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre kümesi altında yer alan 2022 yılı çağrıları başvuru sonuçları açıklanmıştır. 28 Ekim 2021 – 23 Şubat 2022 tarihleri arası başvuruları açık kalan, rekabetin yüksek olduğu ve 77 konu başlığı için başvuru yapan 4590 kurum ve kuruluşun yer aldığı çağrılar için, ülkemizden 7 kuruluşumuzun yer aldığı 7 proje desteklenmiş olup toplamda 1.206.659 Avro hibe alınmıştır.
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
- ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’nin Türk ortak olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-CLIMATE-01-02: Understanding the oceanic carbon cycle” konu başlığı kapsamında sunulan;
OceanICU (Ocean-ICU Improving Carbon Understanding)akronimli proje konsorsiyumunda 30 kuruluş yer almakta olup; proje, biyolojik sistemler hakkında edinilen temel bilgileri, okyanustaki insan müdahalelerinin karbon döngüsünü değiştirme yeteneğini değerlendirmek ve kaynak çıkarma ile karbon depolama arasındaki gerilimin ele alınmasını mümkün kılan yönetim araçları üretmeyi amaçlamaktadır.
- MİGROS TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin Türk ortak olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-CLIMATE-01-04: Fostering the resilience of agricultural production: from observation of changes to the development of resilience strategies” konu başlığı kapsamında sunulan;
ECO-READY (Achieving Ecological Resilient Dynamism for the European food system through consumer-driven policies, socio-ecological challenges, biodiversity, data-driven policy, sustainable futures) akronimli proje konsorsiyumunda 19 kuruluş yer almakta olup; proje, gerçek zamanlı bir izleme sistemi, e-platform ve mobil uygulama olarak sunulan bir Gözlemevi geliştirecektir. Bu sistem, gerekli tek bilgi kaynağı olarak işlev görecek, gıda sistemi için gerçek zamanlı değerlendirmeler sağlayacak ve tahminleri sık ve tutarlı bir şekilde güncelleyecektir.
- MİGROS TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin Türk ortak olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-04: Innovative solutions to prevent adulteration of food bearing quality labels: focus on organic food and geographical indications” konu başlığı kapsamında sunulan;
ALLIANCE (A hoListic framework in the quality Labelled food supply chain systems' management towards enhanced data Integrity and verAcity, interoperability, traNsparenCy, and tracEability) akronimli, konsorsiyumunda 26 kuruluşun yer almakta olduğu proje; yenilikçi teknoloji çözümleri ve doğrulanmış yaklaşımlar aracılığıyla, veri bütünlüğünü ve doğruluğunu koruyan, izlenebilirliği ve şeffaflığı artıran ve organik, PDO, PGI ve GI gıdaların kalite etiketli tedarik zincirinde birlikte çalışabilirliği güçlendiren bütünsel bir çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır.
- MİGROS TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin Türk ortak olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-11: Effective systems for authenticity and traceability in the food system” konu başlığı kapsamında sunulan;
WATSON (A holistic frameWork with Anticounterfeit and inTelligence-based technologieS that will assist food chain stakehOlders in rapidly identifying and preveNting the spread of fraudulent practices) akronimli, konsorsiyumunda 44 kuruluşun yer almakta olduğu proje; tüm gıda zinciri boyunca dolandırıcılık faaliyetlerini tespit edip önleyebilen ve böylece AB gıda sistemlerinde şeffaflık çözümlerinin dağıtımını hızlandıran bir dizi araç ve sistemle birleştirilmiş metodolojik bir çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır.
- ZEYTİNCE EKOLOJİK YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ ile TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ (SETBİR)’in Türk ortaklar olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-07:Building alternative protein-friendly sustainable and healthy food environments” konu başlığı kapsamında sunulan;
LIKE-A-PRO (From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere) akronimli, konsorsiyumunda 42 kuruluş yer almakta olan proje; alternatif proteinleri yaygınlaştırmayı, bu proteinleri çocuklardan yaşlılara kadar herkes için ve her yerde (Avrupa genelinde, kentsel, kentsel çevre ve kırsal alanlarda) erişilebilir, kullanılabilir ve kabul edilebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.
- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ (SETBİR) ile FAZLA GIDA ANONİM ŞİRKETİ’ninTürk ortaklar olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-01-08:Research and innovation for food losses and waste prevention and reduction through harmonised measurement and monitoring” konu başlığı kapsamında sunulan;
WASTELESS (WASTE QUANTIFICATION SOLUTIONS TO LIMIT ENVIRONMENTAL STRESS) akronimli, konsorsiyumunda 29 kuruluş yer almakta olan proje; Gıda Kaybı ve Atık (FLW) ölçümü ve izlenmesi için yenilikçi araç ve metodolojilerin bir karışımını geliştirecek ve test edecektir.
- TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU’nun ortak olarak yer aldığı;
“HORIZON-CL6-2022-GOVERNANCE-01-02:European Partnership for a climate neutral, sustainable and productive Blue Economy” konu başlığı kapsamında sunulan;
SBEP (A climate neutral, sustainable and productive blue economy Parternship) akronimli, konsorsiyumunda 59 kuruluş yer almakta olan ortaklık; 2030 yılına kadar iklim açısından nötr, sürdürülebilir, üretken ve rekabetçi bir AB'ye doğru ihtiyaç duyulan dönüşümü hızlandırarak, yenilenebilir, esnek ve sürdürülebilir bir mavi ekonomiye adil ve kapsayıcı bir geçiş tasarlamayı, yönlendirmeyi ve desteklemeyi amaçlıyor.
UFUK AVRUPA MSCA – DEĞİŞİM PROGRAMI (SE) ÇAĞRISINDA AVRUPA KOMİSYONU'NDAN 7 FARKLI PROJEDE 15 TÜRK KURULUŞUNA 1,9 MİLYON AVRO HİBE!
Ufuk Avrupa Programı’nın Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında yer alan Marie Sklodowska-Curie Alanı (MSCA), Değişim Programı (SE) kapsamında yapılan 2021 yılı başvurularından, 4 Türk kuruluşunun koordinatör, 11 Türk kuruluşunun ortak olarak yer aldığı 7 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiştir.
Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk Avrupa Programı kapsamında, AB Komisyonundan toplamda 1,876,800 Avro hibe almıştır.
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından koordine edilen ve Türkiye’den Marmara Üniversitesi ve Wearonics Teknoloji Limited Şirketi’nin de ortak olduğu RETEX projesi kapsamında İtalya, Hollanda, Estonya, Avustralya, Birleşik Krallık, Belçika ve Romanya’dan elektronik tekstil sektöründen farklı kurumlarla yenilenmiş pamuk üretimi üzerine personel değişimi gerçekleştirilecektir.
Yine İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından koordine edilen SMARTWASTE isimli projede Türkiye’den Marmara Üniversitesi ve Akıllı Tekstil ve Sanayi Ltd. Şirketi’ne ek olarak İtalya, Hollanda, Almanya, Polonya ve Birleşik Krallık’tan toplam 10 ortakla birlikte tarımsal ve doğal atık materyallerden akıllı tekstil üretimi üzerine personel değişimi gerçekleştirilecektir.
Aynı çağrıda, Ege Üniversitesi’nin koordine ettiği VILLAGE isimli projede Türkiye’den EMODA Yazılım ve Danışmanlık Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi’ne ek olarak Malta, İrlanda, Slovenya, Letonya, Azerbaycan, İspanya ve Yunanistan’dan toplam 10 ortağın katılımı ile küresel mühendislik eğitim sistemleri geliştirmek adına görsel yenilikçi öğrenme laboratuvarları kurulması kapsamında araştırmalar yürütülecektir.
Türkiye’den Bürotime firması tarafından koordine edilen Bio-Acouis isimli projede Türkiye’den Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Kastamonu Entegre Ağaç ve Sanayi Anonim Şirketi’ne ek olarak İtalya, Avusturya ve Belçika’dan katılan ortaklar arasında personel değişimi sağlanarak gelişmiş akustik uygulamalara biyolojik temelli çözümler aranacaktır.
Marmara Üniversitesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı, İsveç tarafından koordinasyonu sağlanan MOCCA isimli projede Orta Asya’da çok düzeyli yolsuzluğun etkileri üzerine araştırmalar yürütülecektir.
Ankara Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı, İtalya tarafından koordine edilecek MX-MAP isimli projede yüksek boyutlu bağışıklık haritalamasının biyomedikal uygulamaları üzerine personel değişimi yoluyla araştırmalar yürütülecektir.
Birleşik Krallık tarafından koordine edilecek Micro-FloTec isimli projede, Sabancı Üniversitesi’nin de katılımıyla yüksek performans ve düşük enerji tüketimi yoluyla gelişmiş mikro ölçekli akım ve ısı transferi alanında araştırmalar yürütülecektir.
MSCA - Değişim Programı 2021 yılı çağrısına Türkiye’den 12 projede toplamda 26 kurum/kuruluş koordinatör ve ortak olarak başvuru yapmıştır. Bu başvurulardan 7 tanesi Türk kuruluşların koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.
Çağrı kapsamında tüm Avrupa'dan yapılan toplam 209 başvurudan 67 tanesi 68 Milyon Avro ile fonlanacaktır.
MSCA - Staff Exchanges, asgarî ve azamî deneyim şartı olmadan, her seviyeden araştırmacının kurumunu terk etmeden katılabileceği bir değişim programıdır. Değişim Programı kapsamında oluşturulacak konsorsiyumlar aracılığıyla Türkiye ile Avrupa içinden ve dışından ülkeler arasında gerçekleştirilecek araştırma personeli, teknik ve idarî personel değişimi yoluyla sektörler (akademi / sanayi) ve ülkeler arası bilgi, teknoloji ve tecrübe transferinin sağlanması hedeflenmektedir. Söz konusu programa ait 2022 yılı çağrısı 6 Ekim 2022 tarihinde açılacak, 8 Mart 2023 tarihinde kapanacaktır.