CLEAN HYDROGEN ORTAKLIĞI, YEREL YÖNETİMLERİ PROJE GELİŞTİRME YARDIMI’NA (PROJECT DEVELOPMENT ASSİSTANCE-PDA) BAŞVURMAYI DAVET EDİYOR! – 1. AŞAMA BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH: 10 EKİM 2022
Clean Hydrogen Ortaklığı, hidrojen Projelerine destek vermek amacıyla yerle yönetimleri Proje Geliştirme Yardımı’na (PDA) başvurmayı davet ediyor. Başvuruları olumlu sonuçlanan proje sahipleri bu sayede yakıt hücresi ve hidrojen teknolojileri konusunda destek alacak olup tüm başvuru sahipleri ise bir gözlemci ağına dahil olma şansına erişeceklerdir.
Başvuruların https://www.h2regions.eu/ adresi üzerinden yapılması gerekmekte olup son başvuru tarihi 10 Ekim 2022 23:59:59 (CEST) olarak belirlenmiştir.
Söz konusu desteğin kapsamında yer alan bölgeler:
- AB Cohesion Ülkeleri (Bulgaristan, Çekya, Estonya, Yunanistan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Slovenya)
- AB Outermost Bölgeleri (Fransız Ginesi, Guadalup, Martinik, Mayotte, Reunion Island ve Saint-Martin (Fransa), Azores and Madeira (Portekiz ve Kanarya Adaları(İspanya).)
- AB üyesi ve Ufuk Avrupa Programı Assosiye ülkeleri (Türkiye dahil) içerisinde yer alan adalar
Başvurulara ilişkin ilk sonuçlar 25 Ekim 2022 tarihinde açıklanacaktır. Ardından seçilen bölgelerin ikinci aşama başvuruda bulunmaları beklenmektedir. İkinci aşama başvurular için son tarih 25 Kasım 2022’dir. İkinci aşama başvuru sonuçları Aralık 2022’de açıklanacak olup söz konusu desteğin 12 ay sürmesi planlanmaktadır.
Bilgilendirme broşürüne erişmek için lütfen tıklayınız.
WATER4ALL ORTAKLIĞI 2022 ÇOK ULUSLU ORTAK ÇAĞRISI! SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM 2022
Avrupa ortaklığı Water4All çerçevesinde açılan Water4All 2022 Çok Uluslu Ortak Çağrısı, hidrolojik süreçleri farklı ölçekte daha iyi anlamak için bilgi, modeller, yaklaşımlar, araçlar ve metodolojiler sunmayı amaçlayan araştırma ve yenilik projelerini destekleyecek ve bu sayede aşırı olaylar sebebiyle ortaya çıkan su sorunlarına daha iyi cevap verebilecektir. Water4All'ın stratejik hedefleri doğrultusunda desteklenecek olan projelerin sonuçları, Yeşil Mutabakat, Su Çerçeve Direktifi, Adil Geçiş ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde kanıta dayalı, küresel, AB ve ulusal su yönetimi politika ve stratejilerinin uygulanmasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca, yönetim modellerinin suyla ilgili zorluklarda kilit bir rol oynaması nedeniyle, 2022 Çok Uluslu Ortak Çağrısı, yenilikçi yönetim modelleri ve aşırı olaylarla ilgili su yönetimi hususlarında paydaşların daha fazla katılımını beklemektedir.
Çağrı Konuları:
Water4All 2022 Çok Uluslu Ortak Çağrısı kapsamında sunulacak araştırma ve yenilik projelerinin aşağıdaki konulardan en az birini ele alması gerekmektedir:
Konu 1: Hidroklimatik aşırı olaylara dayanıklılık, adaptasyon ve etki azaltma
• İklim değişikliğini dikkate alarak uyum ve etki azaltma nlemleri geliştirmek için su kıtlığının nedenleri, kuraklık olayları ve iklime etki eden mevsimsel değişkenlikler konularındaki bilgi boşluklarını ele almak.
• Hidro-iklimsel aşırı olaylar ve bunların uzunluk ve sürelerindeki artışla başa çıkmak için yenilikçi (veya iyileştirilmiş) toplum tarafından kabul edilebilir uyum ve azaltma stratejileri geliştirmek ve göstermek. Bunlarla sınırlı olmamakla birlikte bölgesel veya havza ölçeğinde geniş bir yaklaşım benimseyen sel ve kuraklık buna dahildir.
• Su altyapısının (örneğin, endüstriyel su tesisleri, kentsel ağlar, atık su arıtma tesisleri, yağmur suyu yönetim sistemleri ve kırsal sistemler) hidroklimatik aşırı olaylara dayanıklılığını ve adaptasyon kapasitesini geliştirmek.
Konu 2: Su yönetimi için araçlar - hidroklimatik aşırı olaylar bağlamında
• Özellikle sel baskınları, su tutan havzalardan denizlere kadar geniş bir perspektifte ısı dalgaları ve kuraklıklar gibi aşırı hidro-iklim olaylarına uyum ve etki azaltma stratejilerinin tasarımını ve uygulanmasını desteklemek için araçlar geliştirmek (örneğin, çoklu risk yaklaşımı, karar destek araçları, parasal/parasal olmayan maliyet değerlemesi)
• Az izlenen/veri kıt alanlardaki su kütleleri için su kaynakları değerlendirmesi/modellemesi için yeni metodolojiler, araçlar ve modeller oluşturmak. Bu bağlamda, fiziksel ve dijital çözümlerin bir kombinasyonu beklenmekte olup, vatandaş biliminin sağladığı imkanlardan yararlanılması gerekmektedir.
• “Su sisteminin akıllı hale getirilmesi” ve gelişmiş/yeni sensörler, modeller, iletişim ve bilgi işlem teknolojileri dahil olmak üzere yenilikçi dijitalleşmenin kullanılması.
Konu 3: Hidroklimatik aşırı olaylar ve uluslararası dinamikler bağlamında iyileştirilmiş su yönetimi
• Olağanüstü olaylar bağlamında su kaynaklarının yönetimi için bir analiz yapmak ve sağlam yönetim modelleri geliştirmek, kurumların karar verme kapasitesini ve vatandaşların katılımını artırmak için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda yapılacak çalışmalar, aşırı olaylara karşı savunmasızlığı azaltma kapasitemizi artırmak ve bunlara etkin bir şekilde yanıt vermek için su yöneticileri arasındaki koordinasyonu geliştirmenin yollarını içermelidir.
• Sınır aşan su kaynaklarının yönetimi ve Su Diplomasisine katkı da dahil olmak üzere, su alanında uluslararası işbirliğinin ele alınması ve teşvik edilmesi.
Sunulacak olan projelerde bir konu içindeki tüm alt konuların ele alınmasının zorunlu değildir.
Çağrı duyurusuna ulaşmak için buraya tıklayınız.
Uluslararası Çağrı Takvimi:
- İlk Aşama Proje Başvuruları için Son Gün: 31 Ekim 2022
- İlk Aşama Proje Başvurusu Sonuçlarının Açıklanması: 10 Ocak 2023
- İkinci Aşama Proje Başvuruları için Son Gün: 20 Mart 2023
- Başarılı Projelerin Sonuçlarının Açıklanması: 6 Haziran 2023
- Başarılı Projelerin Başlangıç Tarihi: Sonbahar 2023
Çevrimiçi Proje Başvuru Sayfası : Buraya tıklayınız
Ortak Arama PlatformuPartnering tool: Buraya tıklayınız
İlk Aşama Proje Başvurusu için Yönerge: Buraya tıklayınız
Water4All Ortaklığı 2022 Çok Uluslu Ortak Çağrısı Çevrimiçi Webinarı:
23 Eylül 2023, 15:00-16:30
Etkinliğe katılmak için tıklayınız.
Projelerin Süresi:
Uluslararası Ar-Ge projelerinin süresi 36 ay olacaktır.
Bütçe:
Avrupa Birliği desteği de dahil olmak üzere, çağrıya dahil olan fonlayıcı kuruluşlar tarafından 2022 Çok Uluslu Ortak Çağrısı için 30 Milyon Avro’dan fazla bütçe ayrılacağı taahhüt edilmiştir.
Water4All Ortaklığı Hakkında
Water4All ortaklığı, 2022'de Avrupa Birliği Ufuk Avrupa araştırma ve inovasyon programının himayesinde, araştırma ve inovasyonu Avrupa'da ve ötesinde su üzerinde yoğunlaştırmak için başlayacaktır. Water4All'ın Vizyonu, "uzun vadede herkes için su güvenliğini sağlamak için sorun sahipleri ve çözüm sağlayıcılar arasındaki eşleştirmeyi teşvik ederek, tüm araştırma - su inovasyonu hattı boyunca sistemik dönüşümleri ve değişiklikleri hızlandırmak"tır.
Su Araştırma Geliştirme ve Yenilik (RD&I) işbirliğini güçlendirmek, suyla ilgili birinci sınıf bilgi ve verileri üretmek ve paylaşmak için Water4All, bir dizi yıllık Çok Uluslu Ortak Çağrı (JTC'ler) başlatacaktır. Çağrıların konuları Water4All Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi’nde belirlenen su zorluklarından çıkarılacak ve bakanlıklar, yetkililer ve fonlayıcı kuruluşlarının katılımıyla ulusal mali kaynakları bir havuzda toplayacaktır.
Ortaklık hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.
Çağrı Hakkında Ayrıntılı Bilgi ve Ulusal Başvuru Koşulları:
Kimler Başvurabilir?
- Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları,
- Eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar)
TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri doğrultusunda desteklenecektir.
- Vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklardan başvuru kabul edilmez.
Ulusal Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar
- Aynı uluslararası projede Türkiye’den birden fazla ortak bulunması durumunda, TÜBİTAK 1071 programına ortak olarak tek bir başvuruda bulunulmalıdır.
- Aynı uluslararası projede Türkiye’den birden fazla ortak bulunması durumunda, TÜBİTAK’a Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden yapılacak ulusal proje başvurusunda her bir ortağın “Yürütücü Kuruluşlar” sekmesi altında ayrı ayrı yürütücü kuruluş olarak tanımlanması zorunludur. Ancak, uluslararası projede aynı fakülte/enstitünün ayrı ortaklar olarak yer alması durumunda bu fakülte/enstitü için PBS üzerinde tek bir yürütücü kuruluş tanımlanmalıdır.
- Uluslararası projede ortak olarak yer almayan kurum/kuruluş PBS üzerinde yürütücü kuruluş olarak tanımlanamaz. Ancak uluslararası projede ortak olarak yer almayan bir özel kuruluş personelinin, projede ortak olarak yer alan diğer kurum/kuruluşun proje ekibinde araştırmacı veya yardımcı personel olarak yer alması durumunda, PBS üzerinde bu özel kuruluşun ayrı bir yürütücü kuruluş olarak tanımlanması ve bu özel kuruluşa ait giderlerin bütçe formu üzerinde ayrı olarak belirtilmesi gerekmektedir.
- Farklı fakülte(ler)/enstitü(ler) uluslararası projede ayrı ortaklar olarak yer alıyorsa PBS üzerinde ayrı ayrı yürütücü kuruluş olarak tanımlanmalıdır.
- Bir projede PBS üzerinde bir yürütücü kuruluşun bulunması ile birden fazla yürütücü kuruluşun bulunması arasındaki farklar bu dokümanın “Diğer Önemli Hususlar” başlığı altında detaylandırılmıştır.
Proje Süresi ve Proje Bütçesi Üst Sınırları
- Proje süresi en fazla 36 ay olabilir.
- Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
- Proje başına 1.000.000 TL’yi,
- Yürütücü kuruluş başına;
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 720.000 TL’yi,
- Özel kuruluşlar için 1.000.000 TL’yi
aşamaz. TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, proje bütçesi ile destek oranının çarpılmasıyla elde edilir. Birden fazla yürütücü kuruluşun yer aldığı projelerde, TÜBİTAK’tan talep edilen katkı, her bir yürütücü kuruluşun proje bütçesi ile destek oranının çarpılması sonucu elde edilen tutarların toplamıdır.
ÖNEMLİ NOT: Ulusal proje başvurusunda, PTİ ve Kurum Hissesi TÜBİTAK'tan talep edilen bütçe tutarına dâhil olmayıp, TÜBİTAK tarafından ayrıca hesaplanarak proje bütçesine ilave edilir. Fakat uluslararası proje başvurularında bütçe formları doldurulurken, projede ortak olarak yer alıp PTİ ve/veya Kurum hissesi alabilme şartları haiz olan her bir yürütücü kuruluş başına; (i) en yüksek PTİ değeri olan 144.000 TL (proje yöneticisi ise 180.000 TL) ve (ii) TÜBİTAK’tan PTİ ve yurt içi saha çalışmaları dışındaki faaliyetler için yapılacak olan yurt içi ve yurt dışı seyahatlere sağlanan destek miktarı hariç talep edilen katkının %50 oranında ve en yüksek 180.000 TL olacak şekilde Kurum hissesi proje bütçesine eklenmelidir.
Destek Oranı
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir.
- Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden %75 destek oranı ile desteklenecektir.
Ulusal Başvuru Kuralları'na ulaşmak için tıklayınız.
Çağrı ile İlgili İletişim Bilgileri
Water4All Sekretaryası Uluslararası Şartları ve Süreçleri İçin:
Adı Soyadı: A. Serhat YILDIRIM (TÜBİTAK UİDB)
E-mail: azmiserhat.yildirim@tubitak.gov.tr
0312 298 1765
TÜBİTAK Ulusal Şartları ve Süreçleri İçin:
Adı Soyadı: Ebru İMAMOĞLU (TÜBİTAK UPAG)
E-mail: ebru.imamoglu@tubitak.gov.tr
0312 298 1804
BİODİVERSA+ 2022 YILI BİODİVMON “BİLİM VE TOPLUM İÇİN EKOSİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİNİN ULUSÖTESİ İZLENMESİ” BAŞLIKLI ÇAĞRISI AÇILDI
Ufuk Avrupa, Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı (BiodivERsA+) kapsamında açılan 2022 yılı BiodivMon “Bilim ve Toplum İçin Ekosistem Değişikliklerinin Ulusötesi İzlenmesi” başlıklı çağrısının ana amacı, BiodivERsA+ üyelerinin ortak öncelikleri gözetilerek biyoçeşitlilik kapsamında bir izleme ağı oluşturulması ve böylece ulusötesi biyoçeşitliliği teşvik etmek ve desteklemektir. Ayrıca yeni veri oluşturma, ulusal/bölgesel bazda biyoçeşitlilik izleme planlarının güçlendirilmesi ile kapasite artırımı sağlanmasına bağlı olarak, biyoçeşitliliği izlemeye yönelik oluşturulacak planların hazırlanması ve verilerin toplanmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Açılacak bu çağrı ile genel amaç olan Avrupa'daki tüm kara, tatlı su ve deniz habitatlarında biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin izlenmesine katkıda bulunulmak istenmektedir. Bu şekilde biyoçeşitliliğin mevcut durumunun ve değişim eğilimlerinin daha iyi anlaşılması ve raporlanması sağlanabilecektir.
BiodivERsA+ 2022 yılı ilgili çağrısı 08/09/2022 tarihinde uluslararası başvuruya açılmıştır.
Çağrının kapsayacağı araştırma konuları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
- Biyoçeşitlilik izleme verilerinin toplanması ve yönetimi için yöntem ve araçların yenilenmesi ve uyumlaştırılması
- Biyoçeşitlilik durumu, dinamikleri ve biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirme eğilimleri hakkındaki bilgi boşluklarının ele alınması
- Mevcut biyoçeşitlilik izleme verilerinden yararlanılması
Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir. Çağrı hakkında detaylı bilgiye https://www.biodiversa.org/2017 adresinden ulaşılabilmektedir. Ek olarak, çağrı açılışını takiben gerçekleştirilen webinar kaydına da https://www.biodiversa.org/2082 adresinden ulaşabilirsiniz.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması da zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Çağrı Takvimi:
Uluslararası proje önerilerinin Ortak Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 09.11.2022 (15:00 CET-Orta Avrupa Saati)
1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 16.11.2022 (17:30 TSİ)
1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 18.11.2022 (17:30 TSİ)
2.Aşama önerilerin Ortak Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 05.04.2023 (15:00 CET-Orta Avrupa Saati)
Çağrı İrtibat Kişileri:
Uluslararası Başvuru Koşulları ve BiodivERsA+ Çağrısı hakkında bilgi için:
Dr. Yeliz TÜMBİLEN ÖZER
Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG)
e-posta: yeliz.ozer@tubitak.gov.tr
Tel: 0312 298 12 02
TÜBİTAK- 1071 programı detayları için:
Dr. Fahriye ERTUĞRUL
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)
e-posta: fahriye.ertugrul@tubitak.gov.tr
Tel.: +90 312 298 1805
AVRUPA RAYLI SİSTEMLER ORTAKLIĞI (EUROPE’S RAİL) 2022-2 ÇAĞRILARI AÇILDI!
Ufuk Avrupa Programı Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı (Europe’s Rail) kapsamında demiryolu ulaşımında yenilikçi teknolojilerinin (başta dijital ve otomasyon olmak üzere) geliştirilmesinin ve uygulanmasının hızlandırılarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine katkı sunacak şekilde Avrupa’da yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu ulaşımının kullanım oranının artırılması hedeflenmektedir.
Avrupa Raylı Sistemler Ortaklığı’nın 2022-2 kodlu çağrıları açılmış olup 14 Aralık 2022 (Brüksel saati ile 17:00’de) tarihinde kapanacaktır.
14.7 Milyon Avro Avrupa Komisyonu desteği verilmesi planlanan çağrılar kapsamında raylı sistemlere yönelik olarak hız yuvarı (hyperloop), manyetik levitasyon, çok modlu ulaşım merkezleri gibi yenilikçi yaklaşımlarla, keşfedici araştırma alanlarıyla ve bilimsel araştırma topluluğu oluşturma (doktora araştırmacıları ağı) ilgili projelerinin fonlaması beklenmektedir.
Çağrılar ile ilgili sorularınızı Info-Call@rail-research.europa.eu adresine iletebilirsiniz. Çağrılar hakkında soru göndermek için son tarih 30 Kasım 2022 (Brüksel Saati ile 17:00’de) olarak belirtilmiştir.
Çağrı duyurusu ve ilgili dokümanlara ulaşmak için lütfen tıklayınız
Çağrı konularının detaylarına ulaşmak için lütfen tıklayınız
Sorularınız için ncptransport@tubitak.gov.tr adresi üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.