
NÖRODEJENERATİF HASTALIK ARAŞTIRMALARI ORTAK PROGRAMI JPND JPCOFUND-2 2022 YILI ÇAĞRISI AÇILDI!

Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (EU Joint Programming Neurodegenerative Disease Research - JPND) Avrupa'da nörodejeneratif hastalıklar alanında faaliyet gösteren araştırma programlarını düzenleyen ve yöneten kurumların bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Söz konusu girişim kapsamında nörodejeneratif hastalık araştırmalarını daha verimli hale getirecek ve tedavi kabiliyetini artıracak yöntemler konusunda proje çağrıları açılmaktadır.
JPND JPCOFUND-2 2022 yılı çağrısı kapsamında proje önerilerinin Alzheimer, demans, Parkinson ve ilgili hastalıklar, Prion Hastalıkları, Motor Nöron Hastalıklar, Huntington Hastalığı, Spinocerebellar Ataxia (SCA), Spinal Muscular Atrophy (SMA) nörodejeneratif hastalıklarından bir ya da birkaçını hedeflemesi gerekmektedir. Proje önerilerinin aşağıdaki araştırma alanlarına odaklanması gerekmektedir:
• Farmakolojik olmayan tedavilerde biyomoleküler ve fiziksel okumaların belirlenmesi
• Etkin farmakolojik olmayan tedavilerin moleküler ve hücresel seviyede mekanizmalarının son tekniklerle belirlenmesi
• Belirli hasta gruplarına ait kohort çalışmalarında gözlenen farmakolojik olmayan tedavilerin doğrulanması
• Gelecek büyük çaplı klinik çalışmalarda kullanılabilecek farmakolojik olmayan tedavilerin etkilerini daha iyi görüntülenmesini sağlayacak biyoişaretleyicilerin tanımlanması
• Farmakolojik olmayan tedavilerin mekanizmalarının daha iyi anlaşılması
• Farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedavi kombinasyonlarında ilaç hedef bölgelerinin tanımlanması
• Tedavi cevabını tahmin edebilen faktörlerin tanımlanması
Detaylı bilgiyi uluslararası çağrı duyurusu ve uluslararası çağrı metninden edinebilirsiniz.
Proje Konsorsiyumu: En az üç en fazla yedi ülkeden oluşabilir. Aynı ülkeden en fazla iki proje yürütücüsü olabilir. Her proje partneri bulunduğu ülkedeki katılımcı fonlayıcı kuruluş tarafından fonlanır. Katılımcı ülke ve fonlayıcı kuruluşların listesi ve bütçe bilgileri için tıklayın.
Bütçe: Ülkemizden projelere katılan araştırma grupları için bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç uluslararası proje başına 1.500.000 TL’yi; yürütücü kuruluş başına yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları için 1.000.000 TL’yi aşamaz. Detaylı bilgi için ulusal başvuru kurallarını inceleyebilirsiniz.
Çağrı Takvimi:
1 Mart 2022 1. Aşama Uluslararası Son Başvuru Tarihi (https://ptoutline.eu/app/jpnd2022)
7 Mart 2022 1. Aşama TÜBİTAK Son Başvuru Tarihi (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr)
28 Haziran 2022 2. Aşama Uluslararası Son Başvuru Tarihi (https://ptoutline.eu/app/jpnd2022)
İkinci aşama uluslararası bilimsel değerlendirme sürecinde başarılı bulunan projelerde yer alan araştırmacılarımız için TÜBİTAK son başvuru tarihi duyurulacaktır.
NEURON COFUND2 PROJESİ 2022 ORTAK ULUSLARARASI ÇAĞRISI AÇILDI!

NADİR HASTALIKLARDA AVRUPA ORTAK PROGRAMI EJP RD 2022 YILI ÇAĞRISI BAŞVURULARA AÇILDI!

Çağrıya başvuracak proje konsorsiyumlarının araştırma proje önerileri aşağıdaki alt alanlardan en az birini içermelidir:
- Fenotip odaklı teşhis: farklı ontolojiler arasında entegrasyon, paylaşılan yolların entegrasyonu, dijital fenotipleme, teşhise yardımcı olarak sağlıkla ilgili verileri çıkarmak için yapay zeka yaklaşımlarının/uygulamalarının geliştirilmesi,
- Erken tanı ve izleme için prognostik belirteçler/biyobelirteç araştırmaları,
- Altta yatan farklı mekanizmalar (örneğin mozaisizm, genomik (kodlamayan) değişiklikler, gen regülasyonu, kompleks kalıtım) nedeniyle analizi zor olan hastalıkların teşhisi için, yeni genomik/fonksiyonel genomik teknolojileri, multi-omik, matematik, biyoistatistik, biyoinformatik ve yapay zekâ yaklaşımlarını içeren yeni metodolojiler geliştirilmesi,
- Klinik kullanım için önemi bilinmeyen (VUS) varyantları küresel olarak sınıflandırmak için fonksiyonel stratejiler; VUS ve patojenik varyantları ayırt etmek için (in vitro) sistemlerin kurulması (örn. derin intronik varyantlar için eklemenin bozulmasının, protein fonksiyonunun kaybının ve toksik protein fonksiyonunun kazanımının teyit edilmesi),
- Özellikle altta yatan moleküler mekanizmaları zaten bilinen hastalıklarla ortak olan yeni keşfedilen hastalıkların tanısını mümkün kılmak için yol modellerinin geliştirilmesi.
Çağrı kapsamı dışında bırakılan konular ve yaklaşımlar aşağıda belirtilmektedir:
- İlaç, tedavi, cerrahi prosedür ve/veya tıbbi teknoloji prosedürlerinin etkinliğini kanıtlamak için yapılan girişimsel klinik araştırmalar. Bu kapsama, iki cerrahi teknik veya terapinin karşılaştırılması gibi etkinliği karşılaştıran çalışmalar girmektedir. Ayrıca, klinik faz IV farmakovijilans çalışmalara da destek verilmez.
- Tıbbi cihazların güvenliğinin özel olarak test edilmesine ilişkin çalışmalar,
- EJP RD JTC 2020 çağrısı konusu olan yeni tedavilerin geliştirilmesini elen alan projeler,
- Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı’nın (JPND) konusu olan yalnızca nadir nörodejeneratif hastalıklara odaklanan projeler. Buna dâhil olan nörodejeneratif hastalıklar: Alzheimer hastalığı ve diğer demanslar; Parkinson hastalığı (PD) ve PD ile ilgili bozukluklar; Prion hastalığı; Motor Nöron Hastalıkları; Huntington hastalığı; Spinal Musküler Atrofi ve Spinoserebellar Ataksinin baskın formları (Çocukluk çağı demans ve nörodejeneratif hastalıklar çağrı kapsamındadır),
- Nadir bulaşıcı hastalıklar, nadir kanserler ve yaygın hastalıkların tedavisinde nadir görülen advers ilaç etkileşimleri.
- Proje konsorsiyumu, çağrıya katılım sağlayan ülkelerden oluşan en az 4 farklı ülkeden 4 ortak içermelidir.
- Proje konsorsiyumunda aynı ülkeden en fazla 2 ortak yer alabilir.
- Proje süresi en fazla 3 yıl olmalıdır.
- Sadece uluslararası projeler desteklenecektir.