Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Karsan Otomotiv firması ile öğrencilerin staj ve uygulama derslerinin yan ısıra akademik ve bilimsel çalışmalar yürütülmesine yönelik geniş kapsamlı bir işbirliği protokolü imzaladı.
BUÜ Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu’nda bu yıl eğitim-öğretime başlayan Elektrikli ve Hibrid Taşıt Teknolojileri Programı’na kayıt olan öğrencilerin ikinci yıllarında Karsan Otomotiv’de staj ve uygulama dersleri almalarına imkân veren protokol, Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören ile imzalandı. Törene BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, MYO Müdürü Prof. Dr. Yahya Işık, MYO kurucu müdürü Prof. Dr. Abdürrahim Korukçu, Borusan Holding Koordinatörü Serdar Özkaleli, Karsan Otomotiv Ar-Ge Direktörü Barış Hulusioğlu, İnsan Kaynakları Sorumlusu Ahmet Tutkuner, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
SEKTÖRÜN İHTİYACI ŞİMDİDEN ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, protokol için Karsan Otomotiv firmasının tüm yöneticilerine teşekkür etti. Programa başlayan öğrencilerin 2 yıl içinde mezun olacağını ve Türkiye’de yeni olan hibrid otomotiv konusunda çok geniş bir çalışma ağına sahip olacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Yaklaşık 3 yıl önce TOGG’un üretileceği bilgisi gündeme düştüğü an Üniversite olarak hızlı davranarak 1 yıl içerisinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzda Hibrid ve Elektrikli Araçlar Teknolojisi Programı açmaya karar verdik. Alt yapı hazırlıklarımızı tamamladık ve bölümü eğitim-öğretime başlattık. Ertesi yıl da Gemlik’te aynı programın açılması için düğmeye bastık. Teknik bir sebeple bir yıl ertelemek zorunda kaldık. Bu yıl da tüm eksiklikleri tamamlayarak programı eğitim-öğretime açtık. Öğrencilerimiz ve sektör açısında son derece faydalı olacağına gönülden inanıyorum. Burada çok iyi bir teorik eğitim alacak olan gençler, staj ve uygulamalı derslerle birlikte donanımlı bir şekilde iş hayatına adım atmış olacaklar” diye konuştu.
AKADEMİK PROGRAMLARA YOĞUN İLGİ
Elektrikli ve hibrid araçların dünyanın ve Türkiye’nin gelecekte bir numaralı tercihi olacağına işaret eden Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Bunların yanı sıra hidrojenle çalışan araçlar da yine dünya gündeminde ön sıralara çıkıyor. Üniversite olarak tüm bu gelişmelerin odağında doğru bir eğitim vermeye, geleceğin mesleklerine ara eleman değil, aranan eleman yetiştirmeye gayret ediyoruz. Doğru alanda eğitim almış meslek yüksekokulu mezunları, yeterli stajını aldığı ve uygulama derslerinden faydalandığı takdirde sahaya çıktığında kendisine çok daha kolay iş bulabiliyor. Hibrid ve Elektrikli Araçlar Teknolojisi Programı’mız da bu anlamda çok değerli ve dikkate alınması gereken bir bölümdür. Bazı şehirlerin mühendislik fakültelerinin öğrenci kabul ettiği taban puan uygulamalarının üzerinde öğrenci kayıtları almıştır. Bu ilgiyi görünce Otomotiv Mühendisliği Bölümü’müz içerisinde Hibrid ve Elektrikli Araçlar Teknolojisi Anabilim Dalı’nı kurduk. Bir yüksek lisans programını YÖK’ten geçirdik. Geçtiğimiz yıl ilk kez açılmış olmasına rağmen 59 başvuru aldık. Şimdi inşallah önümüzdeki yıl için doktora programı hazırlamaya uğraşıyoruz. Yapay zekâ yüksek lisans programını geçirdik. Eklemeli imalat yüksek lisans ve doktora programını açtık. Böylelikle mühendislik programlarımızda çok ciddi yeni açılımlar ve atılımlar yapmış olduk” açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK PUANLA TERCİH EDİLEN PROGRAMI OLDU
Gemlik Asım Kocabıyık MYO Müdürü Prof. Dr. Yahya Işık ise üniversite-sanayi işbirliği kapsamında özel bir protokole imza atmış olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Gelişmiş ülkelerin gücünün nitelikli işgücü ile ölçüldüğünün altını çizen MYO Müdürü Prof. Dr. Yahya Işık; “Meslek yüksekokulları, nitelikli iş gücünün en değerli kaynağı durumunda bulunuyor. Bu anlamda en yeni bilgilerin öğrencilerimize aktarılmasına büyük bir önem veriyoruz. Okulumuzda toplam 8 programda 1279 öğrencimize eğitim veriyoruz. Doluluk oranlarımız yüzde 99’u buldu. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı’mızı 31 öğrenci kontenjanı ile bu yıl eğitim-öğretime açtık. İlk yıl olmasına rağmen, Türkiye’deki diğer 12 aynı eğitimi veren programlar içerisinde en yüksek puanla öğrenci kabul eden meslek yüksekokulu olmayı başardık. İlgi gösteren tüm öğrencilerimize teşekkür ediyor, protokolün taraflara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ÜRÜN GELİŞTİRME VE ÜRETİMDE NİTELİKLİ PERSONELE DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYULUYOR
Karsan Otomotiv Ar-Ge Direktörü Barış Hulusioğlu da yeni eğitim-öğretim yılı ile birlikte öğrenciler ve kendileri için çok yeni bir dönemin başladığına işaret etti. Hibrid ve elektrikli araç teknolojilerinin sadece bugünün değil, geleceğin de en önemli çalışma alanları arasında yer alacağını kaydeden Barış Hulusioğlu; “Bu teknolojiler, yapısı gereği mevcut teknolojilere göre çok daha kompleks bir yapıya sahip. Aynı zamanda ürün geliştirme ve üretim aşamalarında çok daha yüksek nitelikle personele ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla bugün imzalayacağımız protokol tam da bu noktada hepimiz için çok daha özel bir anlam ifade ediyor. Sadece kağıt üzerinde bir protokol imzalamıyoruz. Aynı zamanda süreklilik arz edecek fiziki bir iletişimi de başlatmış oluyoruz. Bu kapsamda teknik eğitimler vereceğiz, laboratuvarınıza bazı teknik ekipmanlar sağlayacağız. Öğrencilerimizin Karsan’ı ziyaret etmesini, orada staj yapmasını da organize edeceğiz. Dolayısıyla okulda sağlanacak teorik eğitimler, Karsan’daki pratik eğitimlerle birleştirilecek ve istenilen yetkinlik seviyesi yakalanmış olacak. Biz çok heyecanlı ve motiveyiz” şeklinde konuştu.
EN YÜKSEK PUANLA KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLER YELEKLERİ GİYDİ
Etkinlik kapsamında Karsan Otomotiv İnsan Kaynakları Sorumlusu Ahmet Tutkuner tarafından firma tanıtım sunumu yapıldı. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı’nı en yüksek puanla ilk 5 sırada tercih eden öğrencilere Karsan iş elbiselerinin de giydirildiği tören, katılımcıların hep birlikte hatıra fotoğrafı çekinmesiyle sona erdi.