Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına aralıksız devam eden Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), son olarak Barida Makina A.Ş. ile protokol imzaladı. Ortak bilimsel çalışma ve akademik desteğin yer aldığı işbirliği anlaşması sayesinde öğrencilere de staj ve uygulamalı eğitim imkanı sağlanacak.
Proje işbirliği, danışmanlık, eğitim, stajyer ve mezun talepleri ile karşılıklı deneyim paylaşımlarını içeren protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile Firma Genel Müdürü Onur Kalfa imza attı.
YENİ NESİL SANAYİCİLER İŞBİRLİĞİNE DAHA AÇIK!
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve geldiklerinde öğrenci dostu ve şehirle bütünleşen bir üniversite modeli oluşturmak için kolları sıvadıklarını vurguladı. Yarım asırlık bir geçmişe ve tecrübeye sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Bilgimizi ve donanımımızı iş dünyası ile paylaşmak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Özellikle yeni nesil sanayicilerin bizlere çok olumlu yaklaştığını görüyoruz. Bilime, Ar-Ge’ye ve yeniliğe açık olduklarını biliyoruz. Bu anlamda da üniversitelerin yeni nesil sanayicilerle işbirliği yapması çok daha kolay oluyor” dedi.
“İŞ DÜNYASI İLE AYNI HEDEFLERE ODAKLANDIK”
İşbirliği protokollerinin sadece bilimsel ve akademik gelişmeye destek vermekle kalmayarak, öğrencilere de staj ve uygulama imkanı tanıdığının altını çizen Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Öğrencilerimizin henüz daha eğitim-öğretim aşamasındayken staj ve benzeri uygulamalardan yararlanması onları için büyük bir kazanç. Mezuniyet durumunda sektörü tanıyan, staj deneyimini almış ve iş dünyası temsilcileriyle tanışmış olması önem taşıyor. Bu konuya önem verdiğimiz için göreve gelir gelmez ÜSİGEM’i aktif hale getirdik. Ayrıca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile ULUTEK ve Teknoloji Transfer Ofisimizde ortaklığımız var. Oradaki doluluk oranımız yüzde yüzü yakaladı. Sanayicilerimizle her anlamda aynı havayı solumaya çalışıyoruz. Ortak projeler için ciddi miktarda destekler ayırıyoruz. Bir arada olmak, ortak bir hedef doğrultusunda çalışmak için adımlar atmak gerek üniversitemizi gerekse de iş dünyası temsilcilerini güçlendiriyor” diye konuştu.
BUÜ İLE İLK PROTOKOL
Barida Makina A.Ş. Genel Müdürü Onur Kalfa ise 21 yıllık tecrübeye sahip olduğunu ve sektöre stajyer olarak adım attığını açıkladı. Kendi döneminde stajyer olarak sanayiye girmenin çok zor olduğunu kaydeden Genel Müdür Onur Kalfa; “Çok kapı aşındırarak bir şekilde firmaya girdim. 2007 yılında Fransızlarla birlikte Barida firmasını kurduk. 2008 yılında da ortaklardan satın alarak firmayı yüzde yüz yerli hale getirdik. Bir firmamız daha var o da tamamen yerli. Ülkemizde ve sanayicilerimizde her türlü yetenek ve deneyim var. Firma olarak biz 2011 yılında ilk Avrupa Birliği projemizi gerçekleştirdik. O dönem partnerlerimiz kendi ülkelerindeki üniversitelerle çalışırken biz maalesef İngiltere’den bir üniversite ile çalışmak zorunda kaldık. İkinci bir projeye daha katıldık. Orada da maalesef yine Türk üniversiteleri ile çalışamadık. Türkiye’de çok fazla Ar-Ge projelerimiz oldu. Maalesef Uludağ Üniversitesi ile bir türlü çalışma imkanı bulamadık. Şimdi hocalarımızla ve sizinle tanışmış olduk. Hedefleriniz ve çalışmalarınız bizleri heyecanlandırdı. Bugün imzalayacağımız protokol ile inşallah bundan sonra çok kıymetli çalışmalar yapacağız. Bizlere kapıları açtığınız için hepinize çok teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.
GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK
ÜSİGEM Müdürü Prof. Dr. Erkan Özdemir de firma ile yakın zamanda görüşmelere başladıklarını söyledi. Yakalanan sinerjinin ileri seviyelere ulaştırılmasını temenni ettiklerini kaydeden Müdür Prof. Dr. Erkan Özdemir; “Bizim sunduğumuz işbirliği seçeneklerinin hepsine onay verdiler. Üstüne daha fazlasını da yapmaya hazır olduklarını ilettiler. Firmanın bir Ar-Ge merkezi var. Çok sayıda ödüle sahipler. Gelişmeye açıklar. Stajyer öğrencilerimize ev sahipliği yapıyorlar. Her anlamda işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz. Bu konuda bizlere destek veren Üniversite ve firma yöneticilerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
İmza töreninde akademisyen ve firma yöneticileri de hazır bulundu.