Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgen Osman, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Proje Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Prof. Dr. Bilgen Osman, toplantıda BUÜ'de yürütülen ADEP projesi "Katyonik Steroid Antibiyotik Yüklü Üç Katmanlı Sentetik Deri İkamesinin Geliştirilmesi" başlıklı projesi hakkında bilgilendirme yaptı.
BUÜ'lü akademisyen Prof. Dr. Bilgen Osman’ın yürütücülüğünü yaptığı proje; yılda 300.000'den fazla insanın ölümüne neden olan yanık yarası enfeksiyonlarının önlenmesi için yenilikçi bir malzemenin hazırlanmasına öncülük ediyor. Çok farklı disiplinlerden akademisyenlerin yanı sıra uluslararası uzmanlarla da güçlenmiş proje ekibi, ticari olarak sentetik yenilikçi malzemelerin geliştirilmesi sürecinde Türkiye'ye önemli bir katma değer sağlayacak.
Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ADEP Proje Değerlendirme Toplantısı'na YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın İbrahim Şenel ve Araştırma Üniversitesi Rektörleri ile proje yürütücüleri katıldı. Desteklenen 539 projeden 20'sinin sunumunun yapıldığı toplantıda, BUÜ'yü temsilen katılan Prof. Dr. Bilgen Osman, “Katyonik Steroid Antibiyotik Yüklü Üç Katmanlı Sentetik Deri İkamesinin Geliştirilmesi” başlıklı proje sunumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Bilgen Osman'ın sunduğu proje, araştırma üniversitelerinin odak alanları arasında yer alan “Koruyucu Tıbbi Ekipmanlar ve Malzemeleri” konusunu kapsayan “Akıllı Yenilikçi Malzemeler” alanında bulunuyor. Proje ekibinde BUÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden akademisyenler yer alıyor. Proje ekibinde ayrıca bir yabancı uyruklu lisansüstü araştırmacı ve bir doktora öğrencisi de çalışma yürütüyor.
Sunulan ADEP projesi hakkında bilgi veren Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgen Osman, dünya çapında her yıl 300.000’den fazla insan kaybına neden olan yanık yaralarında enfeksiyonu ve biyofilm oluşumunu önlemede etkili üç katmanlı sentetik bir deri ikamesinin hazırlanmasını hedeflediklerini açıkladı. Prof. Dr. Osman konuşmasına şöyle devam etti; "Ticari deri ikamelerine bakıldığında genellikle canlı hücreleri içeren ikameler olduğu görülmekle beraber son yıllarda sentetik ürünlerin öneminin giderek arttığı gözlemlenmektedir. Bu bağlamda proje kapsamında, literatürde daha önce denenmemiş üç katmanlı bir deri ikamesinin üretilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, antibiyotiğin de yapıya dahil edilmesi ile üretilecek malzeme sayesinde hem enfeksiyonun önlenmesi hem de yara iyileşmesinin sağlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda, sahada karşılaşılabilecek yaralanmalarda da, örneğin askeri alanda veya derin yaralanmalı iş kazalarında kullanılabilecek, patente konu olabilecek ve ticarileşme potansiyeli yüksek bir yenilikçi malzeme tasarlanmaktadır. Hâlihazırda ülkemizde ticari olarak sentetik deri ikamesi yapılmıyor olması nedeniyle böyle bir ürün geliştirilmesi halinde katma değeri yüksek bir ürün ülkemize kazandırılmış olacaktır."
BUÜ'de 8’i Mühendislik Fakültesi, 6’sı İlahiyat Fakültesi, 5’i Ziraat Fakültesi, 4’ü Fen ve Edebiyat Fakültesi ile Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Orhaneli Meslek Yüksekokulu’nda 1’er adet olmak üzere toplam 27 ADEP projesi yürütülüyor.
Bursa Uludağ Üniversitesinde yürüyen ADEP projelerine buradan ulaşabilirsiniz.