Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Mudanya Belediyesi, tarımsal verimliliğin artırılması için işbirliği yaptı. Mudanya’nın verimlilik haritasının çıkarılacağı proje sayesinde çiftçiler bilinçli üretimle daha çok kazanacaklar.
Kurumlar arasında imzalanan hizmet protokolü kapsamında yaşama geçirilen ilk projeyle Mudanya’daki tarım arazilerinin verimlilik durumu ve mevcut kullanım şekilleri analiz edilecek. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın imzaladığı protokol sayesinde belediyeye Ar-Ge, akademik çalışma ve personel desteği sağlanacak.
İLK DESTEK ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDEN
BUÜ Ziraat Fakültesi’nin ana koordinatörlüğünde yürütülen projeyle, Mudanya’daki tarım arazilerinin verimlilik durumu ve mevcut kullanım şekilleri analiz edilmeye başlandı. Tarım alanlarının verimliliğini bilimsel verilerle ortaya koymak ve çiftçilerin üretimlerini daha bilinçli bir şekilde yapmalarının hedeflendiği proje kapsamında, 1,5 km aralıklarla toplam 240 adet toprak örneği alınacak. Bu örneklerle, bölgedeki toprakların fiziksel ve kimyasal yapısı analiz edilerek verimlilik seviyeleri belirlenecek.
Elde edilecek veriler doğrultusunda köy ve mahalle bazlı sürdürülebilir toprak yönetim stratejileri geliştirilecek. Proje ile birlikte, ilçedeki üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri de artacak. Bu sayede çiftçiler, doğru tarımsal uygulamalarla daha yüksek verim elde edecek ve hem ekonomik kazançlarını artıracak hem de toprak sağlığını koruyacaklar.
İŞBİRLİĞİ, ARAŞTIRMA KÜLTÜRÜNE KATKI VERECEK
İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, projenin düzenlenmesinde katkı koyan herkese teşekkür etti. Türkiye’deki 23 araştırma üniversitesinden biri olduklarını ve nitelikli işbirliklerine büyük bir önem verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversitemizin araştırma kültürüne katkı koyacak, bizleri akademik anlamda bir adım daha ileri taşıyacak her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya gayret ediyoruz. Daha nitelikli, araştırma odaklı üniversite sıralamalarında da üst sıralara çıkabilmek adına böylesi işbirliklerine ihtiyaç duyuyoruz. Bugün imzaladığımız protokol de az önce saydığım önceliklerimize hizmet edecek kapsamda bir projedir. Yerel yönetimlerle işbirliğimizin daha da geliştirilmesini istiyoruz. Protokolümüzün yeni işbirliklerine vesile olmasını diliyor, çalışmanın üniversitemize, Mudanya’mıza ve tüm halkımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
ÜRETİM ARTACAK
Mudanya’nın kültürel ve doğal zenginliklerinin yanı sıra dünyaca ünlü tarım ürünlerine sahip olduğunu belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, yaşama geçirilen proje sayesinde çiftçilerin daha verimli ve bilinçli üretim yapabileceklerini söyledi. Bilimi referans alarak tarımsal sürdürülebilirliği desteklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Dalgıç; "Tarım, Mudanya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri. Sürdürülebilir tarım sadece bugün için değil, gelecek kuşaklar için de büyük bir önem taşıyor. Bu projeyle sadece bugünü değil, geleceği de planlıyoruz. Yapılacak analizler sonucunda çiftçilerimiz, topraklarının verimliliği hakkında detaylı bilgi sahibi olacak ve ihtiyaçlarına uygun gübreleme ve sulama yöntemlerini öğrenebilecekler. Böylece daha bilinçli ve verimli üretim yapmalarını sağlayacağız. Verimli topraklar, bilinçli çiftçiler ve sürdürülebilir tarım sayesinde Mudanya’nın tarımsal kalkınmasına katkı sağlayacağız. Tarımda sürdürülebilirliği desteklemek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz" dedi.