14 Ekim 2020 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ)Senatosu tarafından onaylanan yeni BAP Yönergesi kapsamında faaliyete geçen bilimsel araştırma projelerinin özellikleri ve süreçleri gerçekleştirilen çevrimiçi webinarda tanıtıldı.
Akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği programı BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da takip etti. Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam, katılımcılara TTO faaliyet ve hizmetlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun devamında BAP Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Cansev tarafından BAP desteklerinin tanıtımı yapıldı.
Yeni Yönerge ve Uygulama Esasları Kılavuzu hakkında bir açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Cansev, BAP Komisyonu olarak en temel felsefelerinin ‘Bir yanda araştırmacılara kolaylık ve alternatif sunulurken diğer yanda kurumun çıkarlarını korumak’ olduğunu ifade etti. Tüm çalışmalarını bu çerçevede gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Cansev sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmaları desteklemek üzere yeni bir mevzuat hazırlamak suretiyle bilimsel araştırma projeleri süreçlerinde bir takım yeni uygulamaları hayata geçirdik. Bu uygulamalarımızın temelinde; nicelikten ziyade niteliğe önem vermek, yaygın etkisi yüksek bilimsel üretimi özendirmek, çalışanı ödüllendirmek, kurallar çerçevesinde herkese eşit ve adil davranmak, öncelikli alanlardaki ve çok disiplinli çalışmaları, sanayi/kamu ve uluslararası işbirliklerini ve etkileşimi teşvik etmek, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin araştırmalara daha fazla katılımını sağlamak ve daha sağlıklı yönetebilmek için daha nitelikli ölçüm alabilmek ilkelerini benimsedik.”
Yeni Yönerge ve Uygulama Esasları Kılavuzu hükümleri kapsamında;
- Doktora/Uzmanlık/Yeterlik tez projelerine 40.000 TL, Yüksek Lisans tez projelerine 20.000 TL’ye kadar destek sağlanması,
- Projeler kapsamında bursiyer ve doktora sonrası araştırmacı istihdamı,
- Geçmiş akademik faaliyetler kapsamında proje bütçesinin artırılabilmesi,
- Sanayi/sektör ve kamu kurum/kuruluşları ile iş birliğinin kolaylaştırılması,
- Projelerin sonuç raporu ile kapatılması,
- Bilimsel çıktı yükümlülüklerinin alternatifli olması,
- Uluslararası iş birliği kapsamında projenin bir kısmının yurt dışında tamamlanabilmesi,
- Eş finansman şartı koşulan dış kaynaklı projelere destek sağlanabilmesi